AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Silvestrovské servírovanie s vôňou dreva

servirovanie-silvester

Silvester sa vo väčšine prípadov nesie v duchu priateľstva a pohostinnosti a samozrejme sa nezaobíde bez dobrého jedla. Aby vaše gurmánské špeciality ešte viac vynikli, zaslúžia si úctyhodné servírovanie – napríklad to v drevenom duchu. Inšpirujte sa!

Prečo pri servírovaní jedla používať drevo

Okrem praktických vlastností naši predkovia oceňovali mnohé ďalšie účinky dreva. Napríklad brezové drevo údajne skvele ničí baktérie aj vírusy, preto sa z neho vyrábali dózy na múku a cukor, alebo napríklad aj servírovací stolík. Vďaka cédru vydržia pokrmy dlhšie čerstvé. Niektoré druhy dreva sa používali na to, aby chuť a vôňu vyladili k dokonalosti (napríklad dubové sudy sú vhodné na dozrievanie nápojov aj na nakladanie pokrmov). Lipa sa pýši antiseptickými vlastnosťami, vyrábajú sa z nej preto servírovacie dosky a dózičky na uchovávanie korenia. Jelša zase nabíja stravníka pozitívnou energiou, preto sa odporúča najmä pre deti, ktoré nie sú práve horlivými jedákmi. Aby sa jedlo nepokazilo a mlieko neskyslo, používal sa na neho riad z borievky. Prospešné vlastnosti bylín potom dokonale uchová drevo osiky, odporúča sa teda používať na misky, ale aj nádoby na masti a v neposlednom rade aj na popíjanie liečivých čajov pri najrôznejších neduhoch a ochoreniach.

Čo ďalšieho vás na drevenom riade môže zaujať?

  • Drevo je prirodzene termoizolačné, udrží teda pokrmy dlhšie teplé.
  • Kuchynský riad, ako sú servírovacie taniere, príbory, poháre, ale aj drevené dosky či servírovacie tácky, sa skvele hodia na párty, kde čakáme väčší počet ľudí. Nemusíme sa potom o riad toľko báť. Drevený riad je pevný, odolný a nerozbije sa tak ľahko ako bežný porcelán alebo keramika.
  • Pokiaľ máte rovnako ako my radi farebnú zladenosť na všetkých frontoch, tak vrelo odporúčame práve drevený materiál.
  • Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti a pri styku s potravinami neničí žiadne vitamíny a živiny.

dreveny-etazer   servirovacia-dosticka   syrova-dosticka

Aké drevo sa na servírovania jedla najviac hodí?

Riad do kuchyne sa odjakživa vyrába najmä z dostupných drevín ako je buk, lipa, javor, smrek či jaseň. Všetky spomínané stromy sa vyznačujú pevným a odolným drevom, vhodným na výrobu kuchynského dreveného riadu. Pokiaľ ale dbáte na unikátny dizajn, tak sa môžete poobzerať po vzácnejších drevinách. Priznané letokruhy aj rustikálne praskliny drevenej doske alebo servírovacej tácke neskonale pristanú. Dávate prednosť exotike? Pre náročných máme riad ako je napríklad servírovacia doštička, miska, servírovací podnos, či doštička na syry z olivového dreva, ktoré celému stolovaniu dodá nádych luxusu.

Čo sa vám pri servírovaní môže hodiť?

  • Servírovacie misy poslúžia na najrôznejšie drobné chuťovky – napr. oriešky, sušené ovocie, či dipy.
  • Doštička na syr patrí k našim aj vašim obľúbeným produktom. Syrová doštička vyzerá štýlovo a navyše je príprava veľmi jednoduchá. A aby vaše syry boli podávané čo najkrajšie, rozhodne odporúčame využiť krájač na syr. Škrabka na syr si hravo poradí aj s tvrdými syrmi parmazánového typu.
  • Servírovacie drevené dosky vyzerajú štýlovo za všetkých okolností.
  • Etažér nemusíte použiť len na vianočné pečivo. Skvele na ňom vyzerajú aj slané silvestrovské dobroty. Vyskúšate ho?
  • Servírovací drevený podnos vám výrazne uľahčí obsluhu vášho stola s pohostením.
  • A aby si vaši hostia mohli z ponúkaných dobrôt naberať, tak nezabudnite na servírovací tanier. Pokojne sa môžete poobzerať po tých z dreva. Jedine tak budete mať istotu, že sa vám nič doma nerozbije.

servirovanie-syrova-dosticka

Čo servírovať na Silvestra

V prvom rade myslite na to, že by vaše pohostenie malo celkovo ladiť. Prinášame zoznam toho najobľúbenejšieho, čo zaručene zaujme každého hosťa a vy budete platiť za vyhláseného hostiteľa široko ďaleko.

  • Jednohubky s netradičnými nátierkami – vyjdite tento rok zo stereotypu a pripravte nátierky, ktoré zaujmú (napr. avokádovú, balkánsku so sušenými paradajkami, alebo z krabích tyčiniek, špenátu či repy).
  • Slimáky z lístkového cesta sú zaužívaným silvestrovským evergreenom, ktorý na stole nesmie chýbať.
  • Netradičné jednohubky z tortilly naplníte všetkým, čo máte radi a jednoducho zabalíte. Výsledok je veľmi efektný.
  • Slané rožteky na všetky možné spôsoby patria medzi obľúbené pochúťky.
  • Na výrobu tzv. fingerfood použite slané sušienky a krekry. Poslúžia napríklad ako podklad pre jednohubky, alebo ich drvené spojte s bylinkami a obľúbenou nátierkou a vytvorte guličky. Obaliť ich následne môžete napríklad do pažítky, orechov, či papriky.

rustikalny-etazer-z-dreva

Recept na ultra jednoduchú silvestrovskú paštétu s cibuľovou remuládou

Chcete na Silvestra urobiť na svojich priateľov naozaj dojem? Potom stavte na už spomínaný dizajn stola, originálne servírovanie a v neposlednom rade na tradičný pokrm, ktorý snáď nikdy nevyjde z módy – domácu paštétu. Náš recept si môžete upraviť podľa svojich predstáv aj chuti. Stačí k základu pridať svoje obľúbené korenie, či ingrediencie.

dosticka-z-dreva

Čo budeme potrebovať

Na paštétu:

  • Kuracia pečeň
  • Maslo
  • Korenie podľa chuti
  • Brusnice, orechy, čerstvé bylinky, nakladané zelené korenie
  • Polovica červenej cibule

Na cibuľové chutney:

  • cibuľa
  • maslo
  • tymian, rozmarín, soľ, korenie
  • balzamikový ocot
  • lekvár
  • lyžica trstinového cukru

Postup na lahodnú pečeňovú paštétu

  1. Pečeň zo všetkých strán prudko opečieme, aby sa čo najviac zachovala šťava z mäsa.
  2. Nami vybrané korenie spoločne s cibuľou použijeme už v začiatku restovania (skvele k pečeni ladí napríklad tymián, ktorý sme použili ale v chutney a do paštéty ho už teda nebolo potreba). Odporúčajú sa aj čerstvé bylinky (čo najaromatickejšiu vôňu dosiahnete napríklad pomocou sekáčika na bylinky), provensálske korenie, alebo skúste staročeskú verziu s novým korením, majoránom, cesnakom a muškátovým orieškom. Záleží len na vašich preferenciách.
  3. Vo chvíli, keď je pečeň opečená a cibuľa mäkká, je načase použiť alkohol. Okrem vína je možné použiť aj kvalitné brandy.
  4. Vo chvíli, keď je alkohol vyparený, pridáme 30 ml smotany, ale pozor, len zľahka premiešame a nikdy dlho nevaríme, aby sa nám smotana neodparila.
  5. Teraz celú zmes dáme do mixéra a rozmixujeme.
  6. Vo chvíli, keď je paštéta skoro rozmixovaná, znížime otáčky a začneme pomaly primiešavať maslo. Nikam sa neponáhľame, maslo do mixéra hádžeme po kúskoch a vždy daný kúsok necháme poriadne rozmixovať.
  7. Vo chvíli, keď je zmes hladká, ju prepasírujeme cez sitko, aby bol výsledok fenomenálny.
  8. Teraz zmes (netreba sa ľakať, zmes býva naozaj tekutá) nalejeme do menších pohárov.
  9. Pokiaľ chceme darovať paštétu napríklad ako darček, tak odporúčame urobiť ešte posledný krok. Prepustíme maslo a nalejeme ho na vzniknutú hmotu. Pokiaľ máme zmysel pre detail, môžeme povrch paštéty ešte pred naliatím masla ozdobiť vetvičkou rozmarínu, farebným čiernym korením, nasekanými mandľami, či brusnicami.
  10. Na silvestrovské pohostenie servírujeme s cibuľovým chutney. Úspech zaručený!

Postup na cibuľové chutney

  1. Rozpustíme maslo, na ktorom začneme restovať cibuľu nakrájanú na pásiky.
  2. Po chvíľke pridáme k zosklovatenej cibuli štipku soli a zhruba lyžicu trstinového cukru. Chvíľku orestujeme.
  3. Ľahko opekáme až do zhnednutia a skaramelizovania cibule. V tejto chvíli môžeme pridať korenie a balzamikový ocot.
  4. Nakoniec pridáme lekvár, ktorý dodá chutney šmrnc.

drevena-servirovacia-dosticka

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na skvelé dobroty, ktoré môžete servírovať v slávnostných chvíľach, prípadne báječné drevené produkty vhodné na stolovanie, tak sledujte náš Pinterest, kde nájdete veľa nápadov. Pinujte s nami!