AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Děvče v kroji o remesle, tradíciach a spolupráci s ČistéDrevo

devce-v-kroji

Poznáte Děvče v kroji? Originálne produkty, nevšedný humor, pozitívna energia a neskutočné fotky zaujmú hneď na prvý pohľad. My sme na dievčatá narazili náhodou na Instagrame a okamžite si nás omotali okolo prsta! Pretože zdieľame lásku k folklóru a tradíciám, hneď nás napadlo, že sú naše drevené výrobky pre dievčatá ako stvorené a zaujímavej spolupráci tak nič nestálo v ceste.

Děvče v kroji vyrába krásne oblečenie, doplnky a dekorácie inšpirované tradičným folklórom a ručnou prácou našich babičiek. Naše prútené noše, košíky i drevený riad a najrôznejšie doplnky ich sortiment skvele doplnia a my sme tak nadviazali pevné a dúfame že aj dlhodobé spojenectvo.

Požiadali sme dievčatá o rozhovor a vyšlo z toho krásne rozprávanie o remesle, tradíciách, folklóre, príbehu značky Děvče v kroji, skúsenostiach a ďalších plánoch.

devce-v-kroji-zima

Ako ste sa dostali práve ku krajčírstvu? Máte v rodine remeselnú tradíciu?

Ku krajčírstvu, prípadne možno skôr k šitiu, čo je v našom prípade rozhodne výstižnejšie, sme sa dostali náhodou. Keď vzniklo “Děvče v kroji”, čoskoro nám došlo, že s jediným typom kroja si jednoducho nevystačíme. A tak sme metódou pokus-omyl začali šiť a nadviazali na tradície a zvyky našich babičiek. Spočiatku len pre seba, úplne nezištne, aby sme mali pestrejší instagramový feed. Keď sa nám ale začali doma na ramienkach a vešiakoch hromadiť sukne, rozhodli sme sa ich poslať ďalej. A vtedy bolo našich 10 sukní, ktorých sme sa chceli zbaviť, asi počas 15 minút preč! A tak sme sa rozhodli, že začneme šiť pravidelnejšie a vo väčšom objeme.

Medzi našimi rodičmi asi priamo žiadny remeselník nie je, aspoň pokiaľ na remeslo pozeráme ako na ručne robenú tradičnú činnosť. Ale pradedkovia dvoch z nás boli obuvníci, to už sa ráta, nie?

Prečo vás zaujaly právě kroje a folklór?

Toto je skôr otázka na našich rodičov, ktorí nás ako deti priviedli na nácvik detského súboru. A my sme si to zamilovali a pri folklóre už zostali. A áno, prvotná motivácia aj v tých detských rokoch samozrejme bola obliecť si ten kroj! Bolo to také neobvyklé a netradičné niečo také vlastniť, že nás to pritiahlo k tancu, ľudovým piesňam, tónom cimbálovky, tradíciám a folklórnym motívom. Zrejme navždy.

devce-v-kroji-folklor   devce-v-kroji-vonku   devcata-v-kroji

Koľko členov tvorí váš tím a ako ste sa dali dohromady?

Náš tím sa skladá zo šiestich členov. Sme to my, ktoré denne vystavujeme svoje tváre na sociálnych sieťach. Málokto vie, že aj za šitím našich produktov stojíme my. A občas nám vypomáhajú naše mamičky, aj mamičky našich partnerov, ktorým za to veľmi ďakujeme.

Koniec koncov v tomto zoskupení sme sa dali dohromady vďaka Barborkinej mamičke, Zuzke, ktorá si na nás chcela nafotiť svoje háčkované čelenky, ktoré tvorila pod značkou Zana Creative. Oslovila Lucku pre nafotenie a ako modelku podstrčila Barču a ďalšie dievčatá. A my už sme potom nezostali len pri fotení čeleniek.

Kedy vlastne vznikla prvá myšlienka na “Děvče v kroji”?

Vznikla asi 4. januára roku 2021. Deň po tom, čo sme sa v krojoch prvýkrát, a zrejme aj naposledy plahočili na Lysú horu za snehom. So sánkami. V blate. Keď sme si potom prezerali fotky, napadlo nás, že je vlastne hrozná škoda ich tvoriť „do šuplíka“. Že možno, keď na nás ľudia tak pozitívne reagovali počas cesty na Lysú, možno by sa im páčilo to sledovať aj online. Prepojiť krásne fotky s vtipnými príbehmi a naším veľmi špecifickým humorom. A ajhľa! Ono to fungovalo a funguje doteraz.

A kde ste teda pozbierali svoje know-how a inšpiáciu?

Naše know-how vzniká metódou pokus-omyl. Občas niečo zahliadneme na Instagrame a rozhodneme sa to pretvoriť po svojom, inokedy tvoríme koncepty fotiek aj produktov samy. A najlepšie sa nám tvorí na niekoľkodňových foteniach v bazéne a s pohárom vína v ruke. To sa tie nápady sypú samé. Niektoré sú ale dosť životu nebezpečné. Občas by sme potrebovali nejakého preventistu, ktorý by zdvihol varovný prst a zabrzdil nás.

devce-v-kroji-na-luke

Opísali by ste cestu výroby vášho najobľúbenejšieho modelu, ktorý vyrábate?

Bezkonkurenčne najobľúbenejším modelom sú sukne z modrej látky s bielym vzorom, ktoré imitujú modrotlač. Je zaujímavé, že tradičná modrotlač sa u nás toľko nepredáva. Jednak sú sukne ušité z nej drahšie, a jednak sme sa tiež stretli s názorom, že modrotlač už je „too much“. Veľmi tradičné, veľmi folklórne.

Teraz sme si výrobu sukní rozdelili, aby sme boli efektívnejšie. Najprv je potrebné nastrihať látku. To zvláda najrýchlejšie Lucka, ktorá pripraví namerané a zažehlené balíčky. Tých sa potom ujme Barča s Miškou a balíčky nastehujú a opatria výrobnými štítkami. V ďalšom kroku sukňu Zuzka, Barča alebo Lucka ušije, a následne ich potom Verča, Verča alebo Miška oštítkujú. Objednávky balíme dosť na punk, tým, že nemáme Děvče v kroji na full time, balí ten, kto má práve čas!

Čo je pre Děvče v kroji najnáročnejšie?

Je to komunikácia. Na Instagrame máme rozdelené dni. Každý deň odpovedá našim sledujúcim jedna z nás, aby sa ten nápor rozprestrel. Ide tiež o komunikáciu medzi nami, občas si nezvládneme odovzdať informácie a vznikajú nám šumy. A dohodnúť sa na fotení? Zladiť termín 6 rozlietaných žien s hromadou záujmov? Na to nám veľakrát nestačí ani stredoškolská kombinatorika, čím zdravíme svojich profesorov z gymnázia. To je mimochodom tiež vtipná vec – len nedávno nám došlo, že sme vyštudovali všetky rovnaké gymnázium. Akurát sme sa tam kvôli desaťročnému vekovému rozpätiu nestretli.

Občas nám tiež viazne komunikácia so zákazníkmi e-shopu. To je naša veľká bolesť, tam sa určite musíme zlepšiť.

Na Instagrame sa prezentujete krásnymi fotkami, na ktoré fotenie spomínate najradšej?

To je ťažká otázka. Pretože ku každému foteniu sa viaže toľko vtipných príbehov a zážitkov! Navyše tých výjazdov za fotením sme za uplynulé dva roky absolvovali okolo 80. Ale určite by to bol mrazivý výstup na Prašivú, na ktorom sa naša Miška na zľadovatenom teréne takmer zabila, alebo letné fotenie na južnej Morave, kde sme mali skvelú základňu v penzióne Pod humnama v Krumvíři. Určite musíme spomenúť minuloročné vianočné fotenie na Libušíne, z ktorého sme sa posadili na zadok úplne všetky. A nesmieme zabudnúť na posledné fotenie roku 2022 vo vianočnej chalúpke, ktorá nás uchvátila tradíciou aj nevšednou atmosférou.

devce-v-kroji-skanzen

Aké sú vaše plány na rok 2023?

To vlastne ani my ešte nevieme. Stále sme „malá firma“, takže svoje plány realizujeme rýchlo, zbesilo a hlavne náhodne. Baví nás, že jeden deň vymyslíme produkt, druhý deň tvoríme, a tretí deň už je na e-shope. To nás vystihuje. Tá spontánnosť.

V roku 2023 by sme ale rady realizovali rozšírenie sortimentu o pánsku sekciu, alebo napríklad o dámske nohavice inšpirované modrotlačou.

Čo sa týka spoluprací, z tých si starostlivo vyberáme, aby sme nimi neotrávili a nezahltili našich sledujúcich, ktorí u nás primárne nehľadajú reklamu, ale pobavenie. Na budúci rok sa nám niečo rysuje, ale uvidíme, nechceme to zakríknuť.

Podľa čoho si vyberáte spolupráce s firmami a čím vás zaujalo práve ČistéDrevo?

Spoluprácu s firmami si vyberáme hlavne pocitovo. A tiež podľa toho, nakoľko s nami daný produkt súznie. Ťažko nás uvidíte robiť reklamu na kozmetické prípravky alebo hygienické potreby. Snažíme sa stále ísť tou tradičnou cestou. Vieme, že v našom prípade by reklama na vysávač alebo práčku asi nepadla na úrodnú pôdu. Ani to takto robiť nechceme. Napríklad ČistéDrevo sme si vybrali preto, že drevené výrobky z vášho sortimentu by sme si rovnako postupne z veľkej časti kúpili ako rekvizity na fotenie. Páčia sa nám vaše výrobky z prútia aj drevenej dekorácie a vieme, že sa budú páčiť aj ľuďom, ktorí nás sledujú a trávia na našom profile svoj voľný čas. Tiež veríme, že keď si nafotíme drevenú misu alebo prútenú nošu, nebude to na našom profile pôsobiť ako päsť na oko.

devce-v-kroji-nosa   devce-v-kroji-hrncek   devce-v-kroji-kosik

Děvče v kroji vracia do povedomia širšieho okolia lásku k folklóru, tradíciám a všetkému, čo máme hlboko zakorenené v našich srdciach. Ak máte blízko ku krojom, tak si urobte radosť u dievčat na e-shope, s naším zľavovým kupónom DREVO10 nakúpite so zľavou 10 %.

V rámci našej spolupráce sa potom môžete tešiť na krásne fotky, tipy do domácnosti v tradičnom duchu, recepty a sezónnu inšpiráciu, ako si pustiť trochu toho folklóru, dreva a prútia aj do svojich domovov.