AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako na osvetlenie detskej izby

osvetlenie-pre-deti

Veľa rodičov si kladie otázku, aké zvoliť svetlo detskej izby. Pokojne sa nechajme strhnúť módou a dizajnom, ale nezabúdajme pri výbere venovať pozornosť praktickosti. Ďalším dôležitým aspektom je aj svetelná teplota. Viete, v čom môžu byť drevené výrobky v interiéri nápomocné? A môže sa svetlo stať aj dekoráciou bez toho, aby sme ohrozili jeho prirodzenú svietivosť? Odpovede nájdeme v nasledujúcom článku, kde nájdeme aj návod na výrobu detského nočného svetielka.

Ako správne osvetliť detskú izbu

  1. Zamerajme sa na centrálne stropné svietidlo. Zvolíme ho čo najjednoduchšie a nezaťažujeme ho tienidlami.
  2. Pozitívny dojem z dobre osvetlenej izby umocníme dreveným nábytkom, ktorý má vedecky podložený pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. V kombinácii s vhodne zvoleným osvetlením dokáže v detskej izbe doslova zázraky.
  3. V prípade, že nám chýba dostatok aktívneho svetla, pomôžeme si zrkadlami, ktoré sú majstrami v hre svetla a tieňa.
  4. Myslíme na farebnú zladenosť, a to nielen farieb v izbe, ale aj zladenosť chromatickosti svetiel, spoločne s dekoráciami a dreveným nábytkom.
  5. Dôraz kladieme na farbu interiérového vybavenia. K tmavému drevenému nábytku (orech, ovocné dreviny) volíme jasnejšiu farbu svetla. Pri svetlom dreve, ako je napríklad smrek alebo borovica, dáme prednosť teplejším odtieňom.
  6. Aj drevené svetlo môže byť dekoráciou, obzvlášť v menších priestoroch, kde na výzdobu domácnosti nemáme veľa miesta a potrebujeme skĺbiť krásu s praktickosťou. Drevené svetlo skvele nahradí nástennú dekoráciu a ešte osvetlíme napríklad odpočinkový kút.
  7. Pri stropnom svietidle ale nekončíme! Detská izba si žiada aj osvetlenie pre miesto na hranie, odpočinok, spánok, a samozrejme aj pracovný stôl.

pokoj-pre-skolaka

Vyrábame originálne nočné svetlo pre deti

Ste kreatívni a máte radi, keď je interiér vybavený podľa vašich predstáv? Nočné svetlo môžete vyrobiť aj sami. Zhotovenie vás príjemne prekvapí hravosťou aj jednoduchosťou.

Čo budeme potrebovať

detske-svetlo-diy   vyroba-detskeho-svetla   balonik-z-preglejky

Postup

  1. Najprv zvolíme vhodné LED svetlo. Kladieme dôraz na teplotu chromatickosti svetla. Tá by sa mala pohybovať v hodnotách zhruba do 3000K (hodnota 1000K sa prirovnáva k západu slnka, či plameňu sviečky). Bodové svetlo by nemalo byť príliš zaguľatené (lepšie sa naň následne aplikuje tienidlo z preglejky).
  2. My sme pre výrobu tienidla vybrali balónik z preglejky s menom na mieru. Vyberať môžete aj z ďalších tvarov (mráčiky, girlanda s menom, kolieska, či zvieratká). Záleží len na vašich preferenciách.
  3. Teraz na LED svetielko z oboch strán pripevníme obojstrannú lepiacu pásku. Máme vyskúšané, že aj na stene dobre držia, takže sa nemusíme báť prípadného odlepenia.
  4. Na jednu stranu svetielka prilepíme pomocou obojstrannej lepiacej pásky balónik s menom.
  5. Vyberieme vhodné miesto na stene (ideálne v blízkosti detskej drevenej postieľky), najlepšie tak, aby na svetielko dieťa dosiahlo a mohlo si kedykoľvek samo rozsvietiť. A to iba jedným stlačením!

TIP NA ZÁVER: My sme svetielko nechali v prírodnom prevedení, ale vy sa toho vôbec nemusíte držať. Na preglejku sa dá skvele maľovať pomocou akrylových farieb, či spreja. Takže farbu svetielka si ľahko zvolíte sami a zladíte s okolitými doplnkami.

detske-svetlo

Prečo nepodceniť farbu osvetlenia

Zabúdaným, ale veľmi dôležitým bodom pri výbere správneho osvetlenia je farba svetla (nazývaná tiež teplotou chromatickosti svetla). Teplota chromatickosti svetla výrazne ovplyvňuje náladu. Ak sa teda chcete vo vašom domove cítiť príjemne, spojte tú správnu farbu svetla s povrchom z dreva.

Základné rozdelenie teplôt farieb:

  • Teplá biela – zladiť ju môžete napríklad s prútenými výrobkami, či drevenými dekoráciami, ktoré pozitívny dojem ešte viac umocnia. Ocenia ju najmä obývacie izby a ďalšie odpočinkové kúty vášho domova.
  • Neutrálna biela – skvele ladí k dreveným doplnkom z brezy, nábytku z jaseňa a celkovo svetlejším interiérom (populárny boho, škandinávsky či vidiecky štýl).
  • Studená biela – používame najmä na prácu, prípadne tam, kde potrebujeme osvetliť tmavší kút, či drevený nábytok z tmavého masívu (orech, gaštan, slivka).

prutena-izbicka

Stropné svietidlo

Ako sme už spomínali, tak farba svetla by mala byť neutrálna biela. Príliš teplý odtieň svetla spôsobí rýchlo nastupujúcu únavu, biele svetlo zase nie je príliš útulne. Stropné svetlo by malo mať čo najväčší rozptyl, preto ho volíme v jednoduchom dizajne a čo najviac pri strope. Teplota chromatickosti centrálneho stropného svietidla by sa mala pohybovať od hodnoty 3500K do 5500K. Toto svetlo je neutrálne a pre stropné svietidlá v obytných priestoroch sa hodí najviac.

Osvetlenie pracovného stola

Tu si môžeme dovoliť jasnejšie a biele svetlo, ktoré pomáha udržať pozornosť. Na pracovnom stole by svetlo nemalo prekážať a dieťa akokoľvek rušiť. Môžeme použiť aj odvážnejšie kúsky, ktoré budú k izbe ladiť. Boho interiéru pristane prútené tienidlo, vintage štýl podporí romantická biela lampička, škandinávsky zase ocení drevené svetlo v minimalistickom prevedení.

Nočné svetielko k posteli

V prvom rade by dieťa malo na svetlo dosiahnuť. Záležať by sme si teda mali dať na praktickom zapínaní a vypínaní. Svetielka popísané vyššie sú nielen praktickou vychytávkou, ale aj drevenými nástennými dekoráciami, ktoré miestnosti dodajú správny šmrnc. Rozhodne musíte vyskúšať ich jednoduchú výrobu!

pracovny-stol   detska-izba   dreveny-balonik

Veľa rodičov túži splniť deťom aj to najbláznivejšie prianie a podliehajú trendom, ktoré práve medzi deťmi frčia. A prečo nie? Deťom svetlo v tvare dinosaura, vrtuľníka či Pikachu urobí radosť a pokiaľ bude za rok v móde zase niečo iné, môžeme výrez z preglejky vymeniť za úplne nový tvar.

Pinujte s nami!