AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako na správne brúsenie dreva

brusenie-dreva

Brúsenie dreva je pre ďalšie povrchové úpravy drevených výrobkov úplne zásadné a mali by sme byť v tomto kroku precízny. Následné lakovanie, morenie, opaľovanie či potieranie olejom a voskom sú síce finálnym riešením, ale bez správneho opracovania pred dokončením nebude výsledok nikdy dokonalý. Poďme sa spoločne pozrieť na základné pravidlá správneho brúsenia dreva.

Ako brúsiť drevo

Rozhodnutie o finálnej úprave

Ak chceme opracovať napríklad drevený nábytok, alebo akýkoľvek výrobok z dreva, tak ešte pred samotným brúsením musíme zvážiť, aká bude finalizácia produktu. Použijeme na drevenú debničku, záhradný nábytok z dreva, či dekoráciu vosk, moridlo, či snáď lak? Každé brúsenie je priamo závislé od úpravy povrchu. Nikdy teda nepostupujeme tak, že najprv drevené výrobky prebrúsime a až potom sa budeme rozhodovať, akú povrchovú úpravu zvolíme.

  • Ako brúsiť pred lakovaním

Nepreskakujeme zrnitosti a brúsime postupne podľa návodu nižšie. Na rozdiel od iných povrchových úprav je pri lakovaní žiaduce, aby sa po zaschnutí lak prebrúsil zvlášť jemným brúsnym papierom (uvádza sa zrnitosť 240 až 320 – táto zrnitosť sa už bežne používa na kovy a nie na drevo).

  • Ako brúsiť pred morením

Brúsenie pred morením by malo byť rovnomerné, pokiaľ by sme rovnomerné brúsenie nedodržali, tak hrozí vyššie riziko vzniku škvŕn. Odporúčame v tomto prípade brúsiť dlhšie jemnejším typom zrnitosti brúsneho papiera (práca preto bude zdĺhavejšia a náročnejšia). Podobne vyzerá aj brúsenie pred voskovaním a olejovaním dreva.

  • Ako brúsiť pred opaľovaním

Tu aplikujeme opačný postup a nebojíme sa brúsenia brúsnym papierom s nižšou zrnitosťou. Vďaka vzniknutým ryhám po hrubom brúsení oveľa viac vynikne štruktúra opálenia.

laky-a-moridla   barvenie-dreva

Správny postup pri brúsení

  1. Najprv si rozmyslíme, akú povrchovú úpravu sa rozhodneme na výrobky z dreva použiť a podľa toho zvolíme typ následného brúsenia.
  2. Rozhodneme sa, aký typ brúsnych pomôcok zvolíme a zároveň si dobre preštudujeme jednotlivé typy brúsnosti.
  3. Vždy postupujeme od najhrubšej zrnitosti k tej najjemnejšej, a to v súlade s finalizáciou povrchu.
  4. Brúsime vždy v smere vlákien (brúsenie proti smeru vlákien sa používa len pri zvláštnych prípadoch). V našom prípade sme začínali na brúsnosti P 80, väčšina drevených výrobkov aj nábytku z dreva sa dnes môže pýšiť rovným a opracovaným povrchom. Pokiaľ teda nechceme obrúsiť starý náter, nemusíme používať šmirgľový papier s výrazne hrubším zrnom.
  5. Brúsny papier dobre napneme na vhodnú podložku (najjednoduchšie je použiť napríklad obyčajný drevený klátik).
  6. Nepreskakujeme zrnitosti. Vždy postupujeme od najhrubšej zrnitosti k tej najjemnejšej tým spôsobom, že sa držíme rádu jednej zrnitosti.

PRÍKLAD: Pri opracovaní dreveného výrobku postupujeme najčastejšie v ráde zrnitosti 80 → 100 → 120 → 150 → 180 → 220.

  1. Pri brúsení sa vyhýbame prílišnému tlaku na produkt. Vlákno sa potom príliš zatlačí a vzniknú nerovnosti, ktoré sa následne zle odstraňujú. Pri ďalšej úprave sa zatlačené vlákna dvíhajú a sú náchylné aj v prípade povrchovej úpravy. Nehovoriac o nedokonalom vzhľade.
  2. Ostrosť brúsneho papiera pravidelne kontrolujeme. Príliš tupý brúsny papier opäť zapríčiní zatlačovanie vlákien a samozrejme spôsobí aj horšiu a náročnejšiu prácu pri brúsení.

Čo na brúsenie použiť

Zásadné je využitie brúsneho papiera. Podložkou pre abrazívum (pieskový materiál vhodný na brúsenie) najčastejšie býva papier, plátno či najrôznejšie druhy PU peny. Jednotlivé podložky sa líšia tuhosťou a používajú sa na rôzne druhy zrnitosti (napríklad hubka sa hodí skôr na jemné brúsenie, hrubé zrno zase využívajú elektrické brúsky). Na brúsenie môžeme využiť najrôznejšie brúsne hubky, pásové brúsky, ale na ručné brúsenie postačí aj obyčajný drevený klátik, na ktorý pripevníme brúsny papier.

Ako vybrať správny brúsny papier

Ako sme už spomínali na začiatku, tak berieme do úvahy nielen koncovú úpravu povrchu, ale aj drevený výrobok. Ak sa jedná o drevenú dekoráciu, debničku z dreva, či akýkoľvek iný produkt, kde nie je potrebné odstraňovať lak alebo pleseň, nemusíme voliť príliš veľkú (metricky – nízku) hrubosť.

Pre lepšiu predstavu vám prinášame nasledujúci rozcestník jednotlivej hrubosti zrna.

 brusny-papier   znecistena-debnicka   cista-debnicka

Zrnitosť zrna

Zrnitosť sa udáva číslicou, počet zŕn (počet ôk na site pri triedení) na štvorcový palec. Brúsny papier sa klasicky vyrába od zrnitosti P16 do zrnitosti P1200. Pri brúsení dreva si bežne vystačíme so zrnitosťami od 60 do 180 (220).

Zjednodušene sa dá povedať, že čím väčšia zrnitosť, tým jemnejšie brúsenie.

P 40

Výsledkom býva veľmi hrubé brúsenie. Spoľahlivo odstraňuje starý náter aj hrdzu.

P 60

Stredná zrnitosť obrúsi hrany i nedokonalosti dreva (rôzne odštiepky, ulomené časti a pod.)

P 80 

Spadá už pod jemné brúsenie. Hravo si poradí s nedokonalosťami a pokiaľ nemáte nijako zničené, nalakované, či plesnivé drevené debničky, prípadne akékoľvek iné drevené výrobky, tak vám bohato postačí začať práve na tejto zrnitosti a používať brúsne papiere postupne od P 80 vyššie.

P 100

Ide o jemné brúsenie dreveného výrobku zbaveného všetkých nečistôt a to pred náterom.

P 120

Ide o jemné brúsenie dreveného výrobku zbaveného všetkých nečistôt a to pred samotným finálnym náterom.

P 150

Veľmi jemné brúsenie, ktoré vyhladzuje predchádzajúce brúsenie dohladka.
P 180

Veľmi jemné brúsenie, ktoré vyhladzuje predchádzajúce brúsenie výrobku či nábytku dohladka.

P 240

Dané brúsenie povrch dokonale vyhladí, ale bežne sa používa aj na prebrúsenie laku.

P 320

Zvlášť jemné brúsenie, ktoré sa prevažne používa až po finálnej úprave lakom.

brusny-papier   zrnitost-brusneho-papiera   pouzitie-brusneho-papiera

Typy abraziva

Podľa potreby volíme aj typ tzv. abrazíva (pieskovací materiál používaný na brúsenie). V tomto prípade nás bude zaujímať najmä farebné rozlíšenie. Ponuka brúsnych papierov je pomerne vysoká a pri dobrej znalosti vhodného abrazíva a zrnitosti pre nás už následné brúsenie nebude žiadny problém.

  • Brúsny papier drveným granátom

Poznáme ho podľa typicky červenohnedej farby. Na brúsenie dreva sa skvele hodí, aj keď práca s ním  je náročnejšia. Na druhú stranu je nutné podotknúť, že povrch býva o niečo viac hladký, než po použití brúsneho papiera s iným abrazívom. Najväčší účinok dosahuje pri konečných úpravách dreveného výrobku.

  • Keramický brúsny papier

Pýši sa jedným z najtvrdších abrazív vôbec. Zanecháva veľmi hrubý povrch, ktorý ale zároveň odoberá najviac materiálu. Využíva sa na brúsenie na pásových brúskach aj na ručné tvarovanie dreva. Väčšinou ho nájdeme v hnedom prevedení a neodporúčame ho napríklad na brúsenie preglejky, kde sa ľahko prebrúsi hornou vrstvou a materiál nadobro zničí.

  • Oxid hlinitý

Papier s oxidom hlinitým sa na prácu s drevom používa najčastejšie. Oproti abrazívu granátu je síce odolnejší, ale nezanecháva tak jemný povrch. Najčastejšie ho uvidíme na elektrických brúskach v zelenom odtieni.

  • Papier s karbidom kremíka

Tmavosivý až čierny šmirgľový papier sa používa najmä na uhladzovanie kovov. V drevárskom odvetví sa aplikuje pri špeciálnych úkonoch, kde sa drevo ľahko vlhčí a následne prebrusuje papierom s karbidom kremíka.

  • Sklenený (kremeňový) papier

Typická je pre neho žltá farba a ľahkosť. Uplatňuje sa prevažne na veľmi jemné brúsenie (napríklad už po povrchovej úprave). Nevýhodu potom vidíme v tom, že sa rýchlo a často rozpadá. Na prácu s masívnym drevom sa preto používa minimálne. Využiť by sme ho mohli na prípadnú jemnú prácu s dekoráciami z dreva.

typy-brusneho-papiera

Pre ďalšie rady a tipy zo sveta drevotvorby sledujte naše sociálne siete a blog, kde nájdete veľa užitočného materiálu na vytvorenie harmonického domova.