AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Povrchová úprava drevených výrobkov

povrchova-uprava-debnicky

Okolité vplyvy veľmi rady preverujú, či sú naše drevené dekorácie, drevené debničky a nábytok z dreva dobre chránené. Aby naše výrobky boli kryté čo najlepšie, zamerať by sme sa mali na ich finálnu úpravu. Kedy a čím drevo natierať sa dozviete v dnešnom článku.

Finálna úprava povrchu

Úprava dreveného povrchu sa v priebehu rokov výrazne zmenila. V minulých rokoch si človek ani nevedel predstaviť ponechať drevo v jeho prirodzenej podobe. Na úpravu povrchu dreva sa používali veľmi účinné techniky, ktoré mali za úlohu čo najviac predĺžiť životnosť dreva. Postupom času sa stále častejšie začali využívať aj tzv. „mäkšie dreviny“ (smrek či borovica) a do módy zrazu prišla úprava, ktorá z väčšej časti prizná aj dekor dreva. Na vzostupe sú teda bezfarebné laky, vosky, oleje a moridlá.

Prečo je pre dekorácie z dreva, drevené debničky, ale aj hračky koncová úprava dôležitá?

  • Zlepšenie vlastností povrchu.
  • Predĺženie životnosti drevených výrobkov aj nábytku.
  • Nesmieme zabúdať na estetické vlastnosti – vďaka niektorým postupom viac vynikne štruktúra a prirodzená kresba dreva.
  • Účinná ochrana voči plesniam a drevokaznému hmyzu, pri opálenom povrchu dokonca aj voči požiaru.

Čo je pre koncovú úpravu úplne zásadné?

Nech už chceme s výrobkami z dreva, dekoráciami a dreveným nábytkom akokoľvek naďalej pracovať, tak zásadným krokom je dôkladná príprava povrchu. Než sa teda pustíme do ošetrenia prírodného povrchu dreva, musíme produkt poriadne vybrúsiť. Pokiaľ si s brúsením neviete rady, spísali sme pre vás jednoduchý návod, ako na správne brúsenie dreva.

Ako nalakovať drevo

Lak je transparentná náterová hmota, ktorá ponecháva na natieranom povrchu ochranný film. Vďaka bezfarebnosti nijako neskresľuje drevený podklad. Využijeme ho najmä vo chvíli, keď chceme ponechať prírodnú farbu, ale zároveň potrebujeme drevo uchovať pred vonkajšími vplyvmi.

Ako postupovať pri lakovaní?

  1. Najprv si pripravíme podklad. Zbavíme ho nečistôt a pustíme sa do brúsenia. Ako na to si môžete prečítať u nás na blogu.
  2. Zvolíme si vhodný štetec, s ktorým vám radi poradia v každom hobby centre. Najlepšiu službu preukáže stredný plochý štetec v kombinácii so syntetickými alebo prírodnými štetinami.
  3. Namočíme len špičku štetca, aby nám lak zbytočne nestekal a netvoril tak nerovnosti na ploche náteru.
  4. Natierame vždy po smere vlákien dreva v niekoľkých vrstvách. Záleží na tom, čo chceme natrieť – nábytok z dreva do interiéru má menšiu náročnosť ako napríklad záhradný nábytok z dreva.
  5. Po zaschnutí laku môžeme produkt ešte brúsiť extra jemným brúsnym papierom (P220 a vyššie) a vytvoriť tak celistvejší výsledok.
  6. Vzhľadom na to, že lak vytvorí nepriepustný film, treba ho z času na čas kvôli praskaniu obnoviť.

debnicka-pred-upravou   farby-laky-moridla   debnicka-po-uprave

Morenie

Moridlo je roztok určený prevažne na farebné morenie dreva. Drevené povrchy sa roztokom hĺbkovo napúšťajú a ľahšie sa tak vstrebávajú do štruktúry dreva. Farebná škála je dnes pomerne vysoká a vyberať si môžeme hneď z niekoľkých typov.

Ako správne moriť?

  1. Pred morením drevo vyčistíme kefou, na silnejšie nečistoty sa nebojte použiť jemný brúsny papier. Moridlo na nedokonale obrúsenej drevenej debničke totiž často zanecháva nepekné fľaky.
  2. Možností nanášania moridla je hneď niekoľko – hubka, pena, valček, alebo štetec s extra jemnými štetinami v strednej dĺžke. Na morenie väčších plôch odporúčame skôr štetec, na menšie sa ale viac hodí hubka. Hlavne si nezabudnite nasadiť gumové rukavice!
  3. Starostlivými pohybmi potom moridlo vtierame do povrchu. Liehové moridlá sa rýchlo vpíjajú, preto postupujeme čo najrýchlejšie. Moridlo nanášame v smere vlákien a akékoľvek kvapky hneď rozotierame.
  4. Pre tmavší odtieň môžeme naniesť viac vrstiev. Po nátere počkáme 4 hodiny a je hotovo. Tekuté moridlo debničky krásne prefarbí, vytiahne letokruhy, hrče a zvýrazní prírodnú krásu dreva.

Na trhu existujú farebné moridlá, ktoré odporúčame použiť vo chvíli, keď chcete drevený povrch podporiť nejakou farbou. Vyberať tiež môžete moridlá s prímesou vosku, či oleja. Zmena oproti pôvodnému farebnému prevedeniu sa pohybuje okolo 60%.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ČistéDřevo.cz (@cistedrevo_cz)

Natieranie farbou

Vďaka širokému výberu dnešných akrylových farieb sa pri farbení dreveného výrobku môžeme skutočne vyšantiť a dať mu takú farbu, ktorá bude s ostatným vybavením ladiť. Veľkou nevýhodou je (podobne ako pri lakovaní) isté uzavretie dreva do nepriepustnej vrstvy. Vlhko vznikajúce vo vnútri dreva nemá kadiaľ odchádzať von a dochádza k praskaniu a ďalšiemu znehodnocovaniu náteru. Nemusíme teda zdôrazňovať, že lakovať a farbiť drevokrycím lakom by sme mali až vo chvíli, keď máme podklad viac ako dobre vysušený.

A kedy krycie farby najlepšie použiť?

Vo chvíli, keď pred sebou máme čiastočne znehodnotený produkt, zašednutý, prípadne výrobok stratil svoj prirodzený pôvab. Natieranie farbou sa zlučuje s lakovaním a postup nájdete vyššie.

debnicka-priprava   debnicka-praca   debnicka-ruzova

Olej a vosk

Najrôznejšie oleje sú vhodnou alternatívou k lakovaniu a teda aj ochrane dreva. Olej preniká hlboko do dreva, neuzatvára póry a zachováva drevený materiál v celej jeho podstate. Opäť tu pripomenieme dôležitosť dôkladného brúsenia, vďaka ktorému olej prenikne hlboko do štruktúry dreva. Olejovanie sa hodí najmä na drevený nábytok, ale aj nábytok z debničiek, či podlahu (napr. na terase), kde chceme čo najvýraznejšie zachovať a zároveň spevniť materiál.

Výhody olejovania

  • Vďaka tomu, že preniká hlboko do dreva, výrazne spevňuje drevený materiál.
  • Neuzatvára póry a najviac tak zachováva vlastnosti dreva.
  • Zanecháva krásny hladký povrch, ktorý na rozdiel od lakovaného predmetu pôsobí prirodzenejšie.

Nevýhody olejovania

  • Pri nedokonalom brúsení sa na rozdiel od lakovania objavia škvrny.
  • Či chceme alebo nie, tak po čase olej oxiduje a drevo získa ľahko žltohnedý odtieň, ktorý nie je vždy príjemný.

Vosk má podobné vlastnosti ako olej. Jeho najviac zdôrazňovanou výhodou je prírodné zloženie. Nevýhodu môžeme vidieť v jeho cene. Nábytok, ale napríklad aj drevená debnička, či hračka z dreva bude vďaka vosku krásne naleštená a bude vyzerať ako nová. Keď sa reštauruje starší nábytok, je voľba vosku absolútne nevyhnutná. V prípade voskovania ale musíme počítať aj s vyššou náročnosťou na prácu. Vosk má tuhú konzistenciu, horšie sa nanáša a následne sa musí starostlivo rozleštiť handričkou, aby bol dosiahnutý vytúžený efekt.

Ako opaľovať drevo

Opaľovanie dreva patrí dozaista k najstaršej technike práce s drevom. Na povrchu sa vytvorí zuhoľnatená ochranná vrstva, ktorá sa následne zbrúsi a vytvorí povrch zdôraznený o letokruhy a hrče. Údajne pochádza z Japonska, kde je známa pod názvom Shou-sugi-ban a drevo je opaľované nad otvoreným ohniskom. Dnešné modernejšie metódy sa spoliehajú na plynový horák a opaľujú sa mäkké tkanivá dreva na povrchu. Následné brúsenie už nie je nutné.

Výhody opaľovaného dreva

  • Cena – opaľovanie rozhodne patrí medzi najlacnejšie povrchové úpravy vôbec.
  • Veľmi účinne bojuje proti drevokaznému hmyzu.
  • Drevo zostáva stále, nijako sa nekrúti a neničí.
  • Odporúča sa opaľovanie dreva použiť najmä vo vonkajších priestoroch, na chaty a chalupy. Záhradný nábytok, drevená debna a mnohé ďalšie výrobky z dreva sú vďaka opáleniu menej náchylné na obhorenie, respektíve vznik požiaru.
  • Trvanlivosť sa odhaduje až na 60 rokov.

Možností finálnych úprav, ktoré môžeme zvoliť, existuje skutočne veľké množstvo. Snáď vám článok pomôže vybrať si ten najvhodnejší variant pre vaše drevené výrobky. Viac nápadov a rád týkajúcich sa dreva a drevených výrobkov nájdete na našom blogu a sociálnych sieťach.