AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Záhradníkov kalendár, diel 3.: Ako poskladať drevené pieskovisko

drevene-piskovisko

V dnešnom článku sa dozviete, ako pieskovisko z dreva poskladať, čím ho naplniť, ako ho chrániť, ale aj čo robiť s pieskoviskom, pokiaľ deti odrastú. Vyberať v dnešnej dobe navyše môžete hneď z niekoľkých typov pieskovísk.

Typy pieskovísk z dreva

Dnešné pieskovisko sa nelíši iba veľkosťou, či materiálom, ale výrobcovia myslia aj na pohodlie a bezpečnosť detí, prípadne na vhodné doplnky. Poďme sa inšpirovať!

  • Drevené pieskovisko s krytom bezpečne ochráni pred nežiaducimi zvieratami, ale aj pred nečistotami zvonku.
  • Vďaka detskému pieskovisku so strieškou sa nemusíte báť o svoje ratolesti ani v tých najväčších letných horúčavách. Vytvára totiž príjemný tienik, kde si radi odpočiniete aj vy.
  • Drevené pieskovisko s lavičkami deti s radosťou využijú na hry, ale aj následný odpočinok. A navyše sa v nich skvele hrá s formičkami!
  • Drevené detské pieskovisko s poklopom – nechcete zakaždým zložito naťahovať sieť, či iný kryt na pieskovisko? Na trhu existuje množstvo pieskovísk s už zabudovaným poklopom, ktoré vynikajú jednoduchou manipuláciou. Ako poklop často slúžia práve sklápacie lavice alebo teleskopické striešky.
  • Zabudované pieskovisko v detskom domčeku bude súčasťou tých najrôznejších detských hier. Zároveň je vďaka domčeku pieskovisko chránené pred slnkom.
  • Výrobcovia popúšťajú uzdu fantázii a na trhu tak nájdete aj tematické pieskovisko v tvare lodičky, prípadne so zabudovanou kuchynkou.

pieskovisko-so-strieskou   pieskovisko-s-lavickami   pieskovisko-s-poklopom

Ako zložiť detské drevené pieskovisko?

V prvom rade si musíme vymedziť miesto na záhrade. Pieskovisko by nemalo byť ani priamo na slnku, ale ani v úplnom tieni. Tiež by v záhrade nemalo prekážať, skôr ju zmysluplne dopĺňať. Na nami zvolené (rovné) miesto položíme geotextíliu, ktorá zabráni prerastaniu trávy. Následne už postupujeme podľa priloženého návodu, prípadne sa môžeme inšpirovať videonávodom.

Čím naplniť drevené detské pieskovisko na záhradu?

Ak máte väčšie pieskovisko, tak odporúčame zájsť pre piesok priamo do pieskovne, kde nájdete aj veľký výber. Pre malé pieskovisko (50 x 50 cm) stačí dôjsť do hobbymarketu, kde kúpite piesok aj vo vreci. Na pieskovisko pre deti sa najviac hodí jemný vypraný piesok určený na omietky (je jemnejší a svetlý). Vyhovuje aj piesok s hrubším zrnom (tzv. betonársky). Na neho ale občas pozor, je sfarbený do žlta a dokáže zafarbiť aj oblečenie. Ostatné hrubšie, či jemnejšie typy piesku sa do pieskoviska už nehodia.

drevene-pieskovisko-piesok

Akú povrchovú úpravu zvoliť u detského pieskoviska

O povrchovej úprave drevených výrobkov už sme písali, takže vás určite neprekvapí, že je potrebné povrch pieskoviska upraviť, aby vám pieskovisko vydržalo v čo najzachovalejšom stave.

Akú povrchovú úpravu na pieskovisko zvoliť?

  • Lakovanie – najviac zanechá prirodzenú farbu dreva, nevýhodou je odlupovanie laku vplyvom externých podmienok. Preto sa výrobky z dreva (obzvlášť tie umiestnené vonku) musia častejšie renovovať.
  • Morenie – túto techniku ​​využívame najmä vo chvíli, keď chceme ľahko zmeniť farebné prevedenie, ale zároveň si prajeme čo najviac zachovať prirodzenú štruktúru dreva.
  • Olejovanie – olej preniká hlboko do dreva, čím výrobok prirodzene viac chráni, neuzatvára póry a zachováva „drevený“ vzhľad. Na druhú stranu sa horšie nanáša a po čase získava drevený výrobok ľahko žltkastý odtieň.
  • Opaľovanie – patrí k jednej z najstarších techník vôbec. Opaľovanie sa vyznačuje zvýraznením hrčí a štruktury na dreve, ale rovnako oceníte aj jeho účinný boj s drevokazným hmyzom a vysokú životnosť. Nehovoriac o sympaticky nízkej cene.

skladanie-pieskoviska   pieskovisko-skladanie

Ako pečovať o detské drevené pieskoviská

Aby bolo detské šantenie čo najbezpečnejšie a zároveň aby ​​sme predĺžili životnosť pieskovísk, treba sa o ne dôkladne starať.

  1. Prevencia

Ako sme písali vyššie, aby nám pieskovisko vydržalo dlho krásne, treba ho vybaviť ochranným náterom. Jedine tak predĺžime jeho životnosť.

  1. Zatváracie pieskovisko, prípadne drevené detské pieskovisko s krytom

Nepriateľ číslo jedna pre drevené pieskoviská sú rozhodne mačky. Pokiaľ budeme nechávať pieskovisko odkryté, tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane verejným záchodom mačiek a kocúrov zo širokého okolia. Odporúčame preto kúpiť zatváracie pieskovisko, prípadne zaobstarať plachtu, ktorá zvieratám zamedzí prístup.

  1. Tráva

Prvým krokom ešte pred samotným zostavením by malo byť umiestnenie geotextílie pod pieskovisko. Jedine tak zabránime nevzhľadnému prerastaniu trávy.

  1. Slniečko

V zápale hry si deti vôbec nemusia všimnúť, že do nich už nejaký čas perie slniečko. Drevené pieskovisko so strieškou hravo chráni vaše deti pred možným úpalom, ale čiastočne aj proti padajúcemu lístiu, dažďu a iným nečistotám. Na našom e-shope nájdete napríklad pieskovisko so strieškou, ktorú je možné polohovať tak, aby vznikol aj šikovný poklop.

  1. Zima

Sami sa musíte zamyslieť, či budete chcieť na zimu pieskovisko schovávať. Väčšina domácností na to samozrejme nie je prispôsobená. Pokiaľ je ale pieskovisko dobre chránené vami vybranou povrchovou úpravou, tak si môžete byť istí, že mu zimné mesiace neuškodia. Samozrejme by sa ale na zimu malo dôkladne prikryť pevnou fóliou.

Ako využiť nepotrebné drevené pieskovisko pre deti

Až deti odrastú, rozhodne pieskovisko nevyhadzujte! Existujú múdre spôsoby, ako drevené pieskovisko ďalej využiť. Drevené pieskovisko s krytom aj bez je ideálny materiál pre následnú upcykláciu. Pieskovisko rozhodne nemusíte vyhadzovať, v záhrade bude mať svoje využitie. Upcyklovať ho možno ľahko na vyvýšený záhon, kompost, lúku pre motýľov, ale napríklad aj senzomotorický chodníček pre deti i dospelých.

Ak ste kreatívna duša a radi sa obklopujete krásnymi vecami, tak drevené pieskovisko sa hodí aj ako podklad pre netradičnú drevenú dekoráciu na záhradu. Môžete podlahu napríklad vyzdobiť mozaikou zo zvyškov kachličiek a doplniť o dekorácie, drevené hrantíky, hmyzie domčeky a mnohé iné.

drevene-piskoviste-zahrada

Keď budete pieskovisko umiestňovať, nezabúdajte na to, že by na neho malo byť dobre vidieť. Budete mať deti na očiach a vy si tak môžete v kľude vychutnať na záhrade dobrú kávu v drevenom lehátku.