AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Zdobenie veľkonočných vajíčok: trendy a tradície

Nahledovy-drevene-velkonocne-vajicka

Dekorácie na Veľkú noc majú špecifický ráz a prinášajú do domova správu, že sa blíži nové jarné obdobie. A čo k Veľkej noci neodmysliteľne patrí? Rozhodne zdobenie veľkonočných vajíčok. Kto by túto veselú tradíciu nemiloval. Poďme si pripomenúť, akými spôsobmi môžeme vajcia zdobiť.

Veľkonočné kraslice netradične tradičné

Viete, aký postup zdobenia vajec patrí medzi tie najstaršie? Rozhodne kraslice maľované voskom. Túto veľkonočnú tradíciu si osvojili už naši predkovia a odovzdávali si ju z generácie na generáciu (napokon mňa to tiež naučil môj starý otec). Ja som ale prišla na malú trendy vychytávku, o ktorú sa s vami chcem podeliť – drevené vajíčka. Vosk na drevených vajciach skvele drží, výborne sa s nimi pracuje a nemusíte sa báť, že sa vám kraslice rozbijú.

Čo budeme potrebovať

  • drevené vajíčka
  • voskovky
  • lyžicu
  • tanierik
  • čajovú sviečku
  • klinec s malou hlavičkou alebo ihlu zapichnutú do drievka, alebo ceruzky

technika-malovania-voskom   malovanie-voskom   kraslice-drevene

Postup

  1. Zapálime čajovú sviečku, nad ktorou si v lyžici rozpustíme vosk. Pre folklórny výzor odporúčame kombináciu červenej, zelenej a modrej.
  2. Keď bude voskovka dokonale roztopená a tekutá, tak do vosku namočíme potrebné nástroje (bohato stačí ihla s väčším očkom zapichnutá do ceruzky).
  3. Na drevené vajíčko kreslíme rýchlymi ťahmi, aby nám voskovka na nástroji nezatuhla – práve tieto rýchle ťahy vytvárajú toľko špecifický vzor, ​​aký iste poznáte z akejkoľvek výzdoby na Veľkú noc.
  4. Opäť odporúčame začínať od najjednoduchších vzorov. Veľa ich nájdete na Pintereste, kde sa tiež môžete pozrieť na zložitejšie návody.
  5. Pre lepšiu predstavu mrknite do nášho videa.

Aké metódy sú na zdobenie veľkonočných kraslíc populárne?

Poďme si teraz predstaviť aj ďalšie techniky zdobenia veľkonočných vajíčok, ktoré sú efektívne.

Vypaľovanie do drevených vajíčok

Metódu vypaľovania do dreva sme vám už na blogu predstavovali a vlani sme tiež skúšali tento postup použiť na drevené vajíčka. Stačiť vám bude kvalitná spájka na drevo a drevené vajíčka.

Prírodné farbenie

Nepodceňujte silu prírodných farbív, výsledok vás milo prekvapí. Červená repa zafarbí vajcia na červeno, červená kapusta vykúzli modrý odtieň, kurkuma vdýchne vajíčkam krásnu žltú farbu. Ja tradične farbím vajcia cibuľou, sú potom krásne červenohnedé.

Háčkované veľkonočné vajíčka

Viete trochu háčkovať? Potom je pre vás tento postup ideálny. Vyfúknuté škrupiny ľahko navlečiete do háčkovanej „košieľky“ a veľkonočná dekorácia je na svete.

Metóda decoupage a krakelovanie

Obrúsková technika a s ňou spojené krakelovanie sa hodí prevažne na drevené vajíčka. Vytvorte niečo netradičné, čo vždy zaujme. 

Romantické macramé vajíčka

Veľmi jednoduchá a efektívna technika, s ktorou sa môžete vyhrať a vytvoriť tak jemné a štýlové kraslice, ktoré niečo vydržia. Stačiť vám budú vyfúknuté, alebo pokojne opäť drevené vajíčka a priadza na drhanie, čipka, alebo akékoľvek bavlnky.

kraslice   vypalovanie-do-drevenych-vajicok   krakelovanie-velkonocne-kraslice

Trend maľovania veľkonočných ozdôb 2023

Viete, aký je trend na maľovanie veľkonočných vajíčok na rok 2023? Rozhodne minimalizmus, pastelové farby (na čele s mentolovou) a abstrakcie. Ďalším trendom, s ktorým nikdy nešliapnete vedľa, je folklór. Tu sa krásne snúbia trendy s tradíciou a výsledok je očarujúci. Na tvorbu kraslíc jedným ťahom sa vrhla kreatívna publicistka Monika Brýdová. Pozrite sa, ako jej to išlo.

vajicka-velka-noc-spolupraca   vajicka-spolupraca   vajicka

Ako využiť drevené veľkonočné vajíčka v interiéri

Kraslice máte už ozdobené a teraz možno premýšľate, ako ich umiestniť do interiéru a vytvoriť tak štýlovú výzdobu na Veľkú noc.

Ako veľkonočné vajíčka použiť?

Veniec – na akomkoľvek venci sa vaše zdobené vajíčka budú skvele vynímať. Jednoduchý korpus z prútia a zdobené vajíčka sú istotou, s ktorou nikdy nešliapnete vedľa.

Veľkonočný betlehem – veľa ľudí zabúda, že drevený betlehem nie je len záležitosťou Vianoc, ale svoju funkciu zastáva aj vo veľkonočnej výzdobe. Doplňte ho o už spomínané kraslice, prípadne bahniatka.

Veľkonočné dekorácie z dreva – na našom e-shope nájdete množstvo veľkonočných výrobkov, ktoré sa na jarné dekorovanie skvele hodia – napríklad veľkonočný zajac z dreva, drevená sliepočka a samozrejme drevené vajíčka.

Veľkonočné hniezdo z prútia – hniezdočko vyrobíte ľahko a rýchlo z mladých vetvičiek, alebo dokonca z bahniatok. Do hniezdočka už môžete dať drevené dekorácie podľa vlastného uváženia. Napríklad kraslice, alebo výrezy z preglejky v jarnom duchu.Jarné drevené vázy – typicky sa veľkonočné vajíčka vešajú na stromy, prípadne na vetvičky vo vázach. Skúste tento rok minimalistickejšiu verziu – veľkonočné ozdoby z preglejky.

drevena-slepica   dreveny-zajac   vajicka-z-preglejky

Pokiaľ hľadáte ďalšie nápady na veľkonočnú výzdobu, tak nás neváhajte sledovať na sociálnych sieťach, kde pre vás máme množstvo zaujímavých dekorácií, postupov a techník. Sme pre vás na Facebooku, Instagrame aj Pintereste.