AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Záhradníkov kalendár, diel 6.: Čo nesmie chýbať na záhrade

tragac-s-kvetmi

Záhrady sú neoddeliteľnou súčasťou obytného priestoru a vytvárajú v exteriéri miesto nabádajúce k odpočinku. Čo na záhrade nesmie chýbať, aby ste sa tu cítili čo najlepšie? V našom článku nájdete tipy na záhradné vychytávky, ale aj dekorácie. A pokiaľ na záhrade rady vyčíňajú deti, tak nezabúdajte ani na nich. Deti milujú drevené pieskoviská, ale aj detskú hojdačku. Miesto na ne sa vždy nájde.

Záhradný nábytok

Či už sa rozhodnete pre drevenú hojdačku pod košatou jabloňou, či modernejšie poňatie doslova pohovkového a pohodlného typu – čítajte nasledujúce riadky. Nech nepreskočíte žiadny dôležitý krok pri výbere vhodného záhradného nábytku.

Kam umiestniť drevený nábytok

Záhradný nábytok umiestňujeme najlepšie na spevnenú a najmä rovnú plochu. Vonkajšie posedenie väčšinou slúži na občerstvenie majiteľov, ale napríklad aj pohostenie priateľov. Odporúča sa teda zhotovovať sedenie čo najbližšie k domu. Má to aj ďalšiu veľkú výhodu – nie je problém na posedení vybudovať elektrinu, či pripojenie na vodu, príp. internet.

Aký nábytok do záhrady zvoliť

  • Nábytok do záhrady by mal súznieť s celkovou architektúrou vášho domu a exteriéru obecne.
  • Dbajte na ochranu – pokiaľ máte možnosť, tak je najlepšie mať záhradný nábytok schovaný pod strieškou pergoly, prípadne myslite na akékoľvek iné tienenie.
  • Drevený nábytok vám vydrží aj niekoľko desaťročí a dobre sa rekonštruuje. 
  • O prútený nábytok sa dobre pečuje a koritu záhrady ohromne pasuje.
  • Kovový nábytok je veľmi moderný a oceníte jeho minimalismus.
  • Nábytok z plastu (prípadne populárneho umelého ratanu) patrí k lacnejsim variantom, bohužiaľ ale tak dlho nevydrží.
  • Nezabúdajte nábytok zladiť nielen s vašim obydlím, ale aj s okolitými záhradnými doplnkami. Dekorácie, či okrasný kvetináč preto vyberajte v jednotnom duchu.

Ako pečovať o záhradný nábytok

  • Drevenému nábytku pred prvým použitím doprajte kvalitnú povrchovú úpravu.
  • Nábytok (či už je z akéhokoľvek materiálu) na zimu uschovajte. Minimálne ho prikryte plachtou.
  • Pred uložením nábytok dobre očistite – stačí teplá voda a mydlový roztok, prípadne iný šetrný saponát. Nános prachu a nečistôt by na jar už nešiel dole.
  • V prípade menšieho zničenia opravte nábytok okamžite (napríklad pomocou tmelu).
  • Raz za čas doprajte dreveným výrobkom, kovovému aj prútenému nábytku ľahšiu úpravu a rekonštrukciu, aby vám vydržal čo najdlhšie.

deti-na-zahrade

Hojdacia sieť, alebo kreslo

Vychytávka, ktorá podľa nás v množstve záhrad chýba je hojdacia sieť, prípadne závesné kreslo. Relaxácia v sieti je s inými relaxačnými činnosťami neporovnateľná!

Kde a ako zavesiť hojdaciu sieť

  1. Hojdaciu sieť, či závesné kreslo umiestnite do najpokojnejšieho kúta záhrady.
  2. Najlepšie sa budete cítiť v polotieni. Nie je nezvyčajné v hojdacej sieti zaspať a priame slniečko by vám mohlo spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií.
  3. Najlepšie je samozrejme pomocou povrazu pripevniť hojdaciu sieť medzi dva stromy. Potom už  stačí k povrazom pripevniť karabíny od siete.
  4. Ak zavesíte hojdacie kreslo na strom, dbajte na to, aby bola vetva silná a pevná.
  5. Neurobíte chybu ani tým, keby ste chceli závesné kreslo zavesiť do pergoly (pomocou karabíny pripevníte k trámu). Pokiaľ máte dostatok miesta, tak podobne môžete uvažovať aj nad zavesením hojdacej siete.
  6. Pokiaľ na záhrade chýbajú vyrastené stromy, tak hojdaciu sieť môžete zavesiť aj do voľného priestoru. Stačí si zaobstarať drevený stojan na hojdaciu sieť.

hupacia-siet-v-prirode

Hmyzí domček, vtáčie kŕmidlo, vtáčia búdka

Privolajme si do záhrady zvieracích pomocníkov! Už ste o tom určite počuli, „zdivočelá“ záhrada si buduje svoj vlastný ekosystém a zvieratá záhrade významne pomáhajú. Obzvlášť vtáky na záhrade účinne bojujú proti škodcom napadajúcim vaše stromy, ale aj zeleninovú úrodu. A ako vtáčiky na záhrade udržať? Zaobstarajte im niekoľko typov vtáčích búdok, kŕmidlo pre vtáky, ale mnohé druhy ocenia aj divé zákutia tvorené hustými kríkmi a nízkymi stromami. Rovnako domček pre hmyz nie je len krásnou dekoráciou, ale láka hmyz, ktorý bude následne opeľovať vaše stromy a kvety. Tiež účinne bojuje proti hmyzími škodcom (napríklad tzv. zlatoočko patrí medzi vyhlásených konzumentov vošiek).

Motýlia lúka

Záhrade ohromne pristanú drevené dekorácie. Či už sa rozhodnete pre kvetináče z dreva, najrôznejšie sošky, alebo akékoľvek iné záhradné dekorácie z dreva, tak skvelým doplnkom sú momentálne stále populárnejšie motýlie lúky.

Z čoho vyrobiť motýliu lúku? Skúste upcykláciu

Ak sa rozhodnete na svojej záhrade urobiť miesto pre motýliu lúku, tak neurobíte chybu. Vyzerá totiž úplne ohromne a privábi prospešný hmyz. A ako motýliu lúku založiť? Môžete založiť úplne nový klasický záhon, prípadne upcyklovať starší drevený výrobok. Motýliu lúku ľahko vytvoríte napríklad z veľkého kvetináča z dreva, či zo starého pieskoviska, alebo vyvýšeného záhonu. Stačí drevený výrobok položiť na pevnú a rovnú zem a postupovať podľa návodu nižšie.

Ako založiť motýliu lúku

  • Motýliu lúku zakladáme na jar. Zasadiť semienka s divokými kvetmi nie je možné do už založeného záhonu. Stávajúce kvety by semenkam nedali priestor a utláčali by ich.
  • Priestor, ktorý sme si pre motýliu lúku vymedzili, dobre prekypríme, prípadne dosypeme vhodným substrátom. Môžeme použiť aj hlinu zo záhrady (napríklad z krtincov).
  • Pôdu nikdy nehnojíme a už vôbec nie chemickým hnojivom.
  • Hrabľami pôdu pripravíme a následne zasadíme zmes semien, ktoré majú názov ako “Motýlia lúka”, “Divoké kvety”, “Kvety pre včely” a ďalšie.
  • Nasiate semená vhodným záhradným náradím opäť ľahko zapravíme do pôdy, aby ich vietor nerozfúkal.
  • Rovnako môžeme v okolí zavesiť plašiče zveri, aby nám semienka nechodili zobať.
  • Motýlia lúka sa kosí zhruba 2× až 3× do roka kosou alebo kosákom.

TIP na záver: Chýba vám na záhrade priestor, prípadne chcete mať svoj kúsok „divokej“ prírody aj na balkóne? Motýliu lúku je možné zasadiť aj do väčšieho dreveného kvetináča, tešiť sa z krásnych kvetov môžete následne kdekoľvek a kedykoľvek.

motylia-luka

Na záhrade nezabúdame ani na zábavu. Deti i dospelí si zamilujú najrôznejšie záhradné hry, ktoré sa stanú vítanou letnou kratochvíľou. Hry na záhradu ako sú drevené kolky, petanque, tenis, či hádzanie kúžkami zúročíte aj pri príprave záhradných párty a grilovacích osláv.