MEGA ZĽAVY AŽ 30 % NA VŠETKO! Oslávte s nami víťazstvo v súťaži ShopRoku 2023!

Prírodné verzus opálené drevené debničky

nahledovy-knihovna-bedynky

Ak vyberáme drevené debničky do domácnosti, tak veľmi často stojíme pred voľbou, akú verziu debničiek zvoliť - či ich prírodný alebo opálený variant. Prinášame vám súhrn všetkého, čo sme sa o debničkách v ČistéDrevo.sk naučili a radi vám pomôžeme s výberom!

Prírodné drevené debny

Obľúbené drevené debničky v prírodnom prevedení využijete na veľa spôsobov a oslnia najmä krásnym prírodným vzhľadom, ktorý ladí ku každému typu interiéru. A to bez výnimiek! Predstavíme vám hneď niekoľko dôvodov, prečo si ich do domácnosti zaobstarať. 

Výhody drevených úložných boxov

  • Najväčšou výhodou je samozrejme prírodný a autentický vzhľad, ktorý priestoru vdýchne krásny a estetický dojem.
  • Drevo patrí k obnoviteľným zdrojom a jeho ekologický dopad nie je tak výrazný.
  • Drevo sa pýši vysokou prispôsobivosťou a flexibilitou, vďaka čomu môžeme vyberať hneď z niekoľkých tvarov, veľkostí a prevedení.
  • Výrobky vynikajú vysokou cirkuláciou vzduchu, hodia sa preto aj na uloženie potravín do špajze, ako debničky na ovocie, alebo úložné priestory tam, kde potrebujete, aby vaše uložené veci “dýchali”.
  • Drevené debničky taktiež môžeme recyklovať, meniť ich farbu, renovovať a v prípade väčšieho poškodenia po niekoľkých rokoch pokojne poslúži ako štýlová drevená dekorácia napríklad na záhradu, či balkón.

obdelnikovy-drevena-bedynka

Nevýhody drevenej debny

  • Zle znášajú vlhko - neodporúča sa ich nechať tam, kde sú vystavené poveternostným podmienkam a dažďu.
  • Drevo často napádajú škodcovia (napríklad termity a drevokazné chrobáky aj huby), okrem toho, že škodcovia napádajú drevo, tak sa môžu dostať napríklad aj do špajze, či pivnice.
  • Nutnosť údržby - výrobky z dreva všeobecne vyžadujú pravidelnú údržbu, ako je napríklad povrchová úprava, opravy a odstraňovanie nečistôt.

TIP na záver: Všetky spomínané nevýhody vám odpadnú vo chvíli, keď drevo povrchovo dôkladne upravíte a ošetríte.

Nábytok z debničiek

Nábytok z debničiek sa teší stále väčšej obľúbenosti. Vyniká totiž veľkou variabilitou, priaznivou cenou a moderným nevšedným dizajnom. S prehľadom vyrobíte drevený stôl, knižnicu z debničiek, nočný stolík, poličky aj konferenčný stolík. Okrem toho, že sa dá s debničkami dobre pracovať, farbiť a opracovávať ich, taktiež vynikajú výraznou priedušnosťou, čím okorenia a zvýraznia útulnosť aj v menších bytových priestoroch. Navyše masívne drevo v interiéri výrazne zlepšuje celkovú klímu, psychiku a vy sa tak doma budete cítiť viac než príjemne. Ako vášnivý knihomoľ, ktorý rád drevenú knižnicu upravuje každú chvíľku, navyše knižnicu z debničiek odporúčam aj z toho dôvodu, že ju môžete neustále rozširovať a debničky najrôznejšie preskladať. Splnený sen každého knihomoľa!

obdelnikovy-konferencni-stolek

Opálené debničky majú šmrnc

Opaľovanie dreva je veľmi starobylou technikou, ktorá sa teší pozornosti dodnes. Vďaka tejto špecifickej povrchovej úprave získavajú drevené výrobky vrátane debničiek, dekorácií, dreveného nábytku svojbytné vlastnosti, ktoré ako užívateľ určite oceníte. Poďme sa na výhody aj nevýhody teraz spoločne pozrieť.

Výhody opaľovania drevených výrobkov

  • Opaľovanie patrí k najlacnejším technikám povrchovej úpravy dreva vôbec.
  • Opálené debničky dobre znášajú vonkajšie vplyvy, vlhkosť, dážď aj priame slnečné žiarenie.
  • Už raz opálené drevo výrazne znižuje riziko požiaru (doslova ho nejde zapáliť) – preto sa veľmi často volí ako nábytok k otvorenému ohnisku, či do vonkajšej kuchyne.
  • Povrch nie je nutné už ničím natierať a dobre opálený drevený výrobok vám vydrží aj niekoľko desiatok rokov.
  • Vzhľad drevených výrobkov je vďaka technike opaľovania dreva zachovaný dlhodobo.

Nevýhody opálených debničiek

  • Pri zle zvolenej technike opálenia sa o drevený výrobok môžeme ušpiniť.
  • Čiastočne sa mení štruktúra dreva a debnička sa môže stať krehkejšia a častejšie dochádza k lámaniu, prípadne poškodeniu.
  • Obmedzená dostupnosť - prírodné drevené prepravky a debničky sú dobre dostupné. To neplatí o opálených variantoch. Našťastie v ČistéDrevo.sk nájdete všetky naše drevené debničky ako v prírodnej, tak v opálenej verzii.

opalene-bedynky

Ako využiť drevené debničky - opálené?

Opálené drevené debničky sa skvele hodia najmä do exteriéru, na balkóny, do záhrad a na terasy. Je to najmä vďaka ich špecifickej úprave, ktorá dobre odoláva hmyzím škodcom, ale aj vlhkosti. Krásne opálené debničky, krabičky a úložné boxy vyzerajú autenticky aj v moderných interiéroch, kde vládne kombinácia čiernej a bielej, prípadne tmavého dreva. Vidieckym príbytkom vdýchnete pomocou opálených drevených prepraviek rustikálny ráz.

Dekoratívne debničky pre všetky účely

Vyžadujete vo svojom domove súlad funkčnosti a estetiky? Potom sú pre vás dekoratívne drevené debničky ideálne riešenie. Okrem toho, že prinesiete do interiéru poriadok, tak môžete vyberať hneď z niekoľkých farieb, veľkostí aj prevedení. V ČistéDrevo.sk nájdete drevenú debnu s vekom, ozdobnú krabicu s výrezmi aj nápismi, ale tiež debničky netradičných farieb. Môžete ich využiť ako záhradné kvetináče na terase, originálne úložné priestory v obývacej izbe, alebo ako rustikálne prvky pri aranžovaní priestoru na svadbách aj iných udalostiach.

Aký je výsledok?

Prírodné drevené debničky sa hodia najmä do interiéru, kde oceníte ich autentický vzhľad, príjemne hrejivý povrch a klasický dizajn. Veľkou výhodou prírodnej debničky je možnosť si ju akokoľvek natrieť, recyklovať, zdobiť, či inak upraviť podľa vlastného vkusu. Pokiaľ teda premýšľate nad tým, ktoré debničky zvoliť, tak v interiéri má prírodné prevedenie veľký potenciál. Na záhrade (ale aj balkóne) viac oceníte opálené debničky. Vďaka opaľovaniu majú debny ochranu pred škodcami, klimatickými zmenami, plesňami aj hubami, čo z nich robí nesmrteľný doplnok práve aj vonku. Okrem špecifických ochranných vlastností ale oceníte aj výraznú estetickú funkciu. Opálenie zdôrazňuje textúru dreva a pristane teda aj vidieckym a vintage domácnostiam.

dekorativni-bedynky

Máte veľa zvyškového dreva? Drevenú debničku, či krabičku si môžete vyrobiť aj doma svojpomocne. Na to, ako vyrobiť drevenú debničku sme sa tiež zamerali v jednom z našich predchádzajúcich článkov v magazíne. Inšpirujte sa!