AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Svadobné tradície - poznáte ich všetky?

nahledovy-svadba

Pravá slovenská svadba je rozhodne zážitok na celý život. Jedná sa o akciu, na ktorej sa zíde aj sto hostí, na východnom Slovensku nie je výnimkou ani účasť celej dediny. Oslava je bujará, plná krásnych svadobných tradícií a nekončí pred svitaním. Na Slovensku vás čaká originálna svadba, na ktorú budete na vašej spoločnej ceste životom radi spomínať.

Svadobné tradície a zvyky

Pripínanie pierok, odobierka od rodičov, sprievod aj čepčenie, to sú tradičné svadobné zvyky, bez ktorých sa nezaobídu ani moderné nevesty. Možno vôbec netušíte, aké hlboké korene v slovenskej histórii majú. Poďme sa spoločne pozrieť do zákulisia pravej slovenskej svadby, kde sa zoznámime nielen s tradíciami a ich významom

Predsvadobné obdobie v znamení plánovania a príprav

  • Slovenská svadba je plná rozličných tradícií, ktoré spoločne tvoria kultúrny poklad. V minulosti všetko odštartovali tzv. pytačky, kde mládenec, teda pytač, požiadal o súhlas so svadbou rodičov budúcej nevesty. Dnes je už tento zvyk preskakovaný a svadobný kalendár v predsvadobnom období začína priamo zásnubami.
  • Doba od zásnub do svadby slúži na oznámenie udalosti širšej rodine a priateľom, ale aj na plánovanie všetkých detailov svadby. Predtým nosili snúbenci v tomto období znaky na svojom odeve. Pre nevestu bol typický veniec či stužka, pre ženícha zase pierko alebo stuha za klobúkom.
  • S približujúcim sa svadobným dňom bolo treba zahnať nervozitu na rozlúčke so slobodou. Lúčenie sa zásadne nezmenilo. Zatiaľ čo mládenec so svojimi blízkymi pripíjal na slobodu, dievčatá do svojej rozlúčky zahrnuli aj kreatívne prípravy na svadobný deň.
  • Okrem klasickej rozlúčky sa konali aj tzv. pierkoviny. Mládež sa zišla s cieľom vytvoriť pierka pre všetkých svadobných hostí mužského pohlavia. Na výrobu sa používala myrta spojená bielou stuhou. Podobne ako u zákuskov, koláčov alebo pálenky išlo o formu výslužky, ktorá sa rozdala pred udalosťou ako symbol pozvania na svadbu.

Svadobný deň končí až ráno

  • Svadobný deň začína obliekaním nevesty. Tej pomáhajú družičky, kmotra aj ženy z najbližšej rodiny. Na vidieku prv odev nevesty závisel od miestneho kroja, účes zdobil venček a na nohách mala čižmy od svojho nastávajúceho.
  • S príchodom ženícha do domu nevesty nasleduje odobierka. Súčasťou tejto dojímavej chvíle je poďakovanie rodičom za ich starostlivosť a lásku. Podľa vzoru predchádzajúcich tradícií býva aj dnes odobierka oživená tým, že ženíchovi ponúkajú tri zahalené nevesty a on si musí vybrať tú, pre ktorú prišiel. Potom už nič nebráni tomu, aby sa svadobný sprievod so spevom či trúbením odobral do kostola alebo na miestny úrad.
  • Potom, čo si mladomanželia povedia svoje „áno“, vychádzajú z kostola či obradnej siene a svadobčania ich zasypávajú ryžou alebo šošovicou. Ak sa strukovina alebo ryža uchytí na šatách nevesty, manželstvo bude plodné.
  • Po skončení obradu nasleduje spoločné hodovanie, prelínané zábavou a hrami. Podľa povery ten, kto bude mať pri krájaní svadobnej torty ruku hore, bude mať aj v manželstve navrch. A aby manželstvo vydržalo, musia tortu ochutnať obaja.
  • Jedným z najznámejších zvykov, ktorý je typický aj pre moderné svadby je redový tanec. Svadobní hostia okolo novomanželov vytvoria kruh a postupne sa striedajú v tancovaní so ženíchom a nevestou, zatiaľ čo niekto z blízkych vyberá do klobúka peniaze.
  • Vrchol svadby nastáva pri tzv. čepčení nevesty. Staršie ženy dajú dole neveste závoj a pripnú jej čepiec, ženíchovi sa na hlavu nasadí klobúk. Tento akt má hlbokú kultúrnu tradíciu a pre nevestu je symbolom prechodu medzi vydaté ženy. Po polnoci sa novomanželia prezlečú zo svadobných odevov a zábava pokračuje až do rána.

Čo je potrebné zariadiť v prípade česko - slovenskej svadby?

Kúzlo tradičného folklóru a skvelá atmosféra – práve to vás čaká, ak sa rozhodnete prežiť svadobnú zábavu na Slovensku. A ak vaša vyvolená, či vyvolený pochádza od našich západných susedov, netreba sa báť, svadba Čecha na Slovensku nie je žiadnou raritou.

Stále sa jedná o najbežnejší prípad zahraničných sobášov a zariadenie administratívy nie je nijako zložité. S vybavovaním potrebných dokumentov ale odporúčame začať najneskôr tri mesiace pred svadobným dňom.

Dokumenty, potrebné na uskutočnenie svadby na Slovensku sú podobné ako tie pre svadbu českú. Samozrejmosťou je rodný list a doklad preukazujúci vašu totožnosť, občiansky preukaz alebo pas. Na Slovensku vyplníte žiadosť na uzavretie manželstva. Čech alebo Češka k dotazníku priložia ešte osvedčenie o sobášnej spôsobilosti, ktoré vybavujú iba matriky v ČR a stojí 500 Kč. Osvedčenie nesmie byť vo svadobný deň staršie ako pol roka.

Akonáhle vaša svadba snov skončí, nezabudnite slovenský sobáš ešte zlegalizovať. Manželstvo občanov Českej republiky, ku ktorému došlo na území cudzieho štátu, zapisuje Špeciálna matrika v Brne po predložení sobášneho listu.

Tradičná svadobná výzdoba

Aj keď sa každý rok trendy a výzdoba na svadbu výrazne menia, na Slovensku sa stále stretávame s výzdobou, ktorá obsahuje folklórne svadobné dekorácie a doplnky. Juta a drevo sú dve najčastejšie slová charakterizujúce tradičnú svadobnú výzdobu.

  • Juta - neodmysliteľnou súčasťou ľudovej svadobnej výzdoby je jutovina v rôznych prevedeniach. Najlepšia a najviac využívaná dekorácia na svadbu je výrazná, široká juta na stoly. Ale nesmieme zabudnúť ani na jutové mašle na stoličky, jutové príborníky, svietniky na svadbu a vázičky zdobené jutou alebo jutovým povrázkom.
  • Drevo - drevené svadobné dekorácie, podložky na servírovanie, či malé drevené srdiečka na svadbu ako dekorácia na stôl, to všetko vás počas hostiny prenesie na okamih späť do prírody. Drevá môžete rôzne kombinovať, navyše si z nich môžete vyrobiť aj ceduľky na svadbu na číslovanie stolov. Kreativite sa medze nekladú a drevené dekorácie na svadbu nikdy nestratia svoje kúzlo.

na-svadobne-prstienky   zapichy-do-torty

Svadobné veselie v duchu slovenského folklóru

Nielen v minulosti bol na každej slovenskej svadbe tzv. starejší. Bol to starší muž, ktorý vedel „čo a ako“ a svadbu posúval po jednotlivých krokoch dopredu. Spoločne so ženíchom prišiel pre nevestu, odobral sa so sprievodom na obrad, ponúkal hosťom koláče a organizoval originálne svadobné hry.

  • K metlovému tancu je potreba metla a nepárny počet hostí, ktorí na parkete vytvárajú páry. Vždy keď hudba prestane hrať, páry sa premiešajú a každý si musí rýchlo nájsť nového partnera do tanca. Nepárny tanečník, ktorý zostane bez partnera, tancuje s metlou.
  • Klobúkový tanec patrí medzi obľúbené tanečné aktivity určené pre pánov. Tanečníci sa postavia do kruhu, chytia sa za ramená a do rytmu hudby si vymieňajú klobúky. Tempo hudby sa postupne zrýchľuje a ten, komu klobúk padne na zem, vypadáva z hry.
  • Hry s alkoholom k svadobnému veseliu neodmysliteľne patria. Starejší postupne vyzýva hostí k pripíjaniu, podľa toho, v ktorý mesiac či rok sa narodili, alebo ktorých krstné meno začína na rovnaké písmeno a podobne. Títo hostia si potom spolu pripíjajú pálenkou. Cieľom je lepšie poznanie sa a nadviazanie priateľstva medzi rodinami.
  • Vo fotokútiku sa vyšantia hlavne mladší hostia, ale nebojte sa zapojiť aj tých starších. Rekvizity ako rôzne vtipné nápisy, úsmevy a grimasy na paličkách či časti odevov bývajú väčšinou súčasťou. Ak máte však nápady na svoje vlastné, do toho! Niekedy stačí aj krieda a malá tabuľka, na ktorú napíšete originálne prianie k svadbe.
  • Kronika dobrých rád predstavuje nielen svadobnú zábavu, ale aj originálnu upomienku, ktorá vám po svadbe zostane. Na každej svadbe je mnoho skúsenejších manželských párov a bola by škoda nevyužiť možnosť získať od nich cenné rady do novej etapy spoločného života. Pripravte pre svadobčanov kartičky s perom na každý stôl, ktoré môžu zaplniť hodnotnými radami do manželstva a vytvoriť tak originálny darček k svadbe. Ak sa vám pošťastí mať nejaký čas navyše, môžete niektoré z dobre mienených rád prečítať nahlas ešte počas svadobného večera.

svadba-folklor   svadobny-pripitok

Plánovanie svadby je od nepamäti veľkou udalosťou, a hoci sa dnes do popredia dostávajú menšie hostiny a svadba, dekorácie aj počet hostí sú skromnejšie, veselka na slovenských dedinách si zachováva svoje rokmi preverené tradície, ktoré sú zárukou nielen skvelej zábavy, ale aj nádherných spomienok.