AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

6 jednoduchých krokov k výrobe vianočného kvetináča

nahledovy-vanocni-truhlik

V ČistéDrevo.sk sa zišli snáď tí najväčší milovníci Vianoc! Preto pre vás sledujeme najväčšie trendy na vianočnú výzdobu daného roka a každý rok pre vás máme nachystané nové tipy na vianočné dekorácie aj darčeky. Minulý rok sme sa zamerali napríklad na minimalistický škandinávsky štýl. Tento rok zase chceme podporiť módnu vlnu nesúcu sa v ružovom opare farby roku Viva Magenta.

Poďme si vyrobiť vianočný kvetináč v modernom duchu. Drevo je materiál nekonečných možností a my vám chceme ukázať, ako kreatívne aj netradične s ním ide pracovať.

Obsah

Zimný kvetináč do okna - DIY

Výrobu vianočného kvetináča zvládne aj úplný začiatočník. Vianočnú dekoráciu je následne vhodné zakomponovať na parapety, terasu, ale aj balkón.

Čo budeme potrebovať

  • Drevený kvetináč
  • Výrezy z preglejky
  • Tavná pištoľ
  • Vybrané rastliny vhodné k sadeniu
  • Akrylové farby (ružová a fialová, prípadne konkrétne Viva magenta)

vanocni-truhlik-potreby-pro-tvoreni   vanocni-truhlik-diy   vanocni-truhlik-postup

Postup

  1. Pokiaľ chceme vytvoriť dekoráciu, ktorá bude plne podporovať vianočné trendy roku 2023, tak sa nevyhneme ružovej farbe. Namiešame si farbu, čo najviac zodpovedajúcu farbe Viva Magenta a natrieme vybrané drevené dekorácie a preglejku.
  2. Vyberieme vhodné drevené kvetináče na balkón - na e-shope ČistéDřevo.cz nájdete rôznorodý výber. Okrem drevených kvetináčov na záhradu tu majú svoje pevné miesto prútené hrantíky, ale aj drevené debničky.
  3. Drevený kvetináč vystelieme slamou. Viac o ochrane drevených kvetináčov sa dozviete v nasledujúcej kapitole.
  4. Teraz do kvetináča aplikujeme rastliny vhodné na balkón, či terasu. K ružovej farbe sa hodia nekvitnúce rastliny v studených odtieňoch – napríklad Starček prímorský, Drôtovec strieborný či Ajanka pacifická. Odporúčame nechať v pôvodných plastových obaloch. Prípadne vysypať drevený kvetináč na kvety hlinou a do nej zasadiť zvolené rastliny.
  5. V tomto bode popustite uzdu fantázii a zimný kvetináč doplňte o vopred natreté drevené dekorácie. V našej drevenej dielni radosti nájdete napríklad škandinávske domčeky, stromčeky a ďalšie výrezy z preglejky, ktoré vaše zimné kvetináče vyladia k dokonalosti. Hodí sa doplniť o ďalšie prírodné dekorácie v zemitých farbách – napríklad šišky.
  6. V poslednom bode našej výroby doplníme vianočnú dekoráciu o LED svetielka a môžeme aranžovať na parapet, terasu, záhradu aj balkón.

Ako chrániť drevený kvetináč pred vlhkom

Hoci sú drevené kvetináče odolné a trvanlivé, zle znáša vlhkosť. Predĺžiť životnosť kvetináča ale môžete pomocou správnej povrchovej úpravy a vyplnením kvetináča vhodným materiálom. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najúčinnejšie spôsoby ochrany pred vlhkom.

Ochrana povrchu je základ

Veľmi tradičným a starobylým spôsobom, ako chrániť drevené vonkajšie kvetináče, je opaľovanie dreva. Táto metóda pochádza zo starovekého Japonska a dokáže výrazne zvýšiť životnosť výrobkov z dreva až o niekoľko desiatok rokov.

  • Dôkladná povrchová úprava

Drevo neustále pracuje, a aj keď vyniká oproti iným materiálom vysokou odolnosťou, tak si vyžaduje značnú starostlivosť. Rozhodne odporúčame drevené výrobky dôkladne ošetriť a zvoliť vhodnú povrchovú úpravu. Okrasné kvetináče z dreva je možné napustiť moridlom, natrieť lakom, či olejom

Čím vystlať drevený kvetináč?

  • Slama

Kvetináče do okien môžeme vystlať slamou. Rastliny v zimných kvetináčoch tak budú lepšie chránené pred mrazom a zároveň bude kvetináč lepšie "dýchať".

  • Plastová ochrana

Jednou z ďalších možností je vystlať kvetináč silnou PVC fóliou alebo stavebnou nopovou fóliou. Jedná sa o bežný postup, ktorý využívajú aj poprední záhradní špecialisti a floristi.

Vianočná výzdoba 2023

Každoročný obľúbený vianočný festival vo Frankfurte sa tento rok niesol v ružových tónoch Viva Magenta, farbe roku 2023. Výstava preto hýrila sýtymi a netradičnými farbami, trblietkami a energiou. Pastvou pre oči boli najmä zdobené vianočné stromčeky v kombinácii rôznych odtieňov ružovej a bielej farby. V podobnej kombinácii bolo možné vidieť najrôznejšie vianočné dedinky a ďalšie dekorácie.

Ako na Vianoce 2023 v ružových akcentoch?

  • Laďte ružovú farbu so zemitými a bielymi odtieňmi.
  • Pokiaľ je na vás Viva Magenta príliš výrazná, dodajte interiéru len pár kúskov a pre zvyšok zvoľte biele doplnky.
  • Drevené dekorácie a doplnky voľte z brezy, smreka či borovice - vynikajú smotanovým bielom s ružovkastým nádychom ak ružovej sa skvele hodia.
  • Okrem prírodných dekorácií a drevených výrobkov vyskúšajte napríklad kombináciu drevených váz a sušených kvetov.

drevene-vazy

Je na vás tohtoročná výzdoba málo tradičná?

Nebojte sa toho. Za slávnostnú a elegantnú farbu bola historicky považovaná prevažne fialová farba, ktorá cez Vianoce nesmela chýbať v žiadnej domácnosti. Používala sa na adventné vence, vianočný stromček, dekorácie aj slávnostný odev.

50 % zľava na všetko gravírovanie

Momentálne sme exkluzívne znížili cenu za gravírovanie, a to o 50%. Najčastejšie sa nás zákazníci pýtajú, na aké veľké produkty vieme gravírovať. Náš špecialista na laser Martin hovorí: „Vygravírujeme akýkoľvek text, logo či obrázok na výrobok z dreva s rozmermi 30 x 30 cm. Nie je neobvyklé vypaľovať aj na väčšie produkty ako sú drevené debničky, kvetináče a hrantíky a najnovšie aj obľúbené darčekové balenia.”


Pre ďalšie tipy na vianočnú výzdobu, drevené dekorácie, novinky zo sveta drevotvorby aj originálne darčeky nás sledujte na sociálnych sieťach. Sme pre vás na Intagrame, Facebooku, Pintereste aj TikToku.