AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako vytvoriť lapač snov krok za krokom

nahledovy-lapac-snu

Lapač snov patrí k obľúbeným dekoráciám v nejednej domácnosti. Ide o talizman, drevenú dekoráciu, či snáď symbolický prvok? Poďme si teraz priblížiť význam tohto predmetu v domácnosti, jeho histórii a spoločne si jeden lapač snov vyrobíme.

Múdrosť a tradícia mnohých dávnych kultúr ponecháva aj v modernej dobe svoju nezmazateľnú stopu v podobe amuletov, dávnych zvykov a dekorácií. Jedným z takých starobylých artefaktov je aj lapač snov - nádherná dekorácia s duchovným posolstvom.

Obsah:

Lapač snov - výroba

S tými správnymi doplnkami je výroba lapača snov hračka. Skúste si to spoločne s nami!

Čo budeme potrebovať

  • Drevené kruhy na lapače snov
  • Bavlnený, konopný, či vlnený povrázok
  • Výrezy z preglejky
  • Kamienky, pierka, korálky, mušličky, perličky
  • Nožnice

lapac-snu-postup   lapac-snu-vyroba

Postup:

  1. Základom je drevený kruh na lapač snov, na ktorý bude nadväzovať ďalšie práce. Krúžky na výrobu lapača snov v rôznych veľkostiach nájdete na ČistéDrevo.sk.
  2. Krúžok na lapač snov má dostatok dierok, ktoré poslúžia na jednoduchšie pletenie "pavučiny".
  3. Bavlnený povrázok, či lanko postupne prevliekame dierkami krúžkov lapača snov a tvoríme tak pavučinu. Nemusí vôbec ísť o pravidelný útvar, práve naopak - ľahké disproporcie sú žiaduce a unikátne.
  4. K pavučine môžeme postupne pridávať drevené korálky, kamienky, či mušličky. Pre väčšiu silu a efektivitu lapača je možné použiť napríklad liečivé kamene a kryštály.
  5. Na spodnú časť kruhu pomocou lanka pripevníme pierka, či iné ozdoby. Alergikom na vtáčie perie odporúčame využiť preglejkové výrezy.
  6. Pokiaľ vyrábame lapač snov pre deti, tak tomu prispôsobíme ozdoby a farby. Používame len atestované farby vhodné na detské užívanie.

Pre pokojnejšie nočné chvíle

Nemôžete v noci spať? Lapač snov údajne pomôže so zlými snami a zároveň je útulnou dekoráciou. Lapače snov pochádzajú od pôvodných amerických obyvateľov, konkrétne od domorodých kmeňov Ojibwe, Lakota a ďalších. Tí verili v čarovnú moc týchto predmetov a chránili sa nielen pred zlými snami, ale aj negatívnymi silami.

  • Lapač snov zamedzuje veľkému úniku energie.
  • Zútulňuje priestor okolo nás.
  • Láka k sebe vnútornú silu a energiu.
  • Povznáša naše podvedomie a upokojuje myseľ.
  • Chráni pred nočnými morami.

Kam lapač snov umiestniť

Lapač snov nikdy nenechávame vo voľnom priestore (napríklad uprostred miestnosti). Rozptyľuje a roznáša škodlivú energiu, negativizmus a pesimizmus. Najlepšou voľbou je samozrejme umiestnenie nad posteľou, kde je jeho účinok znásobený. Chybu ale neurobíme, ani pokiaľ zavesíme lapač na stenu. Údajne tým zamedzíme úniku energie a pozitivity. Pôvodní obyvatelia Ameriky lapač snov umiestňovali práve narodeným deťom nad ich postieľky, či kolísky.

lapac-snu 

Čo dať na lapač snov

Každý predmet na lapači snov má svoj význam. V prvom rade by mal lapač na prvý dojem pôsobiť harmonicky a pokojne. Uprostred samotného lapača má byť pripevnený predmet, ktorý znázorňuje naše vlastné ja – môže sa jednať o kameň, perlu, mušli, korálku.

Pôvodný lapač snov domorodých obyvateľov Ameriky mohol byť poskladaný nasledovne:

  • Krištáľ chráni pred negatívnou energiou a veľmi dobre odráža svetlo. Vďaka tomu bude náš lapač snov priťahovať nielen slnečné lúče, ale aj optimizmus. Domorodí obyvatelia Ameriky občas krištáľ vymenili za magnezit.
  • Vtáčie perie je jednou z najtradičnejších ozdôb pre lapačov snov. Tie sa podľa prastarých obyčajov vešali už malým bábätkám nad postieľky. Chlapcom sa na talizman pripevňovali orlie pierka, ktoré značili silu. Dievčatám sa zdobil lapač pierkami sovičiek pre väčšiu múdrosť.
  • Polodrahokamy, vzácne kamene a kryštály údajne udržujú naše sny v bezpečí. Rovnako má každý kameň svoju silu, záleží teda len na nás, čo vo svojom živote potrebujeme najviac posilniť.
  • Konské vlásie sú pre domorodé kmene synonymom sily a vytrvalosti. Drevený rám (prípadne rám z vŕbových prútikov) sa jednoducho konskými vláskami obtočil a následne sa pokračovalo v práci.

bavlnky   lapac-snu-doplnky

Lapače snov výrazne prispievajú k harmonizácii a celkovej vyrovnanosti priestoru. Okrem drevených polotovarov na výrobu vlastných dekorácií na ČistéDrevo.sk nájdete aj množstvo drevených doplnkov, ktoré interiéru dodajú šarm. Inšpirujte sa!