AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Veľkonočný korbáč - kde sa vzal a ako ho upliesť?

korbac-kosik-vajicka

K veľkonočným zvykom neodmysliteľne patrí korbáč. Správne by si ho muž mal upliesť sám. Pozrite sa spoločne s nami na jednoduchý postup, ktorý zvládne aj úplný začiatočník, ktorý k ručnej práci doteraz ani neprivoňal.

V článku okrem návodu na korbáč nájdete aj tipy na veľkonočné a jarné dekorácie z prútia, ktoré vám do bytu vnesú jarnú atmosféru aj kúsok prírody.

Obsah

Pletenie z vŕbového prútia – veľkonočný korbáč

Jednoduchý návod, ktorý zvládne úplne každý. Samozrejme existuje viac štýlov pletenia korbáča a rovnako aj rukoväte. My sme ale vybrali podľa nás ten najľahší.

korbac-sibac

Materiál na korbáč

  • Vŕbové prútiky
  • Nožnice na prútie
  • Pentličky na zdobenie

pomlazka-vyroba   pomlazka-pleteni   pomlazka-pleteni-doma

Prútie a stuhy na korbáč

Na výrobu korbáča sa najčastejšie používajú prútiky z vŕby košikárskej, bielej alebo z javy. Výber vŕby tiež nie je náhodný. Okrem praktických vlastností (ako je ohybnosť, pružnosť, dostatok materiálu aj skoro na jar), má aj svoje symbolické vlastnosti.

Zaujímavosti o vŕbe:

  • Je na jar úplne prvým stromom, ktorý silnie a obrastá lístím z prebytku energie.
  • Po odrezaní vetví veľmi rýchlo dorastajú vetvy nové.
  • Vďaka týmto vlastnostiam sa vŕba stala symbolom pre neutíchajúcu regeneráciu, obnovu/obrodu, ale aj vnútornú silu.

Obyčaj dávania stuhy je o niečo mladší a farby stuhy majú samozrejme svoju symboliku. Dnes už toto znamenie nemá taký význam, tak si ju aspoň pre zaujímavosť pripomeňme. Žltá stuha znamenala pre chlapcov odmietnutie, modrá nádej, červená farba lásku, zelená obľubu.

kosikarska-vrba   strihani-prouti

Pletieme z prútia korbáč

Technika pletenia korbáča nie je nijako náročná. Stačí trocha cviku a budete doslova odborník.

  1. Ak korbáč pletieme z vŕbového prútia, tak musíme myslieť na to, že čím čerstvejšie budú prútiky, tak nielen, že sa vám korbáč bude lepšie pliesť, ale zároveň bude korbáč pružnejší a nebude sa lámať.
  2. V dnešnom návode sa pozrieme na zúbok pletenia korbáča z 8 prútikov.
  3. Pletenie z prútia vždy začína vhodným výberom materiálu. Vezmeme si teda 8 rovnako dlhých a silných prútikov.
  4. Prútiky priložíme k sebe a medzi ne stlačíme tenký koncový prútik, ktorý začneme okolo týchto 8 prútov postupne omotávať – tým nám vznikne rukoväť veľkonočnej korbáča.
  5. Vo chvíli, keď máme hotovú rukoväť, rozdelíme prúty na polovicu.
  6. V prvej štvorici vytvoríme opäť medzeru do ktorej zapletieme prvý prút.
  7. Môžeme začať napríklad sprava. Vezmeme vždy vonkajší prút, ktorý zospodu zapletieme do medzery v ľavej štvorici prútov.
  8. Prút následne obmotáme dookola tak, že z neho vznikne prút vonkajší.
  9. Teraz na pravej strane urobíme medzeru medzi 4 prútmi a vezmeme vonkajší prút z ľavej strany, ktorý do medzery na pravej strane vpletieme a omotáme tak, že z neho urobíme prút vonkajší.
  10. Tento postup následne opakujeme na oboch stranách a tvoríme z prútia pravidelný pletený vzorec.
  11.  Ak si strážime postup, tak výrobu z prútia budeme mať za chvíľu v ruke a hotový korbáč bude na svete.

Pletenie korbáča zo 4 prútov

Obvykle sa mýli korbáč z 8 prútov. Máme pre vás ale pripravený aj jednoduchší variant.

Ako upliesť korbáč zo 4 prútov?

Vlastne postupujete úplne rovnako ako pri postupe vyššie, ale s tým rozdielom, že vonkajší prút nevkladáte do medzery medzi 4 prútmi, ale iba medzi dva. Vďaka tomu je manipulácia oveľa jednoduchšia, obzvlášť pre začiatočníkov.

Tipy na veľkonočné dekorácie z prútia

Máte radi jar a vo výzdobe interiéru aj exteriéru sa doslova vyžívate? Potom sa nechajte pohltiť ručnou výrobou a tradičnými veľkonočnými dekoráciami. Domácu výrobu z prútia navyše zvládne aj úplný začiatočník bez predchádzajúcich skúseností. Čo z vŕbového prútia si domov zaobstarať, aby mal domov ten správny jarný nádych? Viac tipov nájdete na našom Pintereste.

jarni-venec-z-prouti   jarni-venec-diy   proutena-koule

Kde sa vzal korbáč

História korbáča je veľmi bohatá a siaha až do pohanských čias. Historicky sa korbáč používal ako prostriedok na prebudenie prírody k novému životu. Mladé výhonky symbolizovali plodnosť a obnovu. Počas už kresťanských Veľkej noci sa korbáč stal prostriedkom, cez ktorý sa mala priniesť do domácností sila, zdravie a plodnosť.

Korbáč a jeho význam

Ako už bolo spomenuté, tak má korbáč hlboké korene už v pohanských dobách. Ostatne nielen v českých krajinách kresťanské sviatky nadväzujú na pohanské rituály alebo ich priamo nahrádzajú. Ale ako sa hovorí, korene sú veľmi silné a vykoreniť ich len tak nejde. Význam korbáča aj Veľkej noci je preto mnohoznačný a vychádza z našej najstaršej histórie.

  • Plodnosť - korbáč je vyrobený z mladých vŕbových vetvičiek, a symbolizuje tak nastávajúcu plodnosť jari. Ľahkým šľahaním mladými vŕbovými prútikmi sa tak údajne zaisťovala aj plodnosť mladých žien.
  • Obnovajarné obdobie je časom obnovy prírody, kedy sa prebúdzajú rastliny a zvieratá po zimnom spánku. To isté by mal urobiť aj človek.
  • Očista - mnoho ľudí i liečiteľov veria, že má pohladenie korbáčom očisťujúci účinok pre telo i myseľ.
  • Ochrana - údajne prináša ochranu proti chorobám a zlým silám
  • Spojenie generácií a obyčajov - staršie generácie vyrábajú korbáčiky pre mladších a odovzdávajú tento zvyk ďalším pokoleniam.
  • Táto veľkonočná tradícia je spojená s radosťou a veselím, ktoré prináša jar a Veľká noc. Zvyk korbáču je často sprevádzaný spevom, tancom a radostnou atmosférou.

velikonocni-vyzdoba-a-doplnky

Čo keď…

… si netrúfate na vlastnú výrobu? U nás v ČistéDrevo.sk nájdete množstvo prúteného tovaru určeného ako na praktické, tak dekoračné účely. Napriek tomu vám ale z vlastnej skúsenosti vrelo odporúčame si tvorenie z prútia aspoň vyskúšať. Pokiaľ sa vám podarí získať vhodný materiál, na ktorom je tvorenie z brezového prútia aj toho vŕbového založené, tak už máte vyhraté. Ako také prútie zohnať a starať sa oň nájdete napríklad v našom rozhovore s ľudovým košikárom Jiřím Adámkom.

Rôzne názvy pre korbáč

A na záver pre vás máme malú zaujímavosť. Viete, aké ďalšie zaujímavé názvy má korbáč? Hovorí sa jej napríklad veľkonočná žila alebo karabáč, niekde sa jej hovorí hodovačka a na severe Moravy sa ujal aj názov tatár. Ja pochádzam z Valašska na pomedzí hraníc so Slovenskom a tam sa korbáčom tradične zase hovorilo korbáč. Menej známe sú napríklad názvy mrskačka, kyčka, dynovačka.


Ak hľadáte inšpiráciu nielen na prútené dekorácie, jarné novinky, ale aj DIY postupy pre prácu s drevom, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete skvelú inšpiráciu. Pinujte s nami!

Súvisiace články