AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Jarný veniec krok za krokom (DIY)

biely-pruteny-veniec

Dekoratívne vence na dvere si získavajú stále viac priaznivcov. Vedia skrášliť domov a zároveň rozjasniť náladu každému prichádzajúcemu vrátane vás samotných. Pozvite si jar domov a vyrobte si s nami veniec presne podľa svojho vkusu. Najväčšia výhoda? Rozhodne nepotrebujete zvláštne zručnosti, ani špeciálny materiál. Vystačíte si s pár drobnosťami. Pozrite sa sami!

V dnešnom článku nájdete návod na veniec pre pokročilých aj začiatočníkov. Čakajú vás aj inšpirácie pre jarný veniec z netradičných aj recyklovaných materiálov, ktoré šetria váš čas aj peňaženku.

Obsah

Jarný veniec z prútia

Veľkonočný veniec nesmie v jarnej výzdobe rozhodne chýbať. Vyrobiť si môžeme minimalistický veniec z drevených korálikov, rustikálny veniec na stôl z kmeňa stromu, či jednoduchý veniec z preglejky. My sme tento rok vyskúšali tradičný veniec na dvere z prútia. Napodobnite nás, alebo sa necháte očariť modernými trendmi jarných vencov?

Materiály na jarný veniec

jarny-pruteny-veniec   zdobenie-venca   ozdobeny-pruteny-veniec

Návod na jarný veniec

Výroba jarného venca krok za krokom:

  1. Nachystáme si vhodný prútený veniec, ktorý nám poslúži ako podklad pre jarný veniec pre začiatočníkov. Zvládne ho totiž naozaj každý.
  2. K vencu si prichystáme sušené kvety podľa nášho výberu. Sušené kvety pôjdu dobre aplikovať aj medzi jednotlivé vŕbové prútiky prúteného korpusu. Ak by sa vám zdalo, že vypadávajú, môžete ich pripevniť pomocou zeleného kvetinárskeho drôtika, prípadne taviacej pištole.
  3. Na veniec pripevníme taviacou pištoľou preglejkové výrezy s jarnou tématikou.
  4. Výrezy z preglejky môžeme nechať v prírodnom prevedení, prípadne ich stačí namaľovať akrylovými farbami, alebo fixkami, a zvoliť si tak farebné prevedenie, ktoré v nás najviac evokuje jarnú náladu.
  5. Veniec ľahko pripevníme pomocou prírodného povrázku a zavesíme tam, kde nám bude robiť najväčšiu radosť.

Ako na jarnú výzdobu interiéru

Jarné dekorácie do bytu vdýchnu vášmu domovu kúsok tepla, hrejivosti a vône lesa. Uchvátia farebnosťou, ale aj použitými prírodnými materiálmi. Exkluzívne vám teraz prinášame nápady, ako domov pozvať sviežosť jari. Všetky spomínané drevené dekorácie je možné hravo vyrobiť doma svojpomocne. Môžeme osobne potvrdiť, pretože sme výrobu vyskúšali za vás.

Čo vám na jar nesmie doma chýbať

Jarný veniec je samozrejme nevyhnutnou súčasťou nielen veľkonočnej výzdoby. Nehovoriac o kúzle ručnej práce. Jarná dekorácia ale výrobou venca nekončí. Inšpirujte sa ďalšími nevšednými nápadmi a pozvite si jar domov!

  • Veľkonoční zajačikovia z podložky z kmeňa stromu ozdobia napríklad dekoráciu z krútených vŕbových prútikov, alebo ich zavesíme na zväzok natrhaných „mačičiek“.
  • Jarné vence všetkých možných tvarov a veľkostí – aj my sa radi necháme strhnúť módnymi trendmi a vence jednoducho milujeme. Vyskúšali sme ich hneď niekoľko.
  • Drevené vajíčka zdobené pyrografiou – skúste tento rok zdobenie vajíčok trochu inak. Vypaľovanie do dreva je pomerne jednoduchou technikou práce s drevom a vie vykúzliť zázraky. Presvedčte sa sami.

drevene-vajicko   dreveny-dekoracny-klat   dreveny-velkonocny-zajacik

  • Veľkonočné dekorácie vyrobené z vaječných škrupín – vyskúšajte veľmi ľahkú dekoráciu, na ktorej tvorenie môžete s kľudom pozvať aj deti.
  • Veniec z vajec s dreveným zajačikom – drevené vajíčka nemusíme použiť len ako netradičné kraslice. My z nich vytvorili zaujímavý veniec (hniezdočko), ktorý sa na bohato prestretom veľkonočnom stole efektne vyníma.
  • Drevené preglejky vhodné na vytvorenie kvetinovej dekorácie do vázy. Nechcete si s dekoráciami lámať hlavu? Naše veľkonočné preglejkové výrezy stačí naaranžovať do vázy a máte veľkonočnú dekoráciu hotovú doslova a do písmena za pár minút.
  • Jarná dekorácia z prútia – vŕbové prútiky sú najdostupnejším a najtradičnejším materiálom s pevne zakorenenou remeselnou výrobou. Prútiky môžete len tak naaranžovať do vázy, upliesť z nich ozdobnú prútenú guľu, alebo jednoduchý veniec.
  • Háčkované dekorácie - eště ste neprepadli kúzlu háčkovania? Potom je rozhodne načase! Pomocou háčkovanie vytvoríte krásne košíky na drobnosti, kvetináče, nástenné dekorácie, podtácky, ale aj veľkonočné kraslice, ktoré vám budú robiť radosť po celú jar.
  • Nezabudnite na hrantíky! Drevené hrantíky sú dekoratívnou záležitosťou už samy o sebe. Ak do nich zasadíte jarné kvety (ako sú napríklad primulky, zakrpatené margaréty, sirôtky alebo narcisy), tak máte jarnú dekoráciu hotovú doslova za pár minút.

dreveny-zajacik   drevene-vajicka   dreveny-vyrez-kraslice

Nápady na jarné vence

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na to, ako urobiť jarný veniec, tak sa pozrite na obľúbené varianty.

Jarný veniec z papieru nepatrí práve medzi trvanlivé kúsky. Na druhú stranu je papierový veniec ekologický, vysoko variabilný a skvele sa hodí aj na tvorenie s deťmi. Z novinového papiera ľahko vyrobíte korpus, populárna je aj výroba papierových ruží.

Veniec z umelých kvetov - veľkou výhodou venca z umelých kvetov je samozrejme jeho údržba, ale aj trvanlivosť. Taký veniec jednoducho po sezóne schováte a opäť vytiahnete, keď bude treba. Na trhu existuje nepreberný výber umelých kvetov. Stačí si iba vybrať.

Personalizovaný jarný veniec - jarný veniec na dvere rovno s menom? Skvelý nápad! Jarná dekorácia tak bude spĺňať aj praktický účel. ČistéDřevo.cz sa špecializuje na vyrezávanie do dreva a personalizované derčeky. Bude hračka pre vás vyrobiť drevenú menovku presne podľa vašich predstáv, ktorú jednoducho pripevníte na korpus a dozdobíte.

Veniec z prírodných materiálov - poteší vašu peňaženku, komponenty nazbierate na prechádzke lesom, a vytvoríte tak veľmi lacný jarný veniec. A čo na výrobu použiť? Napríklad už spomínané prútie alebo vetvičky, ale aj šišky, škrupiny z vajíčok, obyčajnú slamu a ďalšie recyklované materiály pre jarný veniec v jedinečnom prevedení.

jarni-venec   venec-prirodni

Skúste si veniec z prútia upliesť sami

Veniec z vŕbového prútia patrí k tým najtypickejším znakom práve prichádzajúcej Veľkej noci. Naši predkovia ho plietli sami a skúsenosti sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Vŕbové prútie symbolizuje nový život a kruh zase kolobeh života. Pletenie vencov na oslavu jari je známe už z pohanských čias. Svoje pevné miesto ale v domácnostiach obhajuje dodnes. Aj my sme si taký prútený veniec v minimalistickej verzii skúšali vyrobiť. Skúsite ho s nami? Naše video vám bude dobrým sprievodcom!

Pre ďalšie inšpiratívne návody na dekorácie a nielen jarnú výzdobu navštívte náš Pinterest, kde toho pre vás máme nachystaného oveľa viac. Sme pre vás aj na Facebooku, Instagrame a TikToku.

Súvisiace články