AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Premeňte kuchynskú doštičku na štýlové hodiny. Poradíme, ako na to!

hodiny-z-dosticky

Milovníci dreva zbystrite. Máme pre vás návod na jedinečné drevené hodiny, ktoré kuchyni padnú ako uliate. A viete, čo je na nich najlepšie? Ľahko zrecyklujete drevené aj servírovacie dosky, alebo napríklad drevené taniere. Zaručujeme nadmieru očarujúci výsledok.

Drevené nástenné hodiny ľahko a rýchlo

Aká by to bola kuchyňa bez drevených hodín? Práve hodiny bývajú dominantou každej izby, kuchyňu nevynímajúc. Ak hľadáte autentický kúsok, vrelo odporúčame podľahnúť trendu posledných rokov – hodinám vyrobeným z kuchynských dosiek, ktorých je teraz plný Pinterest. Hoci sme sa výroby báli, výsledok nás milo prekvapil. Posúďte sami.

Čo budeme potrebovať

  • Doska na krájanie
  • Hodinový strojček
  • Pyrografickú spájku na vypaľovanie do dreva
  • Ručnú frézu

dosticka-na-zavesenie   vypalovanie-podle-sablony   dosticka-ako-hodiny

Postup

  1. Nájdeme si vhodnú dosku do kuchyne. Dôležité je zvoliť dostatočne veľkú dosku, aby mali ručičky hodiniek priestor a nepresahovali cez okraj.
  2. Drevená doska má sama o sebe pomerne silnú hrúbku. Vo chvíli, keď budeme chcieť do dosky zakomponovať strojček na hodiny, musíme použiť ručnú frézu. 
  3. Do dosky vyrežeme ručnou frézou otvor podľa veľkosti zvoleného hodinového strojčeka. V prípade, že frézku nevlastníte, môžete otvor ručne vydlabať pomocou dláta. Našťastie je drevené doštička vhodným materiálom na vyrezávanie do dreva. Pripravte sa ale na to, že sa nám bez vykružovadla doba výroby predĺži.
  4. Teraz prichádza kreatívna časť, kedy si pomocou spájky na drevo vypálime do drevených hodín čísla. Môžete si – ako my – pomôcť použitím šablóny.
  5. K hodinovému strojčeku býva vo väčšine prípadov pripojený návod na jednoduché zloženie.
  6. Teraz už stačí hodiny zavesiť na vhodné miesto, napríklad na prázdnu stenu za kuchynským stolom alebo nad výklenok dverí.

Ako vyčistiť drevenú dosku

Chcete zrecyklovať starú drevenú dosku, pre ktorú už nemáte v kuchyni ďalšie využitie?

Nezabúdajme na dôkladné čistenie.

Väčšina z nás používa drevený riad, misky, varešky (a my na ne nedáme dopustiť). O drevené výrobky sa však treba aj dobre starať, aby vydržali čo najdlhšie. Na čistenie drevených potrieb do kuchyne nám výborne poslúži obyčajný citrón a jedlá sóda. Výrobky z dreva jednoducho nastriekame citrónovou šťavou a necháme 10 minút pôsobiť. Následne všetko posypeme jedlou sódou a vezmeme si na pomoc kefu na riad, ktorým dosku, drevenú misku, či príbor dôkladne vyčistíme. Citrón môžeme tiež vymeniť za ocot, ktorý má schopnosti ničiť zdraviu škodlivé a nebezpečné baktérie (salmonella, E. Coli). Presný návod nájdete v nasledujúcom videu.

Čím ešte v kuchyni podporiť útulnú atmosféru?

Nie nadarmo sa hovorí, že kuchyňa je srdcom domova. Mala by byť v prvom rade útulná, príjemná a praktická. To samozrejme vyžaduje zvláštny prístup k dizajnu, ktorý cieli na skĺbenie praktickosti s pohodlím.

Na čo sa zamerať?

  1. Ladenie farieb je základ. Všeobecne kuchyni pristanú prírodné, krémové odtiene s priznaným dekorom dreva. Odporúčame tento krok nepodceňovať a vytvoriť si vhodne kombinovanú paletu farieb, či tzv. moodboard.
  2. Zelené rastliny dokážu v interiéri zázraky, buďme ale praktický a nahraďme si okrasné rastliny užitočnými bylinkami. V drevenom kvetináči kuchyni pristanú oveľa viac.
  3. Investujte do kvalitného dreveného nábytku, ktorý má sám o sebe zvláštne kúzlo a vytvára harmonické prostredie v rodinnom duchu.

Drevené hodiny nie sú jediným štýlovým doplnkom, ktorý do kuchyne skvele ladí. Mrknite aj na ďalšie vychytávky.

  • Kuchynské dosky môžu slúžiť aj ako štýlové dekorácie, či dokonca obrazy. Ak ste majiteľmi spájky do dreva, tak s trochou šikovnosti a štipkou fantázie môžete vykúzliť na drevenej doske doslova skvosty a priestor kuchyne oživiť.
  • Drevená polica na koreničky pristane každej kuchyni a vy oceníte najmä jej praktickosť. Na koreničky použite popisky, či menovky v dizajne, ktorý je vám najbližšie.
  • Výraznej popularite sa tešia aj čierne magnetické tabule, fólie, prípadne tabuľová farba, vďaka ktorej si môžete v kuchyni nechávať rodinné odkazy, úlohy a osobné poznámky. V kombinácii s drevom na seba taká kuchyňa rozhodne strhne pozornosť.
  • Schovajte si nevyhnutnosti do drevených debničiek, ktoré priestor odľahčia a vdýchnu miestnosti minimalistickú atmosféru voňajúcu po dreve.
  • Potreby do kuchyne si pokojne nechajte vystavené na linke, stačí mať efektné dózy, stojany a príborníky, ktoré miestnosť vyladia k dokonalosti.

debnickovy-regal-v-kuchyni   akaciova-doska   dozy-s-bambusovym-vekom

Pri vybavovaní kuchyne nezabúdajme na vhodné svetlo. Nie je nič horšie, než variť v zle osvetlenej kuchyni. Pokiaľ v miestnosti chýba aktívne svetlo, existuje na trhu veľa možností, ako ho plnohodnotne nahradiť. Volíme teplejšie odtiene a osvetľujeme viac kútov kuchyne. Jedno stropné svietidlo jednoznačne stačiť nebude.