AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vyrobte si zrkadlo v boho štýle

diy-zrkadlo

V dnešním článku se zaměříme na zrcadla, která jsou nedílnou součástí každého interiéru. Z článku se dozvíte, jak zrcadla umisťovat, proč jsou v bytě důležitá a samozřejmě přikládáme návod na stylové zrcadlo v “bohémském” stylu, které váš domov vyladí k dokonalosti.

V dnešnom článku sa zameriame na zrkadlá, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou každého interiéru. Z článku sa dozviete, ako zrkadlá umiestňovať, prečo sú v byte dôležité a samozrejme prikladáme návod na štýlové zrkadlo v „bohémskom“ štýle, ktoré váš domov vyladí k dokonalosti.

Čo je to štýl boho?

Boho bývanie očarí neviazanosťou, mixom materiálov i farieb a veľmi hrejivou atmosférou, ktorá je pre tento štýl typická. Inšpiráciou je nezáväzný až kočovný spôsob života, nekonvenčnosť a materiály inšpirované vôňou lesa aj ručnou prácou. Priestory by mali odrážať vaše ja, spontánnosť i lásku ku všetkému prírodnému. Dôraz sa kladie na prírodné materiály, drevené dekorácie, ale aj dobre presvetlený priestor. Chýba vám doma dostatok svetla? A vedeli ste, že lacným a jednoduchým pomocníkom na vytvorenie množstva svetlého a pozitívneho priestoru sú práve zrkadlá?

Ako doma vytvoriť boho interiér

Aké materiály sú pre boho štýl typické?

  • Drevo, drevo a zase drevo – bez drevených výrobkov by bývanie nemalo ten správny šmrnc. 
  • Prútie, ratan aj pedig sú ideálnym materiálom pre bytové doplnky a dekorácie.
  • Textil – pozor si dajme najmä na súlad farieb. Boho štýl je typický svojou farebnosťou a atypickosťou. Málokto ale vie, že základnou škálou sú odtiene béžovej a krémovej, ku ktorým sa následne nakupujú farebné textilné doplnky.
  • Morská tráva prináša do bytu závan exotiky a stáva sa praktickým pomocníkom vo všetkých smeroch.
  • Vyvarujme sa umelých materiálov ako je plast, sklo a MDF dosky.
  • Dajme priestor lanám, povrazom aj sieťam, ktoré do bytu vnesú nádych modernosti.

boho-interier

Čím ešte boho štýl podporiť?

  • Macramé dekorácie môžeme zavesiť na stenu, nad posteľ, či akokoľvek inak oživiť interiér. Drhanie macramé je navyše veľmi upokojujúcou činnosťou, ktorú môžeme zvládnuť aj sami.
  • Výrobky z prútia dodávajú interiéru nádych tradície i vzdušnosti. Stačí sa zamerať na pár drobných prvkov ako je napríklad prútená váza, či prútené vence do chodby. V obývacích miestnostiach sa nemusíme báť ani väčších kúskov ako je napríklad prútené kreslo.
  • Závesné hojdacie kreslo, či sieť poslúži k báječným hygge okamihom a relaxácii.
  • Príde vám drevený korálkový záves trochu retro? Potom vedzte, že k boho štýlu sa snáď nič iné nehodí viac!
  • Taburet je neodmysliteľnou súčasťou každého boho interiéru. Veľmi obľúbeným je prútený taburet, ktorý volíme v prípade, že už máme v byte dostatok farieb. Pokiaľ naopak hľadáme farebný prvok, tak siahneme pokojne po krikľavejšom kúsku z prírodného textilu (vlna, bavlna).
  • Nezabúdajme samozrejme na zelené rastliny. Pokiaľ však v byte bojujeme s miestom, za skvelé riešenie považujeme prútené závesné kvetináče, prípadne môžeme siahnuť po textilnej verzii.
  • Zrkadlo v drevenom ráme, prípadne akomkoľvek inom štýlovom rámčeku dodá energiu inokedy nudnej stene. Inšpirujte sa naším DIY návodom nižšie.

drevena-vaza   macrame   pruteny-veniec

Výroba zrkadla v boho štýle

Ako sme už spomínali, tak zrkadlá k boho interiéru neodmysliteľne patria a dodávajú priestoru dôležitú pozitívnu energiu. Zrkadlá v drevenom ráme vás už nudia? Ponúkame netradičné prevedenie, ktoré očarí každého milovníka moderného bytového designu.

Čo budeme potrebovať

  • prútený veniec
  • podložka z morskej trávy/ratana či pedigu
  • tavná pištoľ
  • okrúhle zrkadlo/á (priemer sa odvíja od priemeru venca z prútia, zrkadlo by malo mať cca o 5 cm menší priemer)

zrkadlo-diy-z-venca   zrkadlo-postup   zrkadlo-diy

Postup

  1. V prvom rade musíme vybrať vhodnú veľkosť okrúhleho zrkadla a samotného podkladu. My na výrobu boho zrkadla použili veniec a následne aj prestieranie z morskej trávy.
  2. U venca by priemer zrkadla mal byť len o niečo málo menší ako samotný veniec.
  3. Veniec pomocou tavnej pištole pripevníme k zrkadlu, dôkladne pritlačíme a necháme zaschnúť.
  4. V prípade, že zrkadlo chceme pripevniť na ratanovú, prútenú či akúkoľvek inú podložku, tak vyberieme priemer zrkadla výrazne menší ako náš podklad. Jedine tak vynikne netradičný rám.
  5. Ak ste podobne ako my zakúpili zrkadlo s už zabudovaným systémom na zavesenie, zrkadlo zavesíme.

TIP na záver: Ako podklad pre originálne zrkadlo svojpomocne môže slúžiť aj podložka z kmeňa stromu, prípadne výrezy z preglejky v tvare, aký je vám najsympatickejší. Postup výroby bude defacto rovnaký ako v predchádzajúcich bodoch.

Hlavné výhody zrkadiel v interiéri

Zrkadlá vo vašom domove dokážu doslova zázraky 

  1. Opticky zväčšia celý priestor.
  2. Skrášlia miestnosť a dodajú jej šmrnc.
  3. Pomáhajú miestnosť osvetliť.
  4. Sú neutrálnym a univerzálnym kúskom pasujúcim sa do každého typu interiéru.
  5. Podľa niektorých povier majú magickú moc.
  6. Na vhodne zvolenom mieste prinášajú do príbytku pozitívnu energiu, hojnosť a harmóniu.

zrkadlo-interier

A kam zrkadlo nevešať? Učenie feng shui neodporúča zrkadlá umiestňovať do spálne, kde by mohli narúšať pokojný spánok. Tradične sa vo väčšine kultúr verí, že by sa nemalo vešať oproti dverám, pretože zbytočne odráža energiu prichádzajúceho späť. Na druhej strane mnohé národy naopak tvrdia, že zrkadlo hneď oproti vchodovým dverám odrazí negatívne a zlé sily, ktoré by mohli ovplyvniť chod domácnosti.

Vedeli ste napríklad, že v minulosti bola zrkadlom dokonca prisudzovaná magická moc? Len si spomeňme na starobylú rozprávku o Snehulienke a zlej kráľovnej s kúzelným zrkadlom. Na správnom mieste dokáže odohnať zlých duchov, či odraziť negatívnu energiu. V mnohých kultúrach má byť zrkadlo bránou do magického cudzieho sveta, čo sa následne odrazilo aj v literatúre a filmovom odvetví.