AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Dekorácia na Halloween z drevených debničiek

nahledovy-halloween

Dušičky sú na Slovensku aj v Čechách uznávanou tradíciou, ktorá každoročne rozsvieti cintoríny naprieč celou krajinou. Poslednou dobou sa ale do popredia dostáva aj anglosaský sviatok Halloween a teší sa veľkej obľube. Alebo to nie je úplne tak pravda? Poďme sa spoločne pozrieť na reálne prieskumy a aby článok nebol len o číslach, tak sme si pre vás pripravili inšpiráciu na dekorácie v jesennom a trochu strašidelnom duchu.

V dnešnom článku sa pozrieme na DIY výrobu výzdobu, ktorá presne podčiarkne nastávajúce pochmúrne dni. A nebojte! Zvládne to aj úplný začiatočník.

Obsah

Halloweenská dekorácia do bytu aj na verandu

Na dnešné tvorenie sa rozhodne nebojte prizvať deti, je pre nich totiž ako stvorené. Na e-shop sme pridali halloweenské motívy, ktoré sú vyrezávané z brezovej preglejky. Deti na nich môžu kresliť (odporúčame akrylové farby, fixky, ale dobre poslúžia aj pastelky či voskovky) alebo ich použiť ako šablóny na obkresľovanie. S hotovými ozdôbkami potom môžu vyzdobiť domácnosť alebo sa s nimi jednoducho hrať.

Čo budeme potrebovať

  • Drevené debničky
  • Tekvica všemožných tvarov, veľkostí, farieb i variantov
  • Výrezy z preglejky
  • Strašidelnú vyrezanú tekvicu
  • Drevený lampáš

halloweenska-dekorace   halloweenska-dekorace-kocka   hallowenska-dekorace-pavouk

Postup

  1. Ako prvú si vezmeme väčšiu tekvicu. Na vyrezávanie je vhodný akýkoľvek typ tekvice (máslová, hokaido, turbanová, biela - tzv. cotton candy, Goliáš aj mexická tekvica). Na vyrezávanie sa najviac hodí práve mexická tekvica. Má totiž veľmi tvrdú a pevnú šupku, ktorá dlho vydrží a aj keď sa jedná o jedlú tekvicu, tak najčastejšie sa používa práve na dekoračné účely.
  2. Tekvicu vydlabeme lyžicou a ostrým nožom vyrežeme "strašidelnú tvár".
  3. Teraz si vezmeme drevenú debničku, do ktorej naukladáme vhodné dekorácie s jesenným nádychom – môže sa jednať napríklad o drobné okrasné tekvice, drevený lampáš, LED svetielka, strašidelné preglejkové výrezy a jesenné listy.
  4. Nezabúdame ani na zelený aspekt, ktorý pri výrobe sezónnych a prírodných dekorácií nesmie chýbať. Do dreveného kvetináča zasadíme jesenné kvety (chryzantémy, vres). Pre štýlovejší efekt vymeníme kvetináč za prútený košík či drevenú misku.

TIP na záver: Vydlabané vnútro tekvice rozhodne nevyhadzuje, využijete ju na hrejivé jesenné recepty ako je napríklad tekvicová polievka s opraženými semienkami, obľúbený kompót, či tekvicová omáčka k mäsu z diviny.

Záujem o Halloween síce rastie, ale Dušičky stále vedú

Popularita Halloweenu prirodzene stúpa. Z 30 % vyrástla za posledné roky až na 50 %. Podstatne sa zmenšila aj skupina výrazných odporcov Halloweenu. Aj napriek rastúcemu trendu obľúbenosti Halloweenu u nás ale stále na plnej čiare vedú Dušičky. 

Dušičky oslavuje až 90% Slovákov. Svoju pevnú pozíciu majú samozrejme predovšetkým v menších mestách a na dedinách, kde je tradícia hlboko zakorenená. Nižšiu účasť (70 %) môžeme sledovať v Bratislave.

V priemere Slováci minú za výzdobu na Dušičky 15 eur, typicky za sviečky, vence a kvety. Oproti tomu pri Halloweene je útrata prirodzene vyššia. Z prieskumu vyplynulo, že predovšetkým rodiny s deťmi míňajú vyššie čiastky za halloweenské kostýmy, dekorácie a rôzne tematické dobroty.

Ako vytvoriť jesennú výzdobu

Jesenná výzdoba interiéru je krásna a oživí interiér živými a sýtymi farbami. Vedeli ste ale, že jesenná výzdoba má aj svoj tradičný až mystický pôvod? Všetko začalo pri pohanskom sviatku Samhain. Ľudia verili, že v období končiaceho plodného obdobia majú temné sily väčšiu moc a proti týmto silám sa práve chránili pomocou najrôznejších rituálnych vencov, zdobenými jesennými kvetináčmi, postavičkami, svetielkami a vyrezávanými lampiónmi zo zeleniny. S nástupom Dušičiek sa toho príliš nezmenilo, ľudia si dodnes pripravujú jesennú výzdobu a svetielka sú neoddeliteľnou súčasťou Dušičiek.

podzimni-aranzma

A aké dekorácie sa na jeseň najviac hodia?

  • Jesenný veniec

Ako podklad použite veniec z prútia a samotné dekorovanie už necháme na vás. Na prútený veniec sa hodia sušené kvety a plody (šípky, bobule, žalude, gaštany), ale aj najrôznejšie stuhy, dekorácie z preglejky a mnohé ďalšie.

  • Jesenný kvetináč

Do dreveného kvetináča zasaďte jesenné rastliny, doplňte o prírodnú stuhu a drevené zápichy. Jednoduché a efektívne.

  • Drevené dekorácie v tvare tekvice

Dlabanie tekvíc je zábavné, štýlové a obľúbené. Čo si takto ale vyrobiť tekvicu z drevenej podložky z kmeňa stromu (najčastejšie dostupná breza). Drevenú tekvicu môžete použiť aj ako jesennú/halloweensku dekoráciu do debničky z dreva, ktorej návod je opísaný vyššie.

  • Dekorácie na stôl

Na dekorovanie stola použite drevené výrobky a laďte celkový aranžmán do jesenných okrových a zelených farieb. Jesenná dekorácia sa môže skladať z rýdzo jesennej rastliny, sviečok a tekvíc. V jednoduchosti je predsa krása.

podzimni-dekorace   podzimni-dyne

Ďalšiu inšpiráciu nielen na jesenné dekorácie, ale aj rady zo sveta drevotvorby a tipy na darčeky nájdete na ČistéDrevo.sk. Sme pre vás taktiež na sociálnych sieťach - Facebooku, Instagrame, YouTube, Pintereste aj TikToku. Tešíme sa na vašu návštevu!