AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Recept: tradičný vajíčkový šalát

nahledovy-vajickovy-salat

Vajíčkový šalát si môžete pripraviť s prehľadom po celý rok. Sezóna vajec je ale práve pred nami a možno sa bude hodiť recept na to, ako zužitkovať vajíčka po Veľkej noci. Navyše niet pochýb, že vajíčka sú neoddeliteľnou súčasťou vyváženého jedálnička a jarné recepty si bez nich jednoducho nevieme predstaviť.

V dnešnom článku nájdete chutné variácie na vajíčkový šalát v jeho klasickej verzii a nezabudli sme ani na tých z vás, čo si držia líniu – fitness šalát z vajíčok pre vás bude to pravé orechové!

Obsah

Tradičný domáci vajíčkový šalát

Samozrejme každý vám povie, že on má ten pravý tradičný šalát napríklad od svojej starej mamy. Faktom ale je, že vajíčkový šalát má hneď niekoľko obmien, ale aj svojich noriem, ktoré sa v priebehu rokov menili. My sme vyskúšali ten najbežnejší a zrejme aj najobyčajnejší recept. Na chuti to ale rozhodne nie je poznať!

Ingredience na salát s vejci

  • 10 ks - varené vajíčka
  • 170 g - domáca majonéza
  • 165 g - sterilizované uhorky
  • 15 g - vinný ocot/lak z uhoriek
  • 45 g - horčica (podľa chuti)
  • 180 g - zemiaky varené deň vopred!
  • 70 g - nadrobno nakrájaná cibuľa
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvé bylinky podľa chuti

vajickovy-salat-postup   vajickovy-salat-recept   vajickovy-salat

Postup výroby vajíčkového šalátu

  1. Nakrájame nadrobno zemiaky (vždy ich varíme deň vopred), ku ktorým veľmi opatrne primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu. Takto ľahko premiešaný základ uložíme do chladu a necháme minimálne hodinu odležať.
  2. V medzičase metličkou dobre premiešame majonézu s octom (prípadne lakom z uhoriek) a horčicou.
  3. Rovnako nadrobno nakrájame vajíčka a požadované bylinky. Tu sa zamerajte na to, čo máte radi – skvele sa hodí napríklad pažitka, petržlenová vňať, jarná cibuľka alebo medvedí cesnak. Na ozvláštnenie môžete použiť aj kôpor. Sekáčik na bylinky spôsobí, že bylinky budete mať dokonale pokrájané.
  4. K zemiakom teraz pridáme nakrájané vajíčka a bylinky.
  5. Osolíme, okoreníme a zalejeme majonézou zmiešanou s horčicou a octom.
  6. Všetko dôkladne (ale jemne) premiešame drevenou vareškou - nie dlhšie ako je nevyhnutné.

Domáca majonéza hotová do dvoch minút!

Domácu majonézu zvládne aj kuchár začiatočník. Na majonézu budeme potrebovať 3 žĺtky a 260 g stolového oleja (nikdy nie olivový). Starostlivo oddelíme žĺtky od bielkov (samotné bielky vám v chladničke vydržia aj niekoľko týždňov a lepšie sa z nich následne šľahá sneh) a žĺtky pomocou metličiek vyšľaháme a druhou rukou pomaličky (spočiatku naozaj po kvapkách) prilievame olej. Do dvoch minút máme vyšľahanú pevnú hmotu, ktorú môžeme ochutiť soľou, korením aj citrónom. Dochucovadlá dodávame až tesne pred ukončením šľahania.

Naše obľúbené varianty

  • Vajíčkový šalát bez zemiakov

Zemiaky sa do vajíčkového šalátu dávajú prevážne z toho dôvodu, že je šalát ľahší a niekto má rád, keď sa jednoducho zahryzne do niečoho tuhšieho. Zemiaky sa dajú ale ľahko nahradiť. Skúste napríklad zeler! Výsledok vás milo prekvapí.

  • Vajíčkový šalát s majonézou/tatárkou

Použitie majonézy do vajíčkového šalátu je pomerne bežné. Už ste ale počuli o vaječnej majonéze? Do šalátu sa krájajú iba bielky a žĺtok sa vlastne utrie s majonézou a vznikne tak sympaticky hustá hmota. Šalát s vaječnou majonézou sa hodí napríklad na chlebíčky. Veľa ľudí tiež nedá dopustiť na tatarku, ktorá je už ochutená. V takom prípade vám príprava šalátu zaberie oveľa menej času a jedná sa o veľmi chutnú rýchlovku. Pokiaľ príde nečakaná návšteva, tak rozhodne stojí za vyskúšanie!

  • Vajíčkový šalát s paradajkami

Paradajky dodajú šalátu zaujímavú chuť a celý ho odľahčia. Skvele sa teda hodí aj ako rýchlovka na večeru. Myslíme na to, že do takého šalátu treba krájať naozaj pevné paradajky. Mäkšie kúsky si radšej ponechajte na omáčku na špagety.

  • Vajíčkový šalát s jogurtom

Vymeňte časť majonézy (pokojne aj celú) za jogurt gréckeho typu. Taký šalát je lepšie stráviteľný a môžu ho s prehľadom aj menšie deti (ak znesú bielok).

vajickovy-salat-servirovani

Fitness vajíčkový šalát

Chcete vyskúšať niečo netradičné? Máme pre vás tip na ľahký vajíčkový šalát, ktorý je plný bielkovín, vlákniny a zdravých omega mastných kyselín. Hodí sa ako raňajky, ale vychutnáte si ho aj na večeru.

Čo budeme potrebovať?

  • 4 vajíčka
  • 1 zrelé avokádo
  • jarná cibuľka (cca 30 g)
  • 250 g cottage
  • lžíce horčica
  • 40 g sušených paradajok
  • soľ,čierne korenie 
  • 40 g uvareného mrazeného hrášku

Ideme na to!

  1. Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme schladnúť.
  2. Mrazený hrášok vhodíme do vriacej osolenej vody a necháme minútku prejsť varom a následne vychladnúť.
  3. Avokádo olúpeme a ostrým nožom nakrájame na drobné kocky.
  4. K avokádu pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, varené vajíčka a hrášok.   
  5. Pridáme jarnú cibuľku na kolieska, cottage, horčicu a všetko dôkladne osolíme a okoreníme.
  6. Opatrne zmiešame a podávame na ľadovom šaláte či čakankových listoch. Prípadne servírujeme na drevenom riade.

vajickovy-salat-fit

Nutričné hodnoty zdravého vajíčkového šalátu

 Ak si strážite líniu, potom pre vás určite budú prínosné informácie ohľadom nutričných hodnôt celého šalátu. My sme všetko spočítali za vás! Celková kalorická hodnota takého zdravého vajíčkového šalátu s avokádom je 966 kcal. Bielkovín tam tiež nájdete pomerne dosť - 62,6 g, sacharidov iba 37,2 g (hodí sa teda aj pre priaznivcov slow-carb), vlákniny 16,4 g, a vďaka avokádu je samozrejme šalát aj plný zdravých tukov - celkovo ich v šalátu nájdeme 59,6g. Ako sme už spomínali v samotnom recepte, tak odporúčame podávať so zeleninou a na obľúbených šalátových listoch. Vďaka tomu ešte o niečo zvýšite príjem dôležitej vlákniny!

Vajíčkový šalát rozhodne patrí medzi pochúťky, ktorých sa nikdy neprejete. Šalát môžete využiť na chlebíčky, štýlovo servírovať napríklad v drevených miskách a pri zdravšej voľbe receptu sa vajíčkový šalát stane plnohodnotnou večerou pre malých aj veľkých stravníkov.

Související články