AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako naplánovať svadbu - rady a tipy

nahledovy-svatebni-cedule

Každý chce mať svoj svadobný deň úplne ideálny. S blížiacim sa dňom D vás ale čaká množstvo príprav hneď na niekoľko týždňov. Pokiaľ chcete výrazne ušetriť, tak si svadbu naplánujte sami. Veríme, že to zvládnete.

V tomto článku sa pozrieme na niekoľko rád a tipov od profesionálnych svadobných manažérov, ktorí nám nazdieľali svoje znalosti a skúsenosti, aby pomohli znížiť stres a uľahčili proces plánovania svatby.

Obsah

Časový harmonogram pre plánovanie svadby

Svadobná manažérka Hana odporúča. “Svadbu začínajte vždy svadobným obradom, odpadne vám starosť, čo s hosťami pred obradom, kedy ste určite veľmi nervózni z nadchádzajúcej situácie. Vyhovuje to aj väčšine hostí, ktorí tak majú jasný časový bod, ktorému každý jasne rozumie.”

Pri plánovaní svadobného harmonogramu sú najdôležitejšie tieto body.

  • Vždy sa odpichnite od pevne daného časového bodu. Vo väčšine prípadov sa samozrejme jedná o svadobný obrad.
  • Majte čo najviac vecí pripravených dopredu - napríklad výzdobu svadobného miesta,  darčeky a aj zaistenie odvozu svadobčanou.
  • Poproste pár ľudí z okolia, aby vám pri organizácii pomáhali – najlepšie, aby každá osoba mala na starosť jeden časový úsek z checklistu.
  • Majte na svadbe zábavné kútiky (populárne sú napríklad svadobné fotokútiky alebo priestor pre vonkajšiu zábavu a pod.) - vo väčšine prípadov chodia novomanželia s fotografom počas svadobného veselia nafotiť krásne pamätné svadobné fotografie. V tej chvíli sa hodí mať pre svadobčanov nachystané niečo pre zábavu.

Ukázkový checklist pro svatbu

10:00

Svadobný obrad

10:30 

Blahoželanie novomanželom

11:00

Hádzanie svadobnej kytice

11:10

Skupinové fotenie

12:30

Obed

14:00

Krájanie svadobnej torty (a ďalšie tradície)

15:00

Fotenie novomanželov

17:00

Prvý novomanželský tanec

17:30

Voľná zábava

18:30

Raut

20:00

Voľná zábava a diskotéka

 

svatebni-dort   svatebni-jmenovky

Už ste počuli o svadobnej aplikácii?

Nebojte sa využiť výdobytky modernej doby. Existuje hneď niekoľko svadobných aplikácií aj webových svadobných plánovačov, ktoré vám organizaci značne uľahčí. V týchto nástrojoch hravo vytvoríte zoznam potenciálnych hostí, budete sledovať jednotlivé úlohy, strážiť rozpočet a celkovo sa aplikácia stane vašou pravou rukou a zároveň svadobným manažérom.

Zvoľte si rozpočet na svadbu

  1. V prvom rade si urobte dôkladný prieskum cien jednotlivých služieb a produktov.
  2. Zistite si, koľko peňazí môžete do svadby reálne dať. Mnoho svadobných koordinátorov tiež odporúča sa priamo opýtať ľudí okolo (môže sa jednať o rodičov, starých rodičov), koľko sú ochotní na svadbu prispieť.
  3. Nastavte si priority - dôkladne si premyslite, čo je na vašej svadbe najdôležitejšie a za čo chcete najviac minúť a začnite s počítaním vždy od týchto položiek.
  4. Pokúste sa čo najviac ušetriť - skvelo sa dá ušetriť napríklad na svadobných dekoráciách a kvetoch - ty hravo vyrobíte s pár priateľmi svojpomocne. Na DIY svadobná dekorácia stolu, sa pozrite v jednom z našich minulých článkov. Kvety rovnako vyberajte sezónne - výrazne tak ušetríte za prírodnú výzdobu.
  5. Pravidelne sledujte svoje výdavky, aby vás nič neprekvapilo. Uistite sa, že ide všetko podľa plánu a prípadne hľadajte alternatívy, kde ušetriť pri jeho prípadnom nedodržaní.
  6. Vždy si nechajte menšiu rezervu na nepredvídané výdavky. Odporúča sa zhruba 10 % z celkového rozpočtu.

Ako vybrať dokonalé svadobné miesto?

Každý mi dá za pravdu, že výber svadobného miesta je zásadný.

Na čo sa pri výberu svadobného miesta zamerať?

  • Dostatok priestoru - do sály, kde bude hostina, by sa mali vojsť všetci hostia. Zároveň myslite aj na tanec a voľnú zábavu.
  • Strážte si rozpočet - cena za svadobné miesto sa môže v rôznych destináciách výrazne líšiť. Vyberajte starostlivo a podľa svojich možností. Pokiaľ vás ale nejaké miesto doslova očarí svojím géniom noci, potom rozhodne neváhajte ani minútu!
  • Dostatočné vybavenie - v súčasnosti je veľký trend usporiadať svadbu na netradičných miestach - napríklad továrne, stodoly, opustené farmy, vinice. Uistite sa, že miesto má všetko potrebné vybavenie od nábytku, cez osvetlenie až po dostatok elektrických zásuviek. Budete sa možno diviť, ale nedostatok zásuviek patrí k častým problémom na svadbe. Jednoducho sa na tieto drobnosti vopred nemyslí.

Rok 2024 - uľahčí vám to?

Pokiaľ sa ale budete držať tohtoročného minimalistického trendu mikro svadieb, tak bude výber miesta veľmi jednoduchý. Tieto svadby väčšinou prebiehajú na lúke, letnej záhradke, doma alebo na chate. Komornejšie prostredie vytvára neopakovateľnú intímnu atmosféru a veľa neviest si vychvaľuje aj to, že vďaka prostrediu, ktoré poznali, boli menej v strese.

Sprievodca výberom svadobných šiat

V prvom rade si musíte určiť,aký svadobný štýl zvolíte. Luxusná klasická svadba vyžaduje elegantnejšie šaty. Svadby v rustikálnom či vintage štýle často dbajú na doplnky (napríklad folklórne prvky). Záhradné alebo boho svadbe zase pristane jednoduchosť. V tom prípade by ste mohli aj značne ušetriť za svadobné šaty. Okrem toho, že by ste mali myslieť na váš štýl, tak samozrejme berte do úvahy celkovú atmosféru svadby a najmä ročné obdobia. Zimnú svadbu si v ľahkých čipkových šatách nijako neužijete a naopak letné parno príliš nenahráva ťažkým svadobným šatám z taftu alebo zamatu.

Svadobné pozvánky a oznámenia presne vo vašom duchu

Svadobné pozvánky a oznámenia sú prvou lastovičkou toho, ako bude vaša svadba snov vyzerať, dajte si na nej preto záležať.

Na čo nezabudnúť pri rozosielaní pozvánky/oznámenia:

  • Vyberte ten správny vzhľad - mal by presne reflektovať svadbu. Elegantný papier s pozláteným písmom je typický pre klasickú svadbu, výber prírodného papiera svedčí o rustikálnej prírodnej svadbe a kvetinový dizajn (často sa objavuje motív lúčneho kvetu alebo boho venca) vám jane povie, že vás čaká romantická svadba v prírode.
  • Nezabudnite na faktické údaje ako je meno oboch budúcich novomanželov.
  • Pozvánka na svadobnú hostinu by mala byť priložená k oznámeniu, nemala by byť súčasťou svadobného oznámenia. Prečo? Ušetrí vám to prípadné nedorozumenie, ku ktorému pri takom množstve zásielok dôjde veľmi ľahko.
  • Dajte si záležať na textu - chcete tipy na texty na svadobné pozvánky? Prečítajte si jeden z našich predchádzajúcich článkov, ktorý určite dobre poradí.

svatebni-pozvanky   svatebni-prani

Ako vybrať svadobné prstene?

Pri výbere svadobných prsteňov musíte myslieť najmä na to, že tento prsteň budete nosiť každý deň. Mal by sa teda hodiť k vám a vášmu osobnému módnemu štýlu. Vždy radšej volíme jednoduchší variant, ktorý môžete nosiť kedykoľvek a kdekoľvek. Okrem designu by ste sa ale mali zamerať aj na materiál. Nezabudnite ani na štýlové podložky na prstienky, ktoré budú dôstojným doplnkom vašej svadby.

Aké varianty sú dnes populárne

  • Klasické prstene z kovu - obľúbené sú stále prstene zo zlata a striebra  
  • Prstene z chirurgickej ocele - sú určené převážne pre nenáročných jedincov Výhodou je vo väčšine prípadov možnosť aj netradičného designu.
  • Drevěné prstene - veľa ľudí volí nadčasový a prírodný materiál, akým je drevo. Buďte originálni!
  • Prstene z minerálnych kameňov - predávajú sa väčšinou v kombinácii s drevom alebo oceľou. Výber minerálu potom už záleží na vás.

Akú zvoliť hrúbku a šírku?

Máte radšej jednoduchší design? Tenší a menej široký prsteň je pre vás ideálnou voľbou. Pokiaľ ale chcete ukázať ornamenty a malé detaily, poobzerajte sa skôr po masívnejšom kúsku. Veľa párov tiež preferuje kombináciu. Pre mužov sa volí silnejší prsteň, drobným ženským prstom zase pristanú jemnejšie varianty.

podlozky-na-prstynky   svatebni-podlozka-na-prstynky

Zorganizujte svadobný obrad aj hostinu na jednotku! S nami to zvládnete

Ak ste už na nejakej svadbe boli, tak iste viete, že chaos často vládne pri obrade a následne aj pri svadobnej hostine. Chcete sa vyhnúť halasnému pokrikovaniu svedkov na hostí a všetko harmonicky zladiť? Držte sa nasledujúcich pokynov.

  • Všetko dôkladne vykomunikujte na všetkých kanáloch a to vrátane e-mailu, pošty ale aj v osobnej komunikácii.
  • Časový harmonogram majte hneď na niekoľkých miestach na svadbe, aby ho hostia mali stále na očiach. Umiestnite ho napríklad na miesto obradu, ale pokojne aj parkovisko.
  • Poverte niekoľko osôb, ktoré budú nenápadne organizovať a ukazovať cestu svadobným hosťom. Nikdy to nenechávajte iba na jednom človeku.
  • Uvítacie, organizačné svadobné cedule môžu byť aj štýlovou svadobnou dekoráciou. Rozmiestnite ich všade tam, kde to považujete za potrebné.
  • Veľa organizovania a času ušetríte tým, ak na svadbe zvolíte možnosť samoobslužného rautu. O starších účastníkov svadby sa určite rady postarajú napríklad družičky.
  • Výborným riešením je aj moderátor (a pokojne aj DJ v jednej osobe).

svatebni-cedule   uvitaci-tabule

Dôkladný výber svadobných dodávateľov je zásadný

Výber svadobných dodávateľov, ako je fotograf, vizážistka a hudobný sprievod, je zásadný, pretože tieto služby prispievajú k celkovej atmosfére a úspechu vašej svadby. Z vlastných skúseností vrelo odporúčame si o daných dodávateľoch zistiť čo najviac informácií a dôkladne prečítať recenzie. Profesionálny prístup a spoľahlivosť je prvá vec, na ktorú pri výbere klaďte ten najväčší dôraz a prioritu.

Svadobný fotograf - každý svadobný fotograf preferuje niečo iné. Vyberte preto takého, ktorý vám najviac vyhovuje. Niektorí fotografi sa zameriavajú na portrétové fotenie novomanželov, výsledkom sú potom krásne svadobné fotografie, mnohí sa snažia zachytiť všetky osoby zúčastnené na svadbe a iní dávajú prednosť netradičným momentkám.

Svadobný catering riešte čo najskôr. Najlepšie hneď po výbere svadobného miesta. Niekto dáva prednosť klasickému obedovému menu a následnej večeri. Vedľa nešliapnete ani výberom teplého i studeného bufetu, ktorý je k dispozícii po celú dobu trvania svadby. Raut vám kompletne zariadi niektoré cateringové spoločnosti vrátane zapožičania nádob.  

Hudba na svadbu - tu dôležitú úlohu zohráva práve rozpočet. V prípade živej hudby počítajte s vyššou finančnou záťažou. Veľa ľudí teda volí lacnejšiu alternatívu - DJ napríklad z radov priateľov (pri podobne zvolenom sprievode si navyše môžete byť istí spoľahlivosťou) alebo svadobného DJ, ktorý už má pri sebe atraktívny svadobný playlist.

Svadobný make-up a účes - vizážista sa dá nahradiť zrejme najlepšie, opäť ale odporúčame si zaistiť v prvom rade niekoho, kto je známy svojim profesionálnym prístupom a striktným dodržiavaním termínov.

Aktuálne svadobné trendy pre rok 2024

Zatiaľ čo roku 2023 vládli tzv. terracota svadby, tento rok je trend zase trochu inde. Prím v roku 2024 hrajú tzv. mikrosvadby alebo svadby doma na záhrade. Rovnako aj s farbou sa môžete ľahko odviazať, zladené družičky tento rok rozhodne nie sú trendy. Letí rôznofarebnosť, kraľovať bude netradične žltá, smaragdovo zelená aj oranžová farba.

Deň D je tu! Na čo nezabudnúť

  • Ešte deň pred svadbou skontrolujte všetky detaily s dodávateľmi.
  • Uistite sa, že máte všetky svadobné doplnky, šaty aj obutie vyčistené a pripravené.
  • Sledujte čas a pravidelne sa uisťujte, že časový harmonogram prebieha presne podľa vášho plánu.
  • Zaistite, aby všetky dôležité veci vrátane kľúčov, mobilov boli hneď po ruke (najlepšie u nejakej družičky, prípadne svedka).
  • Dohovorte sa s družičkami, aby vám pravidelne počas dňa nosili jedlo a pitie. Možno sa to zdá až neuveriteľné, ale dôsledkom stresu až 9 z 10 neviest priznáva, že sa na svojej svadbe ani nenajedli a nenapili, čo im výrazne ubralo energiu.
  • Užite si každý moment! Svadba je zážitok na celý život a spomienky vám nikdy nikto nevezme.

Naplánovať svadbu zvládnete levou zadní. Užite si každý moment! Svadba je zážitok na celý život a spomienky vám nikdy nikto nevezme. Hlavne si svoj deň užite a buďte svoji. Držíme vám palce a prajeme, aby ste do novej etapy vášho života vykročili pravou nohou!

Súvisiace články