AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Recept na škoricové slimáky

nahledovy-skoricove-sneky

Škoricové slimáky, originálne Kanellbular, v poslednom čase zažívajú veľký boom. Sú obľúbenou insta friendly záležitosťou, ale zároveň úplne božsky chutia. Navyše túto pochúťku zvládnu aj úplní začiatočníci.

Pripravili sme si pre vás podrobný návod, zoznam potrebných ingrediencií aj osvedčené tipy, vďaka ktorým zvládnete upiecť škoricové slimáky doslova ľavou zadnou. Poďme spoločne objaviť kúzlo domáceho pečenia!

Obsah

Ingrediencie na škoricové slimáky

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 1,2 kg hladkej pšeničnej múky
  • 120 g krupicového cukru
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • kocka kvasníc (42g)
  • 1 čajová lyžička sódy
  • štipka škorice
  • soľ

Na náplň:

  • kocka masla (250 g)
  • 250 g trstinového cukru
  • 20 g mletej škorice

Náplň na domáce škoricové slimáky

Pekárka a cukrárka Eliška hovorí: „Škoricová náplň je samotným srdcom tohto dezertu. Príjemné vonia, robí pečivo vláčnejším a je ultra jednoduchá.” Eliška nám tiež poradila, ako na ňu. Zmäknuté maslo jednoducho kuchynskou stierkou vymiešame s cukrom a škoricou a necháme odležať. Medzitým si zarobíme na cesto. "Mnoho ľudí robí tú chybu, že si maslo rozpúšťa, tento postup by som ale príliš neodporučila, a to z toho dôvodu, že rozpustené maslo sa chová inak a môže výrazne zamiešať so štruktúrou výrobku," pripomína Eliška.

skoricove-sneky-napln   skoricove-sneky-postup

Postup prípravy slimákov

  1. Mlieko v hrnci zľahka zohrejeme a pridáme maslo a cukor, ktoré sa rozpustia.
  2. Do vlažnej zmesi rozdrobíme droždie a zľahka premiešame drevenou vareškou.
  3. Pod utierkou necháme vzísť kvások minimálne 15 minút na teplom mieste.
  4. Následne pridáme múku, vajcia, škoricu a cesto miesime. Odporúčame minimálne 10 minút. Pokiaľ máte kuchynský robot, tak máte prácu značne uľahčenú.
  5. Cesto na škoricové slimáky dobre prepracujeme tak, aby sa ľahko odlepovalo od steny kastróla (prípadne misy).
  6. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť minimálne 2 hodiny na teplom mieste. Občas premiešame a opäť prikryjeme.

Náš TIP: Nepodceňujte kysnutie. Nejde len o to, že by sa cesto malo kysnúť na teplom mieste, ale tiež sa starostlivo musíte vyhnúť prievanu. Starostlivo vykysnuté cesto vám to dvojnásobne vráti na dokonale vláčne štruktúre pečiva.

kynute-testo-na-skoricove-sneky   testo-na-skoricove-sneky

Ako urobiť škoricové slimáky

  • Na pomúčenú drevenú dosku vyklopíme nakysnuté cesto.
  • Výdatne ho znova vypracujeme a následne pomocou dreveného valčeka vyvaľkáme na plát s výškou cca 2 cm. Je možné, že cesta budete mať veľa a tento krok budete musieť ešte raz zopakovať.
  • Škoricovú náplň teraz opatrne natrieme na vyvaľkaný plát.
  • Pevne zavinieme do rolky a nakrájame na cca 3 cm veľké kúsky.
  • Následne slimáky premiestnime do maslom vymasteného pekáča a pod utierkou necháme ešte 30 minút kysnúť.
  • Po tejto dobe už dávame škoricové slimáky do rozpálenej rúry cca na 180 °C.

Pečenie škoricových slimákov

Ako sme už spomínali, tak rúra by mala byť rozohriata zhruba na 180 - 190 °C. Dobu pečenia škoricových slimákov si následne určíte sami. Záleží na vás, ako máte pečivo radi prepečené. Odporúčame sa držať rozmedzie 17-23 minút. Jednoducho pekne dozlatista a do chrumkava. Tak to máme najradšej aj u nás doma.

skoricove-sneky-v-pekacku

Dokonalý tip na škoricové slimáky

Vianočné škoricové slimáky sa hodia pred podávaním ozdobiť, aby bol výsledok ešte lahodnejší.

Ako na najlepšie škoricové slimáky?

  • Klasika - posypte škoricové slimáky práškovým cukrom a bez ostychu podávajte. Jednoduché a efektívne!
  • Cukrová poleva - táto kombinácia má v škandinávskej kuchyni svoje isté miesto. Niekto polevu miluje, iný dáva prednosť minimalistickejšiemu zdobeniu. A ako polevu pripraviť? Stačí vyšľahať maslo s mliekom, práškovým cukrom a javorovým sirupom. Poleva by mala byť dostatočne hustá, ale zároveň by mala tiecť.
  • Rumové mámenie - rozpustíme maslo, do ktorého pridáme trochu cukru a rumu a touto zmesou pokvapkáme kysnuté škoricové slimáky.

Nestíhate, ale chcete si užiť svoju hygge chvíľku so škoricovým zákuskom? Vyskúšajte sladké slimáky z lístkového cesta. Príprava je o dosť jednoduchšia, stačí použiť kúpené cesto a náplň, ktorú máte popísanú vyššie. A dobrota je na svete! Príprava vám zaberie doslova pár minút.

Nezabudnite na štýlové servírovanie! Škoricové slimáky sa skvele vynímajú na drevenom etažéri, krásnej servírovacej tácke aj zdobenom podnose.

skoricove-sneky

Vianočné pečenie v modernom duchu

Chcete tento rok niečo nové a neopozerané a tradičné pečivo vás omrzelo? Škoricové slimáky z kysnutého cesta sú síce skvelým začiatkom, ale do Vianoc vám rozhodne nevydržia. Za to vám ručíme! Pozrite sa na ďalšie tipy na trochu neobvyklé pečivo inšpirované zahraničnými trendmi. Príjemne vás prekvapí.

Inšpirujúce domáce pečenie:

Lussekatter

Lussekatter je tradičné švédske vianočné pečivo, ktoré sa obvykle podáva počas sviatku svätej Lucie, ktorý sa oslavuje 13. decembra. Lussekatter sú vianočné bochníky alebo pečivo v tvare písmena "S" alebo špirály, ktoré sú bohato ochutené šafranom, čo im dodáva charakteristickú žltú farbu. Ostatné ingrediencie môžu zahŕňať maslo, tvaroh, mlieko, cukor a hrozienka.

Medové bochníky

V Rumunsku sú medové bochníky známe ako "cozonac" alebo "cozonac cu nuca". Toto sladké pečivo sa vyrába z kysnutého cesta a je plnené zmesou mletých orechov, cukru a kakaa alebo kakaa s medom. Niektoré recepty môžu obsahovať aj hrozienka alebo iné sušené ovocie pre ďalšie chuťové dimenzie.

Bejgli

Tradičné vianočné valčekové pečivo našlo svoju popularitu najmä v Maďarsku a aj v niektorých ďalších stredoeurópskych krajinách. Táto pochúťka je obvykle pripravovaná počas vianočných sviatkov a Veľkej noci ako sladký pokrm. Bejgli existuje v dvoch hlavných variantoch - s orechovou alebo makovou náplňou.

Panettone

Panettone má svoj pôvod v talianskom Miláne. Veľmi rýchlo si ho ale ľudia obľúbili po celom svete. Jedná sa o tradičné talianske vianočné pečivo, ktoré má formu vysokého valčeka alebo bochníka. Je charakteristický pre svoju ľahkú a vláčnu textúru a obsahuje sušené ovocie, ako sú hrozienka, citrusová kôra alebo kandizované ovocie.

Trdelník

Trdelník je tradičné pečivo známe prevažne v stredoeurópskych krajinách. Pôvodne pochádza zo Sedmohradska a napríklad pre Maďarov je doslova národným symbolom. Svoju obľubu získal v Česku aj na Slovensku. Trdelníky sú často predávané na vianočných trhoch. Ich príprava je spojená s tradičnými technikami a receptúrami, hoci môže existovať hneď niekoľko regionálnych variácií.

panettone   lussekatter

Večery strávené nad vianočnými receptami a kúzelnou vôňou škorice nám prinášajú nielen lahodné pochúťky, ale aj cenný čas strávený s rodinou a blízkymi. Vianočné pečenie nie je iba o spojení ingrediencií a maškrtenia; ale aj o zdieľaní tradícií, vytváraní spoločných spomienok a nezabudnuteľných chvíľ. Či už ste skúsený pekár alebo začiatočník, ČistéDrevo.sk vám praje, aby ste si užili každý okamih tohto kúzelného procesu.

Súvisiace články

Tri úžasné recepty na unikátne vianočné pečivo bez zdobenia

Nadýchané zázvorníky ako od babičky

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

Vianočka ako od babičky

Korenené a božsky voňavé jesenné sušienky so vzorom