MEGA ZĽAVY AŽ 30 % NA VŠETKO! Oslávte s nami víťazstvo v súťaži ShopRoku 2023!

Zdobenie stromčeka - história a súčasnosť

nahledovy-vanocni-stromecek

Zdobenie vianočného stromu je jedným z najkrajších a najtradičnejších prvkov vianočných sviatkov, ktorý spája generácie a kultúry po celom svete. História zdobenia stromčeka siaha až do dávnej minulosti a odráža bohaté kultúrne vplyvy a vianočné tradície. Poďme sa spoločne pozrieť, ako ozdobiť vianočný stromček!

Článok prináša pútavý pohľad na históriu zdobenia vianočného stromu od jeho koreňov až po súčasnosť. Zistíme, ako sa tradícia vyvíjala v priebehu storočí, aké prvky boli typické pre rôzne éry a regióny a ako sa vianočný stromček premenil do súčasnej podoby. Pozrieme tiež na moderné trendy a štýly zdobenia, ktoré odrážajú historické dedičstvo a osobný vkus každej domácnosti.

Obsah

História zdobenia vianočného stromčeka

Pohanské národy oslavovali obdobie zimného slnovratu rôzne. Verilo sa, že sa otvára zem a zlé magické sily môžu prísť na pozemský svet. Slávilo sa spevom, zapaľovaním ohňov, chystaním dobrého jedla a v neposlednom rade aj zdobením stromčeka, prípadne vetví jedlými dobrotami, aby sa duchovia nasýtili a obydlia nechali na pokoji. S príchodom kresťanstva boli staré zvyky spojené s obdobím zimných slnovratov často integrované do kresťanských sviatkov. Strom sa stal symbolom vďaka stromu poznania v raji, a zdobenie stromu bolo vnímané ako odkaz na Kristovo vykúpenie. Novodobá história zdobenia vianočného stromu siaha až do 16. storočia v Nemecku, kde sa po prvýkrát objavujú záznamy o ozdobených stromčekoch počas vianočných sviatkov. V 17. a 18. storočí sa tradícia začala šíriť po Európe. V 19. storočí hrala kľúčovú úlohu kráľovná Viktória, ktorá priviedla tradíciu do anglickej kráľovskej rodiny prostredníctvom svojho manžela princa Alberta, pôvodom z Nemecka. V priebehu 20. storočia sa vianočný stromček stal globálnym fenoménom. Viete, kto u nás ako prvý ozdobil vianočný strom? Overte svoje znalosti v kvíze.

Vianočný kvíz

Tradičné zdobenie stromčeka

Kedysi bolo zdobenie vianočného stromu ovplyvnené tradičnými prvkami a miestnymi dostupnými materiálmi. Typické bolo využitie ovocia, orechov, sušených jabĺčok a papierových ozdôb. Čo sa týka farieb, tak samozrejme vládla zelená s červenou. Vianočné ozdoby sa vyrábali prevažne z papiera, vosku, dreva a slamy. A samozrejme sa veľa ozdôb peklo - na stromček sa vešali medové perníčky, zázvorníky, ale aj slané cesnakové či škvarkové pečivo.

tradicni-ozdoby   tradični-zdobeni

Kedy zdobiť stromček

Veľa ľudí si na začiatku adventu kladie otázku, kedy sa zdobí vianočný stromček. Pokiaľ sa budeme držať tradícií a histórie, tak naši predkovia ho zdobili na Štedrý deň. Ako sme už spomínali, išlo najmä o integráciu pohanských osláv do kresťanských sviatkov a táto tradícia sa dlhé roky dodržiavala. V súčasnosti ale samozrejme záleží na preferenciách jednotlivých rodín.

Čo robiť, aby živý stromček dlhšie vydržal?

  • Nedávajte stromček blízko kúrenia či ku krbu.
  • Celkovo je lepšie uchovávať ho v neprekúrenej domácnosti. Ideálna je teplota okolo 21 °C.
  • Stromček pravidelne zalievame. Ten rezaný aspoň pravidelne striekame chladnou vodou.

vanocni-stromecek   odstrojeni-vanocniho-stromecku

Trendy v zdobení stromčeka

V súčasnosti sa štýly zdobenia vianočného stromčeka výrazne premenili. Aj keď veľa ľudí nedá na tradičné zdobenie stromčeka dopustiť, mnohí naopak preferujú modernejší štýl, ktorý reflektuje aktuálne trendy.

Zdobenie stromčeka: nápady na modernú výzdobu

  • Vianočné banky

Moderné ozdoby sú vyrobené z rôznych materiálov, vrátane skla, kovu, dreva alebo plastu, a môžu mať rôzne farby a vzory. Zvoliť môžeme jednoducho také, ktoré nám najviac ladia k interiéru.

  • Osvetlenie

Svetelné reťaze sú bežným prvkom. Moderné LED svetielka sú často preferované pre svoju energetickú úspornosť a jasnú intenzitu.

  • Tematické ozdoby

Veľa ľudí sa rozhoduje pre zdobenie stromu podľa určitého námetu. Môže to byť farebná škála, téma prírody (napr. lesné motívy), historický námet, alebo inšpirácia obľúbenými postavami alebo filmami.

  • Minimalizmus

Menej ozdôb a čistejšie línie vytvára elegantný a moderný vzhľad stromčeka. Stavte tento rok na minimalizmus!

  • Personalizácia vianočnej výzdoby

Stále populárnejšie sú vianočné ozdoby s osobnou hodnotou. Stromček môžeme ozdobiť drevenými bankami s vlastnou fotografiou či ľubovoľným textom, napríklad s menami členov rodiny.

  • Netradičné materiály a textúry

Okoreňte moderný stromček rôznymi materiálmi a textúrami, ako sú zamat, flitre, šišky, umelý sneh alebo iné dekoračné prvky pre dojem bohatosti a rozmanitosti.

drevena-ozdoba-na-stromecek   ozdoba-na-stromecek   vanocni-ozdoba

V čom sa líšia tradičné a moderné vianočné ozdoby

Moderné ozdoby sa od tých tradičných líšia najmä použitým materiálom. Naši predkovia hojne využívali dary prírody. Na stromček sa teda vešali prevažne jabĺčka, orechy, sušené krížalky, aj pečivo. Pokiaľ sa nejaké ozdoby vyrábali, tak samozrejme jedine z dreva, prípadne slamy. V neskorších rokoch prišlo do módy sklo a v poslednej dobe nie je neobvyklé používať ozdoby z plastu. Veľký posun je možné tiež vidieť v osvetlení. Dnes nájdeme na každom stromčeku (ale aj vo výzdobe domácnosti) LED svetielka. Predtým boli typickejšie vianočné sviečky na stromčeku.

Inšpirácia na zdobenie stromčeka

  • Neutrálne prírodné farby

Stále častejšie sú vo vianočnej výzdobe k videniu "nude" odtiene, ktoré vianočnú výzdobu krásne doladia. Staviť môžete na drevené či slamené vianočné ozdoby, macrame dekorácie, prírodné sviečky z včelieho vosku a trblietavé banky v jemných krémových odtieňoch.

  • Klasika: červená a zelená farba

Klasika nikdy nesklame. Rokmi overená kombinácia červenej a zelenej farby sa objavuje v domácnostiach zrejme najviac. Najčastejšie ju potom dopĺňajú metalické prvky - zlaté alebo strieborné.

  • Ružová Viva Magenta

Viva Magenta je farbou roku 2023. Ak teda chcete držať krok s najnovšími trendmi, tak stavte na energickú ružovú, ktorá vám domov vnesie pozitívnu atmosféru, živosť a farebnosť.

  • Biela

Biela farba ladí úplne ku všetkému. Hodí sa k tradičnému až skoro dedinskému zdobeniu, ale tiež dominuje minimalistickému interiéru. S bielou farbou nešliapnete vedľa ani v prípade scandi, vintage, boho a romantického dizajnu.

  • Zlaté odtiene

Punc luxusu dodáte vianočnej výzdobe pridaním zlatej farby. Tá ladí nielen k tradičnej zelenej a červenej, ale aj ku kráľovsky modrej farbe.

moderni-zimni-truhlik   domecky-skandinavske

Ručne vyrábané vianočné ozdoby

Čo si budeme rozprávať – ručná práca je ručná práca a nič ju nedokáže nahradiť. Z vianočných ozdôb, ktoré vyrobíte doma svojpomocne, máte o to väčšiu radosť a môžete ich darovať aj ako osobný vianočný darček.

Vianočné inšpirácie na DIY ozdoby

  • Vianočné ozdoby z drevených korálikov - na ich výrobu sa môžete pozrieť do nášho článku v magazíne.
  • Papierové vianočné ozdoby - zvládnu aj deti. Na Pintereste nájdete množstvo návodov a vzorov na najrôznejšie dekorácie. Od papierových hviezdičiek, baniek, anjelikov, až po závesné vianočné stromčeky.
  • Slamené vianočné ozdoby - patrí k jedným z najstarších ozdôb vôbec. Výroba vás prekvapí svojou jednoduchosťou.
  • Ozdoby z tvrdnúcej hmoty - vianočné ozdoby vyrobíte doslova za pár korún. Ozdobný reliéf vytlačíte pomocou dreveného embosovaného valčeka alebo pečiatok na cesto.
  • Prírodné ozdoby - vytvoríte z šišiek či orechov. Stačí na ne pripevniť pútko s červenou mašľou a máte hotovo.
  • Vianočné dekorácie z pomarančov a sušeného ovocia - sú veľmi populárne aj dnes. Skvele sa hodí na prírodne ladenú výzdobu v tradičnom duchu.
  • Tradičné zdobené medovníčky - medové perníčky prišli do módy trochu neskôr. Zo začiatku na stromčekoch viseli pravdepodobne zázvorníky, špaldové či slané pečivo.

História zdobenia stromčeka nám pripomína bohatstvo ľudových príbehov, symboliky a rodinných rituálov, ktoré tvoria naše kultúrne dedičstvo. Či už zdobíme stromček tradičnými ozdobami alebo experimentujeme s modernými trendmi, zdobenie stromčeka zostáva magickým okamihom, ktorý nás spája a prináša do našich domovov teplé svetlo vianočnej atmosféry.

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Súvisiace články:

Vianočná výzdoba ľahko a rýchlo

5 originálnych tipov na ručne robené vianočné dekorácie

Starobylé vianočné tradície a zvyky

Vianoce na Slovensku: Zvyky a tradície

Keď sa domovom rozvoňajú Vianoce