AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Tipy na drevené vianočné dekorácie

nahledovy-betlem-ze-dreva

Vianočné obdobie prináša so sebou radosť a túžbu vytvoriť si teplé a útulné prostredie v našich domovoch. Jedným z tradičných a prírodných materiálov, ktoré môžeme využiť na vytvorenie autentickej vianočnej atmosféry je drevo. Drevené vianočné dekorácie dodávajú nielen príjemný rustikálny dotyk, ale taktiež odrážajú tradičnú remeselnú kvalitu.

V tomto článku sa pozrieme na inšpiratívne tipy a nápady na drevené vianočné dekorácie, ktoré môžete ľahko vytvoriť aj doma. Prineste do domova pohodu a prírodnú krásu s kreatívnymi a jedinečnými nápadmi pre vianočné ozdoby z dreva.

Obsah

Tradícia vianočných ozdôb z dreva

Drevo a prútie patrí v minulosti aj dnes medzi veľmi často používané produkty. Drevo bolo lacným a bežne dostupným materiálom, s ktorým navyše vedel minimálne jeden člen rodiny dobre pracovať. Vyniká pevnosťou, odolnosťou a veľmi dobre sa spracovával. Tradičné drevené ozdoby prepožičiavali interiéru rustikálny vzhľad, ktorý ku zvyšku príbytku dokonale ladil. Jednotlivé regióny navyše majú svoje špecifické tvary a motívy, ktoré sa po stáročia pomerne verne dodržiavajú. Drevené vianočné ozdoby, ale aj mnohé ďalšie dekorácie teda slúžili aj ako kultúrne a umelecké dedičstvo daného územia.

Čo patrí medzi klasické vianočné ozdoby? Drevené dekorácie s nádychom nostalgie!

brezovy-svicen   vanocni-dekorace-vaza

Drevené vianočné dekorácie - ručná výroba

Vianoce sú sviatky, pri ktorých sa zrejme najviac dodržiavajú ľudové tradície a zvyky. Niet divu, že množstvo dekorácií si ľudia vyrábajú sami. Prípadne dávajú prednosť výrobkom a dekoráciám z vianočných trhov a jarmokov. Vianočné drevené rezbárstvo tak v období adventu môžete navštíviť v akomkoľvek meste. Najpopulárnejšie je výroba betlehemov, vyrezávaných ozdôb i drobných darčekov nielen z dreva.

Vianočná drevená dekorácia - DIY

Vianočná výzdoba je základom pravej a nefalšovanej vianočnej atmosféry. Okrem viazania vencov a vianočných dekorácií na stôl sú vo vianočnej výzdobe veľmi populárni anjeli. Poďme si spoločne jedného dreveného anjela vyrobiť.

Materiály pro výrobu

Návody na výrobu

  1. Kruh z preglejky omotáme macrame priadzou. Odporúčame voliť bielu farbu, prípadne slonovú kosť alebo béžovú.
  2. Nachystáme priadzu na vlásky vianočného anjelika. Nastriháme si cca 12 povrázkov s dĺžkou 25 cm. (Macramé priadzu následne prečešeme hrebienkom.)
  3. Povrázky uprostred zviažeme bavlnenou niťou vo farbe priadze a zaviažeme na uzlík.
  4. Nachystáme si ruky a nohy anjelika (4 ks povrázku v ružovej, marhuľovej, či béžovej farbe). Dlhšie povrázky budú slúžiť ako nohy a kratšie ako ruky. Na oboch koncoch prevlečieme menšiu drevenú korálku a zauzlíme.
  5. Pripravíme si povrázky na telo. Nastriháme si približne 20 povrázkov s dĺžkou 25 cm a rozčešeme.
  6. K vlasom prilepíme väčšiu drevenú korálku, ktorá poslúži ako hlava.
  7. Pridáme pár povrázkov z tela, následne pridáme ruky a nohy a dodáme aj zvyšok nastrihanej priadze na telo. Anjelika upravíme, nožnicami zarovnáme sukienku a učešeme ju.
  8. Tavnou pištoľou prilepíme vianočnému anjelovi krídla z preglejky a máme skoro hotovo.
  9. Teraz už stačí pomocou silónového povrázku pripevniť postavičku na kruhu. Dekoráciu môžeme ozvláštniť LED svetelným povrazom, ktorý zdôrazní vianočný nádych.

Tradičné drevené ozdoby

Zdobenie stromčeka sa k nám dostalo z Nemecka, a to zhruba v polovici 19. storočia. Zo začiatku sa zvyk vianočného stromčeka šíril v mestách a postupne sa rozširoval aj na dedinách. A čím sa stromčeky prevažne zdobili? Zo začiatku sa jednalo o oblátky, perníčky, cukrovinky, orechy aj jablká. Postupne sa ale začalo na zdobenie pridávať. Neobvyklé neboli reťaze a ručne vyrobené slamené či drevené ozdoby. A čuduj sa svete. Mnohí z nás zostali ľudovej tradícii prírodného zdobenia verní dodnes a vyrezávané vianočné ozdoby sú neoddeliteľnou súčasťou slávnostného interiéru.

vanocni-banka-s-andelem   vanocni-banka-s-jelenem

Vianočné drevené ozdoby štýlovo a moderne

Údajne existujú dva typy ľudí. Tí, ktorí dávajú prednosť tradičnej až rustikálnej výrobe, a tí, ktorí milujú moderný štýl a sledujú aktuálne trendy.

Inšpirácia na nielen drevené dekorácie do moderného domova:

  • Držte sa trendov – farbou roku 2022 je Viva Magenta. Oblečte svoj domov do energickej ružovej a vdýchnite Vianociam modernú neobvyklosť.
  • Škandinávske prvky - vynikajú minimalistickým prevedením, ktoré sa dostáva do popredia záujmu väčšiny moderných domácností. Vyskúšajte napríklad naše moderné scandi domčeky!
  • Netradičné farebné prevedenie – okrem módnej farby daného roku môžete zvoliť netradičné farby, ako je napríklad čierna, tyrkysová, modrá a ďalšie varianty.
  • Biely stromček - v poslednom čase zažíva veľký boom. Biela farba ladí ku každému typu interiéru, a vy sa tak nemusíte držať tradičnej zeleno-červenej kombinácie a zvoliť farbu, ktorá vám do interiéru ladí viac.
  • Unikátne materiály - zelené vetvičky nie sú jediným materiálom (aj keď sú rozhodne najpopulárnejším), z ktorého je možné vyrobiť vianočné dekorácie. Vyskúšajte napríklad korpusy na veniec zo slamy či prútia, vyrobte veniec z obilných klasov alebo sa nechajte očariť anjelikmi z liečivých kameňov.
  • Jemné a krémové odtiene dreva - v interiérovom dizajne momentálne hrajú prím jemné púdrové odtiene béžových a krémových farieb. A vianočná výzdoba môže tento trend iba podporiť. Stavte na drevené vianočné ozdoby v jednoduchom prevedení.
  • Drevené vianočné stromčeky - chcete niečo nevšedné? Potom vás určite nadchne vianočný strom z dreva, ktorý využijete aj nasledujúce roky.
  • Personalizované vianočné ozdoby - ozdoby na mieru patria k obľúbeným drobným darčekom z dreva aj štýlovým ozdobám. Posvieťte si na ne!
  • Moderné 3D banky - sú najnovším prírastkom do našej vianočnej rodiny. Drevené 3D banky vyrábame s láskou v našej dielni!

stylova-vanocni-dekorace   skandinavske-domecky

Skladovanie a údržba drevených dekorácií

Drevené dekorácie skladujte v suchu a nie na priamom slnečnom svetle. Pred uložením skontrolujeme, či nie sú drevené ozdoby poškodené a navlhnuté a uskladníme najlepšie do drevenej debničky. Tá vyniká odolnosťou a pevnosťou, vďaka čomu bude vianočná výzdoba vždy v bezpečí.

Kde kúpiť vianočné výrobky z dreva

Ako sme už spomínali, tak obľúbené vianočné trhy sú vďačnou zásobárňou obvyklých výrobkov, ktoré nám čakanie na Ježiška spríjemnia. Pre tých z vás, ktorí uprednostňujú online nákupy a vianočný zhon im nič nehovorí, máme skvelú správu. Na ČistéDrevo.sk nájdete všetko, čo na Vianoce potrebujete - od originálnych darčekov, cez drevené dekorácie, ozdoby aj potreby na pečenie.

Ako sme si ukázali v tomto článku, existuje mnoho kreatívnych spôsobov, ako využiť drevo na vytvorenie originálnych vianočných ozdôb. Vo vianočnom období si môžete užiť nielen krásu ozdobeného stromčeka, ale aj radosť zo spoločného tvorenia a zdieľania vianočnej radosti s blízkymi.

Prajeme vám krásne a radostné Vianoce plné lásky, šťastia a kúzla vytvoreného vlastnými rukami.

Súvisiace články

5 originálnych tipov na ručne vyrobené vianočné dekorácie

Vianoce na Slovensku: Zvyky a tradície 

Ako si vyrobiť adventný veniec z prútia

6 jednoduchých krokov k výrobe vianočného kvetináča

Skráťte si čakanie na Ježiška adventným vencom