AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Vše, Strana 28

Vyrobte si vtáčiu búdku

Vyrobte si vtáčiu búdku

nahledova-ptaci-budka

Vtáčiu búdku určite ocenia všetci vtáčiky, ktorí majú problém si v zimných mesiacoch obstarať dostatok potravy. Navyše skvele doplní vašu záhradu a keď sa pustíte do jej výroby, budete mať o zábavu aj odpočinok postarané. S deťmi potom cez zimu môžete sledovať, akí vtáci vás navštevujú.

Návod na drevenú vtáčiu búdku

Výroba drevenej vtáčej búdky vyžaduje len pár súčiastok a trochu zručnosti. Budete potrebovať:
  • drevené dosky široké minimálne 12 cm
  • skrutky alebo klince
  • skrutkovač a kladivo
Rovnako široké dosky zrežte tak, aby ste mali:
  • dosku dlhú 30 cm
  • dosku dlhú 25 cm
  • 2x skosenú dosku s dĺžkou strán 25 a 30 cm
  • štvorcovú dosku na dno
  • obdĺžniková doska na strechu

Rozmery sú iba orientačné a odvíja sa aj od veľkosti dna, respektíve druhu vtáčika. Do kratšej dosky vyrežeme otvor, kadiaľ môžu vtáky vletieť do kŕmidla. Teraz už stačí dosky pospájať, ako vidíte na obrázku.

ptaci-budka-navod

Návod na vtáčie kŕmidlo z dreva

Jednoduchšia verzia je potom drevené kŕmidlo. Nie je potrebné toľko vymeriavať a na základné krmítko budete potrebovať len 4 dosky, ktoré stlačíte alebo zoskrutkujete dohromady. Kŕmidlo nie je vhodné pre každého vtáka, ale napríklad kos alebo drozd, ktorí stavajú hniezda v stromoch, si s ním vystačia.

O trochu zložitejší variant bude so strieškou z 5 dosiek. Namiesto dvoch plných strán môžete použiť 4 podstavce, kŕmidlo potom bude prístupné zo všetkých uhlov.

Ďaľšie vtáčie búdky

Nechcete sa púšťať do práce s drevom? Ako kŕmidlo dočasne poslúži aj najrôznejšie veci, ktoré nájdete doma. Starý kvetináč, hrnček, aj rôzne obaly od potravín. Na našom e-shope si potom môžete vybrať búdky aj kŕmidlá z dreva a v zime ich len udržiavať.

sykorka-v-ptaci-budce

Rozmery vtáčej búdky

Aká veľká by vtáčia búdka mala byť? Záleží na druhu vtáčika, pre ktorého búdku staviate. Tie najmenšie potrebujú búdku s dnom o veľkosti 12×12 cm, pre väčšie vtáčiky bude potrebná aj búdka so základňou 30×30 cm.

Ďalším dôležitým rozmerom je potom veľkosť vletového otvoru. Opäť záleží na druhu vtáka a čím väčšia búdka, tým väčší je aj otvor. Najmenší začínajú na cca 3 centimetroch.

Vianoce na Slovensku: Zvyky a tradície

Vianoce na Slovensku: Zvyky a tradície

vianocna-fotka

Tradičné vianočné trhy si tento rok asi budeme musieť odpustiť, ale aj tak si môžeme adventný čas užiť naplno. Pustite si koledy, zobnite si prvých tohtoročných zákuskov a dajte sa do čítania o vianočných zvykoch na Slovensku. Ktoré tradície dodržiavate aj vy?

KÚSOK PRÍRODY DO DOMÁCNOSTI

  • ADVENTNÝ VENIEC

    Adventom sa rozumie štvornedelie pred Vianocami a predstavuje čakanie na príchod Spasiteľa. Prvá adventná nedeľa, železná, tento rok pripadá na 29. novembra, kedy začína kresťanský rok. Bronzová bude šiesteho, strieborná trinásteho a zlatá vychádza na 20. decembra. Veniec býva najčastejšie ozdobený ihličnatými vetvičkami, ktoré predstavujú nový život. Sviečky na venci sa teda zapaľujú postupne za každú adventnú nedeľu, ktorú symbolizujú.

  • IMELO

    Imelo patrí neodmysliteľne k tradičnej vianočnej výzdobe. Vraj bolo pôvodne stromom, z ktorého bola vyrobená Ježiškova kolíska a následne aj kríž. Podľa legendy sa potom imelo rozpadlo na vetvičky hanbou, a aby odčinilo svoju vinu, nosí ľuďom šťastie. Vetvičku zaveste do výšky, aby ste pod ňou mohli nielen pohodlne prejsť, ale predovšetkým pobozkať svojho partnera / partnerku. Bozk pod imelom vám prinesie lásku do nasledujúceho roka. Imelo môžete taktiež aj niekomu venovať – ​​darujete tak podľa kresťanského zvyku šťastie aj ochranu pred chorobami.

  • DREVENÝ BETLEHEM

    Betlehem patrí medzi ďalšie klasické vianočné dekorácie. Uprostred vyobrazenia scény narodenia Spasiteľa ležia jasličky, v ktorých leží Ježiško, okolo neho je Mária s Jozefom, somár, vôl, pastieri so stádom oviec a traja králi. Betlehemy môžete zahliadnuť v rôznych podobách, počas adventu bývajú v okolí námestia dokonca aj živé betlehemy. Do domácnosti si ale radšej kúpte betlehem drevený.

  • VIANOČNÝ STROMČEK

    Vôňa ihličia a krásne drevené dekorácie nesmú chýbať v žiadnej slovenskej domácnosti. Pod vianočným stromčekom sa zíde celá rodina, väčšinou ho spoločne aj zdobíme. Najobľúbenejším typom sú jedlička, smrek a borovica. Už ste nechali Ježiškovi list za oknom, aby vám pod stromček doniesol tie najkrajšie darčeky?

betlehem-z-dreva

VIANOČNÁ KUCHYŇA

Slávnostnú večeru máva každá domácnosť trochu rozdielnou. Kto nemá rád kapra, dá si k zemiakovému šalátu rezeň, a komu nevonia rybia polievka, uprednostní kapustnicu. Nezabudnite prestrieť jedno miesto navyše, pre nečakaného hosťa a od stola počas jedla nevstávajte, kým všetci nedojedia.

  • ŠUPINY Z KAPRA

    Až budete čistiť kapra, schovajte si šupiny, ktoré potom pri prestieraní večere nezabudnite šupnúť pod tanier. A ak kapor nie je súčasťou vašej štedrovečernej hostiny, dajte pod obrus peniaze. Prináša bohatstvo a hojnosť pre nasledujúci rok, ale len keď potom šupinu / mincu nosíte po celý rok v peňaženke!

  • VIANOČNÉ PEČIVO

    Medzi najrozšírenejšie adventné činnosti patrí pečenie koláčov. Podľa pohanskej tradície sa jedná o ochranný pokrm, pomocou ktorého sa počas zimného slnovratu chránil dom, rodina a hospodárstvo pred temnými silami. Najchutnejšie a najobľúbenejšie druhy u nás sú zdobené perníčky, linecké koláčiky s marmeládou a vanilkové rožky. Aké máte najradšej vy? A máte doma všetko potrebné na pečenie?

  • VIANOČKA

    Tradičným pokrmom slovenských Vianoc je (už podľa názvu) vianočka. Tiež ste si všimli, že tvarom pripomína bábätko v zavinovačke? Dobrý postreh, symbolizuje totiž Ježiška v perinke. Podľa starých zvykov chráni stolovníkov pred zlými silami.

doska-a-valcek

PRI ŠTEDROVEČERNOM STOLE

Po sviatočnej večeri prichádzajú na rad rôzne tradície. Hádže sa topánkou, leje sa olovo, fúkajú sa sviečky alebo sa spievajú koledy. Medzi najrozšírenejšie tradície ale paradoxne patria tie, ktoré vás po poriadnej večeri donútia povoliť opasok a ešte niečo malé pozobať.

  • KRÁJANIE JABĹK

    Vezme sa nôž a jablko sa na doske opatrne krája. Krížik (a prípadne červík) neznačí nič dobré, ale našťastie býva málokedy vo vnútri. Najčastejšie vás čaká hviezdička, ktorá znamená zdravie a šťastie.

  • LÚSKANIE ORECHOV A PÚŠŤANIE LODIEK

    Veštenie budúcnosti je obľúbenou vianočnou činnosťou. Okrem krájania jabĺčok si môžete rozlúsknuť aj vlašský orech a dúfať v zdravé vnútro (radosť a šťastie). Keď budete s luskáčikom opatrní a podarí sa vám škrupiny rozpoliť, nevyhadzujte ich! Vložte do nich zapálenú sviečku, pustite ich na vodu a sledujte, čí lodička dlho vydrží – tomu sa bude šťastie lepiť na päty.

  • ODPUSTKY

    Že ste o tejto tradícii nikdy nepočuli? Tak to tento rok napravte! Stačia vám k tomu len poháre s medom, medová naberačka a vianočné oblátky. Každý člen rodiny si vezme jeden oblátok, naberie na neho trochu medu a od najstaršieho po najmladšieho počastuje celú rodinu so slovami: „Odpustime si, čo sme si!“, načo sa odpovedá: „Buď ti odpustené!“

luskacik

POLNOČNÁ OMŠA

Koledy si môžete zaspievať doma, ale nie je nič krajšie, ako si urobiť polnočnú prechádzku a ísť si ich vypočuť na vianočnú omšu. Ide o historický zvyk vychádzajúci z evanjelií, podľa ktorých sa Ježiš narodil o polnoci.

Ktoré tradície a zvyky dodržiavate vy? Napíšte nám do komentárov!

Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?

Ako upiecť domáci kváskovy chlieb?

chlieb

Je tu jeseň. Antivírusové opatrenia sa stále sprísňujú, ale je to aj sychravé počasie, čo nás teraz zababušené v deke a s čajom v ruke núti sedieť doma. Upečte si k tomu niečo dobré! Pečenie krásne prevonia celú domácnosť a zahreje. A ako bonus si potom zmlsneme – čo napríklad na domácom pečive?

Preto sme poprosili našich zákazníkov, aby s nami zdieľali zaručený recept na domáci chlieb.

Ďakujeme za inšpiráciu, milé dámy!

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky

Ingrediencie

  • 200g žitného rozkvasu
  • 100g tmavého piva
  • 350 – 400g vlažné vody
  • lžíce kmínu
  • hrstka semínek (slunečnice, dýně, len)
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
*TIP: Múku pridajte až po zamiešaní ostatných ingrediencií a nechajte cesto pracovať. Až po dvoch hodinách pridajte soľ.

Postup

Premiešané ingrediencie nechajte ideálne spracovať kuchynským robotom. Chce to cca 10 minút intenzívneho hnetenia, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na steny misky. Potom nechajte cesto 3 hodiny kysnúť, a to buď na vlhké doske alebo v keramickej mise. Počas kysnutia cesto podoberte a niekoľkokrát preložte. Potom si vysteľte ošatku ľanovou utierkou, vysypte pohánkovú múku a na pol hodinky nechajte cesto v izbovej teplote. Potom košíček presuňte do chladničky, kde bude kysnúť 8 hodín (ideálne cez noc).

Pečenie

Rúru rozohrejte na 250°C, cesto zhora narežte a dajte piecť na 10 – 15 minút. Potom skontrolujte, či kôrka príliš netmavne, a ak áno, prikryte chleba zhora alobalom. Znížte teplotu na 180ᵒC a pečte ďalších 15 – 20 minút.

*TIP: Pokiaľ máte kameň na pečenie pizze, použite ho. Kôrka bude neprekonateľná!

chlieb-domaci

Pšeničný kváskový chlieb s čiernym pivom podľa Štěpánky ↑↑↑


Ražný kváskový chlieb podľa Hanky

Ingrediencie

  • kvások
  • 200g ražnej múky
  • 200g vody
  • 400g ražnej múky
  • 250g vody
  • 13g soli
  • 0,5 g rasce

Postup

Najprv si urobte rozkvas – do kvásku pridajte vodu a múku (v pomere 1:1). Rozkvas dajte na 24hod odpočívať do chladničky. Potom do neho vmiešajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto. To nechajte 3 hodiny kysnúť v miske. Po vykysnutí ho vyklopte na plech a hurá do rúry!

Pečenie

Rúru rozohrejte na 220 ° C a dajte piecť na 18 minút.

*TIP: Po upečení chlieb potrite vodou so soľou. Kôrka sa potom bude krásne lesknúť.

chlieb-kvaskovy

Ražný kváskovy chlieb podľa Hanky ↑↑↑


Klasický kváskovy chlieb podľa Anety

Ingrediencie

  • múka
  • kvások
  • soľ (alebo bylinková soľ)
  • voda
  • rasca
*TIP: Pridajte ľanové alebo slnečnicové semienka podľa chuti.

Postup

Z ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť ideálne do druhého dňa. Po vykysnutí vypracujte chlieb a na ďalších niekoľko hodín nechajte kysnúť v ošatke. Môžete nechať kysnúť pokojne až do ďalšieho dňa, ale na chladnejšom mieste. Košík nezabudnite pomúčiť alebo vyložiť pomúčeným papierom na pečenie.

Pečenie

Cesto vyklopte na plech a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 250°C. Potom stiahnite na 200°C a pečte ďalších 20 minút.

*TIP: Do rúry k chlebu pridajte ešte hrnček s vodou, para pomôže pre chlieb vytvoriť ešte lepšie prostredie.

Skúsite si upiecť chlieb doma? Pozrite sa na našu ponuku ošatiek a chlebníkov!

Hubárska sezóna v plnom prúde

Hubárska sezóna v plnom prúde

sezona-hub

Prvý vlnu má náš národ hubárov už tento rok za sebou. Ak ste ešte nestihli hríbiky usušiť, naložiť či zamraziť, nič si z toho nerobte, hlavná hubárska sezóna totiž ešte len začína. Aktuálna teplota a daždivé počasie pomôže podhubie prebudiť k životu. Rastú!

Už ste tento rok nazbierali plný kôš? Pošlite nám fotku!

Najlepší kôš na huby je ten, ktorý je ľahký po ceste tam a plný húb po ceste späť. Mali by ste siahnuť po takom, ktorý je vzdušný a ľahký, ale zároveň pevný, aby uniesol poriadnu nálož. Ručne pletený košík z vŕbového prútia je preto na hubárčenie ideálny. Môžete si ho kúpiť v tradičnej prírodnej farbe, ale u nás v ponuke máme aj bielu a tmavú variantu. Výhodou takéhoto košíka potom je, že ho na jeseň využijete pri hubárčení a počas roka ho môžete vytiahnuť napríklad na piknik alebo na nákupy.

sezona-hub-kosik

Každý správny muž má pri sebe nôž

Keď vyrazíte do lesa, je fajn mať po ruke nožík, ktorým huby rovno očistíte od hrubých nečistôt, aby ste nemali košík spolovice zaplnený lesnou pôdou a ihličím. Ideálnym pomocníkom je hubársky nôž so štetcom na čistenie hríbikov. Čepeľ by mala mať na chrbte čistiace ozubie a mala by byť samozrejme sklopná. V našej ponuke nájdete ideálny zatvárací nožík so štetcom a otváračom.

nozik-na-huby

Všetky huby sú jedlé, niektoré ale len raz

Huby majú výraznú vôňu a chuť, takže sú výborné aj ako korenie. V kuchyni majú ale mnoho podôb a využití. Dá sa z nich uvariť výborná hubová polievka, rizoto, ragú, omáčka, praženica alebo tradičná vianočná kuba. Výborné sú aj hubové rezne a niekto má rád lesné hríbiky aj na pizze. Ako máte huby najradšej vy, máte zaručený recept?

drevena-doska

Pár rad na záver

1. Zbierajte len huby, ktoré poznáte a v lese nechajte aj tie kusy, kde sú červy alebo začínajúca pleseň. Červy by vám mohli zlikvidovať celý košík a pleseň obsahuje nebezpečné toxíny.

2. Pred zmrazením huby poduste. Sušené huby uložte do dobre tesniacej nádoby, kam sa k nim nedostane ani vlhkosť, ani potravinové mole. Vedľa klasického kyslého nálevu skúste orestované huby naložiť aj do oleja.

3. Doštička, na ktorej ste huby krájali, poriadne umyte vriacou vodou. Huby totiž obsahujú enzýmy, ktoré uvoľňujú zdraviu neprospešné mykotoxíny.

Ako zariadiť detskú izbu pre prváčika?

Ako zariadiť detskú izbu pre prváčika?

 nahledovy-skolacka

Prešli ste s vašou ratolesťou v apríli úspešne zápisom do prvej triedy a máte vďaka tomu doma predškoláka, ktorý si to už tento rok viac či menej nadšene bude raziť prvýkrát do školy?

Od teepee stanu k písaciemu stolu

Hoci vaša malá slečna či mladý pán boli ešte nedávno bábätkami, ich svet sa začína veľmi výrazne meniť a s tým sa menia aj ich potreby. Ešte pred nedávnom ste pre svoje milé deti škôlkou povinné zhotovovali teepee stany pre vymedzenie ich súkromia a podporu budovania identity, teraz už je ale načase poobzerať sa po „dospeláckej“ posteli, skrini, písacieho stolu a iným vybavením do detskej izby pre školáka.

Domčekové postele pre menších i väčších

Základom detskej izbičky pre malého predškoláka je bezpochyby kvalitný písací stôl a posteľ. Ak chcete vašim milým malým budúcim školákom dopriať ešte aspoň jednu spomienku na vek, kedy takmer nič nemuseli, venujte im ako predstupeň klasickej postele drevenú posteľ v tvare domčeka, ktorej skelet je vyrobený z masívneho borovicového dreva, ktoré môžete brúsiť a lakovať na rôzne farebné odtiene.

Domcekova-postel

Debničkový regál zaistí dostatok úložného priestoru

Okrem postele a písacieho stola bude váš predškolák potrebovať väčšie množstvo priestoru na odloženie aktovky, učebníc, zošitov, pier a ceruziek, preto sa pri vybavovaní jeho izbičky zamyslite aj nad úložným priestorom, ktorého efektívnym a ekonomickým riešením sú regály a knižnice z drevených debničiek. Debničky vďaka svojej variabilite umožnia poskladať funkčnú knižnicu či regál alebo ich môžete použiť samostatne ako poličky na stenu. Vďaka masívnemu do hladka hobľovanému smrekovému drevu je debničkový regál zdravotne nezávadný, dokonca má aj atest, a môžu ho využívať aj deti s alergiou.

drevene-debnicky-v-izbe

Nevyhnutné doplnky

Nezabudnite aj na to, že váš prváčik bude potrebovať svoj pracovný priestor vybaviť rôznymi doplnkami, ktoré nájdete v kategórii „Do kancelárie„. Deti určite ocenia sadu drevených pasteliek aj s orezávačom v drevenom púzdre či drevený stojan na ceruzky a perá. Zamyslite sa ale aj nad tým, že váš školák bude spočiatku potrebovať zaviesť do svojej školskej prípravy poriadok a v tom mu ako nástroj skvele poslúži korková nástenka, na ktorej si bude môcť prichytiť pripomienky svojich úloh, školský rozvrh a ďalšie dôležité informácie, ktoré bude mať stále na očiach.

Múdro zorganizovaný pracovný priestor pomáha k dobrým školským výsledkom

Pre prehľadné uloženie písacieho náčinia a drobností, bez ktorých sa žiadny školák nezaobíde, zase skvele poslúžia drevené boxy a organizéry s viečkom alebo bez neho. Nielen prváci do nich skryjú všetko, čo by na ich stole spôsobovalo neporiadok a sťažovalo im sústredenie. Zároveň však potrebné veci zostanú po ruke. Ak chcete svojmu malému školákovi urobiť radosť a zároveň mu pripraviť milú spomienku, nechajte mu na organizér vypáliť dátum jeho prvého školského dňa alebo inú informáciu, nad ktorou sa po rokoch rád pousmeje. Na druhú stranu šesťročný cvrček stále ešte potrebuje veľa priestoru pre hry a ešte viac pre hračky. Kúpte mu na hračky praktickú sadu drevených boxov na kolieskach, ktorú neskôr využije na zošity a učebnice a prakticky s ním porastie.

nabytok-z-debniciek

Pestujeme s deťmi

Pestujeme s deťmi

pestovanie-s-detmi

Uvoľnili sa Vám záhony po prvom zbere? Aj počas augusta môžete zasiať a ešte stihnete aj zožať. Využite priestor a zapojte do príprav na druhú vlnu tiež svoje ratolesti alebo vnúčatá. Bude to hračka a navyše sa deti zabavia a niečo aj naučia. V dnešnom článku si spolu prejdeme tipy, čo a ako pestovať na záhrade a na balkóne v druhej polovici leta a odpovieme si tri základné otázky. Poďme na to!

Mám zožatú prvú vlnu úrody – čo teraz?

Ak ste už stihli zožať úrodu cesnaku, uhoriek a skorých zemiakov, máte pred sebou dve možnosti. Buď sa rozhodnete záhon po zbere nechať odpočívať alebo vysadíme zeleninu s krátkou vegetačnou dobou. Ak záhon chcete nechať skultivovať a zregenerovať na budúcu sezónu, potom je potrebné pôdu poriadne prekypriť. Veľmi obľúbeným spôsobom zlepšovania úrodnosti pôdy je potom tzv. zelené hnojenie. To funguje tak, že zaoráte zelené rastliny ako je hrach, ovos alebo pohánka. Tieto plodiny do jesene stihnú vyrásť, ale nežnú sa. Necháte ich rozložiť a tým zvýšite obsah organických látok a humusu v pôde, takže do nej preniknú všetky potrebné látky a ďalší rok môžete veselo sadiť zase.

Zapojte do kultivácie záhonu aj deti. Dajte im do ruky detské náradia, nech Vám pomôžu s prokyprením pôdy, môžu aj sadiť zelené hnojenie a pomôcť aj so zalievaním. Vysvetlite im, prečo je to potrebné urobiť a na chvíľku ich vytrhnite zo sveta mobilov a počítačov.

pestovanie

Chcem sadiť nanovo – čo mi ešte spoľahlivo dozreje?

Ak ste sa rozhodli pre variant ďalšieho pestovania, smelo do toho, pretože ani v auguste nie je neskoro! Vedľa byliniek môžete vysadiť rôzne typy zeleniny, ktorá sa zberá napríklad až na jeseň a znesie ranné chladnejšie teploty. Alebo zvoľte zeleninu s krátkou vegetačnou dobou, ktorá stihne dozrieť ešte v lete.

Čo všetko stihne dozrieť:

  • mrkva,
  • hrášok,
  • repa,
  • reďkovky,
  • kaleráb,
  • brokolica,
  • kel,
  • pór,
  • šaláty (od špenátu, cez valeriánku a rukolu až k čínskej kapuste).

Deti milujú hlavne čerstvo odtrhnutý sladký hrášok a mladú mrkvičku – a tá ručne zasadená chutí dvakrát tak dobre! Ak sa u Vás na záhrade koreňovej zelenine nedarí, možno Vás trápia krtkovia, hraboše a iní škodcovia. Skúste mrkvu, reďkovky a repu pestovať vo vyvýšených záhonoch.

zelenina

Nemám záhradu – ako to zvládnuť na balkóne?

Vyvýšený záhon je ideálnou voľbou nielen na záhradu, ale aj na balkón, vďaka geotextílií a dreveným hranám sa totiž hlina nedostane von. Balkón býva navyše ideálnou voľbou pre pestovanie rôznych plodín (a lodžia je vlastne taký skleník, to je úplný ideál). Najviac sa darí paradajkám, paprike a rôznym bylinkám, ale odvážnejší a skúsenejší pestovatelia môžu skúsiť napríklad zemiaky v jutovom vreci, uhorky nakladačky i šaláty.

Ako ste asi pochopili, problémom na balkóne nie je „čo“ pestovať, ale „ako“. Ak práve nemáte obrovskú terasu, ale priemerný český balkón, máte k dispozícii niečo medzi 3 až 5 m2. A to nie je práve priestor, kde by ste mohli pestovať tekvice a melóny. Chce to úsporné riešenie – stavte sa, že s vertikálnym pestovaním zožnete kilá zeleniny! Kvetináče môžete zavesiť von z balkónového zábradlia alebo sa s tým pohrať a ku stene priskrutkovať pár debničiek. V debničkách a regáloch to najviac pristane bylinkám, ktoré si nezabudnite označiť ceduľkami, aby ste potom mohli poslať deti napríklad pre ligurček do polievky.

drevene-debnicky-na-pestovanie

 

Letné „all-inclusive“ stolovanie

Letné „all-inclusive“ stolovanie

piknik-vonku

Leto je v plnom prúde. Tento rok nám asi all inclusive Maledivy nevyjdú, ale „malé divy“ si zariadite aj doma na Slovensku. Máme pre Vás pár tipov, ako si to užiť s veľkou parádou na záhrade, na balkóne alebo napríklad na pikniku v prírode.

Na záhradu

Pokiaľ máte na záhrade altánok, pergolu, posedenie, alebo jednoducho lavičku pri ohnisku, môžete veselo opekať špekáčiky alebo naložiť mäso a zeleninu na gril. Zíde sa celá rodina a spoločne si to spolu užijete ako niekde na dovolenke. Deti sa zabavia na pieskovisku, medzitým otec ugriluje krkovičku, ku ktorej mama urobila parádné šťouchané zemiaky, dedo sa natiahne na ležadlu a babička s vnúčatami prostrú stôl.

opekanie-spekacikov

Na balkón

Že záhradu nemáte ešte neznamená, že si nemôžete vychutnať niečo dobré na slniečku. Stačí Vám uklohnit obed na kontaktnom grile, k tomu do ruky obľúbený letný drink, potom čerstvo namletú kávu k zákusku a máte postarané. Skoro ako na terase pri mori, že? S výhľadom na okolie, priateľmi či rodinou. Pohodu si predsa zvládneme urobiť aj doma na balkóne!

jarne-drinky

Na piknik

Stolovať môžete štýlovo aj v prírode a ani k tomu nepotrebujete bohvieaké vybavenia. Stačí len zbaliť deku a do prúteného koša uložiť niečo pod zub, čo ideálne nebudete musieť zložito ohrievať a čo Vás v lete zároveň príjemne schladí – napríklad šalát, syry a údeniny s pečivom alebo studenú polievku. Nezabudnite na tekutiny, s domácim ľadovým čajom či limonádou určite zabodujete. Potom len pribaľte pár misiekpríbor a slamku – voilà a je to!

piknik-servirovanie

Zábava pre deti na leto? Záhradné hračky!

Zábava pre deti na leto? Záhradné hračky!

deti-na-zahrade

Pobyt na záhrade je úžasná vec – obzvlášť, ak ho môžete zdieľať so svojimi deťmi. Tie zo všetkého najradšej na záhrade vyvádzajú a používajú na to čokoľvek, čo práve nájdu okolo seba. Väčšina domácich hračiek sa ale na záhradu nehodí. Buď len z toho dôvodu, že je zbytočné ich neustále prať alebo by sa mohli vonku ľahko zničiť. Našťastie sú tu detské záhradné hračky, ktoré sú priamo na pobyt vonku stvorené, a dieťa sa s nimi vyhrá pokojne niekoľko rokov. Prečo? Pretože sú drevené!

DETSKÁ LAVICA SE STOLOM

Záhradné lavice pre dospelých sú pre deti absolútne nevhodné. Nielen, že „dospelácke“ lavice sú pre deti extrémne veľké, ale zároveň z nich môžu veľmi jednoducho spadnúť a zraniť sa. Preto môžete svojim deťom zaobstarať roztomilé detské lavice so stolom, kde si Váš drobec môže v pokoji kresliť, prezerať obrázkové knihy alebo jesť desiatu. V stole je navyše vyvŕtaná diera pre pripevnenie záhradného dáždnika. A nebojte, lavica je maximálne bezpečná – všetky komponenty sú starostlivo vybrúsené a hrany skosené!

PRÚTENÝ KOČÍK

Máte doma malú princeznú, ktorá sa najradšej hrá s bábikami a berie ich všade so sebou? Zaobstarajte jej na záhradu krásny prútený kočík. Vďaka použitému materiálu je kočík extrémne ľahký a vhodný aj pre naozaj malé deti. Látka sa dá z kočíka odňať. Asi najväčšie kúzlo prúteného kočíka ale tkvie v tom, že je ručne robený a vyrobený šikovnými rukami.

pruteny-kocik-pre-dievcata

DREVENÉ PIESKOVISKÁ

Pamätáte si na miesto, kde ste sa ako deti najradšej hrali? Okrem zábavných hojdačiek išlo určite o čas strávený na pieskovisku. Výroba fantastických hradov, báboviek, rúcanie sa v piesku a vytváranie hlbokých jám – to je zábava, ktorú sme toľko milovali a ktorú budú určite milovať aj Vaše deti. Drevené pieskovisko má navyše po stranách praktické lavice a poklop, vďaka ktorému ho môžete zatvoriť a schovať pred dažďom!

drevene-pieskovisko-uzatvaratelne

DREVENÉ ODRÁŽADLO

Ak je vaše dieťa na bicykel ešte príliš malé alebo by bolo nevhodné, aby s ním jazdilo po záhrade, vyberte jednoduchšiu variantu v podobe detského odrážadla. To je skvelé hneď z niekoľkých dôvodov – jednak je pomalší, ale zároveň si na ňom užije dieťa kopec srandy a potom tiež pomáha dieťaťu aktivovať svaly dolných končatín. Drevené odrážadlo navyše vyzerá štýlovo a je maximálne ekologické. Kolieska na odrážadle nie sú plastové, ale nafukovacie!

MALÁ KUŠA SO ŠÍPMI A TERČOM

Aktivít, ktoré sa dajú robiť vonku s deťmi, je veľa ale všeobecne budete asi súhlasiť, že pokiaľ ide o akčné a bláznivé hry, tak tie ich bavia zo všetkého najviac. Ak máte doma väčšie deti, môžete im zaobstarať kuše so šípmi a terčom. Nebojte sa, je maximálne bezpečná – nemá žiadne nebezpečné hrany a miesto ostrého hrotu sú na konci každého šípu prísavky.

drevena-kusa

DETSKÝ STAN – TEEPEE

Tiež ste v detstve určite stavali bunkre? Detský stan patrí medzi najobľúbenejšie zábavy vôbec. Má tvar indiánskeho teepee, takže je stabilný. Stan je prateľný, ale bezpochyby najväčšou výhodou je vodeodolný materiál spodnej časti podložky, takže je možné ho použiť aj vonku na záhrade, napríklad pri bazéne alebo na terase. A počas roka potom Vášmu dieťaťu poslúži ako cool doplnok do izbičky.

stan-na-zahrade

Ako naplánovať dokonalú prírodnú svadbu

Ako naplánovať dokonalú prírodnú svadbu

prirodni-svatba-kytice

Svadobné prípravy bývajú sakra makačka! Musíte vymyslieť svadobné dekorácie, vyladiť menu a zorganizovať zasadací poriadok a väčšinou u toho ešte v medzičase jednou rukou balíte svadobné oznámenia a druhú pečiete koláčiky. V dnešnom článku Vám prinášame pár tipov na to, čo budete potrebovať na svadobný obrad, na stôl, na hostinu a na fotenie, ale napríklad aj do výslužek a na pamiatku. A ak svadbu sami neplánujete, ale chystáte sa na ňu ako hosť, môžete sa inšpirovať nápadmi na originálne svadobné darčeky s vôňou dreva.

Svadba v prírodnom štýle je netradičný, ale veľmi populárny spôsob, ako urobiť z obradu a hostiny originálny a intímny zážitok. Milovníci prírody a vyznávači jednoduchého, čistého štýlu, môžu do svadobnej výzdoby zakomponovať akýkoľvek obľúbený prírodný prvok – okrem kvetov, ktoré nemôžu chýbať na žiadnej svadbe, môžete svadobné stoly ozdobiť rôznymi plodmi, šiškami, trávami, jutou, listami alebo napríklad kameňmi. Tieto prírodné motívy by ale samozrejme mali vládnuť nielen svadobnému stolu, ale aj ďalším dôležitým prvkom ako sú svadobné pozvánky a oznámenia, výzdoba svadobného sálu, štýl nevesty a ženícha a dokonca aj vzhľad svadobnej torty. Dominovať by potom mali prírodné materiály, predovšetkým drevo a prútie.

A vôbec nezáleží na tom, v akom ročnom období svadbu plánujete – aj na zimnej svadbe môžete všetko ladiť do nádychu prírody, stačí len pár šišiek, ihličie a cezmína. Jarnú výzdobu voľte s ohľadom na rozkvitajúcu krajinu (lipa, orgován, tulipány), na letnej svadbe nesmú chýbať lúčne kvety a prútený kôš plný čerstvého ovocia, k jesennej svadbe sa potom hodia šípky, gaštany a farebné lístie.

svatba-sipka

Nevesta, ženích a svadobný obrad

Zatvorte oči a predstavte si krásnu vílu. Má na sebe jednoduché, jemné šaty, vlasy jej voľne spadajú cez ramená a na hlave má venček z čerstvých kvetov. Usmieva sa. Vedľa nej stojí elegán s dreveným motýlikom vyvoňaný tak, že sú ženské slabé v kolenách a všetky babičky a tetušky utierajú slzy dojatia. Prstienky čakajú bezpečne u svedka v čarovnej drevenej krabičke, hostia vkladajú svadobné priania a finančné dary do pokladničky a ani fotograf sa na chvíľku nezastaví.

prirodni-svatba-obrad

Svadobná hostina

Prvé momenty po obrade strávite v kruhu svojej rodiny a najbližších priateľov, a mali by ste sa tak cítiť čo najpríjemnejšie. Preto je dôležitý zasadací poriadok, stačí dať na stoly krásne drevené svadobné menovky, aby hostia hneď vedeli, kam sa posadiť. Na stoloch by tiež mali horieť sviečky, ktoré doplnia romantickú atmosféru.

Svadobčanom nachystajte krabičku s fotkami zo začiatkov Vášho vzťahu a z detstva, aby sa mali nad čím rozplývať a umožnite im vyplniť pamätnú knihu hostí, nech potom máte niečo na pamiatku. Deti (a nielen deti) sa určite zabavia so svadobnými rekvizitami a vybláznia sa vo fotokútiku. Na stoly by ste rozhodne mali dať aj menu, ktoré sľubuje lahodnú hostinu. Po hostine už stačí len nakrájať tortu, na ktorého vrchol môžete naaranžovať vyrezávanú nevestu so ženíchom.

prirodni-svatba-napis

Po svadbe – výslužka & upomienky na pamiatku

Aj výslužka so svadobnými koláčikmi, makrónkami a sladkosťami ide krásne zabaliť do prírodného hávu. Môžete zvoliť napríklad rustikálne vrecúško alebo papierovú krabičku previazanú špagátom a ozdobenú dreveným príveskom.

Svadbu (v ideálnom svete :)) plánujeme raz za život a je nesmierne dôležité uchovať spomienky na tento významný deň. Najzásadnejšie býva svadobné video, ktoré si potom kedykoľvek pustíte a pripomeniete si, ako to neveste pristalo, ako neodolateľne vyzerala torta a ako sa vyviedlo počasie. Rovnako dôležité sú svadobné fotografie – tie stačí schovať do fotoalbumu či krabičky alebo si môžete vybrané fotografie zarámovať a zavesiť. Určite nevyhadzujte ani svadobné priania, v drevenom boxe veľa miesta nezaberú.

svatebni-vzpominky

Originálne svadobné dary

Ak sa na svadbu chystáte ako hosť, darujte novomanželom drevené svadobné želanie s osobným odkazom alebo básňou. A určite kúpte novomanželom aj prekrásny originálny svadobný dar. Čo tak drevená truhlička s finančným príspevkom, drevený podnos na raňajky do postele, prútený piknikový kôš či fľašu dobrého vína v rustikálnej drevenej krabici s vygravírovaným venovaním?

Na svoje si prídu aj svadobní profesionáli. Pre fotografov sú k dispozícii drevené USB disky, na ktoré možno vypáliť iniciály novomanželov. Odovzdané svadobné fotky na takomto flash disku dostanú úplne nový šmrnc.

Rovnako vhodné je darovať finančnú hotovosť, ktorú častokrát mladomanželia ocenia asi najviac. Prečítajte si článok nápadmi, ako kreatívne darovať peniaze na svadbu.

Či už chystáte rustikálnu svadbu v stodole, na starom statku, vo vinárstve, na zrúcanine hradu, v zrube, na lúke alebo u Vás na záhrade, drevené dekorácie sú jasnou voľbou. Drevo pôsobí domáckym, teplým a útulným dojmom, a dodá Vašej svadbe čarovnú atmosféru.

Tím ČistéDrevo.sk Vám rád pomôže vymyslieť svadobné dekorácie na mieru. Radi Vám vyrežeme z preglejky čokoľvek podľa Vášho želania. Do dreva tiež vypaľujeme. Stačí sa ozvať!

Leto je tu!

Leto je tu!

dieta-v-piesku

Leto je obdobie, ktoré praje spontánnosti – môžeme sa proste zobrať a robiť to, čo si práve zaumienite. Nie je potrebné nič plánovať, mali by sme si užívať dobré veci v momente, keď sa práve objavia, obzvlášť keď je vonku slnečno. Pripravte sa na leto s predstihom – stačí mať po ruke ľahký prenosný nábytok a doplnky, ktoré môžete len vziať do rúk a kedykoľvek vyraziť von.

Urobte si čas na seba

Poznáte ten úžasný letný pocit, keď si po nádhernom slnečnom dni sadnete s knižkou ku káve? Pokiaľ máte pri dome záhradku, jazdíte na chalupu alebo k babičke s dedkom, nie je nad pohodlné ležadlo, na ktorom sa môžete spokojne slniť, zatiaľ čo sa Vaše ratolesti hrajú. Už to chce len do ruky vychladený drink s čerstvo natrhanou mätou a prútený podnos plný dobrôt, že?

piknik-v-trave

Neseďte s deťmi doma

Deti si v lete odpočinú nielen od školských lavíc, ale taktiež od televízie, mobilov a počítačov. Vonku pre ne môžete vymyslieť obrovské množstvo aktivít. Drevené pieskovisko milujú hlavne menšie deti, povolia uzdu svojej predstavivosti a vydržia sa na nich hrať dlhé hodiny – vyberte preto pieskovisko s lavičkou a ideálne aj so strieškou, aby sa Vaši miláčikovia neupiekli. Vedľa nešliapnete ani s klasickou drevenou hojdačkou, na ktorej sme sa v detstve hojdali snáď všetci.

Deti rady pozorujú zvieratká, kúpte im preto kŕmidlo pre vtáčiky a hotelík pre chrobáky. Väčším deťom môžete vybrať niečo odvážnejšie, napríklad luk a šípy alebo kušu s terčom, radšej ich pri tom ale strážte. Tých úplne najmenších schovajte v teepee, bábätko si aspoň v tieni zdriemne na čerstvom vzduchu a mamičky môžu v súkromí dojčiť.

pieskovisko   zahradny-kroket

Pošlite deti „na službu“ k prarodičom

Asi sa všetci zhodneme, že najkrajšie spomienky z detstva sa spája s časom stráveným s babičkou a dedkom. Sú to tí najlepší kamaráti, deťom sa s láskou venujú, trochu im povolia uzdu a naučia ich veci, na ktoré rodičia v dnešnej uponáhľanej dobe nemajú čas. Spomeniete si, čo ste s prarodičmi robievali vy? Chodili ste na huby a lesné plody, starali sa spolu o záhon, rozprávali si príbehy u opekanie špekáčikov a vyrážali do prírody za dobrodružstvom s rezňom v batohu? Zbaľte svojmu dieťaťu batôžtek a môžete pridať aj pár vecí naviac – obľúbenú knižku, kôš na hubyzáhradné náradie pre deti alebo vonkajšie hry.

rybezlovy-kolac   zahrada-s-detmi   kose-plne-hub

Pozvite k stolu prírodu

Stačí vybrať pár kvietkov na záhrade a dať ich do vázy alebo naplniť debničku voňavým letným ovocím. Doplnky z prírodných materiálov, ako napríklad prútie, navodia aj vnútri pocit teplých letných dní. Prestrieť stôl so všetkou parádou sa oplatí aj pre pár ľudí – krásne prestrieť môžete aj na balkóne a na terase. Niečo dobré si môžete dať aj vonku s deťmi, v pergole pri grile s rodinou či na romantickom pikniku v lese.

Ak nás posledné mesiace niečo naučili, tak je to potom vážiť si času, ktorý môžeme stráviť s rodinou a priateľmi. Či už teda plánujete na letné týždne podniknúť čokoľvek, buďte spolu a užite si so svojimi blízkymi voľné chvíle naplno.