AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Vše, Strana 29

Ako si doma pripraviť kvasenú kapustu aj inú kvasenú zeleninu

Ako si doma pripraviť kvasenú kapustu aj inú kvasenú zeleninu

 kvasena-kapusta

Úroda zozbieraná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste počas sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu!

Kvasená kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky

Hoci sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo srovná vaše zažívanie, poradí si so zápchou alebo odoženie bolesti. Priaznivo ovplyvňuje spôsob myslenia, obohacuje imunitný systém o vitamín C a znižuje riziko rakoviny prsníka. Kapusta toto všetko dokáže vďaka obsahu probiotických látok a veľkému množstvu vitamínov.

Vedeli ste, že…

… kapusta sa začala pestovať v Európe už 1000 rokov pred našim letopočtom.

dreveny-korbel

Ako na výbornú kyslú kapustu?

Postup a príprava nie je taká ľahká, ako sa na prvý pohľad zdá. Potrebujete na to veľké množstvo času a sebadisciplíny, aby ste niektoré fázy nezanedbali.

Čo budete na kvasenie kapusty potrebovať?

  • Kapustu v ľubovoľnom objeme (podľa objemu si vyberte nádobu)
  • Soľ (dává sa zhruba 40 až 200 gramov na 10 kilogramov kapusty)
  • Korenie podľa chuti (kôpor, rascu, horčicu)
  • Nádobu
  • Čisté vyvarené plátno
  • Niečo ťažké na zaťaženie (napríklad kameň)

krajac-kapusta

Než začnete…

Ideálne je zmiešať pripravenú kapustu s korením ešte pred tlačením do nádoby. Získáte kvalitnejšiu chuť.

Pusťte sa do diela!

  1. Očistenú a umytú kapustu zbavenú horných lupienkov nakrájajte. Odporúčame vám krájač na kapustu so štyrmi čepeľami. Čepele sú veľmi ostré a práca vám pôjde pekne od ruky. 
  2. Nakrájanú kapustu natlačte do vybranej nádoby.
  3. Každú vrstvu starostlivo ubijte. Na ubíjanie kapusty je najlepší tĺk na kapustu. Uvoľní šťavu a poskytne viac miesta v nádobe pre ďalšiu dávku kapusty. Pokiaľ nemáte kapustu už ochutenú, nezabudnite ju osoliť. Prebytočnú šťavu odoberte, ale nevylievajte! Ešte sa vám bude hodiť.
  4. Takto naplňte celú nádobu. Pokiaľ na povrchu nie je dosť šťavy, dolejte tú odobratú. Potom kapustu prikryte vyvareným plátnom, zakryte pokrievkou a zaťažte kameňom.

Nakoniec nechajte nádobu týždeň v teple. Odporúča sa zhruba 18 °C. Potom nádobu presťahujte do chladnej pivnice. Počas prvého týždňa kontrolujte, či je kapusta dostatočne ponorená. Ak nie je, dolejte teplú vodu. Prvú dávku domácej kapusty si môžete vychutnať po mesiaci.

Budeme radi, keď nám napíšete, ako sa vám kapusta pripravovala, a ako chutila. Prajeme vám úspešnú nakladaciu sezónu a dobrú chuť! A ak máte tipy na kvasenie inej zeleniny, sem s nimi!

5 dobrých dôvodov, prečo vymeniť plasty za drevo

5 dobrých dôvodov, prečo vymeniť plasty za drevo

 plast-vs-drevo

Prečo dať prednosť drevu pred plastom? Predsa z lásky k planéte, prírode a estetickosti. Drevo je krásne na pohľad aj na dotyk a zútulní akýkoľvek priestor. Vzdajte sa nepopulárnej plastovej mánie a vymeňte plastové doplnky za drevené. Prospejete nielen životnému prostrediu, ale taktiež aj vášmu domovu. Drevo má svoje kúzlo a dokáže interiér hravo pretkať harmonickou náladou.

Z lásky k prírodným materiálom

Dôvod číslo jedna? Prírodné materiály interiérom slušia – prírodné prvky sú v modernom designe tak populárne. Chcete bývať trendy a v súlade s prírodou? Vyhnite sa plastom, stavte na dotyky dreva. Z lásky.

dreveny-podnos

Nestarnúce a krásne

Starý plast nevyzerá práve ako niečo, čo chcete vidieť v domove snov.  Zatiaľ čo plasty časom pôsobia zašlo a ťažko ich zrenovujete, drevo vás presvedčí o opaku. Dá sa ľahko zrenovovať. Dokonca čím je tento prírodný materiál starší, tým je krajší a cennejší. Nechajte drevo zostarnúť – o svoju estetickú stránku tak neprídete.

interierovy-dizajn

Vykúzliť útulné bývanie? S dreveným nábytkom alebo doplnkami vytvoríte útulný priestor raz dva. Môže za to jeho príjemný vzhľad aj typická vôňa. Skúste to. Pokiaľ zatiaľ nebývate v drevenej oáze kľudu, zariaďte si pár drevených prvkov – a váš domov sa razom zmení.

debnicky-v-interieri

Variabilita dreva

Drevený nábytok alebo doplnky vás môžu prekvapiť svojou variabilitou. Hodia sa totiž nielen do rustikálneho či škandinávskeho interiéru. Prekvapivo rozžiari taktiež moderné, klasické, minimalistické alebo industriálne priestory. Nakoniec je na každom, ako býva – a drevený materiál ľahko prispôsobíte vášmu štýlu. Môžete ho totiž ponechať v jeho prirodzenej forme, alebo naopak zvoliť pestrý krycí náter. Kompromisom potom môže byť jemná lazura, ktorá zachová krásnu kresbu dreva.

debnicky-interier

Plasty nie sú in

Plastom odzvonilo – a čím ďalej viac z nás sa snaží obmedziť ich používanie v bežnom živote. Aj to je skvelý dôvod, prečo radšej zvoliť voňavé drevo. Materiál, ktorý pochádza z prírody – a neublíži prírode. Existuje snáď lepší argument?

5 tipov pre ekologickú kanceláriu

5 tipov pre ekologickú kanceláriu

drevene-policky 

Patríte medzi ekologických nadšencov alebo len skrátka milujete drevo? Potom vás určite poteší týchto päť tipov na výrobky, ktorými si môžeme vybaviť svoju kanceláriu!

Všetci, ktorí niekedy pracovali v kanceláriách, vieme, koľko odpadu sa tu denne vyprodukuje. Je to samý plast a vyhodený papier. Svojimi drevenými doplnkami však odsuniete plast stranou! A ako bonus – vaše pracovisko získa príjemnú vôňu dreva.

Korková tabuľa

V dnešnej dobe sa vyrábajú tabule z rôznych materiálov. Prevažne z plastu. My však dávame prednosť neškodnosti, prírodným materiálom a prirodzenému vzhľadu. Korková tabuľa ponúka jednoduchý vzhľad a všestrannosť. Hravo pojme všetky vaše poznámky a plagátiky.

izba-pre-prvacika

USB disk

USB disky využívame všetci. Pre prenos dát, prezentácií či materiálov na schôdzku s klientom. Buďte originálny a zariaďte si drevený USB disk. Celkový design pôsobí veľmi luxusným dojmom. Nechajte si na USB vypáliť logo firmy a každý si vás zapamätá.

Puzdro na dokumenty

Máte stále pri ruke niekoľko dôležitých dokumentov, ktoré sa nemôžu povaľovať len tak na stole alebo v šuflíku? Ukryte ich do drevenej krabičky formátu A4, ktorá ich ochráni pred nechceným pokrčením alebo poliatím. Zabudnite na lacné plastové fólie a zariaďte si kvalitný prírodný produkt.

Zakladače

Iste všetci poznáme plastové šuflíky, ktoré sa nám hromadia na stole vo vysokých komínoch. Môžete si vybrať farbu a prevedenie, ale stále to nie je ono. Drevené zakladače sú pevné a pri nechcenom zavadení sa nezrútia k zemi. Naviac ponúkame 3 varianty. Svoje dokumenty si pohodlne uložíte na výšku, dĺžku ale aj šírku!

zakladace-na-dokumenty   pracovny-stol

Stojan na perá

Najjednoduchším, ale najdôležitejším, prvkom každého stola je stojan. Drevený stojan na perá a bloček vám ušetrí mnoho času pri hľadaní písacích potrieb alebo kusov papierov na poznámky. Len si to predstavte. Kľúčová osoba na telefóne, nutnosť zapísať si informácie a žiadny papier či pero v dohľade. Predíďte nepríjemnej situácií raz a navždy.

Ktorému z produktov dávate prednosť vy?

Objavte kúzlo drevených debničiek

Objavte kúzlo drevených debničiek

kuzlo-debniciek

Sú nenahraditeľné, pokiaľ milujete drevo a máte dostatok fantázie na interiérové vymýšľanie. O čom je reč? Predsa o neskutočne variabilných drevených debničkách, ktoré dodajú punc osobitosti akejkoľvek miestnosti vášho domova. Vykúzlite dizajnový nábytok – stačí vám pár debničiek. Je to hračka!

Drevené debničky sa dajú využiť nielen ako debničky alebo úložné boxy. Vďaka ich tvaru a materiálu je možné ich rôzne skladať, inštalovať a kombinovať. A výsledky? Tie vás pravdepodobne prekvapia. Inšpirujte sa a zamilujte sa do sveta vône dreva a osobitného bývania.

Štýlová obytná zóna

Obývacia izba slúži nielen k odpočinku alebo času stráveného s rodinou. Obytná zóna patrí medzi reprezentatívne priestory, kde prichádzajú hostia. Prečo ich teda nevyšperkovať? Aj tu poslúžia drevené boxy. Či už premýšľate nad netradičným TV stolíkom, zvážte inštaláciu drevených bedničiek. Tie totiž môžete inštalovať na stenu pod TV v ľubovoľnom počte. Inštalácia je ľahká – primontujete ich dnom k stene Vznikne tak zaujímavý úložný priestor, kam hravo schováte napríklad domáce kino. Čo vy na to?

Do spálne ako robené

My skrátka milujeme originálne nočné stolíky! Zamilujte si ich tiež. Nie len štýlový stolík alebo stolička sú riešením – čo takto drevené bedničky? Môžete ich akokoľvek položiť, vrstviť, montovať, skladať – presne tak, ako potrebujete. Poslúži ako praktická odkladacia plocha. Znesú lampu, dekorácie alebo váš obľúbený obraz.

TIP: Milujete farby? Doprajte debničkám patinu. Čo je staré, to je štýlové – a nočné stolíky z debničiek budú mať skutočne svoje kúzlo.

V kúpeľni? Jedine upratané!

Víťazí u vás doma organizácia? Len pokračujte. Aby bola čo najľahšia, vybavte sa debničkami. Ich aplikácia v kúpeľni dokáže zázraky. Prečo by práve táto intímna miestnosť mala byť nudná? Starý rebrík môže byť stojanom na uteráky, drevené debničky môžu byť úložiskom pre všetky potrebné pomôcky a kozmetiku. Preč s regálmi a stojanmi. Debničky môžete inštalovať presne do tých miest, kde budú vyzerať štýlovo – až do tej výšky, kde deti nemôžu dosiahnuť na nebezpečnú drogériu.

kupelna

Pre deti to najlepšie

Malé aj veľké deti milujú kreativitu. Buďte kreatívnymi rodičmi a čarujte s debničkami v detskej izbe. Tie totiž poslúžia už od bábätka – inštalované debničky ako police či komoda hravo uľahčí ukladanie nevyhnutných pomôcok pre starostlivosť o novorodené dieťatko. A nebojte sa – ani v neskoršom veku dieťaťa sa nestratí. Niekoľko debničiek nahradí staré nudné knižnice, boxy na hračky aj nočné stolíky alebo komodu. Čo takto vytvoriť stenu z debničkovej mozaiky? Inšpirujte sa a vybavte izbu dostatkom úložného priestoru – a ukladanie hračiek bude baviť aj tých najväčších neporiadnikov.

TIP: Natrite debničky do detskej izby farbami na drevo. Doprajte deťom ich vlastný farebný svet.

izba-detska-debnicky

Bez bedničiek ani ranu

A nielen interiér, ale aj exteriér znesie drevených pomocníkov. Debnička hore dnom poslúži ako odkladacia plocha v bazéne. Niekoľko debničiek zmontovaných k sebe nahradí stolček, ktorý oceníte pri odpoludňajšej káve. Domáci majstri ich zase pre zmenu ocenia ako police pre organizáciu náradia a záhradného vybavenia. Zaujala vás variabilita debničiek? Vrhnete sa na realizáciu vašich predstáv – nech už je vaše bývanie odrazom vášho štýlu.

Objavte kúzlo prúteného nábytku a doplnkov

Objavte kúzlo prúteného nábytku a doplnkov

pruteny-nabytok

Väčšina z nás má nábytok a výrobky z prútia spojené s dobou a interiérom našich babičiek. Preto obvykle prútené truhlykoše ale aj podnosy a tácky zdedené po predkoch končia na chatách a chalupách, aby zapadli do štýlu. Prútie ale dokáže zútulniť a spríjemniť aj ultra moderný interiér vo veľkomeste. Jeho hrejivá sila nás vráti do detských čias a poskytne modernému bytu nečakaný a zaujímavý kontrast.

prutena-truhlica

Vŕbové prútie je univerzálnou surovinou

Prútené výrobky sa vyrábajú z vŕbového prútia, ktoré je ohybné a pritom veľmi pružné a pevné. Mimochodom vŕbové prútie má vraj pozitívny účinok na ľudskú psychiku. Tieto vlastnosti z nej činia ideálny materiál pre bytové doplnky, košíky, podnosy ale aj truhly a koše na bielizeň a samozrejme hračky pre deti. Prútie je ale dokonalou surovinou aj pre ľahký a skladný nábytok vhodný napríklad do kúpeľne či predsiene.

Predstavte si predsieň kompletne vybavenú prúteným nábytkom aj doplnkami…romantiku na druhú

Ako základ vybavenia predsiene poslúži prútená lavica s rafinovane skrytým úložným priestorom, na ktorý sa môžete pri obúvaní pohodlne posadiť. Zároveň do ich útrob schováte všetky nutné a potrebné veci. Lavicu štýlovo doplní prútená polička s vešiakmi pre odloženie búnd a kabátov a celú kompozíciu prakticky doladí prútený stojan na dáždniky. Prútený nábytok sa skvelo hodí aj k doladeniu atmosféry terás a vonkajších krytých posedení, ktorých atmosféra sa ako mávnutím kúzelného prútika prepadne o niekoľko rokov v čase a my si opäť budeme pripadať ako malí špunti na prázdninách u rodičov.

pruteny-nabytok-v-interieri

S prútím do kúpeľne

S prúteným nábytkom sa môžete smelo pustiť aj do vybavovania vašej kúpeľne. Prírodná prútená čerstvo upletená komoda preženie váš domov vôňou prírody a voľnosti. Doplníte ju o praktickú zásuvnú skrinku, do ktorej môžete uložiť svoje veci, bude o základný úložný nábytok do kúpeľne postarané. Celú kompozíciu doplníte štýlovým a samozrejme prúteným košom na špinavé prádlo a vaša kúpeľňa sa razom stane najútulnejšou miestnosťou v byte.

prutena-komoda

Urobte radosť deťom

Z prútia sa v minulosti vyrábali napríklad kočiariky, v ktorých sa vozili detičky. A že to neboli len tak hocijaké kočiariky, mnohé z nich boli výstavné kusy, ktoré, aj keď sa dnes väčšinou nevyužívajú, tak sa predávajú z generácie na generáciu ako vzácny artefakt. Aké si myslíte, že by bolo nadšenie vášho dievčatka, ak by ste jej kúpili na hranie kočiarik z prútia či prútenú postieľku pre bábiky?

pruteny-kocik-pre-dievcata

Výrobky z vŕbového prútia sa skrátka tešia trvalej obľube všetkých, ktorí milujú prírodné a vysoko odolné materiály, ktoré pre dlhú životnosť vyžadujú len minimálnu údržbu.

Ako sa o prútený nábytok správne starať?

Prútený nábytok by predovšetkým nemal preschnúť. Nenechávajte ho preto na priamom slnku ani u rozpáleného topenia. Rovnako ako sucho škodí prútenému nábytku aj voda a vlhkosť. Potrebujete výrobok z prútia vyčistiť, otrite ho mierne navlhčenou handričkou a horšie prístupné miesta očistite suchou kefou. Nábytok a doplnky z prútia nikdy nesprchujte ani nenamáčajte do vody, mohol by sa vám odmeniť vznikom plesní, ktorých sa budete iba ťažko zbavovať. Rovnako tak neodporúčame používať chemické ani abrazívne a inak agresívne prostriedky, ktorými by ste svoj prútený nábytok mohli nenávratne zničiť. Pre oživenie štruktúry a farby prútia môžete prútený nábytok čas od času preleštiť bežnou leštenkou na nábytok. Vzhľadom k tomu, že čím je prútie staršie, tak sa farba prútia mení a materiál skôr tmavne, je možné prútený nábytok a dekorácie ihneď po zakúpení pretrieť bezfarbým lakom, vďaka nemu získa stálu farbu a vydrží vám dlhé roky v nezmenenej podobe.