AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Pleseň v kvetináči: Ako sa jej zbaviť

nahledovy-jak-se-zbavit-plisne-v-kvetinaci

Ak ste milovník rastlín a máte doma kvety v kvetináčoch, pravdepodobne ste sa už stretli s nepríjemným problémom plesne na rastlinách. Pleseň je bežným problémom, ktorý môže zasiahnuť kvetináče, najmä pokiaľ nie je dostatočná ventilácia alebo je príliš vlhko. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa plesne zbaviť a zároveň zabezpečiť, aby vaše rastliny zostali zdravé a krásne.

Dnešný článok ponúka užitočné rady pre správnu identifikáciu, liečbu a prevenciu plesne v kvetináči. Vďaka tomu udržíte vaše rastliny zdravé a krásne. Záhradná starostlivosť potom pre vás bude o dosť jednoduchšia.

Obsah

  • Ako spoznať pleseň
  • Príčiny vzniku plesne
  • Vplyv plesne na rastliny
  • Zbavte sa plesne raz a navždy
  • Ekologické záhradníčenie - domáce prostriedky proti plesni
  • Chemické fungicidy
  • Prevencia je základ
  • Udržitelné záhradníčenie v praxi

Rozpoznanie typu plesne

Prvým krokom k boju s plesňou v pôde je správna identifikácia, čo je kľúčovým prvkom pre účinnú liečbu a prevenciu. Existuje niekoľko bežných typov plesní, ktoré sa môžu objaviť v kvetináčoch, a každý má svoje charakteristické rysy:

  • Biela pleseň (Botrytis cinerea)

Biela plstnatá pleseň sa nachádza na stonkách aj listoch a spôsobuje mäkkú hnilobu. Príčinou je vo väčšine prípadov príliš veľká zálievka.

  • Čierna pleseň (Alternaria, Cladosporium, atd.)

Veľa vlhkosti a nedostatok cirkulácie vzduchu spôsobuje čiernu pleseň. Napadnutá rastlina sa vyznačuje strácaním farby na listoch (žltnutím), tmavými škvrnami na listoch, stonkách i kvetoch. Tieto škvrny nezriedka napádajú aj plody.

  • Šedá pleseň (typ Botrytis cinerea)

Jedná sa o odnož bielej plesne, kedy plstnaté škvrny na listoch aj stonkách majú šedavý nádych.

  • Pleseň stonky (Pythium, Phytophthora)

Typická je mäkká, hnedá alebo čierna pleseň na spodnej časti stonky alebo koreňov. Rastlina sa skláňa, vädne, listy žltnú a pomerne ľahko sa dajú vytiahnuť z pôdy. Pleseň spôsobuje prebytočná vlhkosť a zlé odvodnenie substrátu.

plisen-v-kvetinaci

Príčiny vzniku plesne

Pleseň sa obvykle objavuje v kvetináčoch kvôli nadmernej vlhkosti a nedostatočnej cirkulácii vzduchu. Aké faktory k vzniku plesne na pôde najviac prispievajú?

 

  • Nedostatok slnečného svitu - umiestňujte preto kvetináče prevažne tam, kde sa dostane dostatok prirodzeného svetla a cirkuluje vzduch. Niekto dokonca odporúča k husto vysadeným rastlinám pridať menší ventilátor.

 

  • Príliš časté polievanie - prebytočná vlhkosť v pôde je hlavnou príčinou vzniku plesne. Najmä v zimných mesiacoch myslite na to, že rastliny toľko vody nepotrebujú. Väčšinu izbových rastlín stačí zalievať 1x týždenne, v zime 1x za dva týždne. Zálievku aplikujeme v momente, keď už substrát nie je vlhký. Rastliny by tiež nemali stáť vo vode.
  • Nedostatočný odvod vody - veľa začínajúcich záhradníkov robí tú chybu, že zabúda na odvod vody. Kvetináče by mali mať vždy na dne otvory na odvod prebytočnej vody. Vodu rovnako účinne odvádza drenážna vrstva a dostatočne vzdušný mix – do substrátu primiešajte trochu perlitu alebo keramzitu, pomôžu s celkovým prevzdušnením a odvodnením.

kvetinac-z-morske-travy   kvetinac-na-pokojove-rostliny

Vplyv plesne na rastliny

Pleseň ovplyvňuje zdravie rastlín aj ich prirodzený rast, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Pleseň na rastlinách spôsobuje odumieranie tkanív - poškodené časti žltnú, vädnú a odumierajú. Vo chvíli, keď pleseň pokrývajú listy, tak samozrejme zamedzujú prirodzené fotosyntéze. Zníženie fotosyntetickej aktivity následne vedie k oslabeniu rastliny a poklesu produkcie živín. Okrem straty celkovej vitality hniloba vedie aj k oslabeniu koreňového systému (zníženie absorpcie vody i živín) a celkovej hnilobe. Väčšina rastlín znesie skôr nedostatočné zalievanie, než prelievanie.

pokojove-kvetiny

Ako sa zbaviť plesne

Zaručené postupy pre záchranu rastlín:

  1. V prvom rade sa zbavte postihnutých častí rastliny. V prípade, že je pleseň iba na niektorých častiach a listoch, tak ich zbavením zabránite ďalšiemu šíreniu.
  2. Rastlinu následne vyberte z kvetináča. Dôkladne odstráňte starú hlinu aj z celej rastliny vrátane korienkov, ostrihajte mŕtve časti a presaďte rastlinu do nového substrátu. Strihanie korienkov sa nebojte - prirodzene sa obnoví.
  3. Kvetináč dobre vymyte, v prípade dreveného kvetináča utrite vlhkou handričkou a nechajte uschnúť.
  4. Ešte predtým, než kvetináč naplníte vhodným substrátom, doporučujeme dať na spodok drenážnu vrstvu v podobe kamienkov, štrku,keramzitu, alebo expandovanej hliny. Výrazne tým znížite hromadenie vody v pôde.
  5. V prípade, že je pleseň opakujúcim sa fenoménom, zvažte využitie vhodných prípravkov na odstránenie plesne. Existujú najrôznejšie formy prostriedkov na ničenie plesne, ktoré použijete formou postreku alebo pridáte k zálievke rovno do pôdy.

presazovani   presazovani-kvetin

Domáce prostriedky proti plesni

Na ničenie plesne v kvetináči existuje hneď niekoľko domácich prostriedkov. Výhodou je, že ich väčšinou máte doma, sú cenovo dostupné a môžu byť účinné, najmä pri miernych infekciách.

Medzi najčastejšie organické metódy proti plesni patria:

  • Roztok octu - ocot ničí pleseň a zároveň je spoľahlivým preventívnym opatrením. Roztok octu a vody sa mieša vždy napoly.
  • Sojové mlieko - obsahuje proteíny, ktoré posilňujú obranyschopnosť rastlín proti plesni. Zmiešajte 1 diel mlieka s 10 dielmi vody.
  • Rastlinný olej - fungicídnymi vlastnosťami oplýva najmä eukalyptový či čajovníkový olej. Stačí pridať pár kvapiek do ostrekovača.
  • Soľ - dve čajové lyžičky zmiešate s litrom vody a týmto roztokom následne postriekate postihnuté časti rastlín. Soľ má výrazné antibakteriálne vlastnosti.
  • Sóda bicarbona - zmierňuje pH a bráni rozširovaniu plesne. Stačí pridať čajovú lyžičku sódy do 1 litra vody.

Chemické prípravky proti plesni

V prípade, že vám nezaberajú domáce prostriedky, zrejme budete musieť siahnuť po účinných chemických prípravkoch, ktoré si poradia aj s agresívnejšími formami plesne.

Tu je prehľad tých najpoužívanejších so skvelými výsledkami:

 

  • Fungicídny sprej sa aplikuje rovno na postihnuté miesta. Spreje obsahujú rôzne účinné látky, ako je napríklad chlorothalonil, myclobutanil alebo thiophanate-metyl.
  • Meď má prirodzené fungicídne vlastnosti, a z toho dôvodu sa pridáva do niektorých prípravkov.
  • Systemické insekticídy sú formulované s fungicídnymi vlastnosťami a môžu byť účinné pri liečbe plesne, ktorá je spojená s hmyzom, ako sú napríklad vošky a molice.
  • Výhodou fungicídnych práškov hubiacich plesne a huby je možnosť zamiešať zmes rovno do pôdy.
  • Systémové fungicídy sú k dispozícii prevažne vo forme koncentrátov, ktoré môžeme aplikovať na pôdu aj listy rastliny.

 

UPOZORNENIE: Pred použitím akéhokoľvek chemického prípravku starostlivo preštudujte návod na použitie a bezpečnostné pokyny. Dôkladne dodržujte odporúčané dávkovanie a postupy. Bezpečnosti venujte pozornosť predovšetkým v prípade, že máte v domácnosti miláčikov alebo malé deti.

Prevencia plesne je základ

Okrem boja s existujúcou plesňou je tiež dôležité prijať opatrenia na zníženie rizika vzniku novej infekcie.

Záhradné tipy proti plesni:

Správná zálievka: Zalievajte rastliny iba vtedy, keď je to skutočne potrebné, a dajte pôde dostatok času na vyschnutie medzi zalievaním.

Zavedenie drenážnej vrstvy: Veľa ľudí na drenážnu vrstvu nemyslí, prípadne ju využíva iba u vyvýšených záhonov. V kvetináčoch ale poslúži rovnako dobre.

Dostatočná ventilácie: Umiestnite kvetináče na miesto s dostatkom vzduchu a prirodzeného svetla. Ak používate ku kvetináči ešte obal, myslite na to, aby medzi kvetináčom a obalom bola dostatočná medzera a korene mohli dýchať.

Hygienické opatrenia: Pri manipulácii s rastlinami si vždy umyvajte ruky, aby ste zabránili prenosu škodlivých organizmov. Zvlášť pokiaľ používate chemické prípravky proti plesni.

Pravidelná kontrola rastlín: Pravidelne kontrolujte rastliny na príznaky plesne a okamžite zasiahnite, pokiaľ ju zaznamenáte. Rovnako ako v prípade škodcov je aj pri plesni základom prevencie a včasný zásah.

 

Udržateľné zahradničenie v praxi

Udržitelné záhradničenie zahŕňa prístupy a praktiky, ktoré minimalizujú negatívne dopady na životné prostredie a zároveň podporujú zdravie rastlín a biodiverzitu. Pokiaľ ide o prevenciu plesne v záhradkárstve, existuje niekoľko udržateľných opatrení a praktík, ktoré možno aplikovať. Ide prevažne o dôkladnú a správnu starostlivosť o pôdu zahŕňajúcu správnu zálievku, výsadba s dostatočnými rozstupmi (kvôli cirkulácii vzduchu), výberu odolných plodín, rotácia rastlín a podpora biodiverzity.

vyvysene-zahony-na-zahrade   pareniste

Zbaviť sa plesne v kvetináči môže byť zdĺhavý proces, ale so správnymi opatreniami a starostlivosťou je možné zabrániť šíreniu a zachovať zdravie vašich rastlín. Dôležité je pravidelne sledovať stav rastlín a rýchlo reagovať na akékoľvek zmeny, aby sa minimalizovalo riziko infekcie plesní, a vy sa tak mohli tešiť z krásnej záhradnej dekorácie.

Súvisiace články