AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Tip na jarnú dekoráciu do interiéru 2024

nahledovy-jarni-truhlik_1

Jar je obdobím obnovy, kedy sa príroda prebúdza k životu po zimnom spánku a okolité prostredie sa napĺňa sviežosťou a novým začiatkom. S príchodom jari prichádza aj túžba po obmene a osviežení domova, aby sa priestor odrážal v harmónii s touto energickou a inšpiratívnou sezónou. Pretože trendy v interiérovom dizajne stále postupujú dopredu, sú tu aj v roku 2024 nové spôsoby, ako priniesť do domova jarnú atmosféru plnú sviežosti a optimizmu.


V tomto článku sa pozrieme na aktuálne tipy a nápady na jarné dekorácie do interiéru, ktoré vám pomôžu transformovať váš domov do priestoru plného radosti a krásy. Máme pre vás aj jarnú inšpiráciu pre domov s vôňou dreva a jarnej prírody, ktorú ľahko vytvoríte doma svojpomocne.

Obsah

Trendy jarnej dekorácie v roku 2024

Jarné dekoračné trendy pre tento rok:

  • Netradičné nádoby

Skúste tento rok vymeniť klasický kvetináč za niečo menej tradičné. Vyskúšajte najrôznejšie misky, drevené vedrá aj hrantíky, ale aj zvyškový materiál (ako sú napríklad staré konzervy, barely, aj poničené hrnce, alebo prútené košíky).

  • Udržitelné dekorácie

Snažte sa nad jarnou výzdobou premýšľať udržateľne. Napríklad cibuľové kvety, ako sú narcisy, hyacinty, tulipány i modrice, môžete zakúpiť a následne nechať vyschnúť. Použijete ich potom nasledujúcu jar. Ekologické dekorácie momentálne hrajú prím.

  • Kvetinové dekorácie hýria farbami

Trendy minulých rokov skôr hovoria o dekoráciách zladených tón v tóne. Teraz sú ale trendy zase niekde inde. Letia výrazné farby aj na prvý pohľad nesúrodé kombinácie. Tento rok sa jednoducho môžete odviazať.

jarni-truhlik-narcisy   prouteny-jarni-truhlik

DIY jarné dekorácie

Viete, čo na jarnej výzdobe milujeme najviac my? Že si môžeme vyzdobiť domácnosť svojpomocne, a vdýchnuť tak priestoru príjemnú a hrejivú jarnú atmosféru. Snúbiť môžeme prírodniny, ktoré nájdeme pri prechádzke lesom, spoločne s typicky jarnými kvetmi. Výsledok vždy stojí za to.

Materiál na vytvorenie jarnej dekorácie

  • miska z olivového dreva
  • vhodná hlina (vyberajte vždy podľa kvetov) - môžete použiť univerzálny substrát, prípadne substrát podporujúci kvetenstvo alebo pôdu zameranú na jarné kvety
  • kvety podľa výberu
  • prírodné dekorácie - kamene, šišky, bobule a iné

material-na-vyrobu-jarniho-truhliku   osazovani-jarniho-truhliku   jarni-truhlik-diy

Jarné DIY projekty: postup krok za krokom

  1. Misku z olivového dreva dobre vymastíme prírodným olejom (olivovým, ľanovým, kokosovým). Zabránime tak tvorbe plesne.
  2. Následne vyložíme ľubovoľným igelitom a zaťažíme kameňom, aby sa nám plachta nezosunula.
  3. Misku vysypeme vhodným substrátom (vždy záleží na typu použitých kvetov - napríklad vresy vyžadujú kyslejšiu pôdu). My sme použili univerzálnu hlinu.
  4. Teraz zasadíme kvety tak, aby boli všetky korene pokryté substrátom. V prípade cibuľovitých rastlín nie je na škodu, keď cibuľka bude „pozerať“ von.
  5. Doplníme o prírodné dekorácie – budete sa diviť, čo všetko môže slúžiť ako ozdoba. Nájdite peknú vetvičku, samorost, kamene, mach, šišky a mnohé ďalšie.
  6. Máte radi farebné a hravé ozdoby? Na ČistéDrevo.sk nájdete veľa drevených dekorácií, doplnkov, ale aj štýlových výrezov z preglejky, ktoré sa k tejto jarnej dekorácii do interiéru budú skvele hodiť.

Ktoré kvety sa najviac hodia pre tento typ dekorácie na jar a prečo

K efektným dekoráciám v netradičných nádobách využívajte vždy vhodné kvety. Nie nadarmo má väčšina kvetináčov otvory na odvod vody, prípadne sú dostatočne veľké. Dekorácia v podobnom duchu je síce krásna, ale zrejme vám vydrží len v určitom období. Doporučujeme použiť rastliny nenáročné na živiny (napríklad okrasné machy, niektoré typy skalničiek, napríklad rozchodníky, a veľmi populárne sú aj skalné ruže). Ďalším skvelým tipom sú práve jarné dekorácie

Jarné kvety často rastú z cibuliek – po odkvitnutí je možné cibuľky nechať vyschnúť, schovať a ďalší rok opäť zasadiť. Vďaka tomuto udržateľnému triku môžete pokojne kvety vymeniť hneď niekoľkokrát a nebude vám to tak ľúto. Medzi cibuľovité jarné kvety patria napríklad hyacinty, modrice, tulipány, snežienky aj bledule.

snezenky   narcisy

Dekorácie z prírodných materiálov

Síce sezónne dekorácie milujete, ale radi by ste mali nejakú prírodnú dekoráciu po celý rok? Máme pre vás riešenie, ktoré je ideálne napríklad na chalupy, kde je množstvo prírodného materiálu vhodného na ďalšie tvorenie, ale nie ste tam tak často, aby ste mali čas na polievanie. Ja som si vyrobila na chalupe dekoráciu z dreveného kvetináča, kameňov a skalnej ruže. Pokiaľ navyše použijete naspodok jemný štrk, tak vám v dekorácii v pohode vydržia aj náročnejšie skalničky.

Tipy na aranžovanie kvetov s dokonalým vizuálnym efektom

Chcete poradiť s aranžovaním kvetov, aby bol výsledok čo najskvostnejší? Tu pre vás máme zopár pravidiel, bez ktorých to nepôjde!

  • Zvolte netradičnú nádobu - jedinečné tvary sklenených váz, prútené koše, konzervy, drevená debnička alebo hrantíky. Vždy volíme dostatočne priestrannú nádobu, aby sa do nej vami vybrané kvety zmestili.
  • Variácie výšky - vždy volíme druhy kvetov tak,aby sme mali v kvetináči alebo - v prípade rezaných kvetov - vo váze, hneď niekoľko rôznych výšok. Dekoráciu to dodá nielen dynamiku, ale aj požadovaný objem.
  • Kontrastné farby - nebojte sa odviazať a vyskúšajte atraktívne kontrastné kombinácie.
  • Dostatok zelenej farby - v prípade, že vybraným kvetom chýba dostatok viditeľných zelených listov, doplníme dekoráciu o stále zelenú rastlinu – ponúka sa niektorá zo skalničiek, brečtan, prípadne iná nízka rastlina.
  • Pravidlo troch - saďte typy kvetov vždy po troch kusoch. Vytvoríte tak rovnováhu a  harmonické prostredie.

serik-a-astry

Starostlivosť o sezónne kvety v jarnom aranžmá

Sezónne jarné kvety sú bohužiaľ typické svojou nie úplne vysokou životnosťou. Sú síce krásne, farebné, ale čoskoro odkvitajú. Ako predĺžiť ich životnosť?

  • Jarné kvety vyžadujú väčšiu zálievku ako iné neskoršie rastliny. Zalievajte preto po troškách aj niekoľkokrát denne.
  • Nezabúdajte, že sú jarné kvety zvyknuté na sneh aj chladno. Polievajte studenou vodou a k rezaným kvetom pridávajte kocky ľadu.
  • V prípade, že chcete, aby hyacinty a narcisy (a ďalšie kvety vyrastajúce z cibuliek) použiť aj nasledujúce roky, stačí uchovať cibuľky.
  • Po odkvitnutí necháme kvet úplne vyschnúť. Ale pozor – nikdy neodstraňujte listy, cibuľka z nich totiž ešte dlho pohlcuje živiny.
  • V lete (cca polovica ) doporučujeme uschlé listy odstrániť a cibuľky uložiť do drevenej debničky na novinový papier a dať na suché a temné miesto. Pivnica je najideálnejšie riešenie.

hyacinty

Čo nesmie chýbať vo výzdobe domu na jar

  • Jarné vence - kúpte si napríklad univerzálny prútený veniec (korpus), na ktorom môžete meniť dekorácie a prírodniny podľa sezóny. Alebo si skúsite veniec z prútia upliesť sami?
  • Mačičky alebo iné vetvičky vo váze - prinášajú už kúsok jari a prebúdzajúcej prírody aj k vám domov. Orezávate napríklad na jar ovocné stromčeky vy alebo sused? Pokojne použite aj tieto vetvičky, výsledok bude rovnako pôsobivý.
  • Veľkonočná výzdoba a kraslice - s jarou sa samozrejme spája aj jedna z najväčších sviatkov u nás - Veľká noc. Typické sú jarné motívy, kvety av neposlednom rade aj domov ozdobený kraslicami. Vyberať môžete hneď z niekoľkých spôsobov zdobenie veľkonočných vajíčok.
  • Čerstvo rezané kvety - narcisy, hyacinty, tulipány aj  frézie vám vo váze vydržia dlhšie, pokiaľ budete každý deň meniť vodu a pridávať pár kociek ľadu. Budete prekvapení, ako dlho vám taká kytica vydrží.

jarni-venec-diy   velikonocni-kraslice   prouteny-jarni-truhlik-s-narcisy

Ako na dokonalé vytvorenie jarnej atmosféry

Jarná výzdoba je plná farieb a kvetov. Pusťte sa teda do tvorby jarnej atmosféry naozaj z gruntu. Nájdite si čas na jarné upratovanie, vymeňte zimné flanelové obliečky za sviežu farebnosť a priestor vyplňte kvitnúcimi rastlinami všemožných farieb. Máte záhradku alebo vymazlený balkón? Prebuďte ich k životu!

U nás už je jar v plnom prúde, plná kvetov aj štýlových drevených dekorácií. Navyše pre vás stále tvoríme nové a nové DIY projekty, ktoré vás určite zaujmú. Skúšali sme jarné vence, jarné hrantíky a samozrejme nezabúdame aj na Veľkú noc, ktorá k jari neodmysliteľne patrí. Okrem nových techník na kraslice z drevených vajíčok, sme vyskúšali aj množstvo veľkonočných dekorácií s vôňou dreva. Pre viac inšpirácie nás sledujte na Pinterestu, TikToku, Instagramu, Facebooku i YouTube.

Súvisiace články