MEGA ZĽAVY AŽ 30 % NA VŠETKO! Oslávte s nami víťazstvo v súťaži ShopRoku 2023!

Lifestyle, Strana 3

Ako urobiť jesenné kvetináče

Ako urobiť jesenné kvetináče

nahledovy-podzimni-truhlik

Cez chladné mesiace kvetináče na balkón, okná či terasu už toľko neočaria farebnosťou a bohatým kvetenstvom. To nám ale vôbec nemusí vadiť, jeseň poskytuje množstvo možností, ako si domácnosť vyzdobiť. Jesenným dekoráciám pristanú prírodné produkty, drevené výrobky a kombinácia zelenej a oranžovej farby.


Jeseň je ideálnym obdobím pre vytvorenie kvetináča plného krásnych rastlín a kvetov, ktoré prinesú do vašej záhrady alebo na terasu farby aj v chladnejších mesiacoch. Vyrobte si štýlovú dekoráciu spoločne s nami!

Obsah

Štýlová jesenná výzdoba

Len 5 jednoduchých krokov a očaríte doma každého prichádzajúceho!

Čo budeme potrebovať

  • Drevenú debničku či kvetináč
  • Tavnú pištoľ
  • Šišky
  • Jesenný kvet, ktorý vložíme do zhotoveného výrobku z dreva

podzimni-dekorace-potreby   podzimni-dekorace-diy   podzimni-truhlik-vyroba

Postup

Krok 1: Vyberte vhodný kvetináč aj zeminu

Vyberieme vhodnú drevenú debničku, prípadne kvetináč. Odporúčame debničku z dreva dobre brúsiť a očistiť od nečistôt, aby sa nám s ňou následne lepšie pracovalo. Ohľadom povrchovej úpravy drevených výrobkov radíme v jednom z našich minulých článkov. Rovnako zvolíme vhodnú veľkosť debničky. Podlhovastá sa bude hodiť na okenný parapet, menšia štvorcová zase skrášlia jedálenský, či konferenčný stôl.

Krok 2: Ozdobte debničku

Na pomoc si vezmeme tavnú pištoľ a šišky. Každú jednotlivú šišku prilepíme okolo obvodu celej drevenej debničky. Vyberáme pevné šišky, ktoré vydržia dlho krásne a nepoškodené.

Krok 3: Akú jesennú rastlinu zvoliť?

Drevené debničky či kvetináče poslúžia ako obal na vybraný jesenný kultivar. Rastlinu volíme aj podľa zvolenej veľkosti a farby debničky. Na ČistéDrevo.sk totiž môžete vyberať zo skutočne rozmanitej ponuky drevených výrobkov a debničiek.

A jaké rostliny lze k sázení doporučit?

  • Vresy - tie vrelo odporúčame. Z osobných skúseností vydrží dlho a v zime stačí obmeniť dekorácie a máte takmer okamžite zimnú výzdobu.
  • Chryzantémy sú typicky jesennými kvetmi, ktoré hýria veselými farbami i rôznymi tvarmi.
  • Trvalky - niektoré trvalky ako sú sedy, heuchery alebo astilby kvitnú neskôr na jeseň a dodajú kvetináči, či kvetináči zaujímavú štruktúru.
  • Okrasné trávy - medzi najčastejšie trávy, ktoré sa používajú ako doplnky do kvetináča v jesennom duchu, patrí kavyl alebo miscanthus.
  • Ihličnany ako je smrek, jedľa alebo borovica, dodajú kvetináčom zelenú farbu a vytvoria kontrast s listami opadavých stromov.

Krok 4: Plánovanie, sadenie a dekorovanie

Do drevenej debničky so šiškami vložíme kvetináč s jesenným kvetom. V tomto bode sa tiež môžeme vrhnúť na samotné dekorovanie. Doplňte prírodný kvetináč o bobule ako sú šípky, gaštany, žalude či vetvičky, prípadne sušené jesenné listy. Prírodnú debničku môžete vymeniť za opálenú a doplniť ju o svetlejšie dekorácie.

Krok 5:  Nájdite pre dekoráciu vhodné miesto

Drevená dekorácia sa bude vynímať na balkóne, parapete, prípadne v chodbe. Pri vhodnom zvolení rastlinného kultivaru (v tomto prípade odporúčame najmä vresy, či chryzantémy) poslúži aj ako dekorácia na stôl. Na parapet odporúčame kombináciu s vyššími okrasnými trávami, či ihličnanmi.


Buďte kreatívni a skúste rôzne kombinácie rastlín a kvetov, ktoré vám budú najviac vyhovovať. Na ďalšiu inšpiráciu na jesennú výzdobu interiéru, DIY tvorbu prírodných dekorácií a hravých nápadov navštívte náš Pinterest, kde pre vás máme schované len to najlepšie.

Dekorácia na Halloween z drevených debničiek

Dekorácia na Halloween z drevených debničiek

nahledovy-halloween

Dušičky sú na Slovensku aj v Čechách uznávanou tradíciou, ktorá každoročne rozsvieti cintoríny naprieč celou krajinou. Poslednou dobou sa ale do popredia dostáva aj anglosaský sviatok Halloween a teší sa veľkej obľube. Alebo to nie je úplne tak pravda? Poďme sa spoločne pozrieť na reálne prieskumy a aby článok nebol len o číslach, tak sme si pre vás pripravili inšpiráciu na dekorácie v jesennom a trochu strašidelnom duchu.

V dnešnom článku sa pozrieme na DIY výrobu výzdobu, ktorá presne podčiarkne nastávajúce pochmúrne dni. A nebojte! Zvládne to aj úplný začiatočník.

Obsah

Halloweenská dekorácia do bytu aj na verandu

Na dnešné tvorenie sa rozhodne nebojte prizvať deti, je pre nich totiž ako stvorené. Na e-shop sme pridali halloweenské motívy, ktoré sú vyrezávané z brezovej preglejky. Deti na nich môžu kresliť (odporúčame akrylové farby, fixky, ale dobre poslúžia aj pastelky či voskovky) alebo ich použiť ako šablóny na obkresľovanie. S hotovými ozdôbkami potom môžu vyzdobiť domácnosť alebo sa s nimi jednoducho hrať.

Čo budeme potrebovať

  • Drevené debničky
  • Tekvica všemožných tvarov, veľkostí, farieb i variantov
  • Výrezy z preglejky
  • Strašidelnú vyrezanú tekvicu
  • Drevený lampáš

halloweenska-dekorace   halloweenska-dekorace-kocka   hallowenska-dekorace-pavouk

Postup

  1. Ako prvú si vezmeme väčšiu tekvicu. Na vyrezávanie je vhodný akýkoľvek typ tekvice (máslová, hokaido, turbanová, biela - tzv. cotton candy, Goliáš aj mexická tekvica). Na vyrezávanie sa najviac hodí práve mexická tekvica. Má totiž veľmi tvrdú a pevnú šupku, ktorá dlho vydrží a aj keď sa jedná o jedlú tekvicu, tak najčastejšie sa používa práve na dekoračné účely.
  2. Tekvicu vydlabeme lyžicou a ostrým nožom vyrežeme "strašidelnú tvár".
  3. Teraz si vezmeme drevenú debničku, do ktorej naukladáme vhodné dekorácie s jesenným nádychom – môže sa jednať napríklad o drobné okrasné tekvice, drevený lampáš, LED svetielka, strašidelné preglejkové výrezy a jesenné listy.
  4. Nezabúdame ani na zelený aspekt, ktorý pri výrobe sezónnych a prírodných dekorácií nesmie chýbať. Do dreveného kvetináča zasadíme jesenné kvety (chryzantémy, vres). Pre štýlovejší efekt vymeníme kvetináč za prútený košík či drevenú misku.

TIP na záver: Vydlabané vnútro tekvice rozhodne nevyhadzuje, využijete ju na hrejivé jesenné recepty ako je napríklad tekvicová polievka s opraženými semienkami, obľúbený kompót, či tekvicová omáčka k mäsu z diviny.

Záujem o Halloween síce rastie, ale Dušičky stále vedú

Popularita Halloweenu prirodzene stúpa. Z 30 % vyrástla za posledné roky až na 50 %. Podstatne sa zmenšila aj skupina výrazných odporcov Halloweenu. Aj napriek rastúcemu trendu obľúbenosti Halloweenu u nás ale stále na plnej čiare vedú Dušičky. 

Dušičky oslavuje až 90% Slovákov. Svoju pevnú pozíciu majú samozrejme predovšetkým v menších mestách a na dedinách, kde je tradícia hlboko zakorenená. Nižšiu účasť (70 %) môžeme sledovať v Bratislave.

V priemere Slováci minú za výzdobu na Dušičky 15 eur, typicky za sviečky, vence a kvety. Oproti tomu pri Halloweene je útrata prirodzene vyššia. Z prieskumu vyplynulo, že predovšetkým rodiny s deťmi míňajú vyššie čiastky za halloweenské kostýmy, dekorácie a rôzne tematické dobroty.

Ako vytvoriť jesennú výzdobu

Jesenná výzdoba interiéru je krásna a oživí interiér živými a sýtymi farbami. Vedeli ste ale, že jesenná výzdoba má aj svoj tradičný až mystický pôvod? Všetko začalo pri pohanskom sviatku Samhain. Ľudia verili, že v období končiaceho plodného obdobia majú temné sily väčšiu moc a proti týmto silám sa práve chránili pomocou najrôznejších rituálnych vencov, zdobenými jesennými kvetináčmi, postavičkami, svetielkami a vyrezávanými lampiónmi zo zeleniny. S nástupom Dušičiek sa toho príliš nezmenilo, ľudia si dodnes pripravujú jesennú výzdobu a svetielka sú neoddeliteľnou súčasťou Dušičiek.

podzimni-aranzma

A aké dekorácie sa na jeseň najviac hodia?

  • Jesenný veniec

Ako podklad použite veniec z prútia a samotné dekorovanie už necháme na vás. Na prútený veniec sa hodia sušené kvety a plody (šípky, bobule, žalude, gaštany), ale aj najrôznejšie stuhy, dekorácie z preglejky a mnohé ďalšie.

  • Jesenný kvetináč

Do dreveného kvetináča zasaďte jesenné rastliny, doplňte o prírodnú stuhu a drevené zápichy. Jednoduché a efektívne.

  • Drevené dekorácie v tvare tekvice

Dlabanie tekvíc je zábavné, štýlové a obľúbené. Čo si takto ale vyrobiť tekvicu z drevenej podložky z kmeňa stromu (najčastejšie dostupná breza). Drevenú tekvicu môžete použiť aj ako jesennú/halloweensku dekoráciu do debničky z dreva, ktorej návod je opísaný vyššie.

  • Dekorácie na stôl

Na dekorovanie stola použite drevené výrobky a laďte celkový aranžmán do jesenných okrových a zelených farieb. Jesenná dekorácia sa môže skladať z rýdzo jesennej rastliny, sviečok a tekvíc. V jednoduchosti je predsa krása.

podzimni-dekorace   podzimni-dyne

Ďalšiu inšpiráciu nielen na jesenné dekorácie, ale aj rady zo sveta drevotvorby a tipy na darčeky nájdete na ČistéDrevo.sk. Sme pre vás taktiež na sociálnych sieťach - Facebooku, Instagrame, YouTube, Pintereste aj TikToku. Tešíme sa na vašu návštevu!

5 jednoduchých krokov pre jesennú detoxikáciu

5 jednoduchých krokov pre jesennú detoxikáciu

nahledova-detoxikace-organismu

Detoxikácia organizmu je proces, ktorý pomáha telu zbaviť sa nahromadených toxínov a zlepšiť jeho celkovú funkciu. Na jeseň je táto téma zvlášť relevantná, pretože môžeme odstrániť nečistoty a posilniť našu prirodzene oslabenú imunitu.

Pozrite sa spoločne s nami na 5 jednoduchých úkonov, ktoré vám naštartujú imunitu, pozdvihnú náladu a dodajú toľko potrebnú energiu. Úspešné výsledky potvrdené!

Obsah

Jedzte sezónne potraviny

Sezónne potraviny, ktoré by v jesenných receptoch nemali chýbať:

  • Cvikla

Cvikla je nizkokalorickou plodinou, ktorá obsahuje antioxidanty a vlákninu. Pomáha detoxikovať telo a udržiavať zdravú funkciu pečene. Skvelým jesenným pokrmom je napríklad grilovaná cvikla s kozím syrom a orechmi.

  • Tekvica

Tekvice sú bohaté na vlákninu, vitamín A a C, a beta-karotén. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie pokožky, očí a imunitného systému. Tekvicová hokaido polievka alebo pečená maslová tekvica sú skvelými jesennými pokrmami. K jeseni neodmysliteľne patria aj Halloweenske dekorácie - tekvicu môžete vydlabať a zo zvyškov potom pripravte napríklad kompót. 

  • Zemiaky

Zemiaky sú zdrojom komplexných sacharidov a vlákniny, ktoré poskytujú dlhotrvajúcu energiu. Navyše obsahujú vitamín B6, draslík a vitamín C. Odporúčame ich konzumovať v pečenom stave, prípadne si pripravte typickú jesennú pochúťku - zemiaky pečené v ohni.

  • Mrkva

Mrkva je známa svojim vysokým obsahom beta-karoténu, ktorý sa v našom tele mení na vitamín A. Ten je dôležitý pre zdravé oči, kožu a imunitný systém. Ak máte doma odšťavnovač, pripravte si šťavu z mrkvy – skvele chutí v kombinácii s jablkami a pomarančom. A odšťavnené zvyšky nevyhadzujte! Využijete ich napríklad pri pečení torty alebo do omáčky k mäsu.

  • Jabĺčka

Jablká obsahujú veľa vlákniny a vitamínu C. Posilňujú imunitný systém a zvyšujú energiu. Máte radšej jablkový závin alebo linecký koláč?

  • Kapusta

Klasická jesenná potravina ktorá je nevyhnutnou súčasťou jedálnička v chladnejšom období. Konzumuje sa za surova, vo varenej či dokonca pečenej variante. Nesmieme zabudnúť spomenúť ani jej kvasený variant.

Všetky spomínané potraviny majú hrejivý charakter a patria medzi tzv. teplé potraviny, ktoré sa v chladnom období odporúča konzumovať najčastejšie.

Ako dlho trvá detoxikácia organizmu

Všeobecne vzaté je detoxikácia organizmu kontinuálny proces, ktorý môžeme podporovať zdravým životným štýlom a stravovaním, a nemá jednoznačne stanovenú dobu trvania. Pokiaľ ale ide o detoxikáciu, ktorá nám má pomôcť zvládnuť krátkodobú nepohodu, či sa jedná o prečistenie tela, spravidla sa uvádza jeden týždeň.

drevena-bedynka-s-brambory

Ako si poradiť s jesennou únavou?

V prvom rade treba myslieť na duševnú pohodu. Existuje hneď niekoľko stresových faktorov, ktoré náladu na jeseň výrazne ovplyvňujú.

  • Krátke dni a nedostatok svetla

So skracujúcimi sa dňami môže dôjsť k zmenám v cirkadiánnom rytme, čo môže mať negatívny vplyv na spánok a náladu. Doprajte si prechádzky na čerstvom vzduchu a využite denné svetlo akonáhle to bude možné.

  • Nástup depresie

Jeseň môže byť náročná pre tých, ktorí trpia sezónnymi depresívnymi poruchami. Odporúča sa preto pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava s jesennými plodinami v popredí.

  • Zimné oslabenie imunitného systému

S príchodom chladnejšieho počasia sú častejšie prechladnutia a virózy. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C a ďalšie antioxidanty môže podporiť imunitný systém.

Ako bojovať proti zlej nálade?

Okrem už spomínaných rád ohľadom správnej životosprávy, je vhodné obklopiť sa doma prírodnými materiálmi a výrobkami z dreva, ktoré majú výrazný vplyv na ľudskú psychiku a je to dokonca vedecky overené! Drevársky inštitút FPInnnovations vykonal štúdiu, kedy sledoval u respondentov stres a ďalšie nepríjemné faktory v dvoch typoch interiéru. Prostredie, ktoré bolo príjemnejšie, obsahovalo drevený nábytok, prírodné dekorácie a živé kvety, malo na psychiku respondentov značný vplyv. Študenti sa pri testoch necítili v napätí, nepodliehali stresu a zlej nálade. Po celú dobu testovania boli pripojení na EKG a prístroj merajúci vodivosť kože (oboje je súčasťou detektora lži). Tento výskum si vzalo za svoje množstvo dizajnérskych spoločností, ktoré sa teraz snažia dostať do domácností drevené doplnky, dekorácie aj nábytok, aby ľuďom spríjemnili bývanie po všetkých stránkach.

opalene-bedynky

Stavte na kvasenú zeleninu

Čo je to kvasená zelenina

Kvasená zelenina je druh fermentovanej zeleniny, ktorý vzniká tým, že sa zelenina nechá kvasiť v soľnom náleve za účelom vytvorenia probiotických baktérií. Kvasená zelenina je tradičný potravinársky proces, ktorý bol a je výrazne využívaný po stáročia po celom svete.

Ako dlho nechať kvasiť zeleninu

Záleží samozrejme na jednotlivých receptoch, na požadovanej sile chuti aj samotnej zelenine. Bežne sa ale odporúča v nádobách na kvasenie zeleniny nechať produkty 3 až 7 dní pri izbovej teplote (20-21°C).

Tie najobľúbenejšie kombinácie

  • Kvasená kapusta

Patrí rozhodne k najobľúbenejšiemu a najčastejšiemu kvasenému pokrmu u nás a je neoddeliteľnou súčasťou českej i slovenskej kuchyne. Na výrobu domácej kapusty vám bude stačiť drevený strúhač na kapustu, nádoba na kvasenie a soľ.

  • Mrkva s kôprom

Mrkva sa nakrája na kolieska, prípadne môžeme použiť krájač kapusty a pripraviť tzv. rezančeky. Vďaka svojej sladkastej chuti spoločne s kôprom vytvára zaujímavý chuťový variant, tradičný pre východ Európy.

  • Kvasené uhorky

Kvasené uhorky sa výborne kombinujú s mrkvou, kôprom, cibuľou aj cesnakom a sú vyhľadávanou pochúťkou. Kvašáky - ak ich skôr nezjete - vám vydržia až do ďalšieho roka.

  • Kimčchi

Kimčchi [kimči] je kórejský variant kvasenej zeleniny a obvykle obsahuje kapustu, bielu reďkev, cesnak, zázvor a chilli. Kimchi má pikantnú a ostrú chuť a je skvelým doplnkom k mnohým pokrmom.

  • Kvasená červená paprika s cesnakom

Červená paprika vyniká sladšou chuťou ako kapusta a uhorky, a keď je kombinovaná s cesnakom, vytvára nevšednú kombináciu.

Výhody kvasenej zeleniny

  • Probiotiká - živé probiotické kultúry podporujú zdravú črevnú mikroflóru.
  • Vitamíny a minerály - počas procesu kvasenia sa mnohé živiny zvyšujú.
  • Trvanlivosť - nielen že ľahkým spôsobom zužitkujeme prebytočnú úrodu, ale zároveň sa zásobíme na celý rok!
  • Chuť - jedná sa o skvelú a zdravú prílohu s osviežujúcou a pikantnou chuťou.
  • Podpora imunitného systému - probiotiká posilňujú imunitný systém a účinne bojujú proti infekciám.

kvasena-zelenina

Dostatočne pite

Dostatočný pitný režim je pri detoxikácii naozaj základným pilierom. Odporúča sa piť najmä zelený čaj, matchu, ovocné šťavy, vodu s citrónom a samozrejme aj tzv. zahrievacie nápoje. Tie sú doplnené o korenie, ktoré je prirodzene zahrievacie - škorica, badián, klinček, vanilka a zázvor. Chybu neurobíte výborným horúcim jablkom s korením, prípadne čajom so škoricou a kurkumou.

  • V ázijských kultúrach sa čaj tradične pripravuje práve do drevených nádob a kvôli aróme je uchovávaný v drevených krabičkách na čaj.
  • Kovové náčinie údajne výrazne ovplyvňuje chuť nápojov (najmä zeleného čaju), z toho dôvodu sa odporúča “neutrálny” drevený riad (drevená kuksa, hrnček, šálka, miska)
  • Kuchynský riad z dreva je termoizolačný - udržuje teda správnu teplotu nápoja.
  • Zelený čaj aj matcha sú náchylnejšie na oxidáciu a zmenu chuti nápoja. Drevené výrobky túto vlastnosť výrazne eliminujú.

kuksa-pampeliskovy-caj

Začnite s vonkajším športom

Možno to nepočujete prvýkrát, ale s behom (ale aj plávaním, rýchlou chôdzou, či aktívnou turistikou) je najlepšie začať práve na jeseň. Vôľa vydržať je v tomto období najsilnejšia, môžete sa kochať krásne sfarbenou prírodou a jesenné počasie je pre beh ideálne.

A kto vie, možno sa v novom koníčku úplne nájdete a jeden drevený vešiak na medaily s vašimi úspechmi vám už stačiť nebude.

 

Jeseň môže byť krásnym obdobím, plným chutí a zážitkov. Jesenná zelenina a pravidelná detoxikácia sú skvelými spôsobmi, ako sa pripraviť na chladnejšie mesiace a udržať si vitalitu. Doprajte si preto lahodné jesenné pokrmy a začnite s detoxikáciou pre zdravú a šťastnú jeseň!

Dušičky: Tradičný sviatok k uctení všetkých zosnulých

Dušičky: Tradičný sviatok k uctení všetkých zosnulých

nahledovy-dreveny-kriz

Pamiatka zosnulých patrí k silne zakorenenej tradícii, ktorá je dodnes väčšinou Slovákov pravidelne dodržiavaná. Ľudia sa schádzajú na bohoslužbách, upratujú sa hroby a pietne miesta zdobia drevené kríže a kvety.

V nasledujúcom článku nájdete všetky informácie o blížiacej sa Pamiatke zosnulých, ktoré potrebujete poznať. Dozviete sa aj to ako sa oslavujú takzvané Dušičky vo svete, prezradíme vám zabudnuté obyčaje a na záver článku vám prinášame jednoduchý DIY návod na drevenú dekoráciu na hrob s pomocou našej novinky - dreveného kvetináča v tvare kríža.

Obsah

História Dušičiek

Dušičky majú pôvod v kresťanskej tradícii a sú spojené so svätým pápežom Gregorom III., ktorý zaviedol slávenie sviatku v 8. storočí. Pôvodným zámerom bolo modliť sa za zosnulých a oslavovať ich životy. Neskôr bol tento sviatok spojený s kresťanskou náukou o očistci, čo je miesto, kde by duše mŕtvych mohli čistiť svoje hriechy a pripravovať sa na vstup do neba. Prapôvod Dušičiek však siaha oveľa hlbšie do minulosti - až k pohanským tradíciám, na ktoré tie kresťanské plynule nadväzujú, či ich plne nahrádzajú. V našich končinách išlo najmä o sviatok Samhain oslavujúci Slnovrat, koniec plodného obdobia a samozrejme sa verilo v magickú silu, ktorá danému obdobiu vládne.

svice

Kedy sa oslavujú Dušičky

Pamiatka zosnulých sa oslavuje 2. novembra v katolíckom kalendári. Predchádza im sviatok Všetkých svätých, ktorý sa oslavuje 1. novembra. V niektorých kresťanských tradíciách sú Dušičky oslavované aj 2. novembra. Dušičky 2023 sú podľa kalendára tento rok určené na štvrtok.

Zabudnuté obyčaje a zvyky

  • Pre zosnulých sa pripravovalo a servírovalo jedlo na stôl.
  • V lampách sa nechávalo maslo – to preto aby si duše prichádzajúce z očistca mohli ošetriť rany od mučenia.
  • Pokiaľ na Dušičky prší, má sa za to, že duše oplakávajú svoje hriechy a daný rok zomrelo veľa hriešnikov.
  • Domy sa dobre vykurovali, aby bolo dušiam dostatočne teplo.
  • Upratovali sa z dohľadu všetky ostré predmety, aby sa o ne duše nemohli porezať.
  • Do okien sa dávali lampy z vydlabanej cvikle a kvaky – pozostatok pohanského sviatku Samhain.
  • Celkovo by mala byť domácnosť pokojná, tichá, nesmelo sa zametať a rušiť duše zomrelých hlasným smiechom, či krikom.

Ako a prečo sa oslavujú Dušičky

Dušičky majú niekoľko dôležitých funkcií. Prvá je spomienka na zosnulých. Počas Dušičiek sa ľudia modlia za duše svojich zomrelých príbuzných a priateľov a vyjadrujú im svoju lásku a úctu. Tento aspekt Dušičiek je dôležitým spôsobom, ako udržať pamäť na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Druhou funkciou Dušičiek je pripomínať na kresťanskú náuku o posmrtnom živote a modlitby za zomrelé duše. Kresťania sa veria, že duše nebohých potrebujú modlitby a pomoc pri ceste do večnosti. Dušičky sú takýmto modlitbám venované.

Akým spôsobom u nás oslavujeme Dušičky?

  • Pravidelná omša za zosnulých

Na Dušičky pravidelne prebieha omša, ktorá slúži na modlitby za všetkých zosnulých.

  • Modlitby a priania

V kresťanských krajinách sú Dušičky určené najmä na to, aby sa modlilo za duše zomrelých. V kresťanskej tradícii sa totiž verí, že prosby za duše im umožnia zmyť všetky doterajšie hriechy a rovnako si modliaci pozostalí zaistia, aby sa duše zbytočne nevracali do sveta živých a nestrašili.

  • Upratovanie a návšteva hrobu

Veľa ľudí navštevuje hroby svojich zosnulých blízkych, aby zapálili sviečky, položili kvety a modlili sa. 

  • Tradičné pokrmy

Podobne ako pri iných našich sviatkoch sa Dušičky spájajú s koledovaním a prípravou tradičných pokrmov. Pre Dušičky je typické tzv. dušičkové pečivo. Jedná sa o kysnuté drobné koláčiky, či rožky v tvare kostí. Prípadne sa piekli rožky z ražného cesta - tzv. kruchovky. Na niektorých dedinách sa tento zvyk dodržuje dodnes a pečivo sa nosí napríklad na omši, kde sa rozdáva okoloidúcim, susedom a známym.

  • Výroba “dušičkových” dekorácií

Najčastejším zvykom u nás je zdobenie hrobu zosnulého. Na hrob sa sadia obľúbené kvety a nechýbajú ani vence, lampáše, sviečky, svietniky a mnohé ďalšie dekorácie.

hrbitov

Čo sa robí na Dušičky? Vyrobte dekoráciu na hrob

S Dušičkami a celkovo spomienkou na zosnulých sa najviac spája dekorovanie domova, hrobu, či pietneho miesta.

  • V anglicky hovoriacich krajinách sa domácnosti zdobia vydlabanými tekvicami, lampášmi a ďalšími predmetmi odháňajúce zlých duchov. 
  • Pre Španielsko aj Mexico je typická výrazná kvetinová výzdoba a svieža dekorácia. 
  • V Japonsku nájdete krásne presvietené ulice lampiónmi všetkých možných tvarov a farieb.
  • Rovnako aj Nepál hrá všetkými farbami, zdobenými soškami a kvetmi.
  • V Českej republike a na Slovensku je zase typické ozdobiť cintoríny prírodnými dekoráciami, vencami a kvetmi.

Na ČistéDrevo.sk nájdete drevené vázy, drevené kvetináče v tvare kríža na hrob, svietniky, unikátne drevené výrobky vhodné na jesenné dekorácie, ale aj blížiacu sa vianočnú výzdobu.

Poďme si spoločne jednu takú dekoráciu na hrob vyrobiť!

Čo budeme potrebovať

  • Hlina
  • Kvety na sadenie
  • Kvetináč (v ponuke máme aj spomínaný kvetináč na hrob v tvare dreveného kríža)
  • Dekorácie podľa ľubovôle (prírodné šišky, šípky, čierne mašle, lampášiky, drevené dekorácie a výrezy z preglejky)

kriz   kriz-na-hrob

Postup

  1. Drevený kríž je už vystlaný fóliou, ktorá chráni výrobky z dreva pred vlhkosťou. Do kvetináča v tvare dreveného kríža nasypeme hlinu.
  2. Zasadíme vhodné kvety, môže sa jednať o obľúbené kvety zosnulého, prípadne volíme také rastlinné kultivary, ktoré urobia parádu aj v chladnom období. Ide napríklad o vresy, chryzantémy, hviezdnice, okrasný šalát aj echinacea.
  3. Môžeme doplniť o drevené dekorácie ako sú výrezy z preglejky, alebo iné prírodniny, napríklad šípky, kamene a šišky.
  4. Vysadené drevené kríže následne umiestnime na hrob, prípadne na iné pietne miesto.

Z výskumov medzi majiteľmi záhradníctva, dekoračných obchodov a hobby potrieb vyplýva, že pri zdobení hrobov o Dušičkách zákazníci neradi experimentujú. Predajca vencov a kvetov z Ostravy, Libor Dvořák zaznamenal v posledných rokoch trend: Rastie obľuba zdobenia hrobov umelými kvetmi a plastovými LED sviečkami. Tie síce možno vydržia dlhšie, ale pre cintoríny predstavujú väčší odpad, kontajnery sú po sviatkoch úplne plné plastov. Kvetina v kvetináči a klasické sviečky z vosku pritom vyzerajú oveľa lepšie a navyše sú to ozdoby šetrné k životnému prostrediu.”

Aj z tohto dôvodu nájdete na ČistéDrevo.sk najmä drevené výrobky preverené tradíciou a obľúbenosťou našich zákazníkov.

Jaseň: kvalita a moderný dizajn

Jaseň: kvalita a moderný dizajn

nahledovy-jasan-spalek

Jaseň je statný strom, ktorý je často pestovaný ako okrasná parková rastlina. Vyniká širokou a objemnou korunou a zároveň je neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou lesného ekosystému nielen na Slovensku, ale aj v celej oblasti mierneho pásma. Má výrazný význam v symbolike, liečiteľstve aj lekárstve.

Najviac cennou súčasťou jaseňa je jeho drevo. My sme v článku bližšie preskúmali jeho vlastnosti, vzhľad a najlepšie možnosti využitia pre drevené výrobky. Čítajte preto ďalej!

Obsah

Charakteristika jaseňa

Jaseň štíhly (jedná sa o najčastejší druh jaseňa - celkom ich existuje 48) patrí k stredne vysokým a statným stromom dorastajúcim do výšky 30-40 metrov. Dožiť sa môže aj 200 až 300 rokov, takým exemplárom je napríklad Brčálnický jaseň. Drevo jaseňa je vysoko ceneným a kvalitným materiálom. Rastie najmä v nižších oblastiach mierneho pásu našej zemegule. Darí sa mu prevažne vo vlhkej až skoro podmáčanej pôde s dostatkom vlahy i svetla. Zaujímavosťou je, že patrí k čeľadi olivovníkovitých rastlín.

jasan

Na čo sa používa jaseňové drevo

Tie najčastejšie výrobky z dreva jaseňa:

  • Kuchynské potreby 

Vďaka svojej prirodzenej tvrdosti a pevnosti je jaseň ideálny na kuchynské náčinie ako je drevená doštička, nože, stojany a ďalší riad. Kuchynská doštička z dreva jaseňa vám s prehľadom vydrží aj niekoľko generácií.

  • Drevené hračky 

Jaseň sa hodí na vysoko namáhané drevené hračky - napríklad hračky pre chlapcov ako je detský lúk. Drevený lúk a šípy do luku sú náchylné na mechanické poškodenie, z toho dôvodu sa lúk pre deti musí vyrábať z pevného, ​​ale predovšetkým pružného dreva.

  • Drevené doplnky a dekorácie

Vďaka unikátnej kresbe majú dekorácie z jaseňa výnimočné kúzlo. Dodajú interiéru hrejivú atmosféru. Z jaseňa sa vyrábajú napríklad svietniky, sošky, vázičky a nesmieme zabudnúť napríklad ani pomerne luxusný drevený doplnok - drevený masívny klát do interiéru. Ten poslúži najmä ako praktická dekorácia. Použiť ho môžete ako odkladací stolík, stojan na kvety či nočný stolík do minimalistickej spálne s rustikálnymi, či industriálnymi prvkami. Pri dekoráciách (skoro až umeleckých a rezbárskych výrobkov) je viac než žiadané staršie drevo, kde nájdeme kontrastný rozdiel medzi jadrom a bielom aj jednotlivými letokruhmi.

  • Nábytok z dreva

Jaseň je pre nábytok ako stvorený. Vyrábajú sa z neho skrine, komody, ale aj namáhané kusy nábytku ako sú napríklad schodiská, stoličky a jedálenské stoly.

  • Športové vybavenie nielen na zimu

Typicky sa z jaseňa vyrábajú napríklad drevené lyže, bežky aj sane. Rovnako náčinie do telocvične je v 90% prípadov vyrobené z pružného a odolného jaseňového dreva. Jaseň je vhodný ako na výrobu luku určenému pre amatérske použitie, tak k špeciálnemu športovému luku so šípmi pre profesionálov.

  • Módne doplnky a drevené šperky

Jaseňové drevo sa tiež veľmi často používa na výrobu drevených motýlikov a šperkov. Okrem pružnosti, odolnosti a pôvabného vzhľadu vyniká drevený motýlik, náramok, aj prívesok z dreva jaseňa nebývalou ľahkosťou.

luk-z-jasanu

Ako poznať jaseňové drevo

Jaseň je tvrdý listnatý strom, ktorý má svojbytné charakteristické vlastnosti. Pri znalostiach týchto aspektov pre vás už nebude žiadny problém jaseň rozoznať.

  • Jaseň patrí k materiálu, ktorý je všeobecne charakterizovaný ako tvrdý, húževnatý, pevný a pružný.
  • Jaseňové drevo znesie aj väčšiu záťaž. Je preto popri dube prvou voľbou pri výrobe vysoko namáhaného dreveného nábytku ako sú drevené postele, jedálenské stoly, police či schodiská.
  • Je pre neho charakteristická objemová stabilita.
  • Dobre znáša aj horšie okolité podmienky - napríklad vlhkosť, či náhle zmeny teplôt.
  • Jaseň je v našich končinách rozhodne tou najpružnejšou drevinou.
  • Drevo jaseňa má zjavné charakteristické vzory, ako sú pruhy, či dokonca „plamienky“. Tie drevu dodávajú zaujímavý a unikátny vzhľad. Zreteľné letokruhy sú pre rozpoznanie jaseňového dreva zrejme tým najvýznamnejším aspektom.
  • Výborne sa opracováva, sústruží a tiež ľahko znáša akékoľvek povrchové úpravy.
  • Jaseňové drevo vyniká výraznou drevitou vôňou s ľahko aromatickým podtónom. Obsahuje totiž prírodné éterické oleje.
  • Beľ vyniká smotanovou farbou, v ostrom kontraste s ním je naopak jaseňové jadro, ktoré je väčšinou výrazne ohraničené tmavo hnedou farbou.

jasan-detail

S akými materiálmi a farbami ladiť jaseň

Jaseň vyniká nespornými estetickými kvalitami. Pokiaľ sa teda rozhodnete pre nejaký dizajnový kúsok dreveného nábytku, tak si môžete byť istí, že sa stane dominantou celej miestnosti.

Jaseňové drevo vďaka svetlej farbe a krásnej kresbe patrí možno k farebne najuniverzálnejšej drevine. Hodí sa teda do akéhokoľvek typu interiéru - boho, vintage, scandi aj rustikálneho štýlu. Poslednou dobou sa jeho prirodzená krása využíva najmä v moderných industriálnych interiéroch (výnimočne dobre totiž ladí s bielou aj čiernou farbou).

spalek_1

Jaseňové drevo predstavuje kombináciu krásy a funkčnosti, ktorú oceníte ako v praktickom, tak aj estetickom zmysle. Jeho jedinečné vlastnosti ho robia dôležitým materiálom v oblasti drevospracujúceho priemyslu a klenotom prírody, ktorý by sme mali chrániť a zachovať pre budúce generácie.

Drevené jesenné aktivity pre deti

Drevené jesenné aktivity pre deti

nahledovy-podzimni-aktivity

Jeseň je skvelým obdobím pre aktivity s deťmi. Farebné lístie, chladnejšie počasie a krásne jesenné dekorácie poskytujú nepreberné možnosti pre zábavné a tvorivé činnosti s malými nezbedníkmi. Dáme vám niekoľko tipov na aktivity, ktoré môžete s deťmi na jeseň vyskúšať.

Obsah

Jednoduché tvorenie s deťmi

Vyrobte s deťmi autentický nástenný obraz vo farbách jesene.

Čo budeme potrebovať

Postup

  1. Na veľký papier, kartón, prípadne drevenú podložku z preglejky nakreslíme veľký strom bez lístia.
  2. Následne nafarbíme každý drevený gombík vo farebnej palete jesene. Použijeme červené, oranžové, žlté aj zelené odtiene.
  3. Vyfarbíme aj preglejkové výrezy v tvare listov.
  4. Teraz už stačí gombíky, výrezy z preglejky a prípadne ďalšie dekorácie pomocou lepidla nalepiť ako listy k nami namaľovanému stromu.
  5. Výsledok napríklad poslúži ako krásna dekorácia do detskej izby.

podzim-aktivity

Jeseň: to je púšťanie šarkanov

Leto už je za nami a do popredia sa dostáva sychravé veterné jesenné počasie. A na jeseň patrí deťmi toľko obľúbené púšťanie šarkanov.

Pomoc! Nelieta mi šarkan! Ako ho dostať do vzduchu?

Základný aspekt pre dobrý let šarkana je bez debaty priaznivý vietor. Ale pozor, pokiaľ je šarkan zostavený správne a aerodynamicky, postačí k dobrému vzletu aj veľmi slabý vietor. Zásadná je plocha, ktorá pod správnym uhlom zapríčiní dostatočný odpor voči ťahu vypúšťacej šnúry.

Kde sa vzalo tu sa vzalo púšťanie šarkanov?

Šarkan sa dokáže vo vzduchu udržať bez vlastného pohonu iba pomocou aerodynamických síl. Má sa za to, že šarkan bol úplne prvým ľudským výtvorom, ktorý sa vzniesol do vzduchu. A samozrejme nevznikol nikde inde ako v Číne pred viac ako 2 tisíc rokmi. Tam sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúry i náboženstva a svojbytné miesto tu má dodnes.

Vyrobte si doma šarkana!

Draka, ktorý vám bude lietať za každého počasia ľahko vyrobíte aj doma. Jedná sa o klasického šarkana v tvare obálky, ktorého vyrobíte pomocou dvoch špajlí, reznej nite, lepidla a baliaceho, či strihového papiera (kúpite v každej galantérii a papiernictve). Šarkana si môžete aj pomaľovať. Odporúčame použiť napríklad vodové farby, ktoré sú o niečo ľahšie, než často používané tempery, či akrylové farby.

pousteni-draku

Pozvite k jesennému aranžovaniu deti

Patríte medzi kreatívnych jedincov, ktorí sa každoročne tešia na farebnú jesennú výzdobu? K tvorivej činnosti sa nebojte prizvať aj deti. Budú totiž nadšené! S čím vám deti môžu pomôcť?

  • Výzdoba okien - napríklad pomocou fólie, svetelných dekorácií i závesných jesenných girland.
  • Jesenný kvetináč - dajte deťom voľnú ruku a nechajte ich ozdobiť jesenný kvetináč šiškami, dekoráciami, šípkami a ďalšími prírodninami, prípadne si zoberte na pomoc štýlové preglejkové výrezy. Ponúkame aj krásne jesenné motívy
  • Jesenný veniec - na výrobu jesenného venca použite veniec z prútia, drevený veniec z preglejky, či podložku z kmeňa stromu (niekedy tiež nazývaný guľatinou).
  • Lampičky a lucerny - svetelné dekorácie prinášajú do chladných jesenných dní nádych hygge atmosféry. Ozdobte balkón, terasu, či vchod do domu drevenou lucernou, tekvicou, či drevenou vázou s narezanými šípkami a jednoduchá a štýlová dekorácia je na svete! Deti vám určite pomôžu nazbierať všetko potrebné. Stačí vyraziť do lesa s košíkom za zábavou aj vzdelaním.
  • Jesenné dekorácie na jedálenský či konferenčný stôl vytvoríte pomocou tekvice, drevených podložiek, šišiek a iných prírodnín. Inšpirovať sa môžete v jednom z našich článkov, kde sme ultra jednoduchú dekoráciu na stôl vyskúšali za vás.

podzimni-dekorace   podzimni-truhlik

Obkresľovanie kôry stromov

Jeseň ponúka nádhernú paletu farieb, ktoré je možné využiť aj pri maľovaní. S deťmi sa vydajte na prechádzku do parku alebo do lesa a nechajte ich obkresľovať textúru kôry stromov na papier. Táto jednoduchá aktivita pomôže deťom vnímať detaily prírody a rozvíjať ich pozorovacie schopnosti. Navyše sa jedná o výrazne edukatívnu činnosť, ktorá sa deťom všetkých vekových kategórií bude náramne hodiť v škole aj škôlke.

podzimni-aktivity

Čo vyrobiť z jesenného lístia?

Vyrazte za jesennou zábavou pokojne na celý deň! Deti milujú prechádzky v lese plnom napadaného lístia. Nazbierajte lístie pokojne celý prútený košík. Následne je možné s listami pracovať rôznymi spôsobmi.

  1. Nezabudnime listy dôkladne vysušiť. Na ČistéDrevo.sk máme skvelú vychytávku - drevený lis na kvety. Môžeme vrelo odporučiť!
  2. Listy je možné nafarbiť a obtlačiť na papier, či drevenú preglejku.
  3. Vysušený list vložíme pod papier a jednoducho obkreslíme klasickou voskovkou. Jednoduché tvorenie zvládnu aj menšie deti.
  4. Vytlačíme fotku dieťaťa na klasický papier a z vysušených listov pomocou dreveného lisu na kvety vytvoríme krásnu "jesennú hrivu".
  5. Z vysušených listov môžeme vytvoriť zaujímavých lesných mužíkov a panáčikov. Stačiť nám na to budú vysušené listy, lepidlo a pastelky.
  6. Viac nápadov na jesenné tvorenie nájdete na Pintereste.

Tekvice na Halloween netradične

Blíži sa Halloween, a tak môžete s deťmi vytvoriť vlastné halloweenské dekorácie, ktoré si úplne zamilujú. Namiesto tradičného vyrezávania tekvíc skúsime tento rok vytvoriť tekvice z dreva. Na výrobu budeme potrebovať rez z guľatiny z dreva, akrylové farby a štetec. Dajte deťom voľnú ruku pri maľovaní tekvíc, ktoré môžu potom použiť ako strašidelnú výzdobu interiéru aj záhrady.

podzimni-dyne

Nenechajte si pokaziť náladu skracujúcimi sa dňami a chýbajúcim slnkom. Každé ročné obdobie má svoje čaro, stačí sa len naladiť na kreatívnu a jesennú hygge atmosféru.

Jabloňové drevo v umení aj remesle

Jabloňové drevo v umení aj remesle

nahledovy-naramek-jablon-drevo

Drevo jablone je cenené pre svoju krásu, trvanlivosť a schopnosť byť ľahko opracovávané. Jeho vlastnosti umožňujú vytvárať funkčné aj dekoratívne prvky s prírodným a príťažlivým vzhľadom.

Poďme si v dnešnom článku priblížiť drevo jablone a zistite, na čo ho môžeme použiť, akými vlastnosťami vyniká av závere článku nás čaká aj trochu mystiky. Čítajte ďalej!

Obsah

Od jablone po drevené výrobky

Jabloň patrí k najviac rozšíreným druhom listnatých stromov. Primárne sa pestuje kvôli plodom – jablkám. V súčasnej dobe existuje aj množstvo okrasných druhov. Je tiež radená do rodiny tzv. ružovitých, kedy kvet sa používal ako symbol mnohých rodov, alchymistov a tajných spolkov. Patrí k jedným zo 7 posvätných stromov starých Keltov a obdivujeme na nej nielen jej vyrastenú a ušľachtilú krásu, ale aj bohaté kvetenstvo. Jablone sa vyskytujú v celom miernom pásme našej zemegule a bežne sa dožívajú 60-80 rokov.

jablon

Na čo sa používa drevo jablone

  • Drevený nábytok

Drevo jablone sa používa na výrobu rôznych druhov nábytku, vrátane stolov, stoličiek, skríň, postelí a komôd. Jeho prirodzená krása a teplý odtieň dodávajú nábytku eleganciu a osobitý charakter.

  • Hudobné nástroje

Drevo jablone je tiež obľúbeným materiálom na výrobu hudobných nástrojov, najmä tých strunových, ako sú husle, violončelo a gitary. Má vynikajúce zvukové vlastnosti.

  • Dekorácie

Toto drevo je obľúbené na výrobu dekoratívnych predmetov, ako sú rámy na obrazy, sochy, lampy a rôzne ozdoby. Má unikátnu zrnitú štruktúru, ktorá pridáva do interiéru vizuálnu zaujímavosť.

  • Remeselné umenie a ručné práce

Rezbári a umelci používajú jabloňové drevo na vytváranie unikátnych umeleckých diel a remeselných výrobkov. Jeho jemná textúra a jednoduchá opracovateľnosť umožňujú tvorbu zložitých a detailných dizajnov.

  • Náradie

Jabloňové drevo sa používa na výrobu rukovätí a častí náradia. Je dostatočne pevné a odolné, aby zvládlo aj náročné použitie.

  • Drevené šperky

Vďaka atraktívnemu farebnému prevedeniu sa jabloň používa aj na výrobu jedinečných drevených šperkov.

  • Údenie

Pri údení dodáva jabloň (podobne ako napríklad hruška) jemné ovocné tóny, ktoré skvele dopĺňajú napríklad bravčové mäso.

housle

Ako a kedy sa zbierajú jablká

Jabloň sa pestuje najmä pre svoje plody a práve prebiehajúca jeseň je ideálnym obdobím na zber väčšiny odrôd. V závislosti na odrode následne zber prebieha od začiatku septembra zhruba do polovice októbra. Je dôležité počas zberu jablka nepoškodiť a zbierať ich do priedušných nádob, ako sú jutové vrecia, drevené debničky alebo obľúbení pomocníci našich babičiek - prútené koše.

Ako spoznám zrelé jabĺčko

Zber jabĺk je nutné vykonávať vo chvíli, keď sú plody dostatočne zrelé. Tu ponúkame niekoľko typických znakov na rozpoznanie zrelosti.

  • Na prvý pohľad majú jablká farbu rovnakú, aká je typická pre ich odrodu. Výchylky vo farebnosti sú ojedinelé.
  • Jablká možno ľahko oddeliť od stonky.
  • Jablká už začínajú padať samé – v tej chvíli je najvyšší čas na zber.
  • Zrelé jablká okúzlia chrumkavou, sladkou a aromatickou chuťou.

Ako uskladniť jablká

Pred zimným uskladnením jabĺk dôkladne roztrieďte a vyberte všetky kusy, ktoré sú poškodené. Pleseň aj hniloba sa do znehodnotených kúskov pustí rýchlo a dokáže zničiť aj celú prepravku. Jablká najlepšie uskladňujeme v suchej a studenej pivnici. Pokiaľ je to možné, tak skladujeme v drevenej debničke, a to v jednom rade. Drevená debna sa na uskladnenie hodí najviac, je dostatočne priedušná, jablká sa v nej "nepotia" a zároveň má drevo prirodzene antimykotické vlastnosti, ktoré váš zber dostatočne ochránia.

Čo robiť s jablkami?

Mechanicky poškodené a obité jablká ale samozrejme nevyhadzujte! Môžete ich rovno odšťaviť, zavariť, upiecť štrúdľu alebo skúsiť niečo netradičné. Čo napríklad náš recept na lahodné horúce jablko s vôňou škorice a jesene?

bedynka-s-jablky

Vlastnosti jabloňového dreva

  • Drevo jablone je ťažké, pevné, ohybné a schne pomerne pomaly. Má vysokú hustotu, čo bráni rýchlejšiemu vysychaniu.
  • Veľmi dobre sa s ním pracuje, je obľúbeným materiálom pre sústružníkov, tesárov i umeleckých rezbárov.
  • Po naparení získava výrazný červenkastý odtieň s teplým nádychom.
  • Samotný bel vyniká typickým ružovkastým odtieňom, ktorý nájdete len pri jabloňovom dreve, jadro má oproti tomu tmavo hnedú farbu.
  • Vďaka kontrastu bielu a jadra je jabloň obľúbeným materiálom umeleckých rezbárov na výrobu dekoratívnych predmetov, sôch a prírodných obrazov.
  • Pre jabloň je v niektorých prípadoch typická tzv. kučeravosť. Jabloň rastie špirálovito, krúti sa, a drevo tak - podobne ako u olivovníka - vytvára úplne unikátne obrazce. Presne také drevo je vyhľadávané umelcami.

jablon-drevo

Symbolika jablone a jej dreva

Symbolika jablone - jej plodu, stromu aj dreva je veľmi výrazná. V legendách aj bájach je jabloň, jej kvet, strom aj plody spomínané pomerne často. Už od dávnych čias symbolizuje lásku, plodnosť, aj hriech, ale tiež patrí k posvätným stromom, ktoré sú spojivom medzi nebom a zemou. Jablko je symbolom nesmrteľnosti, duše a mystických rituálov známych už od pohanských čias. Jabloň sa tešila veľkej úcte, bola súčasťou sveta ľudí pri obradoch, svadbách i pohreboch.

Jabloňové drevo bolo prirodzenou súčasťou každej domácnosti. Nábytok bol síce väčšinou vyrobený z tvrdého dreva buka, či duba, ale nejaká maličkosť z jablone kvôli poverám a mystike nikdy nechýbala. Často sa jednalo o najrôznejšie artefakty spojené s božstvom – sošky, dekorácie a veci dennej potreby (náradie, rukoväte nožov a pod.).

V závere môžeme konštatovať, že jabloňové drevo je skutočne výnimočným materiálom, ktorý spája estetiku, trvanlivosť a univerzálne použitie. Jeho teplý odtieň a jemná zrnitosť dodávajú akémukoľvek projektu krásu a prírodnú eleganciu. Pre ďalšie nápady zo sveta drevotvorby nás sledujte na sociálnych sieťach.

Jesenný aranžmán v 5 jednoduchých krokoch

Jesenný aranžmán v 5 jednoduchých krokoch

nahledovy-podzimni-dekorace

Blíži sa farebné obdobie, ktoré vďaka krásnym okrovým, prírodným a teplým odtieňom miluje väčšina populácie a presne túto hrejivosť následne túži umiestniť do svojich domovov. Pokiaľ patríte medzi kreatívne duše, naskytá sa ideálne obdobie pre vaše nápady, sny a nevyhnutnosti do každej domácnosti, ktorá chce privítať jeseň so všetkým.

Prinášame vám báječný tip na jednoduchú dekoráciu, ktorá hýri farbami, je ultra jednoduchá, nenáročná a nezruinuje vám rozpočet. Našu jesennú dekoráciu vhodnú na akýkoľvek drevený stôl si jednoducho zamilujete!

Obsah

Ako je jednoduchú a štýlovú jesennú dekoráciu

Budete mať hotovo doslova za 5 minút!

Čo budeme potrebovať

Postup

  1. Nami vybrané jesenné kvety nastriháme na zodpovedajúcu dĺžku a aranžujeme do drevenej vázy.
  2. Na drevený podnos z kmeňa stromu teraz položíme vázu s kvetmi, sviečku, prípadne drevený svietnik so sviečkou.
  3. Odporúčame sa držať trojuholníkového rozdelenia pri dekorovaní. To znamená, že dekorácie umiestnené na podložke budú tvoriť pomyselný trojuholník. Vo vede zaoberajúcej sa krásnom patrí trojuholník k jedným z najdokonalejších tvarov a v ľuďoch vyvoláva pocit bezpečia a harmónie. Vďaka tomu sa začal výraznejšie používať aj v dekorovaní napríklad drevených políc, knižníc a ďalších doplnkov.
  4. Nášmu dekorovaniu dodáme šmrnc, keď na drevenú guľatinu položíme tekvice, šišky, prípadne iné prírodné ozdoby. Opäť sa držte podobného farebného ladenia.
  5. Táto drevená dekorácia sa skvele hodí na jedálenský, prípadne konferenčný stôl.

podzimni-aranzma

TIP na kvety: Odporúčame použiť kvety s oranžovým kvetenstvom, aby sme dodržali farebnú ladnosť celej dekorácie. Na dekorovanie používame napríklad Rebríček obyčajný, Jastrabník oranžový, Hviezdnicu krovitú, prípadne Mesiačik. Môžeme zvoliť rezané kvety, ale pokojne aj sadenicu, ktorej pristane drevený kvetináč.

Pokiaľ o rezané kvety nestojíte, do drevenej (prípadne aj prútenej) vázy aplikujeme sušené kvety. Vhodný je sušený Ľan, Glyxia, či Achillea. Prípadne vyskúšajte náš trik - sušené trávy jednoducho nastriekajte oranžovým akrylovým sprejom.

Aké ďalšie jesenné dekorácie sme za vás vyskúšali

V reakci na přání našich zákazníků každoročně vyrábíme za pomocí našich dřevěných dekorací, či výřezů z překližky podzimní dekorace a výzdobu. Ta mnohým z vás slouží jako inspirace. Pozvěte k sobě domů kousek podzimní nálady plné barev.

  • Jesenný kvetináč

Do dreveného kvetináča zasaďte rýdzo jesenné kultivary, ktoré už samy o sebe nesú posolstvo jesene. Jedná sa o obľúbený vres, chryzantémy, ocúny, hviezdnice, georgíny, ale aj zakrpatené slnečnice, či sasanky.

podzimni-truhlik

  • Jesenné tekvice vyrobené z dreva

Nudí vás každý rok vyrábať klasickú dekoráciu z tekvice, alebo ju dokonca vyrezávať? Čo tak vyskúšať výrobu drevenej tekvice? My jednoduchosť DIY postupu vyskúšali za vás! A naša markeťačka Tereza hovorí: “Jeseň úplne milujem, jesenné dekorácie mi preto každý rok prebudia celý byt aj ateliér. Viete, čo ale každého zaujme na prvý pohľad? Drevené tekvice! Rozhodne ich vyskúšajte!”

dyne-dekorace-podzim

  • Drevené dekorácie vo fotorámiku

Je na vás farebnosť jesene trochu veľa? Potom pre vás máme ďalší báječný tip v tlmenejších farbách plne podporujúci minimalistický, vintage či boho štýl.

podzim-dekorace-fotoramecky

  • Záhradná dekorácia - výroba vtáčej búdky svojpomocne

Nezabúdajme ani na záhradu, ktorá zrazu ožíva úplne inými farbami. Okrem zamerania sa na vhodné jesenné rastliny odporúčame výrobu vtáčej búdky. Krásne doplní celkový kolorit záhrady a privíta vtáčích pomocníkov a bojovníkov s hmyzími škodcami.

budka

  • Sviečka v kokosovej miske

A čím si spríjemniť stále chladnejšie a temnejšie večery? Predsa štýlovou sviečkou! Závan exotiky a teplého vánku si vykúzlime pomocou misky z kokosu a starších zvyškov sviečok. Nielen, že získame krásnu dekoráciu, ale zároveň podporíme zero waste (bezodpadový) životný štýl.

svicka-hygge

Pre ďalšie nápady nás sledujte na sociálnych sieťach a navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží DIY návodmi, nápadmi na štýlové bývanie, ale aj základnými informáciami zo sveta drevotvorby a tiež praktickými vychytávkami do domácnosti.

Hrab: najtvrdšia drevina u nás

Hrab: najtvrdšia drevina u nás

nahledovy-habr-sachy

Vydajme sa dnes na jedinečnú cestu za poznaním hrabového dreva, ktoré je typické svojimi protikladnými vlastnosťami, ktoré u iných drevín nájdeme.

Hrab patrí k rozšírenému typu dreviny od Európy, cez Áziu až po Irak. Je typický svojou húževnatosťou a dokáže sa uchytiť aj v menej priaznivých podmienkach. Aj napriek svojej veľkej rozšírenosti patrí k pomerne luxusným drevinám, ktoré sa využívajú len na niektoré výrobky z dreva, a to vďaka svojim špecifickým vlastnostiam. Poďme si ich priblížiť!

Obsah:

Čo je to hrab

V našich podmienkach nájdeme jedného zástupcu - hrab obyčajný. Hrab patrí k húževnatým pomerne rýchlo rastúcim drevinám. Vyniká hustou korunou, vďaka čomu býva obľúbenou rastlinou na živé ploty, prípadne prírodné bludisko. Hrab je pomerne odolný strom, ktorý vydrží aj v nepriaznivých podmienkach na rozdiel od iných stromov. Rovnako patrí k tzv. meliosizačným drevinám, ktoré sa hojne využívajú na spevnenie svahov pred eróziou.

habr-strom

Na čo sa používa hrab

Využitie hrabového dreva je pomerne zaujímavé. Na jednej strane tu máme extrémne tvrdú drevinu, ktorá je ale zároveň málo odolná a trvanlivá. Ako sa teda využíva hrab? Drevo vás svojimi vlastnosťami určite prekvapí!

  • Pre svoju tvrdosť je veľmi dôležitým materiálom na výrobu hudobných nástrojov – obzvlášť niektoré časti hudobných nástrojov sa vyrábajú len a len z hrabu.
  • Ide o veľmi cenené palivové drevo, ktoré patrí u nás k tým najvýhrevnejším.
  • Predtým sa hrabovým drevom napodobňoval napríklad drahý eben, a to najmä pri drevenom nábytku.
  • Dodnes sa hojne používa na remeselnícke pomôcky a nástroje - vyrábajú sa z neho napríklad čapy, rukoväte, palice, skrutky aj kliny.
  • Často sa využíva na výrobu vyrezávaných drevených dekorácií do domácnosti. Ale pozor, dekorácie z hrabu nedávajte do vlhkého alebo vonkajšieho prostredia.
  • Hrabové drevo je obľúbeným materiálom na výrobu šachových figúrok. Drevené šach vášnivému šachistovi rozhodne urobia radosť. Hrabové drevo je na e-shope ČistéDrevo.sk použité iba na šachové figúrky a má to svoj dôvod! Drevený šach vyrobený z hrabového dreva zaručuje prémiovú kvalitu, ktorá vydrží aj niekoľko generácií. Jednotlivé figúrky sa pýšia precíznym ručným vyrezávaním a prevedením. Hrab dodá šachovým figúram potrebnú stabilitu a zároveň punc luxusu. Presvedčte sa sami!

sachove-figurky-habr

Aké drevo je hrab?

Drevo hrabu je šedobiele, čisté a najmä matné bez lesku. U starších hrab vyniká hnedastosťou a pruhovaným jadrom, ktoré však drevo znehodnocuje. Letokruhy sú výnimočne husté a tenké.

  • Hrabové drevo sa pýši veľmi vysokou výhrevnosťou. Aj keď jeho odolnosť voči poveternostným podmienkam a vlhku značne pokrivkáva, rovnako sa jedná o luxusnú drevinu, o ktorej mnohí hovoria, že je jej do kotla škoda.
  • Hrab je z našich drevín celkovo najtvrdší, hneď po javore sa jedná o najtvrdšiu drevinu v celej Európe. Aj z toho dôvodu sa následne využíva na výrobu špeciálnych nástrojov, ktoré tvrdosť vyžadujú.
  • Málo trvanlivé - hoci je to skoro až neuveriteľné, ale trvanlivosťou a odolnosťou hrab rozhodne neoplýva. Obzvlášť vo vlhku pomerne rýchlo trúchniví a znehodnocuje sa. Na záhradný nábytok, či do exteriéru ho rozhodne odporučiť nemôžeme.
  • Vďaka svojej značnej tvrdosti a hutnosti sa horšie štiepe a jeho opracovanie si teda zaslúži ruky odborníka.
  • Hrab veľmi zle a pomaly vysychá. Rovnako je pre vysychanie hrabu typická nerovnomernosť a nerovnosť vo vysychaní.

sachy-z-habru

Ako spoznať hrab od buka

Hrab býva veľmi často zamieňaný za buk. Stromy sú rovnako vyrastené a laikov považované za takmer totožné. Podobné sú aj vlastnosti dreva, kedy obe dreviny vynikajú pevnosťou, krehkosťou a vysokou výhrevnosťou. Drevo sa ale líši najmä farbou a následnou kresbou. Hrabové drevo je svetlejšie so šedými odtieňmi a jemnými prúžkami a kresbou na povrchu. Oproti tomu bukové drevo je trochu tmavšie s červenohnedými a červenými odtieňmi. Má tendenciu mať jednotnejšiu a menej výraznú kresbu ako hrab.

Všeobecne platí, že k hrabovému drevu sa hodia skôr studenšie odtiene a je typický pre industriálne, prípadne moderné interiéry. Dubovému drevu na druhú stranu pristanú teplé odtiene.

Na ČistéDrevo.sk ponúkame drevené výrobky z najrôznejších typov drevín vrátane hrabu. Mrknite na našu rozmanitú ponuku a v našom magazíne sa inšpirujte, aký typ dreva sa vám do domácnosti hodí.