AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Návody, Strana 10

Ako vyrezávať z a do dreva

Ako vyrezávať z a do dreva

ako-vyrezevat-z-a-do-dreva

Jeden z najpríjemnejších materiálov na svete, z ktorého je možné zároveň vyrobiť veľa výnimočne krásnych a hlavne užitočných vecí, je drevo. Práca s drevom je síce značne namáhavá, ale zároveň skvele relaxačná. Podľahnite podmanivému kúzlu vyrezávania z dreva. Návod nájdete v dnešnom článku.

Potrebné a kvalitné náradie je základ

Pokiaľ hladáte spôsoby, ako začať vyrezávať do dreva, tak sa najskôr musíte zamerať na náradie a hneď potom aj na vhodný priestor. Náčinie by malo byť dostatočne ostré a kvalitné. Pre začiatočníkov odporúčame zaobstarať si aspoň základný komplet rezbárskych dlát a dlátok, ale aj rezbársky nožík. Aj s menším množstvom pomôcok dokážete z dreva vykúzliť doslova malý zázrak. Pre jednoduché dlabanie pokojne stačia 4 základné dláta (väčšie polguľaté dláto na odstraňovanie väčších kúskov dreva, rovné dláto, malé polguľaté dláto na dokončovacie práce a tzv. kozia nôžka – hodí sa na detaily). S priestorom to často býva zložitejšie, ak ste vlastníkmi nejakej garáže alebo dielničky, tak to máte jednoduchšie, ale v samotnom byte sa rezbárska činnosť vykonáva bohužiaľ zle.

rezbarska-praca   rezbarske-nacinie   rezbarske-dlata

Čo môžete potrebovať?

  • Dláto
  • Nožík
  • Ceruzka na drevo
  • Šmirgľový papier (zrnitosť podriaďujte produktu)
  • Masívny kus dreva – odporúčame pre začiatočníkov začať s plochou doskou z mäkkého dreva, ideálna sa nám javí napríklad taká kuchynská doštička

Vhodný materiál je zásadný

Chcete na rozvinutie svojich kreatívnych zručností využiť vyrezávanie do dreva? Návod už ako tak poznáte, ale váháte nad výberom dreva? Väčšina rezbárov s obľubou odporúča drevo lipové. To je dokonale poddajné, zároveň dostatočne tvrdé. Do úvahy pripadá z listnatých drevín napríklad aj vŕba, javor alebo buk. Začiatočníci však pokojne môžu siahnuť po dostupnom smrekovom dreve, ktoré je cenovo najprijatelnejšie. Všeobecne platí, že sa lepšie pracuje s mäkšími typmi dreva.

breza   smrek   dub

Ako vyrezávať z dreva

Postup pri vyrezávaní z dreva nie je až taký zložitý, ako sa môže zdať. Najdôležitejšia je samotná príprava. Pozornosť by ste teda zo začiatku mali venovať najmä výberu dreva a vhodných pomôcok. Nepodceňujte ani samotný nápad a jeho celkovú predprípravu.

  • Na kus požadovaného dreva (napríklad klát alebo už vopred pripravený hranatý kus) odporúčame zo začiatku ceruzkou nakresliť obrysy požadovaného výrobku. Pokiaľ s vyrezávaním začínate alebo to chcete vyskúšať s deťmi, oplatí sa mať už pripravenú dosku zo suchého dreva (nezačínajte od klátika, ktorý nájdete v lese), do ktorej len vyrezávate najrôznejšie reliéfy, či akékoľvek iné obrazce. 
  • Väčším polguľatým dlátom odoberáme najväčšie kusy dreva a vytvárame tak hrubý náčrt nášho výrobku. 
  • Na dorovnávanie použijeme dláto rovné a “odsekáme” ním nerovnosti. 
  • Ak chcete vyrezať reliéf (napríklad na už hotový výrobok – lipovú doštičku, varešku alebo misku) tak si vystačíme s malým polguľatým dlátom alebo tzv. “koziou nôžkou” – tá sa hodí na tie najmenšie detaily. Vďaka nej môžeme do dreva dokonca doslova kresliť.
  • Následný výrobok by sa mal ešte opracovať a doladiť – na to vám skvele poslúži šmirgľový papier. Zrnitosť si volíte podľa požadovaného efektu. Na hrubšie brúsenie (napríklad misiek, lyžíc a korýtok) používame šmirgľový papier s nižšou zrnitosťou, Pokiaľ však vyhladzujeme reliéf alebo inú časť, ktorá si žiada jemnejšiu prácu, tak využijeme šmirgľový papier so zrnitosťou vyššou.

praca-s-drevom   praca-s-drevom   dlabanie-lyzice

Vyrezávanie z dreva motorovou pílou

Len tak pre zaujímavosť tu spomíname aj rezbárstvo určené už pre špecialistov. Majstri rezbári dokážu z obrovského kmeňa stromu vyrezať motorovou pílou nádherné sochy všetkých možných tvarov a veľkostí. Je skutočne obdivuhodné, aké krásne záležitosti pod rukami týchto umelcov vznikajú. Najčastejšie sa touto metódou opracováva naozaj veľký kus dreva. Vznikajú potom najrôznejšie masívne ozdobné lavice, kreslá či stoly a sochy väčších rozmerov.

pila   pila-rezba   vyrezavanie-pilou

Nápady na vyrezávanie z dreva

Vašej kreativite sa medze nekladú. Môžete si vytvoriť krásne dekoratívne svietniky. Na webe nájdete množstvo skvelých nápadov, ktoré určite radi využijete. Pomerne jednoduché je aj vyrezávanie priamočiarou pílou. Tou môžete vyrezať napríklad rôzne tvary (kolieska, srdiečka), na ktoré použijete metódu dlabania a nádherná dekorácia, alebo osobný darček pre vášho blízkeho je na svete. Okrem drevených dekorácií však môžete vyrezať aj praktické záležitosti ako sú napríklad misy, misky a lyžice. Keď získate potrebné skúsenosti, tak vašu domácnosť dokonale pozdvihnú napríklad drevený betlehem a nástenné hodiny. Možno sa vám to momentálne zdá nereálne, ale ako sa hovorí – s jedlom rastie chuť, takže po pár vydlabaných miskách a drobných dekoráciách začnete smelo pokukovať po niečom zložitejšom.

drevena-miska-dlabana   pracovanie-s-drevom   rezbarstvo

Vyrezávanie z preglejky

Drevenú preglejku považujeme za vhodnú alternatívu a ideálne riešenie, ak by ste radi tvorili s prírodným materiálom, ale na masívne drevo si netrúfate. Kreatívni jedinci sa na tvoreniu v tomto duchu doslova vybláznia. Pod rukami vám budú prekvitať samé skvosty. Môžete sa vrhnúť na  krásne závesné obrazy, ktoré teraz čoraz častejšie vidíte v umeleckých galériách. Rovnako dobre ale môžete vyrezať drevené rámiky, krabičky, podložky alebo napríklad vizitky. Povrchová úprava tiež nie je ťažká, na dekorácie výborne poslúži kvalitné štetce, akrylové farby, bezfarebný lak a šmirgľový papier s čo najväčšou zrnitosťou (ľahko ním prebrúsite “drevený chĺpok, ktorý po natretí môže vyliezť na povrch). 

halloween   jezko-preglejka   preglejka-na-stenu

Do preglejky sa dá rezať mnohými spôsobmi. Najlacnejším variantom sú samozrejme ručné pílky všetkých možných veľkostí. Vášnivých “vyrezávačov” však doslova nadchne elektrický variant klasickej lupienkovej pílky. Jej cena tú ručnú niekoľkokrát prevyšuje, ale preglejkové výrezy budú potom dokonale presné a hlavne vy sa nemusíte toľko namáhať. 

Vianoce sa rýchlo blížia a váš pôvodný plán bol, že svojim najbližším dáte nejaké ručne vyrobené darčeky voňajúce po dreve – možno ste ale zistili, že vám to manuálne zas až toľko nejde alebo vás to vôbec nebaví. Nemusíte hneď hádzať flintu do raže, kreativitu a nápad môžete napríklad využiť na drevené výrobky, ktoré môžete ozvláštniť gravírovaním alebo na nich použiť UV tlač. Výsledok bude zaujímavý a rovnako osobný ako ručne vyrezávaný darček. V našej ponuke máme veľkú hromadu laserovo vyrezávaných dekorácií, od vešiakov na medaily pre športovcov, cez vianočné dekorácie, až po fotorámiky na mieru.

dreveny-obraz   blok-z-dreva   krabicka-uv

Tri úžasné recepty na unikátne vianočné pečivo bez zdobenia

Tri úžasné recepty na unikátne vianočné pečivo bez zdobenia

vianocne-pecivo

Každý rok hľadáte na internete, v časopisoch a kuchárskych knihách tipy na nové a nevšedné vianočné pečivo? Nudí vás každý rok piecť rovnaké druhy? Alebo ste sa naopak niekoľkokrát spálili pri skúšaní nových receptov? Čo tak ponechať klasický a rokmi i rodinou overený recept a zmeniť len vzhľad? Božsky voňavé sušienky s nádherným vzorom oslnia nielen svojou sviatočnou chuťou, ale najmä skvelým výzorom.

Originálne vianočné pečivo hravo vytvorí embosovaný valček na cesto. Nikdy ste o ňom nepočuli? Jedná sa o valček s reliéfom, ktorý má rôzne vzory – od srdiečok, cez mačky, až po klasické vianočné a veľkonočné motívy. Stačí s ním jednoducho prejsť po už vyváľanom ceste a umelecké dielo je na svete. Rovnakým spôsobom môžete využiť aj tradičnú drevenú formu na perník a pečiatky na cesto.

Mnohé vianočné pečivo sa pod nánosom jedlých dekorácií a množstvom farebného zdobenia ztráca. To sa vášmu dielu v žiadnom prípade stať nemôže. Vaše sušienky budú dokonale krehké, plné chuti a najmä dizajnovo jednoduché. Prinášame hneď tri báječné recepty, ktoré sa budú rozplývať na jazyku a pre použitie pečiatok, formičiek či vzorovaných valčekov sú najideálnejšie.

Lahodné kávové sušienky s roztomilým vzorom

susienky-vzor   kavove-susienky   susienky-kava

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 210 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 25 g jemne mletej rozpustnej kávy (takto pripravené cesto je veľmi aromatické a kávové, v prípade potreby môžete pomer kávy znížiť)
  • žĺtok 
  • embosovaný valček
  • doska na cesto

Ako na to?

  • Hneď na začiatku dôkladne zamiešame do múky, cukor, soľ aj kávu. Kto nie je fanúšikom kávovej chuti, tak si pomer kávy zníži na polovicu.
  • Posekáme maslo vidličkou (alebo končekmi prstov) a spracujeme spoločne so zmesou múky a cukru do jemnej mrveničky. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o krehké maslové cesto, tak sa maslo nikdy nesmie zohriať! Pracujeme teda rýchlo a efektívne. 
  • Teraz k zmesi pridáme žĺtok a vytvoríme z hmoty celistvé a hladké cesto. Opäť príliš neotáľame a cesto miesime len po dobu nezbytne potrebnú pre dokonalé spojenie. 
  • Cesto dáme schladiť do chladničky, aby sa ingrediencie dokonale spojili.
  • Po vytiahnutí cesta z chladničky pracujeme rýchlo. Najprv na pomúčenej doske cesto klasickým dreveným valčekom vyvaľkáme do hladka. Minimálne na hrúbku 0,5 cm a viac. 
  • V tejto fáze už prichádza na rad embosovaný valček na cesto alebo pečiatky, ktorými vytlačíme požadovaný vzor na už rozvaľkané cesto. Úplne zásadné je v tejto fáze použitie dobre pomúčenej kuchynskej dosky. Vzor má tendenciu lepiť sa k podkladu a drevená doska vám v tomto ohľade preukáže dobrú službu. 
  • Z takto pripravenej hmoty vykrajujeme požadované tvary. Možností máme nepreberne veľa. Vyberáme však tie jednoduchšie, napríklad obyčajné koliesko, aby sa vytlačený vzor stal dominantným. 
  • Vykrojené tvary dáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Plech odložíme na pol hodiny do chladničky, aby sa vzor dostatočne zvýraznil. Nezabúdajme, že pracujeme s krehkým maslovým cestom, ktoré neustále pracuje a preto musíme postupovať čo najrýchlejšie. 
  • Predhrejeme teplovzdušnú rúru na 180-190°C.
  • Až do dobre rozpálenej rúry vkladáme plech so sušienkami. Pečieme cca 6 minút. Platí tu pravidlo, že ak sušienky zospodu ľahko zružovejú, tak by sme ich už mali vyťahovať z rúry, upečú sa totiž ešte pri manipulácii s plechom, tak pozor na to – rovnakým spôsobom sa môžu aj pripáliť. 
  • Takéto vianočné pečivo môžete kľudne upiecť aj niekoľko týždňov dopredu alebo ho nechať na poslednú chvíľu. Výborné bude za každej situácie (mäknúť nemusí).

valcek-so-vzorom   dreveny-valcek   vykrajovatka-na-cesto

Vianočné perníčky v novom kabátiku

Perníčky k Vianociam neodmysliteľne patria, ale ich zdobenie je neúnosné zdĺhavé a časovo náročné. Perníčky ale nemusíte zdobiť iba bielkovou polevou, spomeňme si napríklad na hit minulého roka: perníčky s dreveným dekorom. Inšpirujete sa tradíciou našich prababičiek a využite zaujímavý spôsob vytlačovaných perníkov na drevenú formu. Výsledkom budete očarení a hlavne – zbavíte sa pracného zdobenia.

susienky-s-kavou

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g celozrnnej ražnej múky v biokvalite 
  • 40 g masla
  • 70 g trstinového cukru
  • ½ kypriaceho prášku do perníka
  • 85 g medu
  • žĺtok
  • 1 lyžičku kakaa
  • ¼ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky korenia do perníka
  • soľ
  • drevená forma na perník
  • drevená doska

doska-a-valcek

Postup

  • Zmiešame múku s cukrom, soľou, kypriacim práškom a korením.
  • Do základu primiešame nakrájané alebo nastrúhané maslo izbovej teploty, tekutý med a žĺtok (vajcia taktiež nevytiahneme z chladničky tesne pred primiešaním, ale necháme ich na linke chvíľku ohriať)
  • Svižne cesto špičkami prstov miešame, kým nevytvoríme hladké a celistvé cesto. 
  • Cesto sa môže ľahko lámať, pokiaľ by sa vám napriek tomu zdálo, že je príliš suché (ražné a celozrnné múky sa znateľne líšia v savosti), tak do hmoty pridajte trošku zvyšného bielka alebo maslo, niekto pridáva aj lyžičku vody. 
  • Cesto necháme najlepšie cez noc v chladničke odpočinúť.
  • Na druhý deň cesto prstami vtláčame do perníkových foriem, starostlivo pritlačíme najmä na okrajoch, aby bol výsledok čo najdokonalejší. 
  • Tento spôsob je možno ešte jednoduchší ako použitie dreveného valčeka a následné vykrajovanie. Perníkové cesto má samo o sebe tendenciu k vyššej lámavosti, takže je s ním obecne viac práce. Formičky vám v mnohom prácu ušetria. 
  • Hotové pečivo ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme 8 minút pri 170 °C.
  • Perníčky pred vložením do rúry (ani po ich vytiahnutí) ničím nepotierame. 
  • Vychladnuté pečivo nezabudneme uložiť do dobre uzatvárateľnej nádoby s vekom.

Krehké vianočné citronové keksíky

Tiež milujete omamnú arómu vanilky a sviežu chuť citrónu? V tom prípade musíte vyskúšať tieto dokonalé citronóvé keksíky s hriešnou vôňou vanilky.

zazvorove-susienky

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 190 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • vanilka (zo struku vybraté semienka)
  • citrónová kôra z dvoch citrónov 
  • šťava z jednoho citronu 
  • soľ
  • zázvor
  • valček so vzorom alebo drevené pečiatky
  • kuchynská doska

valcek   susienky-so-vzorom   korenene-susienky

Postup:

  • Podobne ako u predchádzajúcich maslových receptov je najdôležitejšia naša rýchlosť.
  • Zo začiatku si teda zmiešame všetky suché suroviny (múka, oba cukry, vanilka, soľ a zázvor).
  • Následne pridáme šťavu aj kôru z citróna.
  • Pridáme malé kúsky masla (najlepšie nastrúhané alebo nakrájané).
  • V tejto fáze sa čo najrýchlejšie snažíme spojiť maslo so suchou časťou, aby sa vytvorilo dokonale hladké cesto.
  • Hmotu uložíme do chladničky (najlepšie na noc), aby sa ingrediencie dokonale prepojili. 
  • Po odležaní si dôkladne pomúčime dosku a vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 0,5 cm. 
  • V tejto fáze použijeme pečiatky alebo valček na cesto so vzorom. Každému vyhovuje niečo iné. Pečiatky rovnou do cesta vykrajujú. Embosovaný valček iba vyrazí vzor, vykrajovať už musíte zvlášť. Výhodou je, že si môžete vybrať aj ný než guľatý tvar a tiež je práca s valčekom o niečo rýchlejšia. 
  • Hotové pečivo poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dávame do chladu, aby sme zvýraznili požadovaný vzor. 
  • Rúru rozpálime na 180-190°C.
  • Do rozpálenej rúry vkladáme plech a pečieme približne 6-7 minút. 
  • Dobre strážime, ak zospodu už pečivo zružovie, tak ho vyťahujeme (takto jemné pečivo sa ľahko dopečie, ale aj spáli ešte na plechu).
  • Hotové a vychladnuté pečivo ukladáme do dózy s vekom.

Možno vám naše triky na (ne)zdobenie vianočného pečiva ušetria trochu času a vy si tak užijete magickú atmosféru prichádzajúcich Vianoc. Vsaďte spoločne s nami na tradičné pečenie bez zbytečností a dodajte Vianociam trochu korenistého šarmu. 

A aký je váš obľúbený recept na vianočné pečivo?

vianoce-servirovanie   vianoce

Korenené a božsky voňavé jesenné sušienky so vzorom

Korenené a božsky voňavé jesenné sušienky so vzorom

susienky

Milujete vôňu hrejivého korenia v kombinácii s daždivými jesennými dňami? Máte veľa osvedčených receptov, ale radi by ste na stôl podali niečo nevšedné, čo má šťavu? My hlasujeme pre využitie sezónnych potravín. Na stole milujeme jablkovú štrúdľu, tekvicovú polievku aj nebesky dobrý, celú noc ťahaný, horúci vývar. Jeseň chutí škoricovo, vonia po vanilke a hreje ako zázvor. Presne ako báječné maslové sušienky, ktoré si musíte skúsiť upiecť aj vy!

Ak ste si kúpili embosovaný valček, tak ho určite chcete čo najskôr vyskúšať. Nie je to nič zložité a do pečenia sa kľudne môžu zapojiť aj deti. Valček na cesto vytvorí síce krásny vzor, ale nie je vhodný na úplne každý typ cesta. Hodí sa najmä na krehké maslové cesto. Rozhodne ho preto využijete na väčšinu vianočných receptov. A viete čo je najlepšie? Už sa nebudete musieť starať o náročné zdobenie. Na čo ho naopak nevyužijete sú všetky cesta, ktoré kysnú a inak pracujú, takže na piškótové a kysnuté cesto v kombinácii so vzorovaným valčekom zabudnite. Recept, ktorý práve čítate, je ale práve pre valček so vzorom alebo razítka na cesto ako stvorený.

susienky-so-vzorom   doza-susienky

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 210 g masla (chvílku odpočinuté pri izbovej teplote)
  • 100 g práškového cukru
  • žĺtok
  • štipka soli
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • citrónová kôra
  • semienka vanilkového struku
  • valček na cesto so vzorom

korenene-susienky

Ako na to?

  • Hneď na začiatku dôkladne zamiešame do múky všetko uvedené korenie. Teda zázvor, škoricu, vanilku, a pridáme aj citrónovú kôru a soľ.
  • Rozsekame maslo a vidličkou (alebo špičkami prstov) spracujeme spoločne s múkou a cukrom do jemnej mrveničky. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o jemné cesto, tak sa maslo nikdy nesmie zahriať! Opatrná práca hneď v prvom bode je zásadná. 
  • Teraz k zmesi pridáme žĺtok a vytvoríme z hmoty celistvé a hladké cesto. Opäť príliš neotáľajte a cesto miešajte len po dobu nevyhnutne potrebnú pre dokonalé spojenie. 
  • Cesto dáme schladiť do chladničky. Len tak dôjde k dokonalému spojeniu ingrediencií. 
  • Po vytiahnutí cesta z chladničky pracujeme rýchlo. Najprv na pomúčenej doske cesto klasickým dreveným valčekom vyvaľkáme do hladka. Minimálne na hrúbku 0,5 cm a viac.
  • V tejto fáze už prichádza na rad embosovaný valček na cesto. Tým vytlačíme požadovaný vzor na už rozvaľkané cesto. Nebojme sa viac pritlačiť. 
  • Z takto prichystanej hmoty vykrajujeme požadované tvary. Možností máme naozaj veľa. Vzor obzvlášť vynikne na jednoduchých tvaroch ako je napríklad koliesko alebo srdiečko. 
  • Vykrojené tvary dávame na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Plech dáme ešte minimálne na pol hodiny do chladničky, aby sa vzor zvýraznil. Nezabúdajme, že pracujeme s krehkým maslovým cestom, ktoré neustále pracuje. Opäť bude dôležitá naša rýchlosť. 
  • Predohrejeme teplovzdušnú rúru na 180-190 °C.
  • Až do dobre rozpálenej rúry vkladáme plech so sušienkami. Pečieme cca 6 minút. Platí tu pravidlo, že ak sušienky zospodu začnú ružovieť, tak by sme ich už mali vyťahovať z rúry, dopečú sa totiž ešte pri manipulácii s plechom, tak pozor na to – rovnakým spôsobom sa môžu aj pripáliť.
  • Hrozí riziko popálenia! Sušienky sú tak dobré, že ich rodina nenechá ani poriadne vychladnúť.

zazvor-susienky   doza-se-susenkami

Chmurné dni majú občas nádych depresie. Na druhú stranu jeseň dokáže očariť magickou atmosférou, ktorá s každým súmrakom vypláva na povrch. Kedy inokedy máte čas tráviť večery spoločne s deťmi napríklad u spoločenskej hry alebo si čítať napínavú knihu schúlení pod hrejivou dekou. Zapálte si sviečku, vytiahnite stolné hry a k tomu si dajte výborné sušienky nádherne voňajúce po škorici, ktoré vás zahrejú na tele aj na duši.

A ako trávite jesenné večery vy?

Maľovanie na drevo

Maľovanie na drevo

malovanie-na-drevo

Drevo je už od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou každodenného života bežného človeka. Okrem praktických vlastností oceňujeme aj jeho prirodzenú krásu. Vedeli ste však, že na drevo sa dá krásne maľovať a je podkladom pre veľké množstvo umeleckých diel? Dnes sa maľovanie na drevo opäť dostáva do módy a vy si doma môžete vytvoriť doslovne kreatívne poklady alebo dať drevenému nábytku a doplnkom všetkými farbami hrajúci kabát.

diy-kostky   drevo-malovanie   kostky-drevene

Za fotky ďakujeme našej zákazníčke.

Čo si môžete doma vylepšiť?

Maľovanie na drevo prináša nespočet možností, ako naplno prejaviť kreatívneho ducha. Stačí akýkoľvek drevený výrobok a pod rukami vám budú kvitnúť umelecké skvosty. Drevenej doštičke pristanú napríklad folklórne či kvetinové motívy. Jedinečným darčekom sa môže stať vlastnoručne pokreslená debnička, krabička alebo šperkovnica. Nebaví vás papier a chcete svojmu obrazu dať nový rozmer? Vyskúšajte maľovanie na drevenú podložku s kmeňa stromu. Nevšednosť použitého materiálu váš výtvor len podčiarkne. Ak hľadáte výnimočný darček za pár korún, tak oceníte nápad s maľovanou vareškou. Chlebník sa tradične spája s miestom na kuchynskej linke – aj z neho môžete pomocou kresby vytvoriť dekoratívny a pritom dokonale funkčný artefakt. Populárna je aj renovácia starého nábytku (či už formou recyklácie alebo upcyklacie). Na detský nábytok môžete aplikovať rozprávkové alebo iné obľúbené motívy.

chlebnik-malovany   malovanie-na-dreva

Technika maľovania na drevo

Drevo je pre maľovanie vynikajúcim materiálom a dá sa s ním rozlične pracovať.

  1. Najskôr je nutné si podklad riadne ošetriť - nevyhnete sa práci s brúsnym papierom (pre dokonalý efekt odporúčame zrnitosť okolo 1000).
  2. Následne by ste drevo mali pokryť podkladovou bázou (lepšie vyniknú farby). Odporúčame dať až tri nátery, ktoré následne prebrúsite (zvoľte opäť brusný papier, ale s väčšou zrnitosťou – 1500 a vyššie).
  3. Posledným krokom je zafixovanie bezfarebným lakom.

malovana-krabicka

Techník, ktorými môžete maľovať na drevo, je obrovské množstvo, my sme pre vás vybrali tie najzákladnejšie.

  • Skvele sa hodí napríklad patinovanie alebo žíhovanie – schovajú sa tak prípadné nedostatky a nie uplne perfektná zručnosť maliara. Začiatočníkom túto techniku vrelo odporúčame. Je to ľahké: rozotierať podkladovú farbu do stratena (najlepšie pomocou hubky), čím sa  vytvorí ojedinelý povrch.
  • Maľovanie štetcom si žiada viac zručnosti, výsledok však býva znamenitý.
  • Technika tzv. tupovania je veľmi jednoduchá. Pomocou hubky ľahko vklepávajte farbu na drevený podklad. U tohto spôsobu sa bežne používajú šablóny, ktoré vám prácu uľahčia. Tupovanie kombinujte s patinou – výsledok bude nádherný.
  • Pre náročnejších a hravých jedincov odporúčame scrapbooking. Pomocou pečiatok, maľovania a šablón sa vytvorí zábavná koláž, ktorá hrá všetkými farbami a originalitou. 
  • Krakelovaním pre zmenu vytvoríte starobylý efekt, ktorý môžete kombinovať s decoupage technikou (populárny servítkový spôsob dekorovania dreva a drevených výrobkov). Hotový produkt bude vyzerať skvelo! Starobylého vzhľadu spoľahlivo dosiahnete, ak na dve vrstvy farby nanesiete špeciálny krakelovací lak. V tomto prípade platí, že čím viac laku, tým viac trhlín.

 malovana-stolicka   malovana-drevena-stolicka

Aké farby použiť?

Pre drevený podklad využijete najmä kryciu maľbu mokrými materiálmi. Akvarelové farby (napríklad vodové) k nim síce patria, bohužiaľ ale kryjú veľmi zle a najlepšie je s nimi maľovať iba na papier. Následný výsledok vždy prelakujeme bezfarebným lakom.

  • Akrylové farby – pre maľbu na drevo sú zrejme najvhodnejšie, kúpiť ich môžete v papiernictve, hobby marketoch, supermarketoch alebo v obchodoch s detským tovarom. 
  • Kvaš – jedná sa o taliansku vodomalbu, do ktorej sa pridá krycia beloba alebo koloidná látka (má lepiace schopnosti a najčastejšie sa jedná o arabskú gumu) a vytvorí sa tak farba hutnejšia ako bežná akvarelová, ale nie tak hutná ako akrylová. Výhodou je tiež to, že sa kvaš výborne mieša (kľudne aj na samotnom podklade), ľahko prekrýva a jednoducho rozmýva. Odporúčame toto pre začiatočníkov, ktorí nenáročné opravy isto ocenia. 
  • Temperové farby – prekvapivo na drevo pasujú aj temperové farby, pre jednoduché tvorenie s detmi sa ich kryciu schopnosť nebojte využiť. 
  • Olejové farby – drevu olejové farby výnimočne pristanú (väčšina olejomalieb z predchádzajúcich storočí je v skutočnosti namaľovaná na dreve) a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Majú výrazné odtiene, sú tiež veľmi trvácne. Nevýhodou je, že dlho zasychajú.

biela-komoda   malba   farba-na-drevo

Dostupné malovanie na preglejku

Chcete si vyskúšať maľovanie na drevený podklad? Alebo ste na internete zahliadli nádhernú inšpiráciu pre nezvyčajné obrazy tak ako my? Maľovanie na preglejku je jednoduché a zvládne ho úplne každý. Pokiaľ chcete k svojmu kreatívnemu tvoreniu pustiť deti, tak v tomto prípade smelo do toho. Drobci môžu vyfarbovať napríklad zvieratká alebo aj iné tvary z preglejky, vy sa kľudne môžete vrhnúť na zložitejšie obrazy.

halloween   malovanie-na-preglejku   preglejka-halloween

Malba a kresba na drevo: historické okienko

Doskové maliarstvo je významnou kapitolou v histórii umenia nielen stredoeurópskych krajín. Než bolo vytlačené (cca 16.storočí) plátnom, tak sa na dreve odohrávali tie najvznešenejšie umelecké počiny. Možno vás prekvapí koľko významných diel má v skutočnosti drevený podklad. Maľba na drevenú dosku sa bežne používala ako alternatíva k nástennej maľbe alebo k maľovaniu na pergamen. Ľudové maliarstvo zostalo tejto technike verné až do 20. storočia. Okrem klasického maľovania štetcom na drevený podklad sa bežne využíva napríklad enkaustika – teda maľovanie olejovými farbami, do ktorých sa pridal včelí vosk. Tá bola používaná aj pre tzv. Ikony (maľby na drevo populárne v 6. storočí). Olejomaľba v 15. storočí taktiež dáva vyniknúť drevu, ktoré bolo pre tento štýl kreslenia ľahko dostupným a ideálnym materiálom.

Čo keď…

Chcete mať doma krásnu ozdobenú stoličku? Túžite dať niekomu z rodiny naozaj originálny darček vo forme nevšednej krabičky alebo truhlice na nevyhnutnosti, ale na samotnú kresbu si netrúfate? V tomto prípade pre vás máme správne riešenie – gravírovanie alebo farebnú UV tlač. Oboje vyzerá na dreve naozaj čarovne. Deti ocenia aj vtáčiu búdku alebo domček pre hmyz k dozdobeniu. Tieto kreatívne drevené výrobky považujeme navyše za skvelý darček.

drevene-bloky   podtacky-uv-tlac   uv-tlac

Výroba z dreva – rôzne techniky obrábania dreva

Výroba z dreva – rôzne techniky obrábania dreva

praca-s-drevom

Práca s drevom je krásna a voňavá činnosť, ktorá ale vyžaduje vytrvalosť a tiež základné znalosti drevárskych techník. V tomto článku nájdete pracovné postupy, ktoré sa používali a používajú k obrábaniu dreva dodnes a možno tu nájdete aj inšpiráciu, čo z dreva krásneho vyrobiť.

Drevárske techniky

Sústrediť sa budeme najmä na ručné práce, ktorých výsledkom sú drobné drevené výrobky. V článku nájdete zoznam a krátky popis tých najzákladnejšich techník. Čo ale nenájdete sú presné postupy k výrobe samotných produktov. Článok slúži ako prehľad najrôznejšieho tvorenia z dreva. Ak máte pripravenú dielňu, nabrúsené nástroje a suché drevo, môžeme smelo začať. Nižšie nájdete pár rád, akým spôsobom s drevom pracovať.

Štiepanie

K veľmi starej, ale dodnes používanej technike patrí štiepanie. Pomocou štiepania vznikali napríklad dôležité šindle. V mnohých prípadoch a v rukách zručného majstra ide o pracovnú činnosť lacnejšiu a jednoduchšiu než pozdĺžne rezanie pílou. Aj dnes existujú ľudia, ktorí si radi priplatia za starú dobrú tesársku prácu, pretože ručne štiepaný šindeľ sa nedá ničím dokonale nahradiť.

sekera   sindel-strecha

Náročnosť

Tradičné štiepanie dreva patrí ozajstným majstrom. Ručne štiepaný šindeľ si žiada skúsenosti, ale aj pevnú ruku. Pokiaľ si túto techniku osvojíte, budú vám pod rukami kvitnúť doslova skvosty.

Čo si štiepaním vyrobíte

V tomto prípade sa jedná najmä o štepy, dosky, trámy na stropy a mnohé ďalšie (napríklad už spomínaná strešná krytina). Takto opracované kusy dreva sa potom môžu použiť okrem šindľov napríklad na stavbu senníkov, najrôznejších prístavkou, ale aj pergol a domčekov pre deti.

Aké drevo použiť

Výber dreva je v tomto prípade úplne zásadný. Drevo by sa malo dať dobre štiepať, ale svoju pozornosť si zaslúži aj hustota letokruhov alebo dĺžka vlákien. Najpoužívanejším druhom dreva je v našich podmienkach smrek. Ten je z hľadiska pomeru ceny a kvality vhodným kandidátom. Do úvahy prichádza aj smrekovec. Strešná krytina pristane aj dubovému a akáciovému drevu. Bohužiaľ sa ale z hľadiska ceny javí táto možnosť takmer nedostupne. Smrekové drevo však dosky zo spomínaných listnatých stromov predbehne svojou trvanlivosťou mnohonásobne.

kmen-kresba   strom   les

Tesanie a dlabanie

Tesárske a rezbárske dláta sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého domáceho aj drevárskeho majstra. Veľké uberacie dláta sú viac menej rovné, či mierne zaoblené a slúžia k prvotnému dlabaniu napríklad z polovice kmeňa alebo iného väčšieho kusu dreva. Stolárske dláto používame na ďalšie rytie a prehlbovanie. Na obe spomenuté dláta sa pritĺka dreveným tĺkom alebo paličkou. Oproti tomu rezbárske dláto sa chváli menším výzorom a využíva sa najmä pre drobné vydlabávanie – napríklad pre už spomínané dekorácie alebo hračky. Dlabaním rozumieme oddeľovanie a vyberanie hrubých triesok, keď zhotovujeme pozdĺžny/guľatý otvor – tzv. dlab. Po hrubom opracovaní dlátom sa výrobok veľmi opatrne suší (nie na slnku, naopak musíte výrobok pred slnečným žiarením chrániť) a až po vysušení možno požadovanú vec dokončiť.

nastroje-na-pracu-s-drevom

Náročnosť

Tesanie a dlabanie môže vyskúšať ktokoľvek. Dokonca si trúfneme povedať, že je táto technika vhodná pre deti, ktoré sa naučia základné postupy a techniky práce s drevom a môžete spoločne stráviť veľmi cenný čas.

Čo si dlabaním vyrobíte

Touto hojne používanou technikou si môžete vyrobiť množstvo drobností do domácnosti (misky, misy, lyžice), drevené korýtko, vaničku, ale tiež krásne dekorácie na záhradu – totemy, kvetináče alebo vedierka.

Aké drevo použiť

Na dlabanie všeobecne sa hodí skôr mäkšie drevo. Do úvahy prichádza z ihličnatých napríklad smrek a borovica, z listnatých využijete podmanivých vlastností lipy, vŕby a topoľa.

vrba   dlabana-miska   dlabanie-misky

Hobľovanie

Dokonale hladký, na dotyk jemný a často aj krásne kreslený povrch je jednou z najcennejších vlastností dreva. Vďaka hobľovaniu veľmi ľahko dosiahnete takého výsledku. Okrem ručných hoblíkov sa dnes na trhu samozrejme objavujú aj tie elektrické, ale aj stolové hobľovačky. Rozhodne nič ale nenahradí ručný hoblík, ktorý je žiaduci napríklad pri práci s nábytkom. Zanecháva na povrchu nezmazateľnú charakteristickú stopu, ktorú nenahradí žiadny iný stroj. Pomocou zvoleného hobľovacieho nástroja sa z dreva odoberá trieska o rôznych hrúbkach. Vďaka tomu sa povrch dreva len zvýrazní a nepotrhá, ako by tomu bolo napríklad u brúsenia.

drevene-letadlo

Náročnosť

Pri hobľovaní s elektrickým hoblíkom musíte dbať na zvýšenú opatrnosť. Ak si však vyberiete tradičný ručný hoblík, tak drevo na pergolu vám môže pomôcť doladiť k vášmu obrazu aj niekto menej zručný, napríklad malý začínajúci stolár.

Čo si môžete vyrobiť

Konkrétny výrobok samotným hoblíkom zrejme nevyrobíte, ale pri mnohých drevárskych činnostiach sa bez neho nezaobídete. Používa sa na zarovnanie a vyhladzovanie povrchu dreva. Výsledkom je nádherný, jemný a čisto opracovaný kus dreva. Ak sa chystáte na renováciu niektorých kusov nábytku alebo dokonca na ich samotnú výrobu, ručný hoblík vám preukáže veľkú službu. Okrem povrchovej úpravy vie aj nádherne zrezať hrany, či dostať zo starej lavičky starý náter a dať jej tak úplne nový rozmer.

Aké drevo použiť

Všeobecne sa na hobľovanie hodí drevo tvrdé, kde vynikne jeho následná jemnosť pri dotyku. Ak chcete ručný hoblík zveriť do ruky malému chlapcovi, potom využite mäkkosti smreku alebo vŕby, aby dieťa hoblík vôbec utiahlo.

hoblovanie   hoblik   praca-drevo

Rezanie

Píla je už od čias gotiky základným nástrojom určeným pre prácu s drevom. Strevádza obrobok už od jeho úplného začiatku – vyrúbania stromu. Následne sa používa pri výrobe fošní, dosiek a najrôznejších hranolov. Na trhu dnes existuje nepreberné množstvo píl, ktoré možno využiť pre najrôznejšie účely. Okružná, pásová, formátovacia, či kmitavá píla nájde svoje uplatnenie vo veľkej domácej dielni alebo garáži. Zaľúbenie však nájdete aj v ručných a priamočiarych pílach, ktoré sa vám budú hodiť pri drobnom rezaní.

Náročnosť

Práca s pílou si žiada veľké skúsenosti a je pomerne nebezpečná. Ak by ste chceli zapojiť deti do nenáročného rezania jednoduchých tvarov alebo ozdobných liniek, tak doporučujeme ručnú rámovú pílu alebo priamočiaru pílu.

Čo si môžete vyrobiť

Určite ste počuli o majstroch, ktorí vedia motorovou pílou vyrezať krásnu sochu, ale aj lavičku z kmeňa stromu. Ak si na to (logicky) netrúfate, môžete pomocou ručnej alebo priamočiarej píly vyrezať drobné tvary, srdiečka, ktoré sa budú krásne vynímať napríklad v kvetináči. Vytvoriť si môžete aj krásne ornamenty.

Aké drevo použiť

Píla si bez debát dokáže poradiť s akýmkoľvek druhom dreva. Vyberajte skôr podľa toho, čo si chcete z dreva vyrobiť. Na ozdobné výrezy a drobnosti bude stačiť smrekové drevo. Pokiaľ ale premýšľate nad záhradnou lavicou z dosiek, tak tomu musíte prispôsobiť aj výber dreva. Napríklad brezové drevo zle odoláva okolitým vplyvom, hubám a obzvlášť hnilobe. Pre exteriér sa teda vôbec nehodí.

pila-rezanie   drevene-srdce

Rezanie nožom a dlátami

Pre najrôznejšie drobné rezbárske aktivity, ktoré využijete pre prácu na krásnych ručných drevených výrobkoch, sa skvele hodia sady rezbárskych nožov a dlát. Rezbárske nožíky sú krátke a majú rôzne tvarované čepele.

Náročnosť

S touto technikou si pokojne môžete pohrať. Skvele tým zabavíte aj menšie deti, ktorým bude stačiť drobnejšie a lacnejšie dláto. Väčším deťom môžete ukázať rezanie s rezbárskym krátkým nožom so zahnutou čepeľou. Nezabudnite ale na ochranu rúk (najmä palca).

Čo si môžete vyrobiť

U tejto techniky môžete naplno popustiť uzdu svojej fantázii. Chýba vám do kúpeľne mydelnička? Pomocou dláta si ju hravo vytvoríte sami. Začať s drobnou rezbárskou prácou môžete napríklad výrobou jednoduchých varešiek. Zručnosť možno získať aj drobným vyrezávaním reliéfov. Okrasná plastika na lipovej doštičke môže byť aj skvelým darčekom pre vašich najbližších. Vyššou školou sú potom vyrezávané sošky, hračky alebo bábky.

Aké drevo použiť

Možno už sa budeme opakovať, ale pre rezbárske práce sa najviac hodí mäkké a poddajné drevo. Lipa, jelša, smrek a vŕba sú ideálna voľba. Opäť ale záleží na konečnom výsledku. Ak napríklad budete chcieť vyrezať/vydlabať mydelničku, mali by ste použiť tvrdšie drevo, ktoré sa pýši vyššou trvanlivosťou. Ak potrebujete niečo, čo dlho vydrží, tak siahnite po bukovom, dubovom alebo orechovom dreve (to má navyše aj krásnu prirodzenú kresbu). Najmenších drobcov poteší treba hrubšia kôra z topoľa, ktorá sa im bude lepšie obrábať. Hotový obrobok sa po navoskovaní môže pochváliť pekným jemným povrchom.

drevo-klaty   dlato   drevena-sova

Sústruženie dreva

Máte doma sústruh? Tak potom viete, že je pre výrobu drevených produktov nenahraditeľný, a tiež že charakteristické roztáčanie dreva nemá ďaleko k príjemnej závislosti. Doslova vám tak pod rukami vznikajú drevené nádoby, misky alebo dekoratívne predmety. Klasické sústruženie spočíva v postupnom odkrajovaní z dreva alebo sa do obrobku reže počas jeho otáčavého pohybu (podobne ako je tomu napríklad u hrnčiarskeho kruhu). Výsledok je potom dokonalý, hladký a súmerný. Sústružiť môžete medzi hrotmi, ale aj na voľno. Opäť to závisí na výslednom produkte. Pri sústružení využijete aj celú škálu ďalších remeselníckych špeciálnych nožov.

Náročnosť

Sústruh je súčasťou ťažkej techniky a jeho obsluha je náročnejšia. Neodporúčame diaľkové učenie a teoretické vedomosti. V tomto prípade navštívte skúseného špecialistu a vyskúšajte si obrábanie v praxi.

Čo sa dá vyrobiť

Sústruh vám dokáže vyrobiť takmer čokoľvek. Vytočíte si krýgeľ, solničku, tanier, misku, koreničku, vázu alebo svietnik, ale tiež praktickejšie veci ako napríklad rukoväť k pilníku či skrutkovači. Pomocou ďalšieho rezbárskeho náradia môžete priamo do obrobku vyznačiť požadovaný reliéf a máte hotovo.

Aké drevo použiť

Zrejme najobľúbenejším druhom dreva všetkých sústružníkov je breza. Pri sušení na vzduchu nepraská, takže sa na sústruženie hodí dokonale. Ďalším vhodným drevom je orech, čerešňa a slivka. Všetky spomínané druhy dokážu obrobku vtisnúť osobitný nádych a nádherne vykreslený dekor dreva.

drevo   soustruzenie   drevene-misky

Vŕtanie

Vŕtanie využijeme vo chvíli, kedy potrebujeme do obrobku zhotoviť valcovité otvory kruhového výrezu. Vhodný vrták dokáže vyvŕtať najrôznejšie otvory, vyrezávať drážky alebo ozdobiť okraje. Vrták využíváme vo chvíli, keď potrebujeme odstrániť chybné hrče, alebo vyvŕtať rôzne otvory napríklad pre kolky a kovania. Veľakrát môžeme pomocou vrtáku predvŕtať otvory pre skrutky. Ručne sa nebožiecom dnes vŕtajú už iba malé dierky určené napríklad pre umelecké kovanie.

Pre koho je to vhodné

Vŕtanie pomocou elektrických vrtákov, či pomocou sústruhu a frézy, rozhodne nie je činnosť vhodná pre deti. Aj skúsený remeselník si v tomto ohľade musí dávať pozor na ruky a nepridržiavať malé veci rukou – nikdy! Aj dnes však môžete kúpiť funkčnú ručnú vŕtačku a vrtáky, ktoré deťom pod dohľadom dospelej osoby môžete zveriť. Deti budu nadšené.

Čo si môžete vyrobiť

S deťmi môžete vyskúšať veľmi funkčné výrobky do domácnosti. Napríklad jednoduchý stojan na vianočný stromček alebo stoličku – štokrle, či dokonca drevený vláčik na hranie.

Aké drevo použiť

V tomto prípade sa fantázii medze nekladú a môžete využiť akékoľvek drevo. Len nezabudnite použiť správny vrták.

vyrezavanie-strojom   drevena-stolicka

Dyhovanie

Za dyhovanie sa považuje spájanie tenkých listov dreva na vhodný základ. Dyhu získame najčastejšie krájaním alebo lúpaním z dobre napareného kmeňa. Najpočetnejším produktom lúpanej dyhy je dnes preglejka. Rezaná dyha nie je tak častá, ale o to viac je kvalitnejšia a samozrejme aj drahšia. Dyhovať väčšie plochy v domácom prostredí je takmer nemožné, pretože by sme k tomu potrebovali rozmerné lisovacie zariadenie. Ak sa ale rozhodnete zveľadiť doma menšie plochy alebo nábytok z menej kvalitného dreva, tak to hravo zvládnete tzv. intarziou (zdobenie menej hodnotného dreva práve dyhami). Stačí k tomu dyha, ktorú si v hobbymarkete vyberiete podľa požadovanej textúry, a potom ju k podkladu jednoducho prilepíte (viz. lepenie dreva nižšie.)

preglejka-dyha   prace-s-drevom

Náročnosť

Intarzia vyžaduje značnú trpezlivosť a pečlivosť. Deti vám v tomto prípade zrejme príliš pomáhat nebudú, ale svedomitý majster to zvládne ľavou zadnou. 

K čomu dýhu využiť

Dyhovaním vzniknutá stolárska preglejka dnes najčastejšie slúži ako základ nábytku. Tenšia preglejka sa často používa napríklad k výrobe dekorácií, ktoré s detmi hravo zvládnete. V mnohých kaviarňach nájdete celé štýlové steny z preglejky. Doma si zase môžete samotným dyhovaním vyrobiť originálne veko na šperkovnicu. Na podklad (preglejku) krížením pridávame poddýžku (topoľ), a tvoríme tak vlastný dyhovaný dekel.

Aké drevo použiť

Pre výrobu dýh sa najčastejšie používa buk, orech, breza, javor, dub, jaseň alebo habr. Všetky spomínané dreviny majú krásne vykreslenie textúry. Preglejka sa vyrába najmä z buku, smreku, brezy, jelše alebo topoľa.

bloky-drevo   svatebne-pranie   obraz-preglejka

Opracovanie rašpľou a pilníkom

Pri odoberaní hrubšej vrstvy dreva sa používa rašpľa. Tá sa však hodí iba pre hrubé opracovanie, pre jemnejší výsledok siahneme radšej po pilníku. Na zakrivený povrch, ktorý nemožno hobľovať, takisto aplikujeme techniku opracovania rašpľou.  Nezabúdajte na veľmi dôležitý správny postoj a držanie pilníka. Telo pri pilovaní stojí za každej situácie kľudne, pohybujú sa iba ruky s pilníkom. Pilník držte vo vodorovnej polohe, aby opracovaná plocha zostala rovná.

struhak

Náročnosť

Dokončovaciu činnosť hravo zvládne ktokoľvek.  

Čo si môžeme vyrobiť

Samotný obrobok iba rašpľou alebo pilníkom nevyrobíte. Ak ale chcete vyrobiť misku, či dlabané korýtko, tak sa bez nich nezaobídete.

Aké drevo použiť

Ak vyrábame z dreva produkty dennej potreby a veci do interiéru, tak by sme tomu mali prispôsobiť výber dreva. Ako už sme v článku spomínali, tak pre rezbárske práce sa najviac hodí “mäkké drevo”. Nenahraditeľnou sa javí najmä lipa a tiež jelša. Remeselníci ale nemajú strach použiť i smrekové drevo. To sa hodí hlavne v prípade, kedy tvoríme z dreva prvýkrát alebo sa považujeme v obrábaní dreva za začiatočníkov.

Lepenie

Záverečná montáž a s ňou spojené lepenie potrebuje dokonalú prípravu. So samotným lepením musíte počítať už pred začiatkom. Premyslený postup je základným kľúčom k úspechu. Odporúčame lepidlá disperzné (tzv. biely glej) – tie sa hodia najmä pre predmety do interiéru. Samozrejme môžete využiť lepiacich schopností bežného gleja, ktorý si zakúpite v tabuľkách alebo granulách. Glej sa musí nechať napučať zaliaty vodou (doba pučania závisí na zakúpenej forme produktu) a potom sa rozpúšťa ohriatím, ale pozor – iba na 60°C. Pri vyššej teplote ztratí glej lepivosť a už vám bude k ničomu. Lepidlo vám nesmie v žiadnom prípade zmrznúť – na to si dávajte veľký pozor. Náročnejšiu montáž a dokonalé lepenie vám uľahčia upínacie pomôcky (napríklad svorky).

Dôležitá rada na záver

Majte na pamäti, že s mokrým drevom sa síce pracuje výrazne lepšie, ale o to viac sa musí dbať na následné vysušenie. Počítajte aj s tým, že drevo je “živý organismus”, ktorý stále pracuje a vaše výrobky budú tiež prechádzať zmenami. Osobná bezpečnosť by pri tejto činnosti mala byť vždy na prvom mieste.

Krásna ručná práca s drevom si vašu pozornosť rozhodne zaslúži. Tému preto úplne neopúšťame. V nasledujúcich článkoch na našom blogu sa môžete tešiť aj na texty predstavujúce jednoduchšiu prácu s drevom, ktorú môžu hravo zvládnuť domáci majstri aj mamičky s deťmi. Sledujte náš blog a inšpirujte sa u našich DIY nápadov.

vyrezavanie-do-dreva

Technické informace jsme v tomto článku čerpali z knihy Jak pracovat se dřevem od Martina Patřičného, kterého považujeme za odborníka ve svém oboru.

Ako vyrobiť netradičné vence na oslavu sviatku všetkých mŕtvych

Ako vyrobiť netradičné vence na oslavu sviatku všetkých mŕtvych

cintorin

Máte radi naše dušičkové tradície, ale tiež chcete spraviť radosť deťom, ktoré sa doslova zamilovali do Halloweenu, zábavných kostýmov a vyrezávania tekvíc? Pustite sa do výroby nie len neobyčajného dušičkového venca, ale aj do zábavnej halloweenskej dekorácie, ktorá na niekoľko dní ozdobí váš dom alebo byt. Zabavíte seba aj menších a zbavíte sa smútku, ktorý na vás s hmlistým oparom jesenných dní môže dopadnúť.

Závesný veniec v halloweenskom duchu

Vaše dvere vždy vítajú hostí a vy si na výzdobe dávate záležať. Privítajte pochmúrnu jeseň a prekvapte priateľov odvážnym vencom so strašidelným nádychom.

veniec-halloween

Čo je na to potreba?

  • guľatá preglejka s otvorom na zavesenie
  • akrylové farby
  • štetce (najlepšie ploché, jemné a vhodné na akrylové farby)
  • strašidelné dekorácie podľa želania (napríklad malú lebku, pavúka, netopiera alebo kočku)
  • kaligrafické šablóny (nie sú potrebné, ak si na písmo trúfnete sami)
  • bezfarebný lak

Ako na to?

  1. Základom tejto dekorácie je guľatá preglejka. Výhodou tejto dekorácie bude že ju môžete využiť aj pre ďalšie roky. Zub času sa na nej podpíše len minimálne. 
  2. Najlepšie deň vopred preglejku natrite bielou farbou. Poslúži vám to ako skvelý základ pre ďalšiu kresbu. V tomto ohľade vám pokojne môžu byť nápomocné vaše deti, ktoré sa u maľovania s istotou nejakú dobu zabavia. 
  3. Potom sme do jednej tretiny nalepili lepiacu pásku a vrchnú časť preglejky nafarbili na čierno. Po zaschnutí farby sme pásku dali dole a až vtedy môžeme pokračovať v práci. 
  4. V tejto časti výroby sa už naplno môže prejaviť vaša kreativita. Nápadom sa medze nekladú. My sme použili motív pavúka, ktorý je veľmi jednoduchý a ľahko ho zvládnete. Tiež sme sa inšpirovali bielo čiernou kombináciou. Pokiaľ ste ale naozaj maliari, tak zaujímavo vyzerá na bielom podklade maľovaná tekvica, alebo napríklad čarodejnica. Pohrať si môžete aj s farebným prevedením a v niektorej časti napríklad priznať dekor dreva. Vrelo ale odporúčame použitie čierno-bielej kombinácie s nejakým oranžovým prvkom. Vďaka tomu dostane veniec jesennú atmosféru.
  5. Nezabudnite na nápis Halloween, ak si trúfate sami,  môžete využiť svoje krasopisné nadanie. Pre menej šikovných tu existujú kaligrafické predlohy a šablóny. Farbu opäť môžete zvoliť podľa svojich preferencií. 
  6. Celé vaše dielo nalakujte bezfarebným lakom. Ten akrylové farby na dreve dobre zafixuje a nemusíte sa báť dažďa ani poveternostných podmienok, ak sa rozhodnete umiestniť ho na vonkajšie dvere. 
  7. Teraz prichádza čas, kedy môžete svoj veniec ozdobiť napríklad sušenými kvetmi, pavúkom, mašľou atď.

Netradičný veniec na Dušičky

Chcete tento rok položiť na hrob zosnulého niečo trochu iné, ale zároveň trvalé? Nechajte sa inšpirovať našim vencom, ktorý je jednoduchý, ale tiež natoľko originálny, že sa bude skvele vynímať.

Čo budete potrebovať?

Ako na to?

  1. Základom venca je netradičná drevená guľatina. Drevo je samo o sebe veľmi trvalým materiálom, takže si jednoducho vyberte tú, ktorá sa vám páči. My najviac odporúčame tú z brezy, pretože vyzerá skvele. 
  2. Musíte si dobre rozvrhnúť kompozíciu. Čo kde bude umiestnené, aby to dobre vyzeralo a pri zapálení sviečky bol efekt čo najvýraznejší. 
  3. Sviečku, lampáš a kríž k podložke jednoducho prilepte. Lepidlo vyberajte poctivo, nech sa vám nestane, že pri prvom jesennom vetri budete zbierať rozfúkané sviečky a lampáše po okolí. 
  4. Svoj veniec samozrejme môžete doplniť o čerstvé aj sušené kvety, či iné dekorácie, ktoré sa vám budú páčiť a váš veniec len podtrhnú.

dusicky-diy   sviatok-vsetkych-svatych

Niečo málo k histórii

Už od nepamäti sa vzdáva hold zosnulým a to vo  všetkých kultúrach po celom svete. V českej zemi sa oslavujú najmä Dušičky, ale v poslednej dobe sa do popredia dostáva aj anglosaský ľudový sviatok – Halloween.

Dušičky sú ľudovým sviatkom so silnou tradíciou. Plynulo nadväzujú na iný kresťanský sviatok – Sviatok všetkých svätých, ktorý sa oslavuje deň vopred, takže 1. novembra. Na Pamiatku zosnulých sa spravidla navštevuje cintorín alebo rodinný hrob a pozostalá rodina na svojich zosnulých spomína kladením vencov na hrob a zapalovaním sviečky. 

Naopak Halloween sa slaví v noci 31. októbra. Je spojením pohanského sviatku Samhain, rímskych pohanských sviatkov a kresťanského Sviatku všetkých svätých. Komerčným sa sviatok stal až v 20. storočí, kedy vznikol Halloween tak, ako ho poznáme dnes. Okolo roku 1950 sa začali objavovať deti oblečené do najrôznejších masiek a koledovanie. 

Medzi oboma sviatkami dochádza k výraznému prelínaniu. Starí Kelti slávili v noci z 31. októbra na 1. novembra koniec roka – tzv. Samhain. Ten bol hranicou medzi letom a zimou, ale tiež obdobím. kedy sa stiera hranica medzi živými a mŕtvymi. Slávil sa rôzne – ľudia sa pomaľovali a obliekali do starých šiat, aby sa chránili pred zlými duchmi a nechávali za oknom zapálenú sviečku (napríklad vo vyrezanej repe). S príchodom kresťanstva sa k oslave konca roka pridala aj oslava konca úrody. Kelti a Slovania v tej dobe ovládali celú strednú Európu a tak sa predpokladá, že sa Samhain slávil aj na našom území, keďže kultúra oboch národov sa intenzívne prelínala. S príchodom kresťanstva sa navyše u pôvodného Samhainu objavujú aj ďalšie tradície a zvyky, ktoré priniesli napríklad Slovania a Rimania.

DIY: Ako si vyrobiť jesennú dekoráciu na váš stôl

DIY: Ako si vyrobiť jesennú dekoráciu na váš stôl

jesenna-dekoracia-kvetinac

Páčia sa vám dekorácie podľa ročných období? Potom nepochybne hľadáte spôsoby, ako originálne vyriešiť jesennú výzdobu na tento rok. Túžite priniesť kúsok prírody aj do vášho interiéru? Rozžiarte váš domov hrejivými farbami jasene a osobitou atmosférou!

jesenna-dekoracia-svietnik

Čo je na to potreba?

  • drevená debnička alebo drevený svietnik
  • zelené vetvičky
  • sviečky (množstvo záleží na vás)
  • drevené ozdoby
  • tekvice (živé alebo umelé – je to len na vás)
  • LED svetielka
  • šišky, jesenné bobule – najlepšie červené a oranžové
  • zelená aranžovacia kocka 
  • držiak pod sviečky

jesenna-dekoracia-vyroba   jesenna-dekoracia-priprava

Ako na to?

  1. Vyberte si základ pod vašu dekoráciu. Na stole sa budú krásne vynímať napríklad drevený črepník nebo debnička. Oboje dodá vašej jedálni prírodný nádych. Ak vás ani jedno nezaujalo, skúste použiť prútený košík, ktorý pre tento účel tiež dobre poslúži. Pokiaľ sa nechcete pustiť do velkého diela, tak si len podľa vlastných predstáv ozdobte drevený svietnik, ktorý vám domov prinesie kúsok samotného lesa. 
  2. Na dno črepníka môžete vložiť kamienky alebo zelenú aranžovaciu kocku, ktorá poslúži ako základňa. 
  3. Teraz už sa môžete vrhnúť na samotné dekorovanie. Najprv si črepník či debničku vyložte vetvičkami podľa výberu. Pekne vyzerajú napríklad smrekové alebo borovicové vetve, ale dobre poslúžia aj bežne dostupné vetvičky z tuje.
  4. Sviečky môžete na vetvičky jednoducho položiť alebo použiť držiaky, ktoré môžete zapichnúť do zelenej kocky. 
  5. Teraz už môžete na vetvičky priväzovať, alebo rovnako ako my jednoducho položiť, najrôznejšie ozdoby. Tu pokojne zapojte deti, ktoré vám ochotne budú dodávať inšpiráciu a radi priložia ruku k dielu. Odporúčame doplniť črepník alebo debničku o jesenné bobuľoviny, tekvice a pekné drevené ozdoby.
  6. Čerešničkou na torte na vašom výtvore budú LED-svetielka, ktoré celkový hrejivý pocit ešte podporia. 
  7. Kreativite sa medze nekladú a vy môžete popustiť uzdu fantázii.

Jednoducho a osobitne

Výroba jesenného črepníka je jednoduchá a výsledok vás bude tešiť oveľa dlhšie a rozhodne viac. Nezabúdajte pri tom na známe príslovie, že v jednoduchosti je krása. Vôbec sa nemusíte báť, nijako nevadí, ak ste vo výrobe dekorácií úplný začiatočník. Podľa nášho návodu všetko hravo zvládnete.

jesenna-dekoracia-v-debnicke

Efektívne využitie vlastného štýlu

Vo výrobe dekorácií môžete experimentovať a využívať sezónne produkty. Výroba domácich dekorácií môže byť aj skvelou terapiou, nehovoriac o krásnom výsledku. Drobné dekorácie naviac môžete použiť ako veľmi osobný darček, ktorý poteší každú sestru, mamičku alebo babičku.

Ak vás výroba bavila a vytvorili ste si originálny kúsok jesene, môžete sa tešiť aj na ďalšie články s podobným námetom .Nabudúce sa spolu zameriame na výrobu dekorácie v strašidelnom Halloweenskom duchu.

Ako vyčistiť drevo

Ako vyčistiť drevo

drevo

Hrejivý prírodný materiál, akým drevo nepochybne je, si zaslúži aj náležitú starostlivosť. Každý druh dreva vyžaduje niečo iné a niekedy je to naozaj veda. V nasledujúcom článku sa dozviete všetko potrebné a môžete sa bez obáv starať o svoje drevené výrobky, ktoré sa vám za to odvďačia dlhou životnosťou.

Ako odstrániť lak z dreva

Čo budeme potrebovať: teplovzdušná pištoľ, špachtľa, chemický odstraňovač farby, šmirgľový papier, stolárska škrabka, vibračná brúska

Najčastejším problémom s ktorým sa môžete pri starostlivosti o drevo stretnúť, je odstraňovanie starého náteru z dreva. Radi by ste drevu dodali nový lesk alebo kvôli zmene interiéru potrebujete drevo natrieť úplne novým odtieňom? Existuje viac tipov, ako odstrániť starú farbu z dreva. Najlepšie vám poslúži obyčajné teplo. K tomu vám bude veľkým pomocníkom teplovzdušná pištoľ. Pomocou nej ide ľahko narušiť štruktúru a starý lak aj farbu jednoducho odstrániť pomocou špachtle. Odstránenie starého laku z dreva ľahko dosiahnete aj chemickým odstraňovačom. Jeho veľkou výhodou je, že sa dostane aj do horšie prístupných miest a škár. Bohužiaľ ale zrejme bude potrebné toto snaženie ešte opakovať. Odstrániť farbu z dreva je možné aj mechanicky. Je to fyzicky náročnejšie, ale odmenou vám budú takmer nulové náklady. Šmirgľovým papierom tiež ľahko dosiahnete skvelého výsledku. Pre hrubšie opracovanie použite papier so zrnitosťou 40 až 60 a pre starostlivejšie opracovanie a hladký povrch si vyberte papier so zrnitosťou 100 a viac. 

brusenie

Ako odstrániť vosk z dreva

Čo budeme potrebovať: fén, žehlička, savý papier, handrička, mydlová vodu alebo ocot, lieh, technický benzín

Máte radi hrejivú atmosféru, ktorá k príjemnému drevu neodmysliteľne patrí? Pak ste zrejme neraz siahli po sviečkach, ktoré vám váš byt čarovne rozsvietia a prevoňajú. Nanešťastie sa môže stať, že vosk kápne kde nemá a váš krásny nábytok má zrazu nepeknú škvrnu. Vosk ide veľmi ľahko z povrchu odstrániť teplom. Môžete použiť žehličku alebo fén, ktorými plochu zohrejete a potom zotriete. Pod žehličku si vždy vložte savý papier alebo aj látkovú utierku, ktorá vosk vsiakne. Vosk ako taký ale nie je tým najväčším problémom. Pod voskom nájdete ešte škvrnu, ktorá ide v lepšom prípade odstrániť mydlom alebo octom, v tom horšom budete musieť siahnuť po lihu alebo technickom benzíne, ktorý by si s parafínovými uhľovodíkami zo sviečky mal hravo poradiť. Bohužiaľ posledný spôsob nie je príliš vhodný na lakovaný nábytok, pretože ho môže nenávratne poškodiť.

Ako odstrániť lepidlo z dreva

Čo budeme potrebovať: chemický odstraňovač lepidla, handrička, pomarančová kôra, majonéza, ocot, aceton, fén, šmirgľový papier

Pri práci s drevom sa môžete stretnúť aj s tým, že sa vám drevo podarí zašpiniť lepidlom. Rovnako aj umenie vašich detí alebo vaše môže na drevenom stole zanechať všelijaké stopy. Niekedy si deti dokonca radi zdobia svoje drevené hračky. V takomto prípade si môžete pomôcť viacerými spôsobmi. Ak chcete zvoliť prírodnejšiu a bežne dostupnú alternatívu, tak použite napríklad majonézu, ktorú nechajte na lepidle krátko pôsobiť. Rovnakým spôsobom vám môže pomôcť aj pomarančová kôra alebo ocot. Vždy nechajte pôsobiť na znečistenom mieste a následne zotrite vlhkou mäkkou handričkou. Na odstranenie lepidla z dreva môžete použiť aj komerčné produkty, ktoré zakúpite v bežných hobby marketoch. Jednou z možností je aj použitie acetónu. Ak vás trápia väčšie a zaschnuté škvrny od lepidla, môžete opäť použiť fén, ktorý lepidlo zmäkčí. K odstráneniu hrubšej vrstvy lepidla pomôže šmirgľový papier so zrnitosťou 600.

pomarancova-kora

Ako odstrániť živicu z dreva

Čo budeme potrebovať: nôž, technický benzín, benzínový čistič, lak na opravu

Odstránenie živice z dreva je tvrdý oriešok, ktorý potrápi nejedného domáceho majstra alebo niekoho, kto si práve kúpil nové masívne dvere a živica sa začala na produkte objavovať. Živicu je najlepšie odstrániť mechanicky pomocou nožíka alebo škrabky. Pri dočišťování sa môžete spoľahnúť napríklad na benzínový čistič alebo technický benzín. Odstraňovanie živice je nanešťastie veľmi ťažké a len zriedkavo sa podarí nezničiť povrchový lak. Pravdepodobne budete musieť urobiť ešte ďalšie korekcie dreva ci samotného produktu.

smola

Ako odstrániť pleseň z dreva

Čo budeme potrebovať: šmirgľový papier, na prevenciu lak a impregnáciu, chemické prostriedky proti plesni

Kvalitu dreva môže výrazne znížiť práve pleseň. Najlepšie je drevo chrániť tak, aby k plesniveniu a vlhnutiu vôbec nedochádzalo. Proti vsakovaniu vlhkosti najlepšie bojuje dobre zvolená impregnácia a lak. Ak sa vám aj napriek všetkému pleseň objaví, na jej odstránenie z dreva používajte chemické prípravky k tomu určené. Vopred je dobré pokúsiť sa podľa možností pleseň odstrániť pomocou škrabky či nožíka. Následne použite chemický odstraňovač plesne a drevo ošetrite impregnáciou a lakom. Rovnako postupujte aj pri odstránení machu z dreva. Bohužiaľ musíte rátať s tým, tmavé stopy po plesni už z dreva tak ľahko preč nedostanete. Je veľmi dôležité zabrániť ďalšiemu šíreniu plesne.

mach-na-dreve

Pravidelné čistenie a údržba

Správne ošetrenie je základ. Samozrejme sa nesmie zabúdať ani na bežné čistenie drevených povrchov. Drevo otierajte jemne navlhčenou handričkou a používajte čistiace prostriedky určené priamo na drevo. Napríklad na nábytok existujú také, ktoré odpudzujú prach a dokážú výrazne podporiť lesk aj farbu dreva. Nezabúdajte, že drevu príliš veľa vody nerobí dobre. Preto dbajte napríklad na riadne vyžmýkaný mop alebo handričku. Mokré drevo sa môže nie len skrútiť, ale dostane se do neho práve aj pleseň. 

Vyrobte si vtáčiu búdku

Vyrobte si vtáčiu búdku

nahledova-ptaci-budka

Vtáčiu búdku určite ocenia všetci vtáčiky, ktorí majú problém si v zimných mesiacoch obstarať dostatok potravy. Navyše skvele doplní vašu záhradu a keď sa pustíte do jej výroby, budete mať o zábavu aj odpočinok postarané. S deťmi potom cez zimu môžete sledovať, akí vtáci vás navštevujú.

Návod na drevenú vtáčiu búdku

Výroba drevenej vtáčej búdky vyžaduje len pár súčiastok a trochu zručnosti. Budete potrebovať:
  • drevené dosky široké minimálne 12 cm
  • skrutky alebo klince
  • skrutkovač a kladivo
Rovnako široké dosky zrežte tak, aby ste mali:
  • dosku dlhú 30 cm
  • dosku dlhú 25 cm
  • 2x skosenú dosku s dĺžkou strán 25 a 30 cm
  • štvorcovú dosku na dno
  • obdĺžniková doska na strechu

Rozmery sú iba orientačné a odvíja sa aj od veľkosti dna, respektíve druhu vtáčika. Do kratšej dosky vyrežeme otvor, kadiaľ môžu vtáky vletieť do kŕmidla. Teraz už stačí dosky pospájať, ako vidíte na obrázku.

ptaci-budka-navod

Návod na vtáčie kŕmidlo z dreva

Jednoduchšia verzia je potom drevené kŕmidlo. Nie je potrebné toľko vymeriavať a na základné krmítko budete potrebovať len 4 dosky, ktoré stlačíte alebo zoskrutkujete dohromady. Kŕmidlo nie je vhodné pre každého vtáka, ale napríklad kos alebo drozd, ktorí stavajú hniezda v stromoch, si s ním vystačia.

O trochu zložitejší variant bude so strieškou z 5 dosiek. Namiesto dvoch plných strán môžete použiť 4 podstavce, kŕmidlo potom bude prístupné zo všetkých uhlov.

Ďaľšie vtáčie búdky

Nechcete sa púšťať do práce s drevom? Ako kŕmidlo dočasne poslúži aj najrôznejšie veci, ktoré nájdete doma. Starý kvetináč, hrnček, aj rôzne obaly od potravín. Na našom e-shope si potom môžete vybrať búdky aj kŕmidlá z dreva a v zime ich len udržiavať.

sykorka-v-ptaci-budce

Rozmery vtáčej búdky

Aká veľká by vtáčia búdka mala byť? Záleží na druhu vtáčika, pre ktorého búdku staviate. Tie najmenšie potrebujú búdku s dnom o veľkosti 12×12 cm, pre väčšie vtáčiky bude potrebná aj búdka so základňou 30×30 cm.

Ďalším dôležitým rozmerom je potom veľkosť vletového otvoru. Opäť záleží na druhu vtáka a čím väčšia búdka, tým väčší je aj otvor. Najmenší začínajú na cca 3 centimetroch.