AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Ako zrenovovať drevený stôl

stol-renovacia

Pri stole z masívneho dreva platia tri dôležité pravidlá. Nenatiera sa krycou farbou, nezakrýva sa obrusom a najmä sa nevyhadzuje. Ak má váš stôl už najlepšie roky za sebou nie je nič ľahšie, než ho zrenovovať. Na obrus ale rovno zabudnite, radšej ponechajte stolu rustikálny ráz a doplňte dekorácie na jedálenský stôl v prírodnom duchu.

Renovácia dreveného stolu

Máte doma drevený konferenčný stôl, ktorý by nutne potreboval zrenovovať, alebo ste našli u babičky na povale starý záhradný stôl? Drevený nábytok si rozhodne zaslúži druhú šancu. Dajte mu nový kabát a stôl z masívu sa vám odvďačí dlhovekosťou, ale aj velmi originálnym dizajnom.

Čo budeme potrebovať

  • brúska, šmirgľový papier, prípadne teplovzdušná pištoľ
  • tmel na opravu rýh
  • štetec
  • lak/moridlo
  • prípravok na odmastenie (nie jar)

Postup

  1. Najprv musíme z dreveného stola odstrániť starý lak. K tomu použijeme búsku, prípadne aj teplovzdušnú pištoľ, ktorá lak dokonale odstráni. 
  2. Pokiaľ si všimneme praskliny, diery, či iné nedokonalosti, tak použijeme tmel, ktorý necháme zaschnúť.
  3. Teraz drevený stôl zbrúsime dohladka a oprášime od nečistôt.
  4. V tejto fáze už zvolíme lak, moridlo, či olej, ktorý nám poslúži ako nový náter.
  5. Farbu či lak nanášame štetcom po slabých vrstvách a postupujeme vždy jedným smerom.
  6. Teraz necháme stôl z dreva dôkladne zaschnúť, riadime sa pokynmi výrobcu nami zvoleného náteru.

renovacia

Akým spôsobom je možné renovovať drevený stôl

Pokiaľ je vám lak, či moridlo málo, tak existuje nespočet veľmi kreatívnych techník, ktoré váš drevený stôl oživia.

  • Mozaika – hodí sa najmä vo chvíli, keď je povrchová doska napr. okrúhleho dreveného kuchynského stola výrazne poškodená. Odporúčame mozaiku dávať práve na okrúhly tvar kvôli dizajnu (tvorenie mozaiky do guľata je jednoduchšie a vyzerá to lepšie).
  • Patina – vytvorí vintage efekt, ktorý sa hodí do romanticky ladeného exteriéru.
  • Maľovanie na drevo – s nábytkom sa môžete krásne vyhrať a vytvoriť tak napríklad folklórne námety.
  • Vypaľovanie do dreva – nepatrí medzi tie najjednoduchšie techniky, ale má svoje kúzlo.
  • Krakelovanie – ocenia milovníci starožitného nábytku.

Na čo pri renovácii nezabudnúť a na čo si dať pozor

  • Než sa pustíme do ďalších úprav, či zasadenia nábytku do priestoru, je potrebné skontrolovať kvalitu náteru. Na skrytom mieste ostrým nožom vyškriabeme do dreveného výrobku dvojitý krížik a prilepíme lepiacu pásku, ktorú následne strmene. Ak je povrch čistý, tak je náter dobrý, pokiaľ ale zlúpneme časť farby, je treba celý proces opakovať.
  • Maľovaný drevený nábytok ošetrujeme včelým voskom a nie chemickými leštenkami.
  • Starožitný nábytok  nechajte radšej odborným reštaurátorom – na lepenie sa používali iné zmesi ako dnes, preto sa do toho sami nepúšťajte.
  • Nezabúdame na spevnenie povrchu a jeho kontrolu nepodceňujeme. Na spevnenie nám poslúži penetrácia glejovým roztokom, či už spomínaný tmel na drevo. 
  • Myslíme na to, či nám výrobok poslúži v interiéri, alebo exteriéri. Písací stôl má iné podmienky na lakovanie, ako napríklad vonkajší drevený stôl.

Výsledok renovácie ako umelecké dielo

Popustite uzdu svojej fantázii

Viete, čo je na renovácii nábytku najkrajšie? Že môžete vytvoriť z obyčajného kusu dreveného nábytku umelecký skvost. Okrem vyššie spomenutých zaujímavých metód na zatraktívnenie dreveného výrobku môžete konferenčný stôl z dreva, komodu alebo napríklad drevený stôl a lavicu vyzdobiť svojimi kresbami. Stačí si motív predkresliť ceruzkou. Skvele sa maľovanie na drevo hodí napríklad na detský stôl a stoličky, kde deti ocenia motívy svojich obľúbených rozprávkových hrdinov.

Čo všetko sa dá renovovať?

Dalo by sa povedať, že sa na renováciu hodí všetok drevený nábytok, vrátane dreveného kuchynského stola, komod i drevených postelí, ale aj menšie výrobky ako je napríklad drevená šperkovnica, rôzne truhly, drevené debničky, ale aj drevené fotorámiky.

decoupage   malovana-stolicka

Či už sa rozhodnete dať nový kabát drevenému jedálenskému stolu alebo drevenému detskému stolu a stoličke, tak výsledok bude vždy stáť za to. Do budúcnosti sa k tejto téme určite ešte vrátime a pripravíme pre vás na blogu návod, ako pretvoriť stoličku a stôl na zábavné a kreatívne “Človeče nehnevaj sa” pre deti, ktoré môžete hrať zakaždým, keď spoločne zasadnete k stolu.