AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Návody, Strana 3

Ako vyčistiť drevenú dosku

Ako vyčistiť drevenú dosku

nahledovy-prkenko_2

Poriadna doska je v kuchyni úplne nepostrádateľná, nech už ňou krájame čokoľvek. Kvalitná drevená doštička uľahčuje manipuláciu s potravinami, ochraňuje pracovnú dosku pred ostrím nožov a po umytí sa v kuchyni môže stať aj peknou drevenou dekoráciou. Nesmieme ale zabúdať, že o kvalitné dosky z dreva sa treba dobre starať. Poďme si v dnešnom článku ukázať, ako na to!

Čistenie kuchynskej dosky

Pri starostlivosti o drevenú doštičku je najdôležitejšia prevencia. V nasledujúcom texte nájdete postup čistenia krok po kroku a nezabudnite zhľiadnuť aj náš videonávod!

Čo budeme potrebovať

  • jedlá sóda
  • citrón (pri väčšom znečistení je možné vymeniť za biely ocot)
  • prírodný olej vhodný na styk s potravinami (my sme použili olivový)
  • papierové utierky

Postup

  1. Drevenú doštičku dobre umyjeme v teplej vode spoločne s prírodným saponátom. Rozhodne ju ale vo vode dlho „nekúpeme“. Na silne znečistenú doštičku použijeme buď saponát, roztok peroxidu alebo biely ocot. Dôkladne opláchneme.
  2. Na ešte vlhkú dosku rovnomerne nasypeme jedlú sódu. Tá pomôže odstrániť nečistoty, mastnotu a voči materiálu je viac ako šetrná (nepoškriabe ho).
  3. Vezmeme si na pomoc citrón, ktorý rozkrojíme a následne celú doštičku pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. Necháme jedlú sódu spoločne s citrónom chvíľku pôsobiť (stačí 5 minút).
  5. Teraz pomocou citróna celú doštičku dôkladne vyčistíme, opláchneme a prirodzenou cestou vysušíme. Nikdy nesušíme „rýchlo“ pomocou silného zdroja tepla (napríklad radiátor).
  6. Suchú dosku ošetríme prírodným olejom vhodným na styk s potravinami. Výborne poslúži olivový olej, prípadne včelí vosk.
  7. Olej či vosk dôkladne "vmasírujeme" do dosky a prebytok zotrieme papierovým obrúskom.
  8. Takto ošetrenú doštičku z dreva necháme 24 hodín odležať a môžeme ju ďalej smelo používať.

Akú doštičku vybrať? Moderné vychytávky vás milo prekvapia

  • Doštička na mäso s drážkou či jamkou sa skvele hodí na servírovanie steakov, či grilovanej zeleniny, kedy prebytočná šťava odtečie.
  • Milujete mať zladené všetko do posledného detailu? Presne pre vás máme set dosiek na krájanie, ktoré urobia parádu v každej kuchyni.
  • Na trhu existuje aj veľmi praktická doska s už zabudovanou brúskou na nože.
  • Guľatá doštička s drážkami na krájanie (napríklad pizze, či koláča/frgálu) uľahčí servírovanie.
  • Dosku s nerezovým zásobníkom na odrezky ocení každý milovník poriadku.
  • Gurmáni a milovníci varenia ocenia napríklad drevenú doštičku s držiakom na pohár vína. Varenie bude ešte viac zábavnejšie!

prkenko-orion-z-gumovniku   prkenko-petruv-zdar   prkenko-drevene-s-ananasem

Doska z jedného kusu dreva alebo lepená?

Oba dva typy majú svoje nesporné výhody aj nevýhody. Poďme sa o nich porozprávať.

Lepené kuchynské dosky

  • Ďaleko lepšie vynikne nádherná kresba dreva.
  • Vyznačujú sa výraznou stabilitou tvaru.
  • Konštrukcia lepených dosiek je najšetrnejšia k ostrí nožov a rovnako zaisťuje najmenšie opotrebenie krájacej dosky, pretože ostrie zachádza medzi jednotlivé vlákna a nekrája ich naprieč.
  • Lepená doštička je takmer neobmedzená veľkosťou.

gumovnikove-prkenko

Masívna drevená doska z jedného kusu dreva

  • Doštička na krájanie vyrobená z jedného kusu je náchylnejšia k prasknutiu a deformáciám.
  • Dubová či buková doska z masívu je o poznanie ťažšia a lepšie drží na linke.
  • Aj niekoľko desiatok rokov vydrží pri správnej údržbe kuchynská doska - drevená.
  • Masívne prevedenie má výrazné estetické vlastnosti.
  • Niektoré dreviny sa pýšia pozitívnymi a liečivými vlastnosťami. Pri doske z jedného kusa dreva sa účinky ešte viac znásobia (napríklad jelša podporuje chuť do jedla, lipa má protizápalové účinky, topoľ zase dezinfekčné).

bylinkova-sul-priprava

Desatero správnej starostlivosti o drevené dosky a iné kuchynské potreby

  1. Drevené dosky a celkovo výrobky z dreva nikdy nedávame do umývačky! Tablety sú často agresívnejšie ako bežný saponát, vysoká teplota vyplaví z dreva oleje, ktoré sú v odolnosti proti vode zásadné.
  2. Aj v prípade, že umývame dosky v ruke, tak používame neagresívny umývací saponát. Veľa ľudí nedá dopustiť napríklad na jadrové, prípadne marseillské mydlo.
  3. V prípade väčšieho znečistenia postupujeme podľa návodu vyššie.
  4. Drevenej doske na mäso venujeme pri umývaní viac pozornosti (odporúčame umývať napríklad v roztoku octu kvôli zničeniu baktérií).
  5. Sušíme voľne vzduchom, nikdy drevené výrobky nesušíme "rýchlo" napríklad na horúcom kúrení.
  6. Nenechávame doštičku z dreva namáčať dlho vo vode, aby sa následne neskrútila a ponechala si svoj tvar.
  7. Raz za čas natrieme krájaciu dosku z oboch strán prírodným olejom. Uvidíte, ako krásne vynikne prirodzená kresba dreva.
  8. Hrubšie ryhy v drevenej doske (pri starších doskách sa tomuto javu bohužiaľ nevyhneme) môžeme prebrúsiť vhodným brúsnym papierom.
  9. Servírovaciu dosku ako je napríklad doštička na syr, doštička na chleba, či prípadne doštička na pizzu, nemusíme zakaždým umyť vodou, stačí utrieť papierovým obrúskom a ošetriť olejom.
  10. Nevzhľadné fľaky na kuchynskej doske najúčinnejšie odstránime bielym octom.

Máte doma staršiu doštičku, ktorú už v kuchyni nechcete používať? Nevyhadzujte ju! Na našom blogu nájdete skvelý nápad na upcykláciu dubovej dosky, z ktorej sme vytvorili zaujímavé nástenné hodiny vhodné do kuchyne, či jedálne.

Pre ďalšie nápady sledujte náš Pinterest.

 

Ako pripevniť hojdaciu sieť

Ako pripevniť hojdaciu sieť

nahledovy-houpaci-sit

Hojdacia sieť je skvelým spôsobom, ako si užiť relaxáciu na záhrade, balkóne, terase, či dokonca v interiéri. Pokiaľ ale tápete, či vám pôjde sieť dobre uchytiť, prinášame vám návod na ľahké pripevnenie hojdacej siete a rady, bez ktorých sa pri zavesovaní siete, či závesného hojdacieho kresla, nezaobídete.

Zaslúžená relaxácia pod korunami stromov

Hojdaciu sieť, či závesné kreslo oceníte najmä v parnom lete k zaslúženému odpočinku. Jemné kolísanie tiež navodzuje štúdiou potvrdený hlboký spánok. Už pri 20 minútovom šlofíku dostatočne zregenerujete svoje telo (viac o spánku si môžete prečítať v knihe Prečo spíme, ktorú týmto vrelo odporúčame). Nielen, že si v sieti dôkladne oddýchnete, ale lepšie sa v nej sústredí a rovnako sa v sieti pri balancovaní zapájajú aj vnútorné orgány. O pasívnom odpočinku teda rozhodne hovoriť nemôžeme.

Ako pripevniť hojdaciu sieť

  1. Najklasickejším variantom je pripevnenie medzi dvoma stromami. Stromy musia byť ale dostatočne silné a najmä s vhodnou vzdialenosťou od seba. Minimálne sa jedná o 3 m.
  2. K stromu ich pripevníme pomocou dvoch dostatočne dlhých povrazov vhodným uzlom. Najpevnejšie typy uzlov vhodné na zavesenie hojdacej siete nájdete nižšie.
  3. Pokiaľ sú stromy od seba vzdialené príliš, musíme povraz predĺžiť a zavesiť vyššie, aby vzniklo dostatočné "prevesenie". Veľmi často sa stretávame s tým, že sieť je zbytočne napnutá práve z toho dôvodu, že sú oporné body od seba príliš vzdialené.
  4. Závesný systém v balení jednotlivých sietí a hojdacích kresiel často nepočíta s veľkými vzdialenosťami záchytných bodov od seba. Pokiaľ teda nie je dĺžka dostatočná, môžeme si pomôcť ďalším povrazom - odporúčajú sa napríklad horolezecké dynamické laná. K existujúcemu povrazu najlepšie pripevníme uzlom zvaným popruh.
  5. Výška zavesenia sa odvíja od závesných bodov. Od zeme by mala mať polovicu dĺžky, než je vzdialenosť medzi oboma bodmi. Pokiaľ je teda vzdialenosť medzi opornými bodmi 5 m, tak by výška zavesenia mala byť zhruba 2,5 m.
  6. Pre lepšie pohodlie sa odporúča zavesiť v miernom sklone (aby prípadne hlava bola vyššie ako zvyšok tela). Spravíte to tak, že na jednej strane povraz zavesíte o niečo vyššie (stačí sa držať rádu iba niekoľko málo cm).

Drevený stojan na hojdaciu sieť

Pokiaľ na vašej záhrade chýbajú dostatočne vyrastené stromy, potom najjednoduchším východiskom je zaobstarať si drevený stojan na hojdačku aj sieť. Hojdací stojan sa skladá z drevených tyčí, ktoré tvoria silnú a pevnú konštrukciu. Kombinácia siete s dreveným materiálom stojana zároveň vytvára príjemnú záhradnú dekoráciu.

Zavesenie na skoby

Veľa záhrad už v dnešnej dobe disponuje pergolou, prípadne pridruženou terasou. Tam samozrejme nechýbajú pevné drevené stĺpy, či trámy, na ktoré je možné pripevniť skoby, či háčiky. Následne postupujeme rovnako ako pri zavesovaní medzi dva stromy. Aj v tomto prípade nesmie byť vzdialenosť jedného konca od druhého menšia ako 3 m.

Hojdačka do interiéru

Nie je nezvyčajné si drevené hojdacie kreslo kupovať aj do interiéru, kde bude aj zaujímavou dekoráciou. Vyskúšajte!

houpaci-kreslo

Typy uzlov vodné na zavesenie hojdacej siete

Uzol “osmička”

Uzol osmička (tiež známy ako uzol na kľúč) je jeden z najčastejšie používaných uzlov na zavesenie hojdacej siete. Ide o jednoduchý a zároveň pevný uzol. Na vytvorenie tohto uzla sa prevlečie lano alebo reťaz cez oko na konci hojdacej siete a potom sa viaže uzol.

Rybársky uzol

Tento uzol sa obvykle používa na spájanie dvoch kusov lana alebo reťaze, ale môže byť tiež použitý na zavesenie hojdacej siete. Na vytvorenie uzla sa prevlečie lano alebo reťaz cez oko na konci hojdacej siete a potom sa vykonajú krížové otočky cez seba, nasledované jednou otočkou pod prvou.

Uzol s klapkou

Na vytvorenie uzla s klapkou sa prevlečie lano alebo reťaz cez oko na konci hojdacej siete a potom sa prevlečie späť cez seba, aby sa vytvorila slučka. Potom sa prevlečie späť cez slučku a pod prvú vrstvu lana alebo reťaze. Tento postup sa opakuje ešte raz, aby sa vytvorila klapka, ktorá zaistí, že uzol zostane pevný a bezpečný.

Uzol zvaný "popruh"

Tento uzol je veľmi pevný a bezpečný a obvykle sa používa na spájanie dvoch kusov lana alebo reťaze.

uzel

Alternatívy ku klasickej hojdacej sieti

  • Drevená záhradná hojdačka

Súčasťou záhradného nábytku je často drevená hojdačka. Tá môže v mnohých ohľadoch zastúpiť hojdaciu sieť, na ktorú napríklad nemáte priestor, alebo jej príliš neholdujete.

  • Hamaka, čiže hojdačka pre bábätká

Hamaky patria do skupiny hojdacích sietí, prípadne hojdacích kresiel, ktoré vďaka svojej vzdušnosti zvládajú aj veľké horúčavy v subtropických a tropických oblastiach. Ich história patrí niekedy do 15. storočia, kedy boli pôvodnými americkymi obyvateľmi používané namiesto postelí. V súčasnosti získavajú svoju popularitu najmä u rodičov malých detí. Moderné hamaky sa často používajú ako kolísky pre bábätká.

  • Závesné hojdacie kreslo (prútené, alebo ratanové)

Niekedy sa mu tiež hovorí závesné brazílske kreslo a vyniká svojim bohom vzhľadom. Je teda obľúbeným kúskom nielen do záhrad, terás a pergol, ale čoraz častejšie sa stáva aj nevyhnutnou súčasťou interiérov. 

  • Hojdací stan

Hojdací stan, alebo detské hniezdočko je ideálny pre rodiny s deťmi. Behá na vašej záhrade banda nespratníkov? Doprajte im ich tajnú skrýšu, kde sa všetci v pohode zmestia.

  • Závesné prútené kreslo s už zabudovaným stojanom

V súčasnosti sa na trhu stále častejšie objavujú závesné prútené kreslá s už zabudovaným stojanom. Vynikajú vzhľadom, ale aj jednoduchosťou pri zostavovaní. Hodia sa najmä na rovné miesta na čiastočne zakrytých terasách, prípadne pergolách, kde sa stávajú plnohodnotnou súčasťou záhradného posedenia.


Pre ďalšie tipy na záhradné doplnky, vychytávky do domácnosti a dekorácie navštívte náš Pinterest. Sme pre vás ale aj na Instagrame, Facebooku aj Tik Toku.

5 jednoduchých krokov k výrobe jedlého darčeka pre mamičku

5 jednoduchých krokov k výrobe jedlého darčeka pre mamičku

nahledovy-darek-pro-maminku-diy

Vo chvíli, keď sa blíži Deň matiek, začína veľa ľudí hľadať originálne darčeky, ktoré by mamičku potešili. Vy ale hľadať nemusíte! Máme pre vás riešenie - vyrobte mamičke darček svojpomocne. Zaberie vám to iba pár minút. V článku vás čakajú aj ďalšie tipy na DIY originálne darčeky (nielen pre mamičky). Smelo do toho!

Deň matiek

V najrôznejších obmenách sa Deň matiek oslavuje naprieč mnohými krajinami a to druhú nedeľu v máji. Tento deň je prevažne určený na oslavu matiek, ale aj materstva. Oslava prebieha v rodinnom duchu a zahŕňa odovzdávanie zaujímavých darčekov, kvetov a spoločné aktivity. Stále väčšiu popularitu získavajú ručne vyrábané osobné darčeky. Okrem toho, že sú tieto drobnosti unikátne, tak majú aj kreatívny zápal a prospievajú vašej peňaženke.

Jedlý darček hotový doslova za pár minút!

Máme pre vás jednoduché tvorenie, ktoré vás bude baviť a vyrobíte krásne darčeky ku Dňu matiek, ktoré zaručene každý ocení! Máme osobne vyskúšané.

Čo budeme potrebovať

  • Dóza s dreveným vekom
  • Sušené ovocie, orechy, cereálie
  • Výrezy z preglejky (môžete použiť ako veľmi lacné a efektné menovky na darčeky)

doza-s-vikem   doza   doza-pro-maminku

Postup

  1. Vyberieme si vhodnú dózu. Najlepšie vyššiu, v ktorej jednotlivé cereálie, orechy a ďalšie pochutiny vo vrstvách krásne vyniknú. Vyberajte preto najlepšie maškrty v kontrastných farbách.
  2. Nami zakúpené pochutiny teraz sypeme do pohára. Vždy nasypeme napríklad 3 cm jedného typu, následne ďalšieho a takto pokračujeme, pokiaľ nebude pohár plný.
  3. Záleží len na vašich preferenciách, čo dobrého do pohára nasypete. Vaše dobroty by mali mať aspoň približne rovnakú veľkosť, aby menšie kúsky neprepadali.
  4. Pokojne môžete zvoliť iba dvojfarebnú kombináciu, zostať iba pri jednotlivých typoch orechov, alebo sa zamerať na čokoládové pralinky.
  5. Okolo pohára uviažeme dekoračnú stužku, prípadne výtvor ozdobíme preglejkovými výrezmi, na ktoré napíšeme venovanie, či odkaz.

Tipy, čím naplniť dózu

Kombinácia sušených plodov

Zvoľte obľúbené kombinácie. Môžete sa orientovať len na sušené ovocie, prípadne kombinovať s orechmi (lieskové, para orechy, pekanové, vlašské). Pre gurmána odporúčame napríklad kombináciu sušeného ovocia a orechov obalených v jogurte, čokoláde, škorici a iné.

Pralinky

Kombinácia kvalitných farebných praliniek zaručene poteší všetkých milovníkov dobrej čokolády. Opäť vyberáme čokoládové pralinky v kontrastných farbách (napríklad s polevou z horkej, mliečnej, prípadne bielej čokolády, či posypané malinovým práškom).

Raňajkový set

Suroviny na prípravu raňajok môžu obsahovať ovsené vločky, čokoládové lupienky, sušené ovocie, či semienka.

Suroviny na muffiny (prípadne iný obľúbený sladký dezert)

Skvelý nápad, ktorý dobre vyzerá a zároveň sa z neho dajú upiecť výborné muffiny. Podobným spôsobom sa chystajú napríklad aj suroviny na výrobu brownies, či čokoládových sušienok. Do dózy vlastne vložíme presne odmerané suroviny – múku, cukor, kakao, (prípadne čokoládové vločky) a máme hotovo.

“Instantná polievka” miso

Skvelou alternativou k „sladkým jedlým pohárom“ sú aj slané varianty. Môžete do pohára ukladať napríklad sušenú zeleninu a bylinky, ryžové rezance, obľúbené korenie. Nebojte sa trochu experimentovať, pridajte do pohára kari pastu, či údenú papriku.

Obľúbené sladkosti

Vytvorte obľúbený variant so sladkosťami, ktoré má obdarovaná osoba rada. Opäť sa venujte poskladaniu kontrastných farieb vedľa seba. Môžete pokojne zvoliť aj hravé a veselé farby zostavené napríklad z lentilek, gumových cukríkov, či sladkého drievka. Úspech zaručený!

Chilli fazuľa

Medzi obľúbené slané varianty patria aj suroviny na prípravu chilli fazule. Vyskúšať môžete aj pikantnú ryžovú panvicu. Do pohára poukladáte najrôznejšie druhy fazule, sušené bylinky, korenie, sušené čili papričky a prípadne aj ďalšie dochucovadlá (v prípade španielskej panvice aj ryžu).

Ďalšie nápady na darček pre mamičku DIY

  1. Vyskúšajte rovnako ako my výrobu vlastnej kúpeľovej soli. Nielen, že si sami vyberiete obľúbenú vôňu a farbu, ale tento skvelý nápad značne šetrí vašu peňaženku. Soľ môžete následne zabaliť do drevenej dózy, alebo sa inšpirujte našim nápadom – kúpeľovú soľ sme zabalili do koreničiek.
  2. Sviečky a svietniky patria dlhodobo k obľúbeným darčekom pre mamičky, babičky a ďalšie ženy vo vašom živote. Napríklad sviečka s dreveným knôtom v kokosovej miske rozhodne stojí za snahu. Drevený knôt príjemne praská a navodzuje útulnú atmosféru a miska z kokosu sa skvele hodí na dekorovanie domova.
  3. Darček s venovaním má vždy úspech. Naším vrelým odporúčaním je napríklad drevený blok s vlastným textom, ktorý je vďaka zvolenému materiálu odolný, pevný a nesmieme zabudnúť ani na jeho estetickú funkciu.
  4. Jednoduchá, tradičná a hlavne srdečná - to je ručne natrhaná kytica. Popustite uzdu fantázii a kreatívnym myšlienkam. Vymyslite si svoju vlastnú kombináciu, v kytici nemusia byť len margaréty, či iné kvitnúce odrody. Odtrhnite vetvičku kvitnúceho stromu, orgovánu, papradia či kúhútika lúčneho. Je vám to stále málo? Naše drevené vázy na čerstvo odtrhnuté kvety sú čerešničkou na torte, ktorú tak úpenlivo hľadáte.
  5. Máte tvorivého ducha? Potom vám určite nie je cudzia metóda decoupage. Servítkovú techniku ​​môžete použiť na drevenú debničku, varešku, preglejkové výrezy aj drevenú krabičku.

kokosova-miska   koupelova-sul   bloky-drevo

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek darček z dreva, tak verte, že mamičke najviac urobí radosť čas strávený s vami. Osobne vyrobeným darčekom dáte iba najavo, že má pre vás tento deň hodnotu a význam. Pre ďalšie tipy na darčeky, ale aj najrôznejšie nápady na tvorenie, nás sledujete na Pintereste.

 

Rozprávkové čarodejnícke tvorenie s detmi

Rozprávkové čarodejnícke tvorenie s detmi

nahledovy-harry-potter-diy

Blíži sa Filipojakubská, alebo tiež Valpuržina noc - u nás známa skôr pod názvom "pálenie čarodejníc". Pravidelne nastáva 30. apríla a dnes sa jedná skôr o zábavu spojenú s opekaním špekáčikov a priateľským posedením. Poďme si ale ukázať, že tradície sa dajú uctiť aj netradične. Napríklad kreatívnym tvorením s deťmi, kedy si vyrobíte drevené hračky, ktoré si deti okamžite zamilujú.

Tradícia netradične

Pálenie čarodejníc je veľmi starobylým a údajne pôvodne gaelským sviatkom. Oslavuje sa už niekoľko desaťročí a pôvod je samozrejme pohanský - ľudia očisťovali pomocou ohňa zem a svoje okolie od nečistých, zlých a negatívnych vplyvov. Mladí ľudia sa schádzali na kopcoch, kde sa zapaľovali veľké vatry a okolo ohňa sa následne tancovalo, bavilo a preskakovali sa horúce uhlíky, či dokonca oheň samotný. Dnes má “pálenie čarodejníc” rýdzo zábavný charakter, ktorý organizujú samotné obce, kultúrne spolky, či jednotlivci. Je spojený so zábavou, dobrým jedlom aj aktivitami pre deti.

Valpuržinu noc ale nemusíte tráviť len vonku pri veľkej vatre, skúste tento rok niečo iné. Najrôznejšie ľudové obyčaje si môžete prispôsobiť sebe, potrebám vašej rodiny a najmä vašim spoločným rituálom. Hlavná podstata je rovnaká - stráviť príjemný čas so všetkými najbližšími.

Ako na čarodejnícke tvorenie v štýle Harryho Pottera

Je dôležité, aby si deti tvorili rituály so svojimi rodičmi a budovali vzájomný vzťah. Práve na to skvele poslúži dodržiavanie tradícií. Ak chcete vyskúšať niečo kreatívne, tak čítajte ďalej!

Čo budeme potrebovať

  • drevené figúrky
  • akrylové farby na drevo
  • výrezy z preglejky v okrúhlom tvare
  • vypaľovačka do dreva

harry-potter-diy   figurka-harry-potter   nastupisko-harry-potter

Postup

  1. Vyberieme si vhodné drevené figúrky, z ktorých vytvoríme čarodejníkov a kúzelníkov inšpirovaných knižnou a filmovou sériou o svete Harryho Pottera.
  2. Na drevené výrobky je možné pekne maľovať napríklad pomocou akrylových farieb, či fixiek. Navyše je maľovanie na drevo skvelou relaxačnou činnosťou a deti to doslova milujú.
  3.  Na výrezy z preglejky v okrúhlom tvare vypálime pomocou spájkovačky nápis “Nástupisko 9 a ¾”. My sme si trochu pomohli a naši špecialisti na laserové vypaľovanie nám nápis na drevené výrezy pomohli vypáliť.
  4. Ak ste kreatívne duše a perfekcionalisti, môžete postavičkám pripevniť plášte, ušiť, alebo uháčkovať čarodejnícke klobúky. Všetky nápady sú vrelo vítané.

Na e-shope navyše ponúkame aj množstvo preglejkových výrezov a výrobkov z dreva, ktoré môžete využiť na ďalšie dekorovanie interiéru a exteriéru. Skúste napríklad prútený veniec na dvere, ozdobte si police, či sa vrhnite na dekorovanie drevených hrantíkov a kvetináčov.

Tipy na filmy zo sveta kúziel

Chcete sa tento rok naladiť na poriadnu čarodejnícku vlnu? Máme pre vás tipy na filmy s témou čarodejníctva, kúziel a fantasy. Veď noc plnú mágie môžete prežiť aj vo vašej obývačke!

  • Sága o Harrym Potterovi je dnes už evergreen. Videli ste všetky diely?
  • Chcete radšej českú tvorbu? Poteší vás Dívka na koštěti alebo Saxana!
  • Škola dobra a zla patrí medzi najnovšie seriály, bude sa páčiť hlavne dievčatám.
  • Zaklínač už ponúka trochu drsnejší pohľad pre 18+ rokov.
  • Ak túžite po poriadnej dávke nostalgie, pustite si Malú čarodejnicu. Ideálny seriál na pozretie s menšími deťmi.
  • Dávno pred Harrym Potterom tu bola Mildred Hubbleová zo seriálu Nezbedná bosorka. Tiež ste sa báli slečny Hardbroomovej?
  • Pre teen publiku vznikol príbeh o troch legendárnych sestrách: Čarodejnice. Znelku z kultového seriálu tak ľahko nevyženiete z hlavy.
  • Príbeh malej Dorotky z filmu Čarodejník z krajiny Oz má hneď niekoľko zpacovaní.
  • V našom zozname rozhodne nemôžu chýbať ani dve svojrázne komédie: Čarodejnice z Eastwicku a Magická posadnutosť!

Ako oslavujete Filipojakubskú noc vy, chodíte s deťmi na zapaľovanie ohňov? Alebo si vytvárate nejakú čarodejnícku výzdobu u vás doma? Veľa ľudí berie “pálenie čarodejníc” aj ako príjemný zvyk a možnosť stráviť pekný večer s rodinou, susedmi a priateľmi. Pre ďalšie tipy na kreatívne tvorenie, inšpiratívne nápady a výzdobu interiéru navštívte náš Pinterest.

Záhradníkov kalendár, diel 5.:Presádzanie izbových rastlín

Záhradníkov kalendár, diel 5.:Presádzanie izbových rastlín

izbove-rastliny-stena

Raz za čas je potrebné vašim izbovým kvetom dopriať nový substrát, väčší kvetináč a celkové prevzdušnenie, aby sa im darilo. Poďme sa spoločne pozrieť na to, kedy izbové kvety presádzať, ako na presádzanie a pripomeňme si základnú výbavu, ktorá vám doma rozhodne nesmie chýbať.

Kedy presádzať izbové rastliny?

Presádzať izbové rastliny by sme mali ideálne raz za 2-3 roky. Veľa ľudí robí tú chybu, že si presádzanie necháva na zimu, keď nie je toľko práce na záhrade a človek má všeobecne viac času. Bohužiaľ aj izbové kvety podliehajú jarnému rozpuku – preto je vhodné presádzať na jar v období od mája do júna..

Obecné rady na presádzanie

  • Pokiaľ si nie sme istí, či rastlina potrebuje presadiť, tak spoľahlivým ukazovateľom sú korienky, ktoré rastú husto po obvode kvetináča a prerastajú aj von. Zdravé korienky majú bielu farbu.
  • Pokiaľ rastlina viditeľne neprospieva, chradne a má malé alebo pokrútené prírastky, tak je lepšie ju presadiť okamžite v akúkoľvek ročnú dobu.
  • Veľa rastlín potrebuje drenáž. Na dno nádoby preto dáme drenážnu vrstvu piesku, malých kamienkov, prípadne keramických črepov (napríklad z rozbitého kvetináča, či vázy). Najčastejšie sa používa keramzit alebo perlit.
  • Na presádzanie izbových rastlín nepoužívajte pôdu zo záhrady, môže obsahovať choroboplodné zárodky, ktoré izbovým rastlinám nesvedčia. Vždy používajte substrát vhodný priamo pre rastliny v izbe.
  • Dbáme aj na to, že niektoré kultivary nemajú rady zmenu prostredia (niektoré skutočne výrazne). Presádzame preto na tom mieste, kde sa rastlina nachádza. Máte už na jednom mieste viac rastlín, ktoré prekážajú? Nepremiestnujte ich, ale kúpte si praktický drevený stojan na kvety. Pre milovníkov izbových rastlín absolútna nevyhnutnosť!
  • Pri presádzaní sa rastliny celkovo omladzujú, množia odrezkami a kupujú sa im nové kvetináče. A aké? Pokiaľ zvolíme kvetináče z dreva, myslíme na to, že kvetináč treba povrchovo upraviť. A to šetrným spôsobom, aby rastliny nijako neutrpeli. Odporúčame napríklad prírodný vosk, či olej.

izbove-rastliny-debnicka   izbove-rastliny-zlaty-dazd

Drevený kvetináč – praktická dekorácia

Výber vhodného kvetináča je pri presádzaní zásadný. Okrem dizajnu a veľkosti vnímame aj materiál. Volíme vždy väčší variant, než ten predchádzajúci. Ale POZOR – kvetináč by nemal byť veľký až príliš, oproti predošlému by mal mať 1-3 cm navyše. Pokiaľ si potrpíte na dizajn a máte okolo seba radi prírodné veci, tak odporúčame drevené kvetináče. Nielen, že sa jedná o štýlovú drevenú dekoráciu (vyskúšajte už len kvôli tomu, ako krásne k sebe ladia zelená farba listov a prírodné masívne drevo), ale tiež drevený výrobok skvele udržuje zdravú klímu pre väčšinu rastlín. Ak nie ste fanúšikmi kvetináča z dreva, tak prírodu k sebe domov pozvete aj s pomocou prúteného kvetináča. Ten sa skvele hodí napríklad do interiéru v urban jungle štýle.

Výhody kvetináčov z dreva

  • Vďaka vysokej hmotnosti sú stabilnejšie – skvele sa hodia pre veľké rastliny so silnými listami.
  • Už spomínaný prírodný design.
  • Možnosť kedykoľvek zmeniť farbu, či akokoľvek inak kvetináč ozdobiť.
  • Tepelnoizolačná vlastnosť – udržuje vhodnú teplotu a vlhkosť (napr. zinkový kvetináč sa prehrieva na priamom svetle, z keramického sa rýchlejšie odparuje voda).
  • Ide o drevený výrobok s dlhodobou životnosťou.
  • Minimálna údržba, drobné chyby na kráse sa dajú ľahko a hlavne rýchlo opraviť.
  • Ekologický aspekt.

Záhradné náčinie vám prácu uľahčí

Aby vám išla práca rýchlo od ruky, tak budete potrebovať kvalitné a najmä praktické náradie. Zaobstarajte si také, ktoré je ľahké, ale zároveň kvalitné a dobre sa s ním manipuluje. 

A čo by vám pri presádzaní nemalo chýbať?

  • sádzacia/presádzacia úzka lopatka
  • široká lopatka na sadenie
  • malý kultivátor (najlepšie s tromi hrotmi)
  • záhradné rukavice
  • malé hrabličky
  • nožnice na rastliny (a samozrejme aj korienky)

presadzenie-zahradne-nacinie

Neviete, čo si ešte do interiéru zaobstarať? Skvelou alternatívou k izbovým kvetom je sušená pampová tráva, ktorá je bezúdržbová a krásne doplní dizajn. Alebo skúste čerstvé voňavé bylinky. Vysaďte ich do štýlového dreveného kvetináča na bylinky – v kuchyni sa budú nielen skvele vynímať, ale tiež budú mať praktické využitie. A nezabudnite na cedulky na bylinky, aby bol dojem o to dokonalejší.

Záhradníkov kalendár, diel 4.: Čo a kedy sadiť do vyvýšených záhonov

Záhradníkov kalendár, diel 4.: Čo a kedy sadiť do vyvýšených záhonov

vyvysene-zahony-na-zahrade

Naposledy sme si ukázali, ako zložiť drevený záhon. Teraz sa zameriame na vysadenie drevených záhonov vhodnými sadenicami. Práca na záhrade je úžasne relaxačnou záležitosťou, ku ktorej môžete pozvať aj deti. Zaobstarajte svojim ratolestiam detské záhradné náradie a jarná zábava na záhrade môže začať!

Produktívne poradie rastlín vo vyvýšených záhonoch

Akú pôdu zvoliť?

Väčšina rastlín v našom podnebí nemá špeciálne nároky na pôdu, ale existuje zopár výnimiek. Ide najmä o kyslomilné rastliny ako sú napríklad čučoriedky, alebo levandule, ktoré ocenia piesčitú pôdu. Nie že by sa levanduli inde nedarilo, ale ak do pôdy pridáte piesok, tak si môžete byť istí nádherným výsledkom. A ako teda nakombinovať pôdu v záhonoch? Zeleninové záhradky si vystačia s vrstvou kompostu a univerzálnym substrátom, ktorý potom následne prispôsobujeme potrebám  jednotlivých typov, či skupín rastlín.

vyvyseny-zahon

Aké rastliny do dreveného záhonu vysádzať?

Zamerať by sme sa pri výseve mali na to, alé nároky na živiny požadované rastliny majú. V praxi to znamená, že by sme si záhon mali rozdeliť na 3 základné diely, o ktoré sa budeme  v zásade starať odlišným spôsobom. Práve podľa nárokov na živiny by sme do týchto dielov mali aj zasadiť plodiny, ktoré majú patričné nároky na pôdu. Poďme sa teraz pozrieť na rastliny jednotlivých tratí.

Rastliny prvej trate

Ide o také plodiny, ktoré sú na pestovanie pomerne náročné. Táto skupina vyžaduje organické hnojenie a zvýšenú zálievku počas celého vegetačného obdobia. K rastlinám prvej trate radíme kaleráb, karfiol, baklažán, skoré zemiaky, brokolicu, zeler, ružičkový kel, kapustu a kukuricu.

Rastliny druhej trate

Do druhej trate je zaradená zelenina, ktorá má vysoké nároky na obsah humusu v pôde. Naopak jej vôbec neprospieva hnojenie organickými hnojivami. Patrí tu pór, cesnak, cibuľa, pažítka, mrkva, petržlen, reďkev, červená repa, mangold a šalotka.

Rastliny tretej trate

Nemajú v obľube príliš vysoký obsah dusíka v pôde. Sadíme prevažne do nehnojenej pôdy a to minimálne po dvoch rokoch od posledného hnojenia. K rastlinám tretej trate sa radí hrach, fazuľa, bôb, špenát a šalát. Tieto rastliny vrelo odporúčame vysádzať hneď v prvom roku.

vyvyseny-zahon-vysadba   vyvyseny-zahon-pazitka   vyvyseny-zahon-detail

Príklady ideálnych kombinácií

A pamätajte: menej je niekedy viac! Zbytočne zložité kombinácie sú niekedy na obtiaž.

Paradajka – paradajku kombinujte s mrkvou alebo repou, skvele ladí s bazalkou (tá ochráni paradajky pred škodcami, ale aj plesňami), šalátom, cesnakom, kapustou aj cibuľou. Naopak sa vyhnite kôpru.

Cibuľa – môžete sadiť spoločne s kôprom, cesnakom a majoránom. Nekombinujte s hrachom, skorými zemiakmi a fazuľami.

Cesnak – k cesnaku vysaďte paradajky, mrkvu, kôpor (ďalej od paradajok) a šalát. Pozor ale, cesnak sa príliš neznesie s hrachom a fazuľou.

Zeler – k zeleru sadíme paradajky, uhorku, hlúboviny, špenát aj rôzne druhy šalátu.

Kukurica – je pomerne náročná na miesto, vysádzajte s fazuľou a prípadne nejakou bylinkou (pažítka, petržlenová vňať, ligurček – ten navyše dezinfikuje).

Paprika – ideálny je pre ňu výsev s hrachom, cibuľou, paradajkami a bazalkou. Neodporúča sa spojenie s fazuľami a hlúbovinami.

drevena-debnicka-kvetinac

Čím nikdy nespravíte chybu? Ak so záhradničením ešte len začínate, tak môžete pokojne celý záhon vysadiť bylinkami. Tie sú na pestovanie nenáročné a v pôde sú neutrálne, preto sa nemusíte nasledujúci rok báť tam vysádzať čokoľvek iné. Čo ale s bylinkami? Zasadiť ich môžete napríklad do záhradných hrantíkov. Drevený záhradný kvetináč navyše zapríčiní, že sa vám bylinky nebudú príliš rozliezať (čo v prípade, že im ponecháme celý záhon, povedať nemôžeme). Nezabúdajme na menovky na bylinky – vo chvíli, keď je záhon husto porastený, vám ceduľky na bylinky pomôžu rozoznať jednotlivé druhy.

Náš tajný tip na záver: Piaty rok by si mal záhon trochu oddýchnuť. Čo z neho urobiť štýlovú drevenú dekoráciu? Vysádzajte ho nenáročnými kvetmi a doplňte o drevené výrobky a iné dekorácie a ďalší rok môžete smelo pokračovať.

bazalka-cedulka   bazalka-petrzlen-bylinky

Ako pečovať o rastliny vo vyvýšených záhonoch

Vyvýšené záhony majú veľa výhod, ale od klasickej zeleninovej záhradky sa mierne líšia. Pozrime sa na to, ako o rastliny v záhone správne pečovať.

  1. Každý rok treba nasypať zeminu, pretože tá v priebehu roka pomerne výrazne klesá, ako sa pomaly rozkladajú zvyšky zeleniny a iných rastlín.
  2. Pokiaľ panuje veľké teplo a sucho, tak vyvýšené záhony potrebujú viac vlahy, pretože pôda v nich nevie vodu natiahnuť toľko ako v klasických záhonoch.
  3. Vyvýšené záhony sú vhodné takmer pre všetky druhy zeleniny. Neodporúčajú sa iba plodiny náročné na priestor (napr. tekvica).
  4. Pôdu vo vyvýšenom záhone je potrebné pravidelne vyživovať, prípadne si dávať pozor na to, aké rastliny sadíme (niektoré rastliny sa totiž vzájomne podporujú). Prípadne sadíme podľa potreby živín jednotlivých plodín.
  5. Venujeme pozornosť potrebám rastlín a vysievame v čase, keď je to pre nich najvhodnejšie (napr. cesnak pred zimou, jahody začiatkom jari a väčšinu druhov zeleniny po troch zmrznutých).
  6. Ak máte viacročnú rastlinu, ale rozhodli ste sa na ďalší rok zasadiť namiesto nej niečo iné, tak využite väčšie záhradné kvetináče, do ktorých rastliny presadíte.

Vyvýšené záhony nemusíte ale využívať len na pestovanie zeleniny. Krásnu drevenú dekoráciu na záhradu vytvoríte aj pomocou dreveného záhonu v kombinácii s okrasnými kvetinami. Niektoré kvitnúce kultivary navyše výrazne podporujú dobré klíma na záhrade. Napríklad nechtík bojuje proti plesniam, vonné kvety zase odpudzujú škodcov a to vrátane komárov! Skvele sa na vyvýšených záhonoch vyníma napríklad levanduľa, či slnečnica, ale aj tradičné lúčne kvety na čele so sedmokráskou a vlčím makom.

Záhradníkov kalendár, diel 3.: Ako poskladať drevené pieskovisko

Záhradníkov kalendár, diel 3.: Ako poskladať drevené pieskovisko

drevene-piskovisko

V dnešnom článku sa dozviete, ako pieskovisko z dreva poskladať, čím ho naplniť, ako ho chrániť, ale aj čo robiť s pieskoviskom, pokiaľ deti odrastú. Vyberať v dnešnej dobe navyše môžete hneď z niekoľkých typov pieskovísk.

Typy pieskovísk z dreva

Dnešné pieskovisko sa nelíši iba veľkosťou, či materiálom, ale výrobcovia myslia aj na pohodlie a bezpečnosť detí, prípadne na vhodné doplnky. Poďme sa inšpirovať!

  • Drevené pieskovisko s krytom bezpečne ochráni pred nežiaducimi zvieratami, ale aj pred nečistotami zvonku.
  • Vďaka detskému pieskovisku so strieškou sa nemusíte báť o svoje ratolesti ani v tých najväčších letných horúčavách. Vytvára totiž príjemný tienik, kde si radi odpočiniete aj vy.
  • Drevené pieskovisko s lavičkami deti s radosťou využijú na hry, ale aj následný odpočinok. A navyše sa v nich skvele hrá s formičkami!
  • Drevené detské pieskovisko s poklopom – nechcete zakaždým zložito naťahovať sieť, či iný kryt na pieskovisko? Na trhu existuje množstvo pieskovísk s už zabudovaným poklopom, ktoré vynikajú jednoduchou manipuláciou. Ako poklop často slúžia práve sklápacie lavice alebo teleskopické striešky.
  • Zabudované pieskovisko v detskom domčeku bude súčasťou tých najrôznejších detských hier. Zároveň je vďaka domčeku pieskovisko chránené pred slnkom.
  • Výrobcovia popúšťajú uzdu fantázii a na trhu tak nájdete aj tematické pieskovisko v tvare lodičky, prípadne so zabudovanou kuchynkou.

pieskovisko-so-strieskou   pieskovisko-s-lavickami   pieskovisko-s-poklopom

Ako zložiť detské drevené pieskovisko?

V prvom rade si musíme vymedziť miesto na záhrade. Pieskovisko by nemalo byť ani priamo na slnku, ale ani v úplnom tieni. Tiež by v záhrade nemalo prekážať, skôr ju zmysluplne dopĺňať. Na nami zvolené (rovné) miesto položíme geotextíliu, ktorá zabráni prerastaniu trávy. Následne už postupujeme podľa priloženého návodu, prípadne sa môžeme inšpirovať videonávodom.

Čím naplniť drevené detské pieskovisko na záhradu?

Ak máte väčšie pieskovisko, tak odporúčame zájsť pre piesok priamo do pieskovne, kde nájdete aj veľký výber. Pre malé pieskovisko (50 x 50 cm) stačí dôjsť do hobbymarketu, kde kúpite piesok aj vo vreci. Na pieskovisko pre deti sa najviac hodí jemný vypraný piesok určený na omietky (je jemnejší a svetlý). Vyhovuje aj piesok s hrubším zrnom (tzv. betonársky). Na neho ale občas pozor, je sfarbený do žlta a dokáže zafarbiť aj oblečenie. Ostatné hrubšie, či jemnejšie typy piesku sa do pieskoviska už nehodia.

drevene-pieskovisko-piesok

Akú povrchovú úpravu zvoliť u detského pieskoviska

O povrchovej úprave drevených výrobkov už sme písali, takže vás určite neprekvapí, že je potrebné povrch pieskoviska upraviť, aby vám pieskovisko vydržalo v čo najzachovalejšom stave.

Akú povrchovú úpravu na pieskovisko zvoliť?

  • Lakovanie – najviac zanechá prirodzenú farbu dreva, nevýhodou je odlupovanie laku vplyvom externých podmienok. Preto sa výrobky z dreva (obzvlášť tie umiestnené vonku) musia častejšie renovovať.
  • Morenie – túto techniku ​​využívame najmä vo chvíli, keď chceme ľahko zmeniť farebné prevedenie, ale zároveň si prajeme čo najviac zachovať prirodzenú štruktúru dreva.
  • Olejovanie – olej preniká hlboko do dreva, čím výrobok prirodzene viac chráni, neuzatvára póry a zachováva „drevený“ vzhľad. Na druhú stranu sa horšie nanáša a po čase získava drevený výrobok ľahko žltkastý odtieň.
  • Opaľovanie – patrí k jednej z najstarších techník vôbec. Opaľovanie sa vyznačuje zvýraznením hrčí a štruktury na dreve, ale rovnako oceníte aj jeho účinný boj s drevokazným hmyzom a vysokú životnosť. Nehovoriac o sympaticky nízkej cene.

skladanie-pieskoviska   pieskovisko-skladanie

Ako pečovať o detské drevené pieskoviská

Aby bolo detské šantenie čo najbezpečnejšie a zároveň aby ​​sme predĺžili životnosť pieskovísk, treba sa o ne dôkladne starať.

  1. Prevencia

Ako sme písali vyššie, aby nám pieskovisko vydržalo dlho krásne, treba ho vybaviť ochranným náterom. Jedine tak predĺžime jeho životnosť.

  1. Zatváracie pieskovisko, prípadne drevené detské pieskovisko s krytom

Nepriateľ číslo jedna pre drevené pieskoviská sú rozhodne mačky. Pokiaľ budeme nechávať pieskovisko odkryté, tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane verejným záchodom mačiek a kocúrov zo širokého okolia. Odporúčame preto kúpiť zatváracie pieskovisko, prípadne zaobstarať plachtu, ktorá zvieratám zamedzí prístup.

  1. Tráva

Prvým krokom ešte pred samotným zostavením by malo byť umiestnenie geotextílie pod pieskovisko. Jedine tak zabránime nevzhľadnému prerastaniu trávy.

  1. Slniečko

V zápale hry si deti vôbec nemusia všimnúť, že do nich už nejaký čas perie slniečko. Drevené pieskovisko so strieškou hravo chráni vaše deti pred možným úpalom, ale čiastočne aj proti padajúcemu lístiu, dažďu a iným nečistotám. Na našom e-shope nájdete napríklad pieskovisko so strieškou, ktorú je možné polohovať tak, aby vznikol aj šikovný poklop.

  1. Zima

Sami sa musíte zamyslieť, či budete chcieť na zimu pieskovisko schovávať. Väčšina domácností na to samozrejme nie je prispôsobená. Pokiaľ je ale pieskovisko dobre chránené vami vybranou povrchovou úpravou, tak si môžete byť istí, že mu zimné mesiace neuškodia. Samozrejme by sa ale na zimu malo dôkladne prikryť pevnou fóliou.

Ako využiť nepotrebné drevené pieskovisko pre deti

Až deti odrastú, rozhodne pieskovisko nevyhadzujte! Existujú múdre spôsoby, ako drevené pieskovisko ďalej využiť. Drevené pieskovisko s krytom aj bez je ideálny materiál pre následnú upcykláciu. Pieskovisko rozhodne nemusíte vyhadzovať, v záhrade bude mať svoje využitie. Upcyklovať ho možno ľahko na vyvýšený záhon, kompost, lúku pre motýľov, ale napríklad aj senzomotorický chodníček pre deti i dospelých.

Ak ste kreatívna duša a radi sa obklopujete krásnymi vecami, tak drevené pieskovisko sa hodí aj ako podklad pre netradičnú drevenú dekoráciu na záhradu. Môžete podlahu napríklad vyzdobiť mozaikou zo zvyškov kachličiek a doplniť o dekorácie, drevené hrantíky, hmyzie domčeky a mnohé iné.

drevene-piskoviste-zahrada

Keď budete pieskovisko umiestňovať, nezabúdajte na to, že by na neho malo byť dobre vidieť. Budete mať deti na očiach a vy si tak môžete v kľude vychutnať na záhrade dobrú kávu v drevenom lehátku.

Záhradníkov kalendár, diel 2.: Výhody vyvýšených záhonov

Záhradníkov kalendár, diel 2.: Výhody vyvýšených záhonov

vyvyseny-zahon

Vyvýšené záhony z dreva sú skvelou voľbou pre každého, kto chce mať zdravú a chutnú úrodu z vlastnej záhrady. Tieto veľké záhradné „kvetináče“ sú pohodlné na pestovanie, majú vysokú vrstvu zúrodnenia a obmedzujú prerastanie buriny. Tiež chránia úrodu pred slimákmi a maznáčikmi na záhrade. A navyše poslúžia aj ako úhľadné dekorácie na záhradu z dreva. Poďme si spolu prejsť dôvody, prečo sú vyvýšené záhony také obľúbené.

Výhody drevených záhonov

Nielen že sú esteticky príjemné a úhľadné, ich dizajn je aj praktický – môžu byť využité aj na menších záhradách alebo na balkónoch. Vyvýšené drevené záhony prinášajú množstvo výhod pre pestovateľov.

  1. Pohodlné pestovanie, alebo už žiadne bolesti chrbta! Vďaka výške môžete zapojiť do pestovania aj deti, stačí im zaobstarať detské záhradné náradie.
  2. Vysoká zúrodnená vrstva vzniká vďaka vlastnému mixu substrátu a absencii dna (to umožňuje blahodarný pohyb pôdnych organizmov a mikroorganizmov).
  3. Obmedzené prerastanie buriny, ako je napríklad pýr a žihľava, zároveň aj obmedzený pohyb slimákov a ďalších škodcov.
  4. Bohatá úroda po celý rok – rýchlejšie prehriatie pôdy umožní skoré sadenie a tiež skorú úrodu.

vyvyseny-zahon-priprava   vyvyseny-zahon-morenie

Existuje mnoho druhov vyvýšených záhonov z dreva, takže si môžete vybrať presne taký, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám práce na záhrade, ale poslúži aj ako drevená dekorácia na záhradu. Pokiaľ ale radi vyrábame z dreva, môžeme si taký záhon alebo záhradné hrantíky drevené ľahko zložiť sami (box na rastliny sa radí medzi jednoduché výrobky z dreva a vystačíme si aj so zvyškovými materiálmi).

Zloženie dreveného záhona je ľahké – stačí vybrať vhodné miesto, pripraviť podklad a postaviť záhon podľa pokynov výrobcu. Vyvýšené záhony treba naplniť kvalitným substrátom, ktorý poskytuje rastlinám dostatok živín a umožní dobrý odtok vody.

Starostlivosť o drevený záhon je nenáročná, zahŕňa pravidelné zalievanie a hnojenie rastlín, odstraňovanie buriny a kontrolu škodcov. Majte ale na pamäti, že drevené výrobky, zvlášť akékoľvek drevo v záhrade, podlieha poveternostným podmienkam. Je preto dôležité raz za rok skontrolovať stav dreva a prípadne ho natrieť ochranným náterom, aby vydržalo čo najdlhšie.

Typy vyvýšených záhonov a na čo sa hodia

Viacposchodový kaskádový záhon

Ideálny na pestovanie byliniek, ku ktorým odporúčame zaobstarať ceduľky na bylinky (tie poslúžia ako menovky, takže pre bylinky môžete poslať aj deti). Skvele v ňom prospievajú aj kvety a jahody. Je vyrobený z borovice, ktorá má vysokú životnosť.

Klasický otvorený záhon

K dispozícii je v rôznych veľkostiach. Vhodný na pestovanie šalátu a koreňovej zeleniny. Je možné ho podľa ľubovôle stohovať na seba do požadovanej výšky.

Záhon so strechou (typu parenisko)

Niečo medzi záhonom a dreveným záhradným hrantíkom so strieškou. Vhodný na pestovanie paprík a ďalších druhov zeleniny, ktoré potrebujú horúce a slnečné prostredie. Je tiež ideálny pre predpestovanie karfiolu, kalerábu a kapusty.

dreveny-vyvyseny-zahon-so-strechou   dreveny-vyvyseny-zahon-120-x-120-x-18-cm   4-poschodovy-dreveny-zahon

Ako zložiť drevený záhon

Zloženie dreveného záhonu je ľahké a môže byť hotové za pár minút.

  1. Vyberieme vhodné miesto na záhon, kde pripravíme pôdu. Odkopeme vrstvu buriny a trávy rýľom a následne podložie zarovnáme, aby záhon nestál krivo.
  2. Potom zložíme podľa pokynov výrobcu samotnú drevenú konštrukciu. Naše záhony sú dodávané demontované, návod s obrázkami nájdete v balení.
  3. Po zložení už vyvýšený záhon naplníme vrstvou substrátu, ktorý si sami pripravíme. Vedľa hliny odporúčame pridať aj vrstvu konského hnoja a kompostu pre lepší rast rastlín. (Viac o tom, ako záhon naplniť, sa dočítate nižšie.)
  4. Nakoniec za pomoci záhradného náčinia do záhona vysádzame rastliny podľa nášho priania.
  5. Je dôležité záhon pravidelne polievať a hnojiť, aby rastliny dobre rástli a plodili.

Čím naplniť vyvýšený záhon

Vyvýšený záhon je najlepšie naplniť vrstvou hnoja, kompostu a substrátu pre lepší rast rastlín. Je dôležité, aby vrstva bola dostatočne široká a vysoká a rastliny mali dostatok priestoru pre rast a plodenie – na dne záhona by mala byť najhrubšia a na vrchole najtenšia, aby sa zabránilo prehriatiu pôdy.

Pri vyšších záhonoch (alebo pri viacerých záhonoch naukladaných na seba), odporúčame pridať úplne na dno drenážnu vrstvu. Využiť môžete prirodzený odpad zo záhrady (vetvy, porezané kríky, odrezky dreva, lístia). Na drenáž potom príde vrstva kompostu, ktorý bude zdrojom živín pre naše ďalšie pestovanie. Dobre poslúži záhradný odpad, bioodpad alebo konský trus. Na kompost patrí posledná, tzv. výsadbová vrstva, tvorená kvalitnou zeminou. Takto naplnený záhon môžete používať až 5 sezón, potom odporúčame náplň kompletne vymeniť.

Ako pečovať o drevený záhon

Údržba a starostlivosť o drevený záhon vyžaduje pravidelné zalievanie pre dostatok vody na rast a plodenie. Hnojenie tiež nie je dobré podceňovať, aby rastliny dostali dostatok živín pre zdravý rast. Ďalej je zásadné odstraňovať burinu a pravidelne mulčovať, len tak zabránime presychaniu pôdy. Nezabúdame ochrániť drevený záhon pred škodcami, ako sú slimáky a hraboše, a to použitím geotextílie, príp. pletivá.

vyvyseny-zahon-pletivo   vyvyseny-zahon-nater

Najčastejšie chyby a ako im predísť

  1. Medzi najčastejšie chyby patrí strach z premrznutia, čo síce nastáva ľahšie, než pri záhonoch v zemi, ale na druhú stranu to predstavuje aj výhodu: mráz zabije škodcov prezimujúcich v pôde.
  2. Tiež strach z rýchlejšieho prehrievania je zbytočný, pretože rýchlejšie prehriatie pôdy naopak umožní ako skoré sadenie, tak skorú úrodu.
  3. Ďalšou chybou je rytie záhonu, ktoré nie je vhodné – namiesto toho sa odporúča pridávať vrstvy kompostu pomocou motyky.
  4. Záhony sa tiež môžu postupom času prehnúť kvôli pomaly tlejúcemu drevu, čo môže spôsobiť problémy s vodou a živinami v pôde – v takom prípade treba mulčovať.
  5. Proti hrabošom sa môže použiť namiesto geotextílie vrstva pletiva – je odolnejšia a vydrží oveľa dlhšie.

Vyvýšené drevené záhony sú skvelou voľbou pre všetkých záhradníkov, ktorí chcú mať veľkú úrodu bez starostí. Naše zeleninové záhony sú vyrobené z kvalitného dreva, ktoré odoláva mrazu a vlhkosti, takže slúžia dlhé roky. Sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú mať na svojej záhrade krásnu a bohatú úrodu.

Záhradníkov kalendár, diel 1.: Predpestovanie na parapete

Záhradníkov kalendár, diel 1.: Predpestovanie na parapete

predpestovanie-v-debnicke

Marec je ideálnym mesiacom pre začiatok záhradničenia. Niektoré mrazuvzdorné rastliny sa dajú zasadiť už rovno von na záhon. Teplomilné rastliny, ako je napríklad paradajka či paprika, však na svoj rast potrebujú viac tepla. Zároveň predpestovanie doma na parapete odporúčame všetkým, ktorí so zahradničením ešte len začínajú. Poďme sa spoločne pozrieť na hlavné zásady predpestovania. Následne už stačí vaše výtvory zasadiť do záhradných hrantíkov – drevených, či v prípade zeleniny von na záhradu.

Plánujte, plánujte a plánujte

Väčšina nadšených záhradníkov nedlho po Vianociach cíti predjarný záhradnícky nepokoj. Ide dokonca o vedecky popísaný fenomén! Pestovanie vlastnej zeleniny a okrasných kvetov chce ale jasný plán a kalendár, ktorý uspokojí vášne skúseného záhradkára a povzbudí nadšeného nováčika.

  1. Najprv si dobre premyslite, čo chcete sadiť. Obmedziť by sme sa mali na základné druhy a neexperimentovať, odporúčame preto uhorky, papriky a paradajky.
  2. Na parapete si urobíme dostatok miesta, zvolíme teda také okno, kde nie je príliš priameho svetla, ale ani tma. Tiež je potrebné myslieť na to, že 10 malých sadeníc paradajok budeme po čase presádzať, čo si vyžaduje viac miesta. Paradajky a iná zelenina u vás na parapete bude prebývať minimálne do mája.
  3. Urobíme si súpis všetkého, čo budeme potrebovať. V našom zozname nesmú chýbať semienka rastlín, vhodná zemina, nádoby na klíčenie (niekto používa aj tégliky od jogurtu, prípadne môžete zaobstarať vlastné parenisko, či iné sadbové médium) a drevený kvetináč na presadenie.
  4. Riaďte sa overeným záhradníckym kalendárom, aby sme vedeli, čo v ktorý čas sadiť. Napríklad vo februári je už čas zasadiť papriky. V marci nasleduje zvyšok rastlín (paradajky, baklažány, šaláty, bylinky, cukety, hrášok…). Záhradnícky kalendár sa dá ľahko zohnať na internete, v záhradníctve, ale aj špecializovaných e-shopoch.
  5. Berieme do úvahy vhodných „susedov“. To platí najmä pri presádzaní do väčších kvetináčov, hrantíov, či záhona. Niektorým rastlinám sa jednoducho darí lepšie v blízkosti vhodného rastlinného suseda. Naopak vedľa niekoho doslova chradnú. Napríklad vedľa jahody chradne karfiol, cibuľa si „nerozumie“ s hrachom a paradajky nikdy nevysádzajte u kapustovitých plodín. Skvele si spolu naopak rozumejú napríklad zemiaky s kôprom, cibuľa s repou, či reďkovky s uhorkami.
  6. Začíname bylinkami, zelenou vňaťou, žeruchou a podobnými rýchlo rastúcimi a ľahko pestovateľnými rastlinami, ktoré vám čoskoro urobia radosť. Tie môžeme predpestovať, ale aj sadiť rovno do dreveného záhradného kvetináča.
  7. Ak chceme mať drevené hrantíky na balkón krásne a plné farieb, tak sa nemusíme venovať iba predpestovaniu zeleniny, ale aj kvitnúcim kultivarom. Zamerajme sa pri následnom presádzaní aj na zvolené nádoby a hrantíky. Okrasné hrantíky sú už samy o sebe dekoráciou, ale tie drevené dodajú vášmu balkónu šmrnc.
  8. Záhradné doplnky a náčinie máme vždy po ruke a na svojom mieste. Zaručene si tým prácu urýchlime.

vysadba-do-debnicky   cedulky-na-bylinky   cedulky-na-bylinky-v-debnicce

Čomu sa vďaka plánovaču vyhneme?

  • Prehnanému záhradníckemu nadšeniu – väčšinou to dopadne tak, že niektoré druhy nadšenci zasadia príliš skoro.
  • Zabudnutým zásobám – potom sa nám doma hromadí zbytočne prejdené osivo.
  • Experimentom – nemusíme hneď pestovať melóny, či kiwi.
  • Stále rovnaké chyby – nepodarilo sa nám vypestovať niečo vlani, preto to tento rok chceme skúsiť znova. Niekedy ale nie je pre niektoré druhy vhodné prostredie priamo u nás doma.

Aké druhy rastlín vysievať

Pokiaľ so záhradničením začínate, tak sa všeobecne odporúča zamerať sa na základné a ľahko pestovateľné druhy ako je napríklad šalát, špenát, reďkovky, hrášok ale aj mrkva, cuketa, či tekvica. Všetky spomínané druhy sú na pestovanie veľmi nenáročné.

Pokiaľ si napriek tomu neveríme a chceme naozaj začať tým najjednoduchším, tak sa zameriame na bylinky. V správnom drevenom kvetináči na bylinky zvládne pestovanie úplne každý. Ak navyše doplníme hrantíky o menovky na bylinky, tak z nás o chvíľu budú skutoční odborníci.

predpestovanie-semena   vysadba-semen-doma

Používajte správne nádoby

V prvom rade sa musíme zamyslieť nad tým, akým spôsobom chceme predpestovanie vykonávať. Pozornosť venujeme správnemu substrátu, ale aj sadbovaciemu médiu. Správny typ substrátu nám určite poradia v záhradníctve. Každá zemina sa totiž hodí na niečo iné. Čo sa týka sadbovacích nádob, tak tie sa líšia veľkosťou aj počtom jednotlivých buniek, rovnako aj silou plastu. Sadbovače z tenšieho plastu sú náchylnejšie na zničenie (prasknuté bunky môžu aj nenávratne zničiť korene rastliny) a tiež sa ich doba využitia počíta zhruba na 1-2 sezóny. Hrubostenné sadbovače vydržia pri šetrnom zaobchádzaní podstatne dlhšie. Nezabúdajte si dostatočne vopred zaobstarať aj vhodné kvetináče, ale napríklad aj ceduľky na bylinky na neskoršie presádzanie.

Základné rady výsadby na parapet

  • Semienka vždy namáčame. Najlepšie samozrejme v niečom z prírodného materiálu (napr. drevenej miske). Už sa vám určite stalo, že ste zasadili semienka rastlín a tie nakoniec vôbec nevzišli. Je to najmä kvôli tomu, že príroda sa poistila proti omylu, aby rastliny nezačali klíčiť po jednom vlahom daždi a jednoducho si počkali na svoj čas.
  • Semená vysievame dostatočne hlboko (záleží na jednotlivých semienkach). Menšie stačí vysiať na povrch a prekryť slabou vrstvou zeminy. Väčšie sadíme hlbšie.
  • Pri predpestovaní dbáme na dostatočnú teplotu. Najmä teplomilné rastliny ako sú papriky a paradajky predpestovanie na parapete vyžadujú, pretože nikdy nevzídu v chladnejšom prostredí.
  • Ako už bolo spomenuté vyššie, tak podľa svojich preferencií zvolíme vhodné sadbovacie médium.
  • Dbáme tiež na to, akú zeminu vyberáme. Každá rastlina totiž potrebuje iné prostredie na klíčenie a následný rast.
  • Pokiaľ semienka naklíčime vo vode, tak následne vždy sadíme tak, aby výhonok (už zárodok korienku) vždy smeroval dole do zeminy a nie nahor.
  • Moja babička vždy hovorila, že von do drevených kvetináčov, či rovno do vyvýšených záhonov presádzame rastliny až po troch zmrznutých (12. mája). Rada vám odporúčam to isté.

predpestovanie   bylinky-v-debnicke

Nebojte sa k vášmu novému koníčku prizvať aj deti. Činnosť to pre nich bude zábavná, ale aj poučná. Zaobstarajte si domov detské záhradné náčinie a uvidíte, ako sa do pestovania vaše ratolesti pustia s vervou im vlastnou.V ďalšom diele Záhradníkovho kalendára sa budeme venovať vyvýšeným záhonom a dreveným kvetináčom na kvety. Pokiaľ teda chcete poznať ich výhody aj nevýhody, nezabudnite, že na našom blogu pre vás máme vždy len tie najužitočnejšie informácie.